• Formuła skupu Autor: ~kulawakoza [37.30.50.*]
    Chciałbym tak na szybko dowiedzieć się czy wiadomo już jak będzie to wyglądało. Będzie to wezwanie do sprzedaży czy będą może bawić się w kupowanie na GPW? Galileo jak to ma być bo trochę nie chce mi się wertować komunikatów i forum ?
  • Re: Formuła skupu Autor: ~Gallileo [188.146.33.*]
    Według przegłosowanej uchwały dopuszczają każdą dostępną frmę, czyli i z rynku i poza rynkiem, ale według tego co powiedział nam prezes to biorąc pod uwagę, że skup na rynku jest najbardziej skomplikowany i kosztowny to będą się skupiać głównie na skupie poza GPW i będzie to miało formę skupu w postaci zapisów co nie jest też tożsame z wezwaniem.
    ps. nie jestem w stanie tego zweryfikować, ale podobno (według tego co zostało powiedziane przez prezesa na walnym) jest jakiś przepis, który mówi, że skup z giełdy nie może przekraczać określonego procentu dziennego obrotu dlatego też biorac pod uwagę aktualne obroty na Wikanie mocno ogranicza to mośliwosci skupu z giełdy. Jest ktoś to moze potwierdzić istnienie takiego przepisu?
    dobra znalazłem, przez chwile myslalem ze to moze była sciema ale faktycznie jest taki przepis

Warunki obrotu – cena oraz wolumen W odniesieniu do ceny program odkupu musi przewidywać, że spółka nie będzie podczas wykonywania transakcji w ramach programu odkupu nabywać akcji po cenie będącej wartością wyższą spośród ceny ostatniej niezależnej transakcji i najwyższej bieżącej niezależnej oferty w miejscu obrotu, w którym dokonywany jest zakup.
    W odniesieniu do wolumenu, emitentowi nie wolno co do zasady nabywać więcej niż 25 % średniego dziennego wolumenu danych akcji w jakimkolwiek dniu na rynku regulowanym, na którym dokonywany jest zakup.
    Wartość średniego dziennego wolumenu musi być oparta na średnim dziennym wolumenie w miesiącu poprzedzającym miesiąc podania tego programu do publicznej wiadomości i ustalona na tej podstawie dla okresu, dla którego wydano zezwolenie na program.
    W przypadku gdy program nie odnosi się do tego wolumenu, wartość średniego dziennego wolumenu musi być oparta na średnim dziennym wolumenie w ciągu 20 dni poprzedzających dzień zakupu. (Art. 5 rozporządzenie Komisji (WE) 2273/2003)
  • Re: Formuła skupu Autor: ~kulawakoza [37.30.50.*]
    Dzięki. No to ciekawy jestem co ma na celu ten skup. Może jednak chcą upłynnić część swoich akcji. Znam też przypadek nawet aktualny z Ropczyce że akcje miały być umorzone ale postanowiono jednak że te akcje zostaną przeznaczone na program motywacyjny dla kadry zarządzającej ...
    Biore pod uwagę i taki scenariusz, aczkolwiek w gruncie rzeczy nie sądze. Moim zdaniem z perpsektywy B. nie ma to większego sensu - oddawac akcje a 0,6 wartosci ksiegowej po 10 latach czekania w sytuacji gdy spolka zaczyna osiagac najlepsze wyniki od 6-7 lat? Dla 2 milionów złotych? Jak wpomnialem predzej przypuszczam ze moze chodzic o przymiarki do wezwania na 100% za rok, półtorej, albo nie ma tam zadnego ukrytego celu i chodzi o zebranie tanich akcji z rynku co w sytuaji gdy spolka ma w kasie 15mln gotowki jest dla spolki korzystne, no ale jak bedzie to czas pokaze
    no i w ostatecznie przeglosowanej uchwale z tego co pamietam byla mowa wprost o umorzeniu ( w projekcie dopuszcane byly jeszcze także inne możliwości) wiec raczej nie mogą z tym nic innego zrobic jak umorzyc
  • Re: Formuła skupu Autor: ~kulawakoza [37.30.50.*]
    No to się samo wyjaśni. Ale tak licząc jak skupia tyle akcji następnie je umorzą to niewiele już zostanie im do osiągnięcia progu 90 procent a wtedy z tego co pamiętam mogą ogłosić przymusowy wykup bez wezwania do sprzedaży.
    Nie sądzę aby w tej cenie udało im się skupić 1,5mln sztuk, myślę ze 0,5 to byłby już dobry wynik, chyba ze ktos zacznie zbierac z rynku zeby im na koncu oddac, ale tez nie bedzie latwo tyle zebrac zeby nie podbic ceny.
    I owszem zgadza się, gdyby się im udalo skupic to nawet oficjalnie B. miałby juz około 83%, do tego dochodzi pewnie coś nieoficjalnie
    zlwaszcza ze się jednak nie zanosi na rychłą zmianę przepisów (tlumaczenie MF trochę kuriozalne)

Ministerstwo Finansów przeciwne zmianom w przepisach o przymusowym wykupie akcji
    05.07.2019

Na początku marca tego roku Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych skierowało do Ministerstwa Finansów petycję w sprawie zmiany przepisów dotyczących przymusowego wykupu akcji w spółkach publicznych. SII wskazywało, że przepisy ustawy o ofercie publicznej dotyczące przymusowego wykupu nie spełniają konstytucyjnego standardu ochrony prawa własności, w szczególności nie gwarantując akcjonariuszom możliwości sądowej weryfikacji ceny po jakiej dochodzi do przymusowego wykupu akcji oraz merytorycznej oceny zasadności jego przeprowadzenia. 

Ochrona sądowa przed przymusowym wykupem w ocenie MF niepotrzebna
    W odpowiedzi na powyższy apel Ministerstwo Finansów oceniło postulowane przez SII zmiany przepisów jako niezasadne. Jak wskazane zostało w stanowisku Ministerstwa Finansów „Podstawowym mechanizmem ochrony praw akcjonariuszy mniejszościowych wynikającym z art. 82 ustawy o ofercie są ustawowo określone zasady ustalania ceny przymusowego wykupu". Niestety Ministerstwo Finansów w żaden sposób nie odniosło się do argumentacji Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych, wyjaśniającej dlaczego sposób ustalenia ceny akcji przy przymusowym wykupie w spółce publicznej jest całkowicie nieadekwatny dla tej procedury. Zupełnie niedostrzeżona została zależność pomiędzy strukturą akcjonariatu, płynnością akcji i ich wyceną giełdową. Jak zaś powszechnie wiadomo, im niższa płynność, tym niższa wycena giełdowa akcji. W przypadku gdy w spółce występuję jeden znaczący akcjonariusz, który stopniowo zbliża się do osiągnięcia progu posiania 90% ogólnej liczby głosów, płynność jej akcji jest niska, a w konsekwencji i ich wycena nie kształtuje się w sposób naturalny. Mówiąc wprost – w takich przypadkach giełdowy mechanizm wyceny akcji zostaje zaburzony, akcje bardzo często są niedowartościowane. Ich cena giełdowa często w sposób znaczący odbiega chociażby od wartości księgowej akcji.

Niezrozumiały jest również zarzut, że „przytoczony w petycji wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 21 czerwca 2005 r., sygn. akt P 25/02, odnosi się wyłącznie do instytucji przymusowego wykupu spółek prywatnych”. Trybunał Konstytucyjny zwraca w nim uwagę na jedno kluczowe prawo, które jest niezależne od tego czy dotyczy akcji spółki akcyjnej prywatnej (niegiełdowej) czy publicznej, czy też jakiegokolwiek innego podmiotu. W każdym przypadku, gdy przepisy przymuszają kogokolwiek do wyzbycia się prawa własności, osobie tej musi zostać zagwarantowane prawo do sądu. Akcjonariusze nie mogą być różnicowani w zakresie istnienia prawa do sądu w zależności od tego czy posiadają akcje spółki publicznej czy prywatnej. Zrozumiałym jest, że specyfika obrotu giełdowego może wymagać wypracowania innego mechanizmu wyceny przy przymusowym wykupie akcji w spółce publicznej niż w prywatnej spółce akcyjnej. Nie zmienia to jednak faktu, że w obu przypadkach powinna być możliwość poddania kontroli sądowej zarówno celowość przymusowego wykupu jak i ceny po jakiej jest on przeprowadzany.

Nadto należy zwrócić uwagę, że w spółkach prywatnych akcjonariusze mają zazwyczaj o wiele większe możliwości bezpośredniego ułożenia wzajemnych praw i obowiązków, tak by właściwie zabezpieczały ich interesy. Możliwości takich w przypadku spółek publicznych właściwie nie ma. Pomimo tego, akcjonariusze spółek publicznych nie są objęci sądową ochroną przez wyciśnięciem po nieuczciwej cenie, zaś akcjonariusze spółek prywatnych mogą, zarówno kwestionować zasadność przymusowego wykupu, jak i cenę po jakiej on się odbywa. 

„Kolejną gwarancją ochrony akcjonariuszy mniejszościowych - zdaniem Ministerstwa Finansów - jest obligatoryjny nadzór zewnętrzny prowadzony przez Komisję Nadzoru Finansowego”. Nie wiadomo jednak w jaki sposób KNF może chronić akcjonariuszy przed przymusową utratą akcji za ułamek ich wartości, w sytuacji, gdy wycena giełdowa ma się nijak chociażby do kapitałów własnych spółki, a nawet do jej wyceny likwidacyjnej. Kompetencje KNF ograniczone są wyłącznie do weryfikacji, czy cena przymusowego wykupu jest zgodna z art. 79 ustawy o ofercie.
    Czy dla MF akcjonariusze mniejszościowi to szantażyści?
    O ile jednak dotychczas wymienione argumenty Ministerstwa Finansów budziły jedynie zdziwienie, o tyle poniższy fragment otrzymanej odpowiedzi budzi zdecydowany sprzeciw.:

„W szczególności wątpliwości budzi propozycja wprowadzenia obowiązku podejmowania przez walne zgromadzenie uchwały w sprawie przeprowadzenia przymusowego wykupu akcji. Taka uchwała mogłaby bowiem być wykorzystywana przez akcjonariuszy mniejszościowych głosujących przeciwko tej uchwale jako narzędzie blokowania przymusowego wykupu poprzez wszczynanie kontroli sądowej podjętej uchwały, co mogłoby w rezultacie prowadzić przykładowo do opóźniania decyzji strategicznych spółki publicznej. Wydaje się, że nie byłoby właściwe, aby mechanizmy ochrony akcjonariuszy mniejszościowych wytwarzały sytuację, w której możliwy byłby swego rodzaju "szantaż korporacyjny". ”

Na podstawie lektury powyższego fragmentu nie sposób nie odnieść wrażenia, że Ministerstwo Finansów przyjęło odgórne założenie, że wszyscy akcjonariusze mniejszościowi to szantażyści, więc nie zasługują na prawo do ochrony sądowej. Tymczasem przypadki szantażu korporacyjnego to ułamek promila wszystkich sporów akcjonariuszy ze spókami publicznymi. Co jednak najważniejsze, bez względu na liczbę przypadków szantażu korporacyjnego, pozostaje pytanie dlaczego akcjonariusz mniejszościowy, który nie nadużywa swoich praw, miałby być zmuszany do pozbycia się swojej własności bez jakiegokolwiek merytorycznego uzasadnienia, wyłącznie na podstawie niepodlegającej sądowej kontroli decyzji innnego akcjonariuusza? Można to nieco prowakacyjnie porównać do sytuacji, w której ustawodawca przyznałby właścicielowi 90% mieszkań w kamienicy prawo do wywłaszczenia pozostałych 10% właścicieli, tak aby mógł przejąć własność całego budynku, a wywłaszczanym nie dać żadnego prawa obrony przed eksmisją. Skoro Komisja Weryfikacyjna do spraw reprywatyzacji nieruchomości warszawskich broni praw najemców przed „czyścicielami kamienic”, czyli osób, które nie mają prawa własności do nieruchomości, to dlaczego zdaniem Ministerstwa Finansowów na ochronę przed wyciśnięciem nie zasługują akcjonariusze mniejszościowi, którzy przecież są właścicielami akcji.
    KNF za wyceną godziwą akcji
    Końcowo należy zwrócić uwagę, że nawet Komisja Nadzoru Finansowego zwróciła uwagę na nieadekwatność wyceny akcji wyłącznie na podstawie kursów giełdowych. Jak wskazane zostało w Komunikacie z 28. posiedzenia Komisji Nadzoru Finansowego w dniu 25 czerwca 2019 r.: 

„Według KNF wycena akcji tej spółki bazująca na notowaniach giełdowych była dokonywana nieprawidłowo, gdyż nie uwzględniała znacząco niskiego wolumenu obrotu akcjami Spółki na NewConnect (a tym samym braku popytu na akcje tej spółki). Komisja uznała zatem, że przyjęta przez Fundusze metoda wyceny ww. akcji nie spełniała podstawowego warunku o jakim mowa w § 23 ust. 2 Rozporządzenia w sprawie rachunkowości funduszy tzn. wycena nie odzwierciedlała wartości godziwej akcji spółki. Za wartość godziwą przyjmuje się kwotę, za jaką dany składnik aktywów mógłby zostać wymieniony, a zobowiązanie uregulowane na warunkach transakcji rynkowej, pomiędzy zainteresowanymi i dobrze poinformowanymi, niepowiązanymi ze sobą stronami. Punktem odniesienia dla ustalenia wartości godziwej akcji Spółki, w szczególności w IV kwartale 2017 r., powinna być cena po jakiej fundusze nabyły akcje, tj. 1,33 za jedną akcję”.

Z pełną treścią odpowiedzi Ministerstwa Finansów można zapoznać się tutaj.
  • Re: Formuła skupu Autor: ~Oxfordczyk [89.68.177.*]
    Jeśli kurs na giełdzie będzie wynosił 1,1 to myślę że dostaną te 1,5 mln akcji, My przecież zaczniemy kupować żeby im oddać.
  • Re: Formuła skupu Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    Tylko jesli zaczniemy kupowac to jak długo bedzie się utrzymywał kurs na 1,10zł? Jak powstawalo porozumienie to 200 000 obrotu wyniosło kurs z 1zł na 1,40zł
  • Re: Formuła skupu Autor: ~nowynamastersie [46.174.208.*]
    Dnia 2019-07-09 o godz. 08:05 ~Oxfordczyk napisał(a):
    > Jeśli kurs na giełdzie będzie wynosił 1,1 to myślę że dostaną te 1,5 mln akcji, My przecież zaczniemy kupować żeby im oddać.

to takie proste a wprost genialne w swej prostocie

kiedy zaczniecie i od kogo skupować i w jakiej formule skupu z godnie z tytułem wątku (Re: Formuła skupu) kulawejkozy

w aktualnej formule będziecie skupować dość długo (20 lat) albo kilka gdy wzrośnie do 1,5 zł

WIKANA - notowania spółki 8.07.2019r
    Kurs odniesienia:1,1200 zł
    Kurs otwarcia:1,1200 zł
    Max 1D:1,1200 zł
    Min 1D:1,1200 zł
    Wolumen obrotu:500 szt.
    Wartość obrotu:560 zł
    Liczba transakcji:1
    miedzy innymi dlatego twierdzę, że ciezko bedzie im skupic pełne półtora miliona, z drugiej strony cierpliwosci, skup jeszcze nie wystartował, a ma trwac 11 miesiecy, wiele sie jeszcze moze zmienić jesli chodzi o kurs i obrot
    skoro się uważasz/cie za współwłaściciela/li wikany w przeciwieństwie do mnie który to się nie uważam za współwłaściciela niechętnie przeze mnie wymienianej z nazwy omawianej spółki z wiadomych powodów powinniście jako właściciele/współwłaściciele coś zrobić aby kurs akcji wynosił ok 26 zł wtedy nie będą skrzywdzeni Akcjonariusze mniejszościowi którzy sto lat temu ufnie zainwestowali w akcje niechętnie wymienianej przeze mnie z nazwy spółki którą wprowadzono na GPW aby wielu oszukać w celu osiągnięcia korzyści majątkowych
    Mówisz mi, że powinienem "coś zrobić?" Ja już "coś robiłem" wtedy gdy była szansa, aby drobni akcjonariusze nie byli skrzywdzeni, przed połączeniem Mastersa z Wikaną. Z tego co pamietam to Ciebie tam nie było. Tak samo nie było nikogo jak szykowany był resplit. I wtedy, gdy pisałem, że moim zdaniem grozi nam wyciśnięcie i trzeba bronić kursu na 50gr rok temu. I wtedy gby zbierałem ludzi do porozumienia (na początku byłeś, potem już nie). Ja uważam, że zrobiłem już wystarczająco dużo i nie mam obowiązku jeszcze "coś robić".
    ps. marzenia o 26zł prysły w momencie połączenia się Mastersa z Wikaną, można mieć żal, można mieć wyrobione zdanie na temat B. czy nawet spółki, ale pora się z tym pogodzić, że te akcje nie będą już nigdy (a przynajmniej w najbliższych latach) kosztować powyżej 10zł. Takie jest moje zdanie.
    tak nic nie zrobiłem wtedy i póżniej

ponieważ tylko właściciel może zrobić ze swoją własnością co chce (oprócz oczywiście jeszcze złodzieja którego jednak interesuje cudza własność, jako akcjonariusz zaufałem oszustom którzy latami realizowali swój plan mamiąc akcjonariuszy lub sami będąc NIEUDACZNIKAMI ...................... i to był mój błąd)
    Wielu z nas dało się omamić, ale to nie powód, aby teraz siedziec z założonymi rekami I sie jedynie uzalac. Trzeba realnie ocenić sytuację I próbowac znalezc wyjscie z sytuacji.
    Dnia 2019-07-09 o godz. 13:48 ~Gallileo napisał(a):
    > Wielu z nas dało się omamić, ale to nie powód, aby teraz siedziec z założonymi rekami I sie jedynie uzalac. Trzeba realnie ocenić sytuację I próbowac znalezc wyjscie z sytuacji.

ale ja się nie użalam

ja jestem w........

nic więcej

gdybym Ciebie nie znał na podstawie wpisów forumowych to bym pomyślał że:
    kpisz albo o drogę pytasz

na razie jestem zajęty prowadzeniem firmy grą na giełdzie i nie mam czasu ...........................................

Wielu z nas dało się omamić, ale to nie powód, aby teraz siedziec z założonymi rekami

to co powinienem zrobić , ja wyłącznie ja ? jestem bardzo ciekawy

• Re: Formuła skupu Autor: ~Gallileo [37.30.24.*]
    Nie pytaj mnie co powinienes zrobic, bo kazdy sam powniem zadecydowac co dla niego jest najlepsze, jak to widzi, jakie ma możliwosci, co czuje i co powinien zrobic. Ja nadzieje na wyjscia z tej inwestycji z zyskiem widziałem i nadal widzę w usrednianiu ponizej wartosci ksiegowej, porozumieniu i ewentualnym wezwaniu i tego sie trzymam. Dzisiaj się pytasz co powinienes zrobic, a ja pamietam jak rok temu mailowo rozmawialismy na ten temat co powinismy zrobic. Zapraszałem Cie do porozumienia. Kurs wówczas byl na poziomie okolo 60gr. Powiedziales ze usrednianiem zaczekasz az sie wyklaruje sytuacja. Czy cos przez ten rok się u Ciebie apropos Wikany zadzialo czy nadal czekasz az sie wyklaruje sytuacja? Moim zdaniem to był blad, że nic wtedy nie zrobiles. No ale cóż.. a moze to ja zrobilem blad, czas pokaze

Dnia 2019-07-09 o godz. 17:50 ~Gallileo napisał(a):
    > Nie pytaj mnie co powinienes zrobic, bo kazdy sam powniem zadecydowac co dla niego jest najlepsze, jak to widzi, jakie ma możliwosci, co czuje i co powinien zrobic. Ja nadzieje na wyjscia z tej inwestycji z zyskiem widziałem i nadal widzę w usrednianiu ponizej wartosci ksiegowej, porozumieniu i ewentualnym wezwaniu i tego sie trzymam. Dzisiaj się pytasz co powinienes zrobic, a ja pamietam jak rok temu mailowo rozmawialismy na ten temat co powinismy zrobic. Zapraszałem Cie do porozumienia. Kurs wówczas byl na poziomie okolo 60gr. Powiedziales ze usrednianiem zaczekasz az sie wyklaruje sytuacja. Czy cos przez ten rok się u Ciebie apropos Wikany zadzialo czy nadal czekasz az sie wyklaruje sytuacja? Moim zdaniem to był blad, że nic wtedy nie zrobiles. No ale cóż.. a moze to ja zrobilem blad, czas pokaze
    >

to pytanie postawiłem tylko tak sobie a muzom bo wiedziałem że na nie nie znasz odpowiedzi, na to pytanie nawet B. nie wie w 100 % jak ma postąpić dalej.

TAK W TELEGRAFICZNYM SKRÓCIE :

na twoje:
    ale to nie powód, aby teraz siedziec z założonymi rekami

zadałem takie pytanie:
    to co powinienem zrobić , ja wyłącznie ja ? jestem bardzo ciekawy

na które odpowiedziałeś:
    Nie pytaj mnie co powinienes zrobic, bo kazdy sam powniem zadecydowac co dla niego jest najlepsze, jak to widzi, jakie ma możliwosci, co czuje i co powinien zrobic.

skoro nie wiesz co dla kogo jest dobre to nie doradzaj tak:
    Moim zdaniem to był blad, że nic wtedy nie zrobiles. No ale cóż.. a moze to ja zrobilem blad, czas pokaze

na pytanie i czy:
    ..........a pamietam jak rok temu mailowo rozmawialismy na ten temat co powinismy zrobic. Zapraszałem Cie do porozumienia. Kurs wówczas byl na poziomie okolo 60gr. Powiedziales ze usrednianiem zaczekasz az sie wyklaruje sytuacja. Czy cos przez ten rok się u Ciebie apropos Wikany zadzialo czy nadal czekasz az sie wyklaruje sytuacja?
    odpowiadam:
    czekam aż się wyklaruje sytuacja

na zaproszenie do porozumienia:
    Zapraszałem Cie do porozumienia

z taką ilością akcji którą pozostawiłem do porozumienia nie było sensu przystępować tym bardziej że nie miałem zamiaru akcji wikany w zaistniałej sytuacji dokupować, ponadto nasze poglądy były rozbieżne co się aktualnie potwierdziło ja nie oczekuje żadnego wykupu za nędzne grosze, ja oczekuję spowodowania przez właściciela w najbliższym czasie zainteresowania potencjalnych przyszłych nabywców akcji wikany i odbudowania wiary akcjonariuszy w sens ich kupowania i "obracania - handlu" na giełdzie do 26 zł

• Re: Formuła skupu Autor: ~Gallileo [188.146.36.*]
    rowniez w telegraficznym skrocie, bo zrobilo sie bardzo pozno... mowiac o bledzie nawiazywalem glownie do usredniania w tamtym czasie, Twoj pakiet jest stosunkowo niewielki malym nakladem kosztow moglbys wtedy zjechac ze srednią w okolice wartosci ksieigowej stosunkowo szybko, a byla ku temu okazja i warunki. No ale nie namawilem bo jak wspomnialem kazdy sam podejmuje decyzje i wie jakie ma mozliwosci i co uwaza za sluszne... efekt jest taki ze dzis czekasz nadal na 26pln... ale pomysl... po polaczeniu Mastersa i Wikany na nieukrywajmy zlodziejskich warunkach mamy dzis 20mln akcji. Przyjmujac 26zl za sztukę daje wartość ponad pol miliarda zlotych. No sorry ja wierzę w tą spolke, ale pol miliarda zlotych to ona nie jest warta i nigdy nie bedzie nawet spekulacyjnie. Ta sprawa zostala przegrana w momencie polaczenia Mastersa z Wikaną i nic tutaj nie poradzimy, nie w aktualnej rzeczywistosci ekonomicznej i gieldowej. Takie jest moje zdanie.

oczywiście masz rację w pewnym stopniu w postrzeganiu rzeczywistości dotyczącej wikany ale co ja miałem sądzić o tej rzeczywistości gdy ktoś czy coś sprzedaje ("wywala") małymi wolumenami akcje niechętnie przeze mnie wymienianej z nazwy spółki nawet po 40 ....50 gr., dlaczego to czyni ?, czy niemożna mieć wątpliwości wtedy co do ceny w przyszłości, dodatkowo sprawiono że ta spółka stała się mało płynna, to jest celowe zniechęcanie akcjonariuszy do nabywania tychże akcji, zastanawia mnie jedno a może i drugie a utwierdza trzecie:
    1. dlaczego taka niska cena skupu 1,53 zł
    2. co chce osiągnąć niejaki B. umarzając ok. 8 % potencjalnie skupionych akcji
    3. potwierdza słuszność mojego nieprzystąpienia do porozumienia, ponieważ nie reprezentowalibyście mnie tego o innym poglądzie na sytuację, nawet symbolicznie ( co oczywiście byłoby bez znaczenia ) nie wstrzymaliście się od głosu przy głosowaniu nad tą czy inną uchwałą a zwłaszcza skupu przy tak nie jednoznaczności jej sformułowania:

UCHWAŁA NR 20/VI/2019Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia WIKANA Spółka Akcyjna z siedzibą w Lublinie (dalej „Spółka”)z dnia 28 czerwca 2019 roku w sprawie upoważnienia Zarządu do nabycia akcji własnych Spółki w celu ich umorzenia w trybie art. 362 § 1 pkt 5 i 8 Kodeksu spółek handlowych Walne Zgromadzenie Spółki WIKANA S.A.,wpisanej do rejestru przedsiębiorców KRS pod numerem 0000144421, na podstawie art. 362 § 1 pkt 5 i 8 Ksh, postanawia:

§ 1.

Walne Zgromadzenie Spółki upoważnia Zarząd do nabycia akcji Spółki i do podejmowania wszelkich czynności faktycznych i prawnych w zakresie nabywania w pełni pokrytych akcji własnych Spółki, notowanych na rynku regulowanym –rynku oficjalnych notowań giełdowych prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie (dalej jako „GPW”),

jak i akcji serii H nie notowanych na rynku regulowanym –rynku oficjalnych notowań giełdowych prowadzonym przez GPW
    kto posiada akcje serii H ?????????????????????

w celu ich umorzenia (dalej jako „Akcje”), na warunkach wskazanych w niniejszej Uchwale.
    § 2.

1.Spółka nabywać będzie Akcje własne według poniższych zasad:a)łączna maksymalna liczba nabywanych Akcji nie przekroczy 4% (poprawiono na 8 %) ogólnej liczby akcji Spółki tj. 1.500.000(słownie: jeden milion pięćset tysięcy) akcji uprawniających do 1.500.000 (słownie: jeden milion pięćset tysięcy) głosów na walnym zgromadzeniu Spółki;b)wysokość środków przeznaczonych na nabycie Akcji będzie nie większa niż 2.300.000,00 złotych(słownie: dwa miliony trzysta tysięcy złotych) przy czym środki przeznaczone na nabycie Akcji będą pochodzić ze środków własnych Spółki zgromadzonych na kapitale rezerwowym, utworzonym z kapitału zapasowego powstałego z zysku lub innej kwoty, która zgodnie zart. 348 § 1 kodeksu spółek handlowych może być przeznaczona do podziału tj.z nadwyżki finansowej;c)

Akcje mogą być nabywane, stosownie do decyzji Zarządu Spółki,

bezpośrednio przez Spółkę lub za pośrednictwem domów maklerskich (i) na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., w tym w ramach programu skupu akcji własnych, transakcji indywidualnych, transakcji pakietowych lub (ii) poza rynkiem regulowanym; lub (iii) w drodze oferty nabycia Akcji Własnych skierowanej do wszystkich akcjonariuszy, skup Akcji Własnych w takim przypadku będzie dokonywany w ramach upoważnienia, w obrocie giełdowym lub w obrocie pozagiełdowym, proporcjonalnie, co oznacza że w przypadku, gdy łączna liczba akcji Spółki objętych wszystkimi ofertami sprzedaży akcji złożonymi w terminie ich przyjmowania będzie wyższa niż łączna liczba akcji Spółki, które Spółka zamierza nabyć w ramach upoważnienia lub w ramach danego etapu realizacji upoważnienia, Spółka dokona proporcjonalnej redukcji liczby akcji objętych ofertami sprzedaży złożonymi przez akcjonariuszy Spółki;

d)w przypadku nabywania Akcji na rynku regulowanym, Zarząd przed rozpoczęciem nabywania Akcji Własnych ogłosi pozostałe zasady nabywania Akcji w formie przyjęcia programu odkupu Akcji, z uwzględnieniem warunków i ograniczeń określonych w Uchwale ZWZ i obowiązujących przepisach prawa w tym Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku oraz uchylającym dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/; e)w przypadku nabywania Akcji Własnych poza rynkiem regulowanym, Zarząd przed rozpoczęciem nabywania Akcji Własnych ogłosi warunki, terminy i zasady jego przeprowadzenia, w szczególności ogłosi ofertę nabycia Akcji skierowaną do wszystkich akcjonariuszy w tym określi warunki i terminy składania ofert sprzedaży Akcji Własnych przez akcjonariuszy oraz zasady i warunki rozliczania transakcji nabycia Akcji Własnych;f)nabywane akcje muszą być w pełni opłacone;g)upoważnienie Zarządu do nabywania Akcji własnych obejmuje okres od dnia 1 lipca 2019 r. do dnia 31 maja 2020 r.2.Zarząd zobowiązany będzie też do podania do publicznej wiadomości po zakończeniu realizacji skupu Akcji –zbiorcze, szczegółowe sprawozdanie z jego realizacji.

3.Zarząd, kierując się interesem Spółki, po zasięgnięciu opinii Rady Nadzorczej może:a)zakończyć nabywanie Akcji przed dniem 31 maja 2020r.
    ??????????????

lub przed wyczerpaniem całości środków przeznaczonych na ich nabycie;
    ?????????????

b)zrezygnować z nabycia Akcji w całości lub w części.
    ???????????????????

4.Skup Akcji własnych w celu umorzenia może zostać przez Zarząd wstrzymany na podstawie stosownej Uchwały Rady Nadzorczej.

5.W przypadku podjęcia decyzji, o których mowa w ust. 3 i 4 powyżej, zobowiązuje się Zarząd do podania informacji o nich do publicznej wiadomości w sposób określony w ustawie o ofercie publicznej. 

???????????????????????? !

§ 3.

Walne Zgromadzenie zobowiązuje i upoważnia Zarząd Spółki do podjęcia wszelkich czynności faktycznych i prawnych niezbędnych do nabycia Akcji własnych Spółki zgodnie z treścią niniejszej Uchwały, w tym do zawarcia z biurem maklerskim umowy w sprawie skupu Akcji w drodze transakcji giełdowych.

Zarząd Spółki jest upoważniony do określenia pozostałych zasad nabycia Akcji, w tym ostatecznej liczby i ceny Akcji, w zakresie nieuregulowanym w niniejszej Uchwale.

??????????????????????????? !

§ 4.

Po zakończeniu procesu nabywania Akcji własnych przez Spółkę, następującego w wykonaniu postanowień niniejszej Uchwały, Zarząd Spółki zwoła Walne Zgromadzenie Spółki, celem podjęcia uchwał o umorzeniu Akcji oraz obniżeniu kapitału zakładowego Spółki.§

5.Uchwała wchodzi w życie z chwilą jej podjęcia.W głosowaniu jawnymnad powyższą uchwałą oddano następującą liczbę głosów: Liczba akcji, z których oddano ważne głosy: 11 294 321Procentowy udział tych akcji w kapitale zakładowym: 56,430%Łączna liczba ważnych głosów: 11 294 321Liczba głosów “za”: 11 294 321Liczba głosów “przeciw”: 0Liczba głosów “wstrzymujących się”

ROZRZUT MOŻLIWOŚCI JAK OD ŚCIANY DO ŚCIANY

czyli

będzie padało albo nie będzie padało

sory ale taki mamy klimat , cytat z pani B. europarlamentarzystki

odniosę się wieczorem bo sporo tego ale wiele z Twoich dylematów było kwestami które I mnie interesowały I znalazłem na nie odpowiedzi (nie wiem czy szczere, wierzę, że tak) na Walnym
  • Re: Formuła skupu Autor: ~Oxfordczyk [89.68.177.*]
    Po zachowaniu kursu sądzę, że skup dojdzie do skutku. Mam zagwozdkę. Czy gdy już zostanie ogłoszone zaproszenie do sprzedaży akcji to Buchajski może zaoferować do sprzedaży tylko 1,5 mln akcji???
    Nie, może zaoferować wszystkie i byłaby proporcjonalnie redukcja
    Przynajmniej tak mi się wydaje. A to że skup dojdzie do skutku to pewne, chodzi raczej o to czy zakończy się sukcesem czy mało kto odpowie
    Dnia 2019-07-10 o godz. 13:13 ~Gallileo napisał(a):
    > Nie, może zaoferować wszystkie i byłaby proporcjonalnie redukcja

o wielkości redukcji można dyskutować w przypadku gdy odpowiedz na skup przekroczy ok 1 500 000 szt , lub kwotę przeznaczoną na skup ale jest w uchwale wiele niewiadomych ale ................................................... i tak dalej
    w sumie im dłuzej sie nad tym zastanawiam to mam wiecej watliwosci czy moglby zglosic wszystkie swoje akcje czy tylko 1 500 000, nalezaloby to sprawdzic zeby miec pewnosc, co do reszty kwestii, jak wspomnialem odniose sie wieczorem
    Dnia 2019-07-10 o godz. 14:52 ~nowynamastersie napisał(a):
    > Dnia 2019-07-10 o godz. 13:13 ~Gallileo napisał(a):
    > > Nie, może zaoferować wszystkie i byłaby proporcjonalnie redukcja
    >
    > o wielkości redukcji można dyskutować w przypadku gdy odpowiedz na skup przekroczy ok 1 500 000 szt , lub kwotę przeznaczoną na skup ale jest w uchwale wiele niewiadomych ale ................................................... i tak dalej

krótko pisząc gdyby odpowiedzieli na skup akcjonariusze np w ilości ok. 3 000 000 / redukcja = 50 %
    4 500 000 / redukcja = 66,66 %
    6 000 000 / redukcja = 75 %
    itd. i tak dalej
  • Re: Formuła skupu Autor: ~Gallileo [37.30.27.*]
    pytanie jest inne, a mianowicie czy podczas skupu 1 500 000 można zgłosić jako jeden podmiot do skupu np 5 000 000 sztuk

a odnoszac sie do wczesniejszych kwestii...

dylematy i obawy które Cie meczyły nie ominely takze i mnie i podobnie jak Ty i dla mnie byla to stresujaca sytuacja, tylko co by wowczas uzasadnialo to zwalanie i spadki? Mogło to byc na przyklad to, że a) spolka ma klopoty finansowe(dobrze wiemy ze od kilku lat spolka zaczyna wychodzic na prostą i ma coraz lepsze wyniki, a beda jeszcze lepsze b) szykowana byla jakas emisja (tylko do kogo by ona miala byc skierowana? dzis raczej nie ma szans na sukces emisji wsrod drobnych a B. ma juz wsytarczajaco duzo akcji c) mialo to sluzyc zdolowaniu w celu wycisniecia drobnych. Ja smiem twierdzić, że od komunikatu o opcjach w listopadzie 2017 realizowany byl wlasnie ten ostatni scenariusz i to wszystko temu mialo sluzyc i uwazam ze gdybysmy sie zawczasu nieogarneli i nie zawiazali porozumienia to predzej czy pozniej by nas wycisneli gora po złotówce. Historia ktora dokonuje sie od roku na kilkudziesieciu spolkach. Jedynym racjonalnym rozwiazaniem dla drobnych bylo zbierac z rynku. Takie jest moje zdanie.

1. dlaczego taka niska cena skupu 1,53 zł
    ja bym sie martwil gdyby cena byla wyzsza, a powyzej wartosci ksiegowej to juz bym calkiem byl przeciw bo wtedy w zasadzie byloby pewne ze to B odpowie na ten skup, wlasnie dlatego ze cena jest niska spolka skupuje akcje, gdyby byla wysoka nie byloby sensu i byloby to marnotrawienie pieniedzy

2. co chce osiągnąć niejaki B. umarzając ok. 8 % potencjalnie skupionych akcji
    oficjalnie? jak bylo napisane w uchwale poprawa wskaznikow spolki i kapitalizacji ktorej niska wratosc jest szkodliwa dla dzialnosci spolki i wykorzystanie faktu ze cena jest niska, nieoficjalnie? powtorze poraz trzeci moze byc to pierwszy krok do wezwania na reszte i wycisniecia ale juz po wartosci przynajmniej zblizonej do wartosci ksiegowej, a minimum 2zł, moze sie jeszcze zdarzyc to czego Ty sie obawiasz ze B. z jakichs powodow jednak odpowie na ten skup przynajmniej w stopniu takim aby nie przekroczyc 66% bo wtedy musialby robic wezwania z automatu, to ze jest to skup pod B wydaje mi sie jednak malo prawdopodobne z kilku powodow, mialby to robic dla 2 mln zlotych? cena jest bardzo niska, to jest jedynie 60% wartoci kesiegowej, glowny nurt na gieldzie jest taki ze duzi kupuja a nie sprzedaja bo akcje sa niedowartosciowane , nie po to czekal kilkanascie lat dzialajac na granicy prawa aby sprzedawac spory udzial za bezcen, bycie na GPW przestaje się oplacac chocby dlatego ze rzad coraz bardziej patrzy na rece

3. gdybys dzialal tak jak rozmawialismy nasz interes bylby zbiezny a glos porozumienia takze Twoim glosem, a co do szczegolow uchwaly...

jak i akcji serii H nie notowanych na rynku regulowanym –rynku oficjalnych notowań giełdowych prowadzonym przez GPW
    kto posiada akcje serii H ?????????????????????

akcje serie H posiada B. ale przeciez zarzad ktory przynajmniej oficjalnie dziala niezaleznie (dobrze wiemy jak jest w rzeczywistosci) nie moze dzialac stronniczo i kogos wykluczac, jak napisali w uchwale daja kazdemu rowna szanse na udzial w skupie, moim zdaniem ten zapis choc na pozor sugerujacy o co im chodzi nic nie wnosi

bezpośrednio przez Spółkę lub za pośrednictwem domów maklerskich (i) na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., w tym w ramach programu skupu akcji własnych, transakcji indywidualnych, transakcji pakietowych lub (ii) poza rynkiem regulowanym; lub (iii) w drodze oferty nabycia Akcji Własnych skierowanej do wszystkich akcjonariuszy, skup Akcji Własnych w takim przypadku będzie dokonywany w ramach upoważnienia, w obrocie giełdowym lub w obrocie pozagiełdowym, proporcjonalnie, co oznacza że w przypadku, gdy łączna liczba akcji Spółki objętych wszystkimi ofertami sprzedaży akcji złożonymi w terminie ich przyjmowania będzie wyższa niż łączna liczba akcji Spółki, które Spółka zamierza nabyć w ramach upoważnienia lub w ramach danego etapu realizacji upoważnienia, Spółka dokona proporcjonalnej redukcji liczby akcji objętych ofertami sprzedaży złożonymi przez akcjonariuszy Spółki;

tutaj nie do konca rozumiem o co CI chodzi i czemu to podkresliles

3.Zarząd, kierując się interesem Spółki, po zasięgnięciu opinii Rady Nadzorczej może:a)zakończyć nabywanie Akcji przed dniem 31 maja 2020r.
    ??????????????

lub przed wyczerpaniem całości środków przeznaczonych na ich nabycie;
    ?????????????

b)zrezygnować z nabycia Akcji w całości lub w części.
    ???????????????????

4.Skup Akcji własnych w celu umorzenia może zostać przez Zarząd wstrzymany na podstawie stosownej Uchwały Rady Nadzorczej.

5.W przypadku podjęcia decyzji, o których mowa w ust. 3 i 4 powyżej, zobowiązuje się Zarząd do podania informacji o nich do publicznej wiadomości w sposób określony w ustawie o ofercie publicznej. 

???????????????????????? !

Zarząd Spółki jest upoważniony do określenia pozostałych zasad nabycia Akcji, w tym ostatecznej liczby i ceny Akcji, w zakresie nieuregulowanym w niniejszej Uchwale.

??????????????????????????? !

- dokladnie o te sprawy zapytalem na walnym, prezes odpowiedzial, że spolka moze odwolac skup w calosci lub czesci na przyklad z prozaicznej przyczyny, jesli podczas trwania tego skupu ktory przeciez bedzie tral prawie rok, nagle pogorszy sie sytuacja finansowa spolki i bedzie im brakowac kasy, sadzc na chwile obecną nie zanosi się

wybacz ale nie mam ochoty już roztrząsać co B. zrobi lub czego B.nie zrobi z sobie wiadomych lub jeszcze niewiadomych powodów lub jak Bóg da, zaznaczam że Pana Boga do interesów nie mieszam i na temat jak się ustrzec przed oszustwami B.

DLA MNIE TO JEST WSZYSTKO TRWAJĄCE WIELKIE OSZUSTWO
  • Re: Formuła skupu Autor: ~Gallileo [37.30.22.*]
    Nie ma problemu, zgadam sie ze nasza dyskusja jest na razie czysto hipotetyczna i poki co mozemy jedynie gdybac a co bedzie to czas pokaze, ja mimo wszystko jednak poki co odnajduje w sobie odrobinę zaufania i wiary że nie ma tu zlych intencji i w zwiazku z tym zachowuje odrobine optymizmu, aczkolwiek jak wspomnialem wczesniej... to co ja uwazam za pozytywny scenariusz nie dla kazdego nim byc musi.
[x]
WIKANA -5,23% 7,25 2025-10-27 14:23:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.