• Rekomendacja Autor: ~PozdrawiamMadrychLud [5.173.32.*]
    Panie i Panowie, kiedy rekomendacja dla naszej perły gpw?
  • Re: Rekomendacja Autor: ~Góra [77.252.99.*]
    Myślałem, że będzie w poprzednim tygodniu, bo było tak ostatnio po raporcie. Ale w między czasie dostaliśmy 3 komunikaty. Inwestycja oraz dwie nowe umowy w biurami turystycznymi. Więc prawdopodobnie rekomendacja powinna być w tym tygodniu, no ale gwarancji nie daję ;)
  • Re: Rekomendacja Autor: ~Gracz [83.29.66.*]
    Nie wiem jak anale, ale ja czekam na trzycyfrowy kurs akcji.
  • Re: Rekomendacja Autor: ~Wzrosty [77.252.99.*]
    To raczej już w przyszłym roku. Święta trzeba kupić prezenty, więc mniej ludzi myśli teraz o inwestowaniu, nawet w taką perełkę jak ENTER. Od początku 2020 roku może tu być bardzo ciekawie! W tym roku prognozuje nadal stabilne wzrosty, i raz na jakiś czas mała korekta, żeby ktoś mógł kupić 30k akcji w jednej transakcji - tak jak to było dziś.
    To tylko znaczy, że nadal się zbroją grubi na kolejne wzrosty. Ja trzymam akcję, a Wy?
  • Re: Rekomendacja - JUŻ jest 52,2 zł wycena za akcję Autor: ~Raport [77.252.99.*]
    https://www.bdm.pl/program-wsparcia-pokrycia-analitycznego-gpw?file=files/bdm/analizy_i_informacje/pwpa-gpw/enter-air/Enter%20Air%2011122019%20Kupuj%2052%2C2%20PLN.pdf
  • Re: Rekomendacja - JUŻ jest 52,2 zł wycena za akcję Autor: ~Raport [77.252.99.*]
    Według mnie znowu spółka niedoszacowana przez DM BDM, bardzo ostrożna wycena. Co o tym sądzicie?
  • Re: Rekomendacja - JUŻ jest 52,2 zł wycena za akcję Autor: ~Gracz [83.29.72.*]
    Moim zdaniem bardzo ostrożnie, ale na początek niech będzie. ;)
  • Re: Rekomendacja Autor: ~Kemer [88.156.134.*]
    Panie Adrianie Górniak vel Góra dla czego tak asekuracyjna , ostrożna wycena w raporcie????
  • Re: Rekomendacja Autor: ~BOA [37.47.37.*]
    Prawdopodobnie dlatego że w BDM oszacował 5mln straty netto za 4 kwartał.

O przyczynę tych prognoz możemy się spierać:
    1. Albo w BDMie nie sa wystarczająco inteligentni żeby robić takie analizy
    2. Są leniwymi ignorantami którym nie chcialo się wczytywac w poprzednie raporty
    3. Mają w tym jakiś interes (chcą zaniżyć kurs, albo wręcz przeciwnie za kilka miesięcy podkręcić po informacji o znacznym przekroczeniu prognoz).

Jeśli dolar nie przekroczy 4zl to wyniki będą znacznie bliżej 50mln niż -5. Obstawiam 35-40. I mogę się
    tutaj z chętnymi zakładać o szkocką :)
  • Re: Rekomendacja Autor: ~Zysk4Q [31.172.190.*]
    W jaki sposób mieliby osiągnąć taki wynik w najgorszym kwartale?
  • Re: Rekomendacja Autor: ~Góra [77.252.99.*]
    A czemu według Ciebie 4Q jest najgorszy? Wiadomo, że to nie sezon. Ale Południowa półkula czeka na turystów z Polski i nie tylko. Poza tym był komunikat, już nie pamiętam o które biuro turystyczne chodziło, że zwiększają zapotrzebowanie o 40% na okres zima 2019/2020. Sam Enter przewidywał 25% wzrost przewozów - https://www.bankier.pl/wiadomosc/Enter-Air-planuje-wzrost-przewozow-o-okolo-25-proc-w-2019-roku-7631479.html

W każdym kwartale Enter miał lepsze wyniki, więc czemu ostatni miałby być gorszy? Z każdym przewoźnikiem z którym współpracuje rozszerzył współpracę - dlatego też sądzę, że i 4Q będzie rekordowy.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~BOA [95.49.157.*]
    Najsłabszym kwartałem jest zawsze 1 kwartał.

W 4 kwartale jest październik, w którym dużo się lata. W lotnictwie miesiąc ten zalicza się do sezonu letniego. Prosty wniosek: umowy za październik 2019 to te same które dały nam wzrost wyników zaokres lipiec-wrzesień 19. Uważam nawet, że rok do roku procentowy wzrost w paźdznierniku będzie jeszcze większy niż w lecie. Od dawna Enter w sezonie miał rozkład ułożony "pod korek". Natomiast w październiku były "puste miejsca" gdzie łatwiej było dopchnąć więcej rejsów.
    Wynikowo październik to 60-70% czwartego kwartału. Umowy na zimę dostały aneksy czyli w listopadzie i grudniu nie powinno być gorzej niż w zeszłym roku.

To tyle mojej opinii, a teraz fakty: w raporcie za 4 kwartał 2018 Enter wykazał 12 mln starty ALE:
    - złożyło się na to 12 mln odpisów na przegraną w ewentualnej sprawie sądowej (zmieniły się wtedy przepisy i Enter musiał takowe porobić). Sprawa jest w toku. Strata 12 mln to najczarniejszy scenariusz.
    - Enter w raportach opublikowanych w 2018 roku wziął w leasing finansowy 2 samoloty. Przy okazji skrócił sobie okres w którym chce spłacać raty za pozostałe. Przyszłe odsetki z tego powodu spadły i spółka zaksięgowała to jako zysk. Było to trochę naciągane i wycofali się z tego w 4 kwartale 2018 roku. Dlatego też 20 mln zł zostało wtedy odjęte.
    - Enter odjął sobie 5 mln z powodu różnic kursowych

Wychodzi więc że bez operacji księgowych Enter zarobił w czwartym kwartale 2018mln 22mln zł. Proporcjonalnie na podstawie wyników za lato i aneksów do umów można przyjąć wzrost w 4 kwartale 2019 roku o 15%. W 2019 dużo kosztowało rozkręcenie organizacji technicznej (co zwróciło się już w to lato). W tym roku tego nie będzie, a obsługa samolotów będzie sporo tańsza. Przyjmuje więc 25mln zysku.

Zostają różnice kursowe. Tutaj zależy jak kwartał skończy dolar, ale na połowę grudnia mamy prawie 30 mln dodatnich różnic kursowych. W takim wypadku mamy łącznie 55 mln netto zysku.

Być może gdzieś się pomyliłem albo czegoś nie dostrzegłem więc obstawiam 50 mln. Mamy w takim wypadku 175 mln zysku netto rocznego i c/z 4,5.

• Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~mleczak [94.16.172.*]
    Pięknie opisane!
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Inwestor [194.242.62.*]
    Wygląda ciekawie ten IVQ19- duży efekt niskiej bazy i te różnice kursowe mogą zrobić dobry wynik.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~BOA [37.47.44.*]
    Dzięki mleczak :)

Jeszcze trochę uściślę - co miałem na myśli pisząc tańsza obsługa techniczna. Chodziło mi o to, że bardzo dużo prac na samolotach robi się w zimę. Enter od niedawna robi to siłami spółki która jest w grupie. To bardzo obniża koszty. W zeszłym roku było to jednak robione po raz pierwszy i wymagało mnóstwo i inwestycji (wszelkiego rodzaju narzedzia, samochody, podnośniki - w lotnictwie to grube setki tysięcy zł). Teraz tego nie będzie.

Dodatkowo tak jak napisał Góra - wszystkie umowy są już podpisane. Każda jest sporo wyższa od tych z poprzednich lat (można posprawdzal w komunikatach). Nie ma wiekszych powodow do obaw o pogorszenie wyniku a tym bardziej o jakieś wydumane straty .

Osobiście na różnice kursowe nie patrzę. Przy wielkości leasingow jakie ma Enter różnice zbyt mocno wpływaja na wynik. 50 mln "zysku" a później "straty" nie ma dla mnie większego znaczenia. Wszelki ruch czy to kupowanie czy sprzedawanie pod straty/zyski z różnic kursowych świadczy o poziomie rynku kapitałowego w Polsce.

Poziom rekomendacji to już w ogóle kpina. Trudno wymagać rozsądku i wiedzy od inwestorów skoro wiadomości muszą czerpać z takiego źródła. Jeśli te osobniki zarządzają pieniędzmi w OFE/TFI to zaczynam kibicować żeby pierwsze zostały rozwiązane a drugim ludzie nie powierzali oszczędności.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~mleczak [94.16.172.*]
    Dnia 2019-12-13 o godz. 16:43 ~BOA napisał(a):

> > Zostają różnice kursowe. Tutaj zależy jak kwartał skończy dolar, ale na połowę grudnia mamy prawie 30 mln dodatnich różnic kursowych. W takim wypadku mamy łącznie 55 mln netto zysku.

Mi wychodzi przy utrzymaniu obecnych poziomów EUR i USD do PLN coś w okolicach +33mln PLN, ale to detal.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~BOA [37.47.44.*]
    Mleczak jak najbardziej się zgadzam. Cała wiadomość pisałem z telefonu bo akurat jestem dość zajety. Dane brałem z pamięci, więc wartości mogą mieć kilka kilkanaście procent błędu.

Przeraża mnie tylko to że na szybko potrafimy dojść do takich wniosków, a "profesjonaliści" piszący kilku stronnicowa analizę która nadaje się do puszczenia w kiblu.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~ZB [188.146.97.*]
    I Cesarz lubi miłe niespodzianki, każdy ma jakieś ograniczenia. 
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Góra [77.252.99.*]
    Czy dziś czy w tym roku przebijemy 45 zł?

• Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Raport [89.64.17.*]
    Było 45 zł, dziś znowu próbują zaniżyć kurs, żeby kupić taniej akcje. Może dzięki tym spadkom spekulacyjnym i ja dokupię pakiecik.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Mercator [94.254.196.*]
    Sam tak właśnie zrobiłem :D
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Raport [89.64.17.*]
    No dziś mamy sporo promocji na GPW, a na Enter to okazja goni okazję. Kolejny Pakiecik dokupiony :D
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Góra [83.6.208.*]
    No i 45 zł dziś przebite, już mamy 45,7 zł za akcje, coś czuje że zbliżamy się do ogłoszenia bardzo dobrego infa dla spółki. Co myślicie? Co to może być?
    Odszkodowanie od Boeing?
    Kolejny rekordowy raport kwartalny?
    Kolejny rekordowy raport roczny?
    Przejęcie kolejnej części rynku?
    A może kolejne rozszerzenie umowy z biurami podróży?
    A może jakieś info ekstra "niespodzianka"?
    Co obstawiacie?
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Xyz [194.29.183.*]
    Kiedy wyniki za 4 kwartał?
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~BOA [5.184.58.*]
    Zapewne ostatni dozwolony przez GPW dzien
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Xyz [194.29.183.*]
    Rekordowe wyniki?
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~BOA [5.184.58.*]
    Rekordowe
    na link 
    "Enter Air – „gwiazda wyników ?” ze względu na podrasowanie wyników o 40 mln netto związane z przeszacowaniem zobowiązań walutowych ze względu na umocnienie w 4 kwartale 2019 złotówki do usd i eur. Do wyliczeń przyjąłem następujące założenia: +15 mln (zysk z działalności podstawowej) – 15 mln (jakiś odpis na należności oraz zmiana księgowania MSSF 16) + 40 mln (dodatnie różnice kursowe). Wychodzi mi z moich szacunków że zysk w 4 kwartale 2019 mógł wynieść 40 mln złotych przy 12 mln straty rok temu."

Jeśli analiza będzie trafna to może być ładnie. Tym bardziej, że w ostatnich prognozach wyniki były mocno niedoszacowane i sam to pozeznaje. Z optymizmem czekam na kolejne infa.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Gracz [83.27.200.*]
    Moim zdaniem znów nie doszacował.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~creative [89.64.13.*]
    wyniki za 4 kwartał mpoznamy dopiero przy okazji raportu rocznego, chyba ze się mylę. A szkoda. Przydałaby się jakaś cenotwórcza informacja :)
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~góra [185.39.161.*]
    nic się nie przejmuj, jak padnie info z boeinga to walor się nie otworzy w regulaminowym czasie. a padnie na pewno przed wynikami

to będą miliony dolarów dla ENTERKA jako rekompensata
    O dorobiłem się naśladowcy :D Choć dobrze gada to nie ładnie się podszywać :p

Enter nie ogłosił jeszcze planu na ten rok, to że nie musi publikować raportu za IV 2019 to nie znaczy, że tego nie zrobi. PKN Orlen będzie publikował raport za IV kwartał 2019. Enter pewnie opublikuje swój pod koniec lutego, bo ma się czym pochwalić. Dodatkowe info o odszkodowaniu od Boeinga nawet byłoby wskazane, ale najpierw musza ogłosić kiedy Maxy wrócą do latania, ale na pewno w tym roku się to rozstrzygnie.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~slawek [185.39.161.*]
    nie będzie raportu za IV kwartał tylko bedzie roczny na koniec kwietnia, a miesiąc później za I kwartał 2020r

Enterek się ładnie wspina -w przyszłym tygodniu powinien testować 5 z przodu

obroty ostatnio dość wysokie -widać że ktoś cały czas zbiera jak tylko się pojawi sensowny rozmiar po prawej. z lewej również stoi i zbiera z ciepłych rąk
    W przyszłym tygodniu pewnie ogłoszą jakich raportów możemy się spodziewać w tym roku, myślę że Enter może nas zaskoczyć pozytywnie. Pożyjemy zobaczymy czy będzie raport za IV kwartał 2019 roku, według mnie będzie - bo mają się czym pochwalić. Czy się mylę to pożyjemy i zobaczymy.

No zbierają ładnie, gościu który wystawił prawie 10k akcji, żeby blokować kurs i skupować taniej zdziwił się jak ktoś mu sprzątnął te akcje, i teraz za bardzo nie ma jak ich odkupić, bo cena akcji rośnie - ale to już jego problem, czasem cwaniaki tez dostają po kieszeni.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Gracz [83.27.194.*]
    Jeszcze może być tak, że to była umówiona transakcja. Co i tak jest pozytywne, bo ył chętny na spory pakiet w tej cenie. Mógłbym teraz sprawdzić mniejszym batonikiem, ale szkoda by mi było, jakby ktoś go sprzątnął ;)
    Chyba szykuje się mocne info, ładnie zbierają akcje i to dużymi pakietami.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Gość [37.248.212.*]
    https://www.pb.pl/enter-robi-biznes-z-amerykanami-979944
    I to jest INFO. Rozszerzenie swojej działalności szkoleniowej i to współpraca z Amerykanami.
    Co to za zwałka? Ludziska nie dajcie się wyczyścić z akcji. Na małym wolumenie zbili kurs, nie dawajcie spekulantom swoich akcji.
    No i się stało, wyczyścili :p zebrali wszystko do 52,4 czyli wczorajszego kursu zamknięcia. A wy nadal się wystawiacie :p
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Wzrosty [89.64.17.*]
    Chyba korekta się wydarzyła :p
    -5%, ale od jutra znowu na plusie.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~enty [93.159.183.*]
    spadki muszą być od czasu do czasu by zachecić stojących z boku,

wielu ludzi nie lubi kupować na wzroście a dopiero po spadku w trendzie wzrostowym
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~creative [89.64.12.*]
    i b. dobrze, za dużó szybkich rąk wskakuje :)
    Nowi?
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Wzrosty [89.64.17.*]
    Dzięki, za tak niski kurs wczoraj i dziś, udało się trochę dokupić w atrakcyjnej cenie. A akcji na runku w sprzedaży brak :p cyli tyle co kot napłakał - link  
    Kolejna promocja, ktoś na małym wolumenie chcę obniżyć kurs akcji, żeby potem zebrać akcje taniej. Nie dajcie się wyleszczyć.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Wzrosty [89.64.19.*]
    Ale sobie ładne zbieranie urządzili. A niecierpliwi sypią, a mądrzy zbierają akcje - taka kolej rzeczy.
  • Re: Rekomendacja - POPRAWNE DANE Autor: ~Góra [89.64.19.*]
    Ładny dziś przemiał i kończymy na plusie.
[x]
ENTER -0,19% 51,90 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.