• Epidemia Autor: ~Xyz [91.90.176.*]
    Jak widzicie działalność tej firmy w dobie epidemii. Czy firma zyska na późniejszych konsekwencjach gospodarczych?
  • Re: Epidemia Autor: ~Pkpk [31.0.86.*]
    Wg mnie kazdy kryzys gospodarczy to fala bankructw, bezrobocie, problemy z plynnoscia. Problemy finansowe jednych to dobre czasy dla innych. Windykacja bedzie miala duzo pakietow zobowiazan do zakupu w dobrych cenach a potem do egzekucji splat. Mysle ze w przyszlym roku (o ile juz nie w 2020) Vindexus wypracuje min. 20 mln zysku netto. Aktualna kapitalizacja to troche ponad 60 mln. Jesli tak sie stanie to aktualna wycena akcji jest zartem lub jak kto woli niebywala okazja do zajecia dlugoterminowej pozycji. Tylko jak tu kupic jakis sredni pakiecik nie podbijajac ceny o 20%?
  • Re: Epidemia Autor: ~Orel [5.173.253.*]
    No, nie jest to powód do zadowolenia, że czeka nas pewnie w ciągu najbliższych miesięcy wysyp pakietów wierzytelności do kupienia. Za tym pójdzie spadek cen pakietów. Spółki windykacyjne będą zatem miały w co lokować zgromadzone środki.
  • Re: Epidemia Autor: ~vind [81.190.229.*]
    poza tym myślę, że nie będą zmieniać polityki dywidendowej. Spółki przestojowe (produkcja, transport) w tym roku pewnie nic nie dadzą, zaś tutaj śmiało można oczekiwać 35 gr zgodnie z zapowiedzią corocznego podnoszenia poziomu dywidendy o 5 gr.
    Realnie przyszłe w kolejne 3 lata spółka może zarobić tyle na ile teraz jest wyceniana.
  • Re: Epidemia Autor: ~Orel [5.173.253.*]
    W piątek wyniki. W ciągu 2-3 tygodni zapowiedź dywidendy. Powinno podrosnąć w tym czasie do 6,5-7 PLN.
  • Re: Epidemia Autor: purple_haze [188.146.229.*]
    Spowolnienie gospodarcze i wzrost bezrobocia to pogorszenie sytuacji dłużników i mniejsze spłaty. Do tego epidemia i lockdown krótkoterminowo spowodują zastoje w sądach i w egzekucjach komorniczych (już powodują). Ja obstawiam, że papier jeszcze poleci na pysk. Na dywidendę bym raczej nie liczył, bo spółka po pierwsze musi sobie płynność zapewnić na czas dużo gorszych spłat, po drugie przez upadek Getback jeszcze przed COVID mieli koszt finansowania dłużnego na poziomie WIBOR 6M + 6,45% marży dla obligacji serii B2, więc dużo sensowniej będzie finansować się kapitałem własnym zamiast zwiększać kosztowny lewar w niepewnych czasach.

Długoterminowo natomiast faktycznie na kryzysie wyjdą lepiej spółki windykacyjne mniej zadłużone, takie jak Vindexus, bo pojawi się wysyp wierzytelności (więcej NPL + poszukiwanie płynności przez firmy), które w momencie poprawienia sytuacji gospodarczej dadzą bardzo wysoką stopę zwrotu z inwestycji.
  • Re: Epidemia Autor: ~vind [81.190.230.*]
    Ja myślę, że dywidenda będzie uchwalona. Spółka zarobi za 2019 ponad 15 mln, więc 4 mln na dywidendę przy założeniu 35 gr nie jest dużym obciążeniem.
  • Re: Epidemia Autor: ~marian_koniuszko [86.45.75.*]
    w dobie epidemii łatwiej dłużników zastać w domach hehe
  • Re: Epidemia Autor: ~Pkpk [31.0.65.*]
    Chyba czas promocji sie konczy. Ta spolka w przeszlosci lubila po przecanach skoczyc w gore o 20% w 1 dzien. Akcjonariat w 80-90% dlugoterminowy. Bez szans na day-trading. Wystarczy maly impuls...
  • Re: Epidemia Autor: ~pk [5.172.255.*]
    Boruta Zachem – tania spółka antywirusowa

Wyniki już w sierpniu.

Ekologiczne środki do mycia i odkażania. Marki Onlybio i Onlyeco

link

Ekologiczny żel antybakteryjny do rąk.

link

Linia do produkcji biosurfaktantów

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Boruta-Zachem-otworzyla-linie-produkcyjna-biosurfaktantow-7359299.html

link

link

https://kobieta.onet.pl/uroda/piec-powodow-dla-ktorych-warto-wprowadzic-do-swojej-pielegnacji-kosmetyki-naturalne/s0djrch

Chloramina T – do odkażania

link 

Chloramina T jest środkiem dezynfekcyjnym o działaniu bakteriobójczym. Przeznaczona jest do dezynfekcji powierzchni użytkowych, narzędzi, przedmiotów, urządzeń higieniczno-sanitarnych i innych, bielizny, rąk. Działanie biobójcze preparatu spowodowane jest powolnym uwalnianiem się chloru z roztworów wodnych preparatu w kontakcie z kurzem, zanieczyszczeniami, wydzielinami, materiałem organicznym.
    Spektrum działania:
    • bakterie,
    • grzyby,
    • wirusy,
    • prątki,
    spory.
[x]
VINDEXUS 0,00% 14,35 2026-05-29 16:44:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać