• Konwersja akcji Hawe Autor: ~xxx [37.47.43.*]
    @Ktos
    W tym wątku wspomniałeś o konwersji
    https://m.bankier.pl/forum/temat/7643047

Ja tu czegoś nie rozumiem.
    Konwersję, to można przeprowadzić przy wymianie akcji imiennych na okaziciela, albo w druga stronę. Można też wymienić obligacje na akcje. Jest też coś takiego jak wymiana akcji przy przejmowaniu spółki np. Vistula przejęła Bytom i akcjonariusze Bytomia zamiast swoich akcji dostali akcje Vistuli przeliczone po odpowiednim kursie tzw. parytet wymiany.
    O co chodzi z konwersją w przypadku Hawe?
    Przecież jak na licytacji zostaną sprzedane akcje Mediatela, to Hawe nie będzie już miało żadnego związku z Hawe Telekom (poza nazwą oczywiście) i HT nie będzie miało żadnych zobowiązań wobec akcjonariuszy Hawe S.A.
    Chyba jedyna szansa jest taka, że sprzedadzą te akcje na licytacji za kilkaset mln pln i starczy to na spłatę wierzycieli, a jak coś zostanie po spłacie, to podzielą to pomiędzy akcjonariuszy.
    Tylko, ile jest tych wierzytelności do spłacenia 200mln pln? Bo w tym są oczywiście wierzytelności przejęte przez znajomych prezesa po wykupieniu obligacji, czy udziałów w ORSS i Hawe Budownictwo.
    Nie wiem, czy ktoś da 300mln pln, jak cena wywoławcza wynosi 50mln pln. Tym bardziej, że to musi kupić Państwo, bo inaczej nie będzie zgody ministra.
    Poza tym niektórzy mają średnią zakupu wynoszącą 3-4pln. Za ile należałoby spzedać MTL, żeby starczyło na ich zaspokojenie?
    Optymistycznie zawsze może się okazać tak, że jednak Państwo dba o swoich obywateli, w tym akcjonariuszy Hawe i kupi akcje MTL za 500mln pln i wszyscy będą zadowoleni. Tylko, czy te akcje są tyle warte?
  • Re: Konwersja akcji Hawe Autor: ~xxx [37.47.43.*]
    Spis wierzytelności. Nie wiem, czy aktualny, ale swego czasu tak to wyglądało.
    https://cyfrowa.rp.pl/telekomunikacja/24166-spis-wierzytelnosci-hawe-telekom-trafil-do-sadu/amp
    Coś o propozycjach układowych z 2018
    https://www.telko.in/wierzyciele-hawe-przeglosuja-dwie-propozycje-dla-spolki
  • Re: Konwersja akcji Hawe Autor: ~Umoczony [188.146.134.*]
    Mam pomysł zrzućmy się na wadium i jedzmy podbijać cenę .Doszly mnie słuchy ze państwo chce kupić za bezcen ale to nie potwierdzone info
  • Re: Konwersja akcji Hawe Autor: ~Ktoś [37.47.16.*]
    Bardziej Mediatela na HT
  • Re: Konwersja akcji Hawe Autor: ~Umoczony [188.146.134.*]
    A jeszcze jedna ważna kwestia na jakiej podstawie komornik oszacował wysokość licytacji ??? Czy na zasadzie liczba akcji razy cena nominalna ? Nie bral pod uwagę wartość aktywów majątków .. kolejny przypadek bezkarności komornika ?
    A widzisz jaki tam jest dług w stosunku do wartości majątku?
    Dokładnie tak zrobił. Po cenie nominalnej.
    Jak Mediatel na HT, to tym bardziej nam to nic nie daje...
    Z resztą, po co ktoś miałby robić taką konwersję. Przecież Mediatel jest właścicielem HT, więc nie ma znaczenia, czy taka konwersja miałaby miejsce, czy nie, bo posiadacz akcji Mediatela tak, czy inaczej będzie właścicielem HT.
  • Re: Konwersja akcji Hawe Autor: ~Ciekawy [94.254.184.*]
    Wycena nawet nie jest robiona po nominalnej tylko chyba po ostatniej rynkowej i od niej zrobione dyskonto

Jakby ktoś dał 250-300 baniek to ok, ale coś mi się wydaje że pójdą po 60-100 i akcjonariusza zostanie null

Trzeba to blokować i tyle, procesować ...
  • Re: Konwersja akcji Hawe Autor: ~Ktoś [37.47.24.*]
    Jest po nominalnej z dyskontem..Policz
    A jakie to ma znaczenie, cel jest taki sprzedać wszystko co ma Hawe za 57 mln ... A z tej kasy spłacić wierzycieli Hawe .... Czy coś zostanie akcjonariuszom Hawe?
  • Re: Konwersja akcji Hawe Autor: ~Lolo [77.112.82.*]
    Zostanie 1-2 grosze na akcje i lipa zawsze tak jest wpierw wierzyciele a akcjonariusz ochlap
    @Ktos
    Wyjaśnij proszę co miałeś na myśli pisząc o konwersji.
  • Re: Konwersja akcji Hawe Autor: ~Ktoś [37.47.21.*]
    Podobnie jak Ty wspolnie i głośno się zastanawiam. Tylko tyle.
    Nie ma rządnej konwersji ... Jest za to duże zagrożenie że ktoś kupi za 57 mln HT ... A JAK WYCZEKA TO ZA 35 MLN

Tak działa KNF, sądy, państwo sprawiedliwe ...
[x]
HAWE 3,45% 0,30 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.