• Orbis Autor: felek123 [85.221.133.*]
    Nareszcie cena Orbisu jest w miarę godziwa........troszkę czasu to trwało ale jak wcześniej pisałem ,że Orbis jest więcej wart niż 95zł jakie ogłoszono w wezwaniu. ING dobrze wiedziało że cena akcji może dojść do 150 zł i powoli zmierza w tym kierunku.Pozdrawiam akcjonariuszy Orbisu.
  • Re: Orbis Autor: ~AAA [213.238.64.*]
    Witaj , jestem byłym pracownikiem ORBIS mam akcje pracownicze ok 20 lat , jak sądzisz kiedy należy je sprzeda?
  • Re: Orbis Autor: felek123 [85.221.133.*]
    Witam.....cena jest już dosyć wysoka,,,,,,,może jeszcze troszkę pójdzie w górę,,,We wtorek 12 listopada jest Walne zgromadzenie Orbisu,,,,,,pewnie się dowiemy coś więcej na ten temat.
    Dziękuję, czyli nie czekać na wezwanie?
  • Re: Orbis Autor: ~doki [89.64.41.*]
    Ja oddam po 200 zł
  • Re: Orbis Autor: felek123 [85.221.133.*]
    Myślę że 150 zł to max.......ale pożyjemy to zobaczymy ?
  • Re: Orbis Autor: ~ja [5.174.195.*]
    jeśli 12.11 przyjmą wniosek NN to ponizej 130 nie oddawaj, jeśli nie przyjmą to pewnie mocna przecena w dół chwilowa, a potem zobaczymy
    Trzymałem to 20 lat, teraz jak pojawiła się szansa sprzedania za jakieś godziwe środki to okazało się , że muszę fiskusowi oddać 19%. Miałem nadzieję- dlatego tak długo trzymałem , że zlikwidują podatek Belki od kapitałów co zapowiadają od 10 lat.Mam do Was pytanie, czy założyć rachunek maklerski i przez nich sprzedać, czy lepiej nie brać udziału w wezwaniu i poczekać jak osiągną cel -wyjdą z giełdy i maruderów , którzy nie sprzedali ,bez ich zgody wykupią a wtedy ominiemy opłaty maklerskie?. Jak radzicie , jaki plan macie?
  • Re: Orbis Autor: ~mawro [83.23.107.*]
    Akcje nabyte przed wejściem w życie przepisów o opodatkowaniu zysków kapitałowych, na mocy przepisów wprowadzających to opodatkowanie, korzystają ze zwolnienia z opodatkowania. Jeżeli zatem nabyte zostały 20 lat temu, nie podlegają opodatkowaniu, a twoim dochodem jest to uzyskasz ze sprzedaży ( oczywiście pomniejszone o prowizję maklerską)
    Dowiadywałem się i uzyskałem informację, że akcje pracownicze podlegają podatkowi jeśli zostały dane nieodpłatnie , to znaczy , że z chwilą ich sprzedania muszę zapłacić 19% od uzyskanej kwoty plus opłaty maklerskie.
  • Re: Orbis Autor: ~Buti [91.218.209.*]
    Dnia 2019-11-11 o godz. 18:51 ~AAA napisał(a):
    Miałem nadzieję- dlatego tak długo trzymałem , że zlikwidują podatek Belki od kapitałów co zapowiadają od 10 lat.

:O kto i kiedy?

Jeżeli były to akcje pracownice to tak, 19% trzeba zapłacić.

• Re: Orbis Autor: ~ja [95.40.52.*]
    wezwanie zawsze prowadzi jakieś biuro maklerskie, także jak jest przymusowy wykup to akcje są odkupowane przez biura maklerskie - ale to oczywiście zasada dla akcji kupowanych na giełdzie, pytanie gdzie Twoje akcje są zdeponowane? bo gdzieś muszą... i wtedy pewnie przez to konto będą skupowane jeśli będzie wezwanie lub przymusowy wykup; dlatego chyba lepiej założyć bezpłatny rachunek z jak najniższą prowizją jak to ma być jednorazowa transakcja na przymusowy wykup lub też założyć rachunek w tym biurze które będzie prowadziło wezwanie jak chcesz odpowiedż na wezwanie - o ile to wezwanie będzie bo widzę że mocno kombinują
    Moje akcje pracownicze są zdeponowane w ORBIS ja mam tylko zaświadczenie o ich posiadaniu.Po odebraniu zaświadczenia nic z nimi nie robiłem, raz w roku odbierałem dywidendę w biurze maklerskim bez opłat.W ORBIS już dawno nie wierzę , ok....li mnie w tegorocznej dywidenty , zwalają cenę akcji jak mogą więc małe mam nadzieję , że coś z tego będzie.Obserwuję to 21 lat więc złudzeń nie mam.
[x]
ORBIS 1,73% 113,00 2020-04-08 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.