A te 2.4 mln to w sumie grosze. Czasem to było tylko kilkanaście procent zysku rocznego więc trudno mówić, że dywidenda w tej wysokości wydrenowała spółkę.
Z ostatnich 6 m-cy obrotu dziś jest jeden z 8 dni handlu akcjami powyżej 5k szt jednego dnia. Moze sumarycznie to nie jest zbyt duzo ale skoro spolka nie znajduje obecnie zadnego szerszego zainteresowania inwestorów, to jednak taki obrot mozna potraktowac jako znaczny
Ja nie sprzedaję - wrecz dokupuje - i powaznie mysle o wizycie na WZA w czerwcu. Ciekawi mnie bardzo czy i jak rozlicza sie z obligami - w tym zakresie upatruje powodu do wzrostu kursu w przyszlosci (jakies 1.5 roku licząc od dzis).
Co do dywidendy to licze, ze potrzeby KARBON 2 sa na tyle ważne dla FSG, że dywidenda będzie utrzymana na poziomie 0,8zł
Niepokojące pozostaje brak info o tym czy i co FSG robi w zw z wirusem - tj, nie ma żadnych wiadomosci np. o oszczednosciach wewnetrznych, ograniczeniach pracy itp, które na innych spolkach są oferowane jako Informacje istotne. Może to świadczy o tym ze w FSG nic zlego sie nie dzieje w tym zakresie. Jednak trzeba być realistą, gdyz obecna sytuacja dotknie każdego przedsiębiorce i nikt suchą stopą przez ten okres nie przejdzie.
cos tam Bik stekal w wnp.pl ze ciezko ale wiadomo ze na wirusa najlepszy wegiel chinczycy juz mocno fedruja i musza nadrobic stracona produkcje wg mnie redukcja zalogi oznaczac musi zwiekszenie inwestycji moze ten pug bedzie na tyle rentowny w obecnych relaliach ze rzeczywiscie bedzie racjonalne jego odpalenie
Z perspektywy tego zakupu ze srednia po 11,5 to wielu z nas bardzo by chcialo posiadac taka srednia zakupu akcji .... Czy spadnie niżej, ja osobiście nie wykluczam dopchniecia kursu kolanem na nizszy poziom (wg mnie max na 8zl) - ale wtedy dokupię, nie sprzedam tego co mam tylko usrednię.
Tu już jest tak niska cena - nie tylko w relacji do wartości księgowej, ale przede wszystkim zysku, że nawet w razie chęci wykupu przez karbon pozostałych akcji po te 11,5 nie będzie absolutnie problemu, żeby w sądzie uzyskać wartość godziwą, co zresztą na przykładzie pozostałych spółek - gdzie chciano za frajer "wycisnąć" mniejszościowych - miało miejsce...
A jeśli to zaniżają fundy, które muszą umarzać jednostki, to dużo im jak wiemy już tego nie zostało - dowiemy się już niedługo zresztą jak wygląda ich stan na 30.6.2020
Owe 8 zł to widze tylko w przypadku finalnego zakończenia wyprzedaży przez fundusze na rynku. Inne powody dla ceny 8 zł obecnie nie istnieją.
Do teraz jednak nie widać zadnej silniejszej sprzedazy - rzeczywiście sprzedaja mali posiadacze chcacy zapewne pojsc z pieniędzmi na inne akcje, ktore szybciej rotują. (za wyjatkiem tradycyjnych 650szt po 11,55zł, bo te zlecenie to regularnie tu stoi - zmienia sie tylko cena)
Również nie widać zadnego, chocby spokojnego podkupywania. Skoro fundusze oficjalnie wyprzedają posiadane akcje FSG, to dziwie sie ze nie nastepuje podejscie do funduszu o transakcje pakietowa np. z oferta po 10zł (i tak w tej cenie fundusz nie jeset w stanie sprzedać akcji na rynku - dlatego wskazałem na 8zł)
A ewentulna sprawa wezwania po ?? np 10zł ??.... tu nie ma już żartów (z malymi akcjonariuszami - walczą o swoje), sytuacja z wykupem tylko po cenie aktualnego obrotu na rynku (na podstawie średniej ważonej) bez uwzglednienia wartosci godziwej nie przechodzi juz w sadzie.
Fundusze ?? Moze tak,może nie ? Siedzę na Patentus ,spólka zbliżona ,nawet wskażniki podobne . Funduszy nie ma, a kurs jest regulowany tak samo. Niby ktoś sypie ::)) Wyraznie widać ,automat z Biura Maklerskiego akcje,przewala,tasuje transakcjami i reguluje kurs. Animacja Boś (bank państwowy) i wszystko jasne !! Inne Teorie -brak.
tak jak już ktoś napisał większość jak nie prawie wszyscy chcieliby mieć taką średnią, jeżeli dają to właź jak dzik w żołędzie i się nie krępuj. Ja dokupiłem w zeszłym tygodniu po 12 jednak jestem zdania, że w dłuższej perspektywie nie będzie to miało znaczenia.
Siedzę na spółce jakiś czas i według moich szacunków fundusze już się wyzerowały. Są gdzieś nawet moje wątki z wyliczeniami. Jak jakimś cudem spadnie do 8,00 to biorę w ciemno 15k. Jutro wystawię zlecenie kupna, więc zapraszam do porządnego sypnięcia. Ogólnie spodziewam się drugiej fali wyprzedaży na giełdach i nie planuje żadnych większych zakupów w najbliższym czasie (np dzisiaj kontrakty na ropę Crude WTI May w chwili pisania są po jakieś -3,00 $/baryłkę, słownie - minus 3 dolce). Ale jakby wpadło 15 tys. Fasia po 8,00 zł byłbym bardzo zadowolony.
Niestety musiałem. Aczkolwiek sprzedałem tylko 4 tys. akcji - widocznie inni się podłączyli. Poza tym sądzę, że w dłuższym terminie wszystkim to wyjdzie na zdrowie. Jest szansa, żeby taniej dobrać. W następnym cyklu najlepsze wyniki powinny osiągnąć: a) spółki typu Value b) rynki wschodzące c) surowce Powiedzmy, że Fasing łapie się do wszystkich z tych 3 kategorii.
Ja również deklaruję zakup minimum 10k jeśli będzie po 8zł (choć już od 10,xx zł będę aktywnie składał zlecenia). To w sumie powoduje, że juz 3 osoby piszą sie na okolo 40k akcji po 8zł. Skoro juz rozdysponowaliśmy tyle akcji (choć jeszcze nikt tej ceny nie widział), to jednak uważam, że cena 8 zł nie pojawi sie tylko z tego powodu, ze fundusze będą sie zerowały z akcji. Te akcje zostaną rozebrane szybciej a cena 8 zł (lub mniej) może pojawić sie wtedy, gdy coś bardzo złego wydarzy sie w samej Spolce.
Co do tego czy fundusze sie wyzerowały to moim zdaniem - jeszcze nie... Ostatni rok (od 04.2019 do 04.2020) to łączny wolumen 365k akcji, z czego na okres w 2019 przypada 200k akcji. Raporty funduszy na koniec 2019 nadal dawały łączne info o 149k akcji w ich posiadaniu. W tym roku poszło już 150k ale trudno założyć aby 100% z tego stanowiła sprzedaż tylko od funduszy. Zakładam więc, że ich obrót w tym roku dał około 40% wolumenu łącznego. (Ja ani w tym ani poprzednim nic nie sprzedałem a sporo dokupiłem).
Reasumując uważam, że fundusze mają nadal coś około 90k akcji a biorąc po uwagę to co zostało napisane na początku, to cena jeżeli w ogóle, to raczej symbolicznie i dosłownie na chwilę może spaść ledwie poniżej 10zł i to w ostatniej fazie ich sprzedaży.
Ja już pisałem, ja chcę pojechać w tym roku na WZA - tak czy inaczej, mam nadzieję że mi to wyjdzie.
W sprawie dywidendy to gorąco liczę, że potrzeby wewnętrzne KARBON 2 będa na tyle silne, wszak biorą ponad 60% całej dywidendy, że ona będzie. Do tego warto doliczyć akcjonariuszy powiązanych ... na końcu jesteśmy my - jakieś 20%.
Jeśli nie będzie dywidendy albo będzie ona symboliczna z powodu obecnej sytuacji i niepewnej przyszłości np. 0,2zł (jak w 2010r.) to warto ustalić, jakie oszczędności wewnętrzne podejmuje Spółka np. w zakresie pensji Zarządu, RN, szczebla kadry dyrektorskiej i kierowniczej. Jeżeli nie będzie tam realnych oszczędności, to redukcja dywidendy, pomimo dobrego roku 2019 w zakresie dochodów, nie ma specjalnie uzasadnienia. Do tego dochodzi fakt, że co roku Spolka odkładala sowite części zysków kolejnych lat na kapitały zapasowe, w efekcie podzielenie sie np. 30% zysku roku 2019 w żadnym razie nie uszczupli czy zachwieje pozycją i zdolnością Spolki.
Ja mogę sie przychylić do braku dywidendy ale pod warunkiem realizacji przez Spółkę programu skupu akcji własnych za np. 3 mil zł z ceną około 15zł. (ja nie sprzedam ale może ci co chcą lub muszą, chętnie sie zapiszą, co liczę ze w efekcie pozwoli poprawić aktualny kurs i parametry akcyjne).
Tomasz, 100% racji. Możliwe że idzie 2 fala spadkowa, więc być może będzie jakaś chwilowa obsuwa. Ja tym razem na pewno nic nie sprzedam. Gotówka nie jest mi potrzebna.
taaaaa obetną....jak oni z wyciśniętej cytryny suszą skórkę by ponownie zrobić herbatę....a Ty marzysz o niższej pensji....dopiero będzie motywacja, że to dzięki ich ciężkiej pracy firma przeszła "suchą nogą" przez takie zawirowania
Ja nie marzę o niższej pensji dla Zarzadu, RN czy osób na stanowiskach kierowniczych - jeśli takie wrażenie sprawiła moja wypowiedź, to nie taki był jej cel.
Wynagrodzenie dla w/w osób/stanowisk mnie interesuje tylko i wyłącznie w kontekście wypłaty lub braku dywidendy za 2019, jako argument w sprawie aby ją przyjąć co najmniej na dotychczasowym poziomie i wypłacać.
Skoro nie słyszymy o obniżkach i cięciu kosztów w samej Spółce to obniżka dywidendy z powodu "aktualna sytuacja" nie mieści sie w obiektywnym katalogu przyczyn. Jeżeli w Spólce jest ciężko i być może za chwilę ma być źle, to oszczędności nalezy w związku z "aktualną sytuacją" na każdym szczeblu i wszędzie a nie tylko u akcjonariuszy w zakresie dywidendy ....
Bravo. Takie własnie powinno być podejście. Sadze, że nie po to spółka budowała historię dywidendową, żeby teraz wstrzymać lub obniżać i tak niską w stosunku do zysku dywidendę.
troche mnie wq z tym przesnieciem terminu raportu rok temu jak funudy robily pompke pod wywale na 20 to szacunki nawet byli w stanie pdoac m-c wczesniej tez pracuje w controlingu i officy nawet zdalnie robia sprawozdania na czas a ponoc roboy nie ma a raportu wypordukowac nie potrafai przeciez szacunki za 2019 maja znane juz w styczniu manipulacja!
No jest, jak jest - trzeba w tym sie jakoś ogarnąć ... mi tam dziś prawie 300 szt po 10,9 wpadlo i chwilowo wraz z innymi zostaną u mnie na rachunku ...
Co do autora POLA - to widziałem podobne tony wypowiedzi autora o tym samym nicku na MOJ (mam podejrzenie, że osoba ta sporo tam straciła - to wszak także rodzina B - dlatego nie widzi tu żadnej szansy na zarobki i ma bardzo zle doświadczenia). No coż, taka jest gra na giełdzie ale najgorzej to prowadzić gre z sentymentami i emocjami - trudno je oddzielić. Jedno należy tej osobie przyznać, że nie zarobiliśmy - fakt. Jednak my to wszyscy wiemy bo znamy aktualny kurs i ceny historyczne. Jesteśmy dorośli i chyba znamy podstawowe zasady tej "gry". POLA proszę Cię daj sobie spokój z naszymi finansami zajmij sie swoimi. My swoje decyzje i motywacje podejmujmy sami, nie potrzebujemy "trenera".
Fakt - FSG nie dał ostatnio nikomu w długim czasie zarobić (nie liczę kółek), jednak uważam, że to nie potrwa już długo. Moze sie myle ale spolka nie byla w ostatnich 10 latach grana ani razu a teraz przed nami 2 decydujące lata dla tej Spolki.
Osobiscie wierze w zdrowy rozsądek i "zdrową chciwość głownych akcjonariuszy" w zakresie spłaty obligów oraz utrzymania stanu głosów ponad 50%. Dzięki temu i nam moze przybyc bardzo ladnie ...
Sam sobie odpowiadasz ........10 lat nie była grana. Tu z pakietu 5000 szt. miesiąc można wychodzić takie branie ma ten papier. Kopalnia od 3 lat walkowana i zero.
Zakładam POLA, że aktualnie nie masz akcji FSG dlatego nie rozumiem dlaczego piszesz o trudnym wychodzeniu z tych akcji. Jezeli jednak je posiadasz to wystaw je na sprzedaz i mam wrażenie, że znikna. Zresztą mozna bylo to zaobserwowac tylko w tym tygodniu - że Twoja teza o trudnosci wychodzenia z np. 5k akcji jest calkowicie błędna - poszlo lekko ponad 13k w okolicach 11zł.
Jak moze zauważyłes/as, z osob tu dyskutujących, raczej nikt nie wychodzi z posiadania (za wyjątkiem sytuacji nieprzewidzianych - na te nie ma sie wplywu) oraz fundusz, a wrecz odwrotnie trwają zakupy w roznych cenach (co raz to niższych).
Jak juz wczesniej przyznalem Ci - prawda jest, że obecnie poruszamy sie w spadku kursu, a co wiecej obecna cena nie była tu widziana od nastu lat, wiec nikt z nas tu ostatnio nie zarobil - i to jest fakt. Jednak na tym koniec - na tym paliwie nie ma sie juz co wspierac, gdyz obecnie duzo miejsca do spadku nie zostalo.
tak nie kupisz takich ilosci e tej cenie..rozloz zakupy co 50 gr od 10,5 czy jak chytrusek od 10..ciesze sie ze duch w narodzie nie ginie...sprzedaja frustraci lub Ci co potrzebuja gotowki..osobiscie dochodze do 19 k
a jeszcze jedno..zastanawialem sie czy wzorem fmf problemy np pgg przeloza sie na problemy fas..otoz nie wiem czy wogole..fasior wali na export po calym swiecie, ukr, rosja itp..nie bedzie wegla z Pl to bedzie ze WNP a tamte fabryku potrzebuja maszyn
.podobnie chiny...trzeba patrzec przez pryzmat swiatowej gospodarki czy wydobycie wegla bedzie roslo, a wiadomo ze tak..nje mamy takiej ekspozycji jak fmf na jednego klienta...inna sprawa..mniej rylk to wiecej maszyn..uwazam ze przestoje w capexach moga byc chwilowe..wiadomo ze jakies odlmaki beda..zapoznienia trzeba bedzie nadrobic..na szczescid tez fas to nie tylko mining
Tak źle jak z FMF nie będzie, ale też bez przesady - na pewno fsg odczuje, bo istotna część sprzedaży jest na kraj...
Dywidendy moim zdaniem nie bedzie - w końcu są koszty, zarząd musi mieć swoje sowite pensje, sprytnie wykorzystają covid żeby nic nie dać, a kurs runie dalej jakieś 15% i
Wizyta na WZA - zdecydowanie tak, ale pytania o cel obecnych kapitałów zapasowych ??? Osobiście uważam, że nie ma po co pytać. Na teraz ten cel jest wszak oficjalnie znany - przyszłe plany odtworzenia kopalni Barbara Chorzów za około 500ml zł z czego FSG deklaruje posiadanie połowy - dopiero jak ten projekt nie wyjdzie lub zostanie porzucony ewentualnie sprzedany, to można dopytać czy i co dalej z tymi kapitałami, które ostaną sie na taki moment.
Na WZA to raczej trzeba inne wątki poruszyć i dobrze sie do tego przygotować - jednak te tematy to mozna poruszać po info o dywidendzie tzn. jej ewentualnym braku lub symbolicznej wartości.