• Zysk za 19 Autor: ~Dre [188.146.225.*]
    W polowie pochodzi ze zdarzen nadzwyczajnych. Reorganizacja zakladu w Sremie. I jest jedynie ksiegowy.
    Tak jest? Jak uwazacie.
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~pgo [5.173.65.*]
    bardzo dobry, wywazony i dosc obszerny komunikat ze strony spolki..wiadomo ze sprzedaz troche siadzie, ale ja czytam ze oni sa gotowi zwarci i sobie poradza, skorzystaja z wszelkiej pomocy i widze ze jak konkurencja podupadnje to z checia podbiora troche rynku
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~Dre [188.146.225.*]
    Obecna wycena spolki to mniej niz projekty rozwojowe ktore zrealizowano w dwoch ostatnich latach. Projekty przygotowuja spolke do nowych zamowien w energetyce, kolejnictwie itd.
    Jednak gornictwo bedzie slabo funkcjonowalo. Ogolnie nie wiadomo jak dlugo potrwa spowolnienie.
    Ciekaw jestem czy decyzje polityczne wplyna na odzyskanie europejskiego rynku. A moze USA w ramach decouplingu beda kupowaly w Polsce?
    Malo prawdopodobne ale jakas szansa jest.
    https://opinie.wp.pl/makowski-koniec-z-kupowaniem-za-bezcen-pandemia-zachwiala-globalna-gospodarka-opinia-6499443543222401a
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~Ciekawy [195.200.212.*]
    Myślę, że można spodziewać się analogicznej sytuacji co z Famurem.
    Chwilę przed ogłoszeniem wyników może lekko wzrosnąć, a potem na łep na szyję.
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~pgo [91.150.169.*]
    wyniki sa znane, dywidendy to sie chyba nikt tu nie spodziewa
    nie wiem co tu moze zaskoczyc, rozgrywajacy jest jeden
    nie widze analogi do fmf, zreszta papier nic nie odbil
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~Dre [188.146.233.*]
    Niezly rynek sie zrobil. Podawcy nie chca juz robic nizej. O ile jakis drobny desperacik nie sprzeda nizej to nie kupi sie tego nizej.
    Rynek kupujacego sie skonczyl. Teraz raczej branie z prawej.
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~pgo [185.201.68.*]
    dokladnie, a mi sie juz checi na podbijanie skonczyly skoro zostalem sam :)
    musi przyjsc zdzicho i rozgonic to towarzycho
    nie ma zycia
    kto jest bez strachu, niech pierwszy rzuci kamieniem:) tzn niech szarpna na ta zlotowke
    wtedy poleci juz :)
    wykres nabrzmial do konretnego wzrostu!
    dawac mosci panowie
    kupa go :)
    tzn kupa p-go :)
    Hihi ale partyzantka
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~Dre [89.64.25.*]
    PMI z Eurolandu troche psuja obraz. Na rynkach zanosi sie na zwale.
    nie placz
    jak maja zdrowy bilnas, innwacycjny produkt, a jeszcze koszty energi spadaja
    wiec po kryzysie wyjda wzmocnieni
    wiadmo ze ciezko oczekiwac wzrostu sprzedazy
    uwazam ze dobrze zarzadzaja firma
  • zarządzana? Autor: ~pplk [195.187.100.*]
    Piszesz dobrze zarządzana?
    Dobrze, to była za Włochów.
    Zyski i dywidendy.

A tutaj przy tym właścicielu, to się prezesi po nocach zmieniają.

• Re: zarządzana? Autor: ~pgo [185.201.68.*]
    dopoki inwestuja, racjonalizuja i przebudowuja porffolio to nie bede mial wiekszych zastrzezen
    odlewy beda zawsze potrzebne, jak nie w gornictwie to w oze, motoryzacja wroci do produkcji, kolejnictwo tez ma spore braki
    moze byc chiwliwy dolek, jak kurs spad z 6 zl na 80 gr to chyba juz takie czynniki ma zdyskontowane
    bedze po 50 gr ,dokupie 2 razy tyle co posiadam
    nie mam wplywu na kurs, ja nie szarnpe, ale troche przytepie podaz fuduszystow w czerwonych majtkach
  • Re: zarządzana? Autor: ~Dre [89.64.25.*]
    Tyle nie bedzie ale najgoretszy czas na rynku mamy za soba teraz bedsie zmudne szlifowanie dolkow a walor sie nie ruszyl. To chyba za pol roku trzeba szukac odbicia
  • Re: zarządzana? Autor: ~pgo [91.150.169.*]
    nadal ban na wzrosty
    ja mam dosc
    ciekawe kto w tych cenach sprzedaje n azyskus
    czerwone majtki sa teh best
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~prosty_chlop [176.221.121.*]
    75mln CF z działalności operacyjnej to nie jest zapis ksiegowy (a dokładniej - nie tylko)
    --> 1,4zł 
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~pgo [5.173.32.*]
    si senior..jestem szefem controlingu w jednej z firm i pozycja kapitalowa, plynnosciowa jest rewelacyjna..jeszcze obligi posplacane..ciagle inwestycje , modernizacja i mocny capex..pewnie zysk pojdzie na zapasowy..tu za rok mnie nie zdziwi jak wyplaca 1 zl dywidendy..cieszy mnje ze korzystaja z pomocy panstwa i beda potrafili skalibrowac koszty bo potrafia to robic do mniejszych przychodow..raport bravo...tak..1,5 to sie nalezy jak psu buda
    .a jak inwestycje zaczna pracowac to nie widze problemu by spolka wrocila na 5 zl za 2-3 lata..szacunek!
    Wszystko niestety przeszlosc. Przyszlosc jest taka ze branza automotive, stoczniowa i gornictwo leza.
    Famur zamyka jeden zaklad a Famur robi prawie polowe sprzedazy odlewnictwa PGO.
    Niestety ale recesja w przemysle odcisnie sie bolesnie na wynikach 2020 a w dlugiej perspektywie wygaszanie gornictwa i problemy Famuru niestety beda spolce ciazyly. Wszystkie polskie kopalnie slaskie sa do zamkniecia.
    z ust prezesa w liscie do akcjonariuszy az taki pesymizm n8e bije..w pon wych pow 1 z przytupem!
    No nie wiele tam oprocz ogolnych stwierdzen ze ten rok to bedzie walka ze skutkami wirusa. Sytuacja jest niepewna i dopiero ja poznajemy. Ryzyko samemu trzeba oszacowac. Ja patrze na Famura. To jest duze ryzyko. Byc moze kryzys przyspieszy likwidacje gornictwa w Polsce.
    czyli sprzedales? mniej ludzi w gornictwie musi oznaczac wiecej maszyn z czasem..wegiel na swiecie akurat przezywa renesans. kwesita przestawienia bardziej na export..to beda chwilowe s0adki
    Sprzedalem polowe. Uwazam ze za wczesnie na odbicie tutaj. Poczekam az sie zacznie klarowac sytuacja w przemysle europejskim. Musze tez wiecej sie dowiedziec o Famurze bo to dla mnie najwieksze ryzyko. Obecny kryzys przyspieszy odejscie od wegla. Wydaje mi sie ze udzial gornictwa tutaj to jest glowny powod slabosci walora. Jednak Odlewnie radza sobie znaczaco lepiej.
    Na forum Odlewni inwestor ktory jest w spolce pisal ze sprzedal swoj pakiet i spodziewa sie fatalnego roku 2020.
    Moja optymisttczna wizja mniejszej konkurwncji z Azji moze sie sprawdzic ale nie musi a nawet jesli to potrwa. Za wczesnie na dyskontowanie takich scenariuszy.
    Moj pesymizm dotyczy calego rynku. Euro chyba idzie na 5zl. Ten kryzys potrwa.
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~pgo [5.173.40.*]
    zostalem sam zatem
    dzieki Dre
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~SPOKOJNIE [89.64.56.*]
    Nie jesteś sam :)
    dlaczego nie ma przesojowego 1 dzien w tyg i obnizki wynagrodzen o 20% i wsparcia rzadu jak w fmf? czyzby produkcja szla na normalnym poziomie?
    szkoda, to sa bardzo dobre wyniki na swietnej marzy, jedyna jeszcze szansa w AT, jest przyzwoita
    moze szarpnie z nienacka
    ja zostaje,
    ewentulnie dobieram ponizje 80
    technika nam sprzyjad, ale nie ma wogole obortu
    70/30 ze wybije do gory
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~Dre [89.64.24.*]
    Problemem tu jest oprocz powiazania z branza gornicza, akcjonariat.
    Wlasnie na XTB nauczylem sie co znaczy jak jeden duzy akcjonariusz sprzeda swoj pakiet i akcje trafiaja do FF. Jest handel.
    Tu nie ma handlu bo siedza ofiaki ktore z suwaka musza sprzedawac. Taka totalna nisza. A skoro nie ma dywidendy i nie ma handlu... nawet tymi akcjami pokoju sobie nie wytapetuje bo zdematerializowane.
    a nie widzisz dre ze ktos mozolnie akumuluje?
    troche ktos wysypal spadajac z 6, moze chce odbudowac stan, nie jest latwo zebrac duzo bez wzrostu, oczywiscie marazma na reke akumuljacymy
    ja sowie nazbieram
    usredniac bede nizej
    byc moze sypie jeszcze aluts resztkami
    pakietowka rozwiazala by problem
    c/z 3...pewnie, lepiej projekta kupic z cz 200
  • Re: Zysk za 19 Autor: ~Dre [89.64.24.*]
    Projekt ma wygladzony cz pewnje 30 a mkze nizej. Nie ma sesnunporownywac CDR z PGO. Gruszki i jablka.

Problrm ze spolkami jak ta obecnie:
    https://stooq.pl/n/?f=1352379

Dokladnie to mam na mysli.
    Moim zdaniem czeka nas sroga recesja U-ksztaltna albo W-ksztaltna a nje V shape recovery.

Rynki robia scenariusz V shape ale... Juz nie chca isc.
    Moim zdaniem jest faza dystrybucji i obserwuje to na swoich spolkach. W dodatku zrobila odpal spoleczka ktora jest pewnym epigonem hossy. Rosnie gwaltownie jak juz wszystko inne ciekawsze poroslo. Na forum masa leszcza zlapanego w pulapke. Marcowi inwestorzy. Jakos mi to wszystko idealnie pasuje do klimatu przed zwala. Brakuje zapalnika. Jakiegos wydarzenia czy informacji.
[x]
PGO 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.