Nareszcie cena Orbisu jest w miarę godziwa........troszkę czasu to trwało ale jak wcześniej pisałem ,że Orbis jest więcej wart niż 95zł jakie ogłoszono w wezwaniu. ING dobrze wiedziało że cena akcji może dojść do 150 zł i powoli zmierza w tym kierunku.Pozdrawiam akcjonariuszy Orbisu.
Witam.....cena jest już dosyć wysoka,,,,,,,może jeszcze troszkę pójdzie w górę,,,We wtorek 12 listopada jest Walne zgromadzenie Orbisu,,,,,,pewnie się dowiemy coś więcej na ten temat.
Trzymałem to 20 lat, teraz jak pojawiła się szansa sprzedania za jakieś godziwe środki to okazało się , że muszę fiskusowi oddać 19%. Miałem nadzieję- dlatego tak długo trzymałem , że zlikwidują podatek Belki od kapitałów co zapowiadają od 10 lat.Mam do Was pytanie, czy założyć rachunek maklerski i przez nich sprzedać, czy lepiej nie brać udziału w wezwaniu i poczekać jak osiągną cel -wyjdą z giełdy i maruderów , którzy nie sprzedali ,bez ich zgody wykupią a wtedy ominiemy opłaty maklerskie?. Jak radzicie , jaki plan macie?
Akcje nabyte przed wejściem w życie przepisów o opodatkowaniu zysków kapitałowych, na mocy przepisów wprowadzających to opodatkowanie, korzystają ze zwolnienia z opodatkowania. Jeżeli zatem nabyte zostały 20 lat temu, nie podlegają opodatkowaniu, a twoim dochodem jest to uzyskasz ze sprzedaży ( oczywiście pomniejszone o prowizję maklerską)
Dowiadywałem się i uzyskałem informację, że akcje pracownicze podlegają podatkowi jeśli zostały dane nieodpłatnie , to znaczy , że z chwilą ich sprzedania muszę zapłacić 19% od uzyskanej kwoty plus opłaty maklerskie.
Dnia 2019-11-11 o godz. 18:51 ~AAA napisał(a): Miałem nadzieję- dlatego tak długo trzymałem , że zlikwidują podatek Belki od kapitałów co zapowiadają od 10 lat.
:O kto i kiedy?
Jeżeli były to akcje pracownice to tak, 19% trzeba zapłacić.
wezwanie zawsze prowadzi jakieś biuro maklerskie, także jak jest przymusowy wykup to akcje są odkupowane przez biura maklerskie - ale to oczywiście zasada dla akcji kupowanych na giełdzie, pytanie gdzie Twoje akcje są zdeponowane? bo gdzieś muszą... i wtedy pewnie przez to konto będą skupowane jeśli będzie wezwanie lub przymusowy wykup; dlatego chyba lepiej założyć bezpłatny rachunek z jak najniższą prowizją jak to ma być jednorazowa transakcja na przymusowy wykup lub też założyć rachunek w tym biurze które będzie prowadziło wezwanie jak chcesz odpowiedż na wezwanie - o ile to wezwanie będzie bo widzę że mocno kombinują
Moje akcje pracownicze są zdeponowane w ORBIS ja mam tylko zaświadczenie o ich posiadaniu.Po odebraniu zaświadczenia nic z nimi nie robiłem, raz w roku odbierałem dywidendę w biurze maklerskim bez opłat.W ORBIS już dawno nie wierzę , ok....li mnie w tegorocznej dywidenty , zwalają cenę akcji jak mogą więc małe mam nadzieję , że coś z tego będzie.Obserwuję to 21 lat więc złudzeń nie mam.