Na którymś wątku był już podawany adres właściwej prokuratury. Czy mógłbym poprosić o podanie jeszcze raz? Tego oddziału, z którego otrzymujecie odpowiedzi. Gdyby adres został usuniety pokombinuj jakoś aero żeby go przemycić. Albo jeśli wiesz na jakim jest wątku to wskaż ten wątek. Dzięki!
Dnia 2019-06-27 o godz. 21:43 ~becher napisał(a): > Na którymś wątku był już podawany adres właściwej prokuratury. > Czy mógłbym poprosić o podanie jeszcze raz? Tego oddziału, z którego > otrzymujecie odpowiedzi. Gdyby adres został usuniety pokombinuj jakoś > aero żeby go przemycić. Albo jeśli wiesz na jakim jest wątku to wskaż ten wątek. > Dzięki!
Prokuratura Okręgowa w Warszawie ul. Chocimska 28, 00-791 Warszawa
becher, możesz mi coś wyjaśnić?
Udzielasz się od czasu do czasu na forum
https://m.bankier.pl/forum/post/27814151
Nawet w wątku "Klub Hawe Mobilizacja"
https://m.bankier.pl/forum/temat/5962073
zgłaszałeś swój akces i falenta twierdził, że już wcześniej się zgłaszałeś.
To dlaczego dopiero teraz piszesz, że wyślesz zawiadomienie do prokuratury? Przecież już dawno o tym pisaliśmy w tym wątku
https://m.bankier.pl/forum/temat/6549867
Dziwię się, bo skoro nawet Ty nie zrobiłeś tego wcześniej, to jak tu wierzyć w to, że inni coś robią :( A myślałem nawet, że masz jakiś kontakt z PAH i że ludzie z PAH są w jakiś sposób poza forum mobilizowani i aktywnie działają.
Mam nadzieję, że wysłałeś przynajmniej wniosek o wydanie odcinka zbiorowego, bo sprawa w prokuraturze i tak już ruszyła, więc warto by było, żeby przynajmniej tych wniosków o wydanie akcji było dużo.
Nie wiem, może to przez to, że trole bez przerwy zasypują istotne wątki, to prawdziwym akcjonariuszom gdzieś one umykają. Jednak ta aktywność troli trochę mobilizuje, bo skoro tak tu dyżurują, to znaczy, że trochę się obawiają akcjonariuszy.
Ludzie naprawdę warto składać te wnioski o wydanie odcinka zbiorowego akcji. Mając taki kwit jesteście w stanie zaksięgować stratę, a jak nie uda się uratować Hawe (oby jednak się udało), to gdzie będziecie szukać swoich akcji?
Piszcie też do KNF o braku raportów Mediatela. Niech prezes czuje presję:
https://m.bankier.pl/forum/temat/6007665
Halo xxx! Dwa wnioski o odcinek zbiorowy złożyłem chyba już w styczniu br. Jeden wysłałem poleconym, drugi za potwierdzeniem odbioru. Wg wzoru wskazanego przez PAH. Owszem, zapisywałem się do PAH, nawet wpłaciłem wpisowe. Ale zrezygnowałem z udziału w tym gronie bowiem zupełnie nie odpowiadał mi ich regulamin. Skończyło sie tym, że jestem jakby w drugiej grupie, która nosi nazwę Sympatycy PAH.......O PAH nie mam zdania - ani złego, ani dobrego. Są chwile, że myślę, że to banda oszukańców ale są też i chwile, że pokładam w nich nadzieje. Tak naprawdę to trudno to wszystko pojąć - chłopaki z PAH wrażnie oklapli, bojowy afera-hawe też stracił rezon. Ale ja ich jakos rozumiem. Co tu pisać na tym forum? Z kim dyskutować? Drętwa cisza, niemoc, wszystko zamarło.......... Ciągle pisanina o niczym - er, lolo, umoczony............I wszystko bez jakichkolwiek skutków - jeżeli faktem są liczne skargi, zażalenia, wnioski, zawiadomienia czy ponaglenia spod pióra PAH lub afery-hawe to wszystko było jakby rzucaniem grochem o ścianę - ZERO SKUTKÓW!
Dlatego zamilkłem - tak jak praktycznie zamilkli wszyscy ze starej gwardii.......Jakąś tam nadzieję mam.....Zaświtała gdy usłyszałem o zleceniach na wycenę Hawe, zresztą dużo wcześniej wiązałem Hawe z Exatelem. Ale trwa to, trwa, dla mnie to już jakaś nieskończoność..........Jak doczytałem się, że Prokuratura wysyła odpowiedzi na wnioski akcjonariuszy to i ja niezwłocznie z takim wnioskiem postanowiłem wystąpić.
Tak jak kiedyś śledzę wpisy na forum a mój obecny wpis to jakby usprawiedliwienie ciszy z mojej strony. Pozdrawiam wszystkich - tych co coś tam o mnie wiedzą i tych bez tej wiedzy. TRZYMKA, UFAM, ŻE JESZCZE BĘDZIEMY ŚWIĘTOWAĆ!
Central Fund of Immovables sp z.o.o + CFI SA + Restata Investments z Gibraltaru to jedno i to samo, stoi za tym rodzinka K. z Łodzi w osobach: Adam K. + Michał K. + Joanna Feder K. + Janina K.
To zorganizowana grupa która zawodowo zajmuje się wyprowadzaniem składników majątkowych z danej spółki oraz zarabianiu na manipulacji instrumentem finansowym.
Nie sugerujcie się ich kapitalizacją na 1 miliard. Wymyślili sobie dług za 800 mln zł (fikcyjna wierzytelność dla słupa z Gibraltaru - RESTATA INVESTMENTS) i jakimś cudem sąd zarejestrował to podwyższenie kapitału na słupy m.in z Bułgari i Cypru.
To że nie siedzą w areszcie pokazuje jak wybitną szulernią jest polska GPW. A jeszcze lepiej polecam zapoznać się z historią tego co ,,SZAJKA ŁÓDZKA" zrobiła ze spółkami:
1. Gant SA 2. EFH SA 3. Drewex SA 4. Hawe SA 5. Mediatel SA 6. Starhedge SA 7. CFI SA
Wszędzie doszło do dramatu drobnych akcjonariuszy. KNF ,,udaje" że problemu nie widzi. Po krótkoterminowych wzrostach dojdzie do tego co zawsze.
Mam nadzieję, że jednak trochę osób złożyło zawiadomienie w prokuraturze, bo teraz jak przeczytają tamten wątek, to większość sobie pomyśli, że już nic nie muszą robić, bo ktoś za nich to zrobił.
Z drugiej strony jeśli policja przeprowadzi właściwie dochodzenie, to poprosi spółkę o przekazanie wniosków o wydanie odcinków zbiorowych i to też będzie w jakiś sposób dokumemtowało liczbę pokrzywdzonych. Chyba, że ludzie nawet wniosków o wydanie odcinków zbiorowych nie wysłali. Ale jak policji będzie się chciało, to weźmie ze spółki rejestr akcjonariuszy i przesłucha każdego w charakterze świadka.
Jedno "ale" do osób, które rzadko zaglądają na forum. Zanim zgłosicie temat na policję lub do prokuratury musicie wystąpić do spółki o wydanie odcinka zbiorowego akcji. Inaczej nie będziecie mieli podstaw do zgłaszania czegokolwiek, bo oficjalnie o nic nie wystąpiliście. Spółka ma obowiązek wydać Wam dokument akcji w ciągu tygodnia od odebrania Waszej prośby. Tak mówią przepisy. Jeśli tego nie zrobi, to macie podstawę do zgłoszenia na policję i do prokuratury.
Tu macie szczegółowo opisane co należy robić. Tylko niestety trzeba trochę poczytać, bo jest tam też trochę spamu, ale wątek zawiera linki do odpowiednich pism i na pewno sobie poradzicie:
https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=6549867&strona=1
Podstawa to wniosek o wydanie odcinka zbiorowego akcji. Jeśli go złożycie, to jest nadzieja, że prokuratura włączy go do akt już prowadzonej sprawy, ale niezależnie od tego warto samemu zrobić dodatkowe zgłoszenie. Wiecie jak działa prawo. Później się może się okazać, że jedni akcjonariusze coś ugrali, a Wy nic, bo siedzieliście bezczynnie i oficjalnie nie zgłaszaliście żadnych roszczeń, więc spółka nie ma wobec Was żadnych zobowiązań. Na koniec będziecie musieli walczyć sami, a wiadomo, że grupa akcjonariuszy ma większą siłę przebicia.
czy ktoś może Mi wytłumaczyć po co mam składać wniosek o wydanie jakiegoś odcinka zbiorowego....jak z urzędu wedle prawa Hawe ma nam oddać akcje papierowe ...które zastały przekazane z KPW?....jak tego nie wykonują to należy w najbliższej Komendzie Policji zgłosić kradzież....bo inaczej tego nie można nazwać...i proszę nie mówić że ten papier nie ma wartości...bo wartość ma wymierną ....nie odpisałem straty na koniec roku ,a to jest KASA...
"...
KSH Art. 328 § 5. Akcjonariusz nabywa roszczenie o wydanie dokumentu akcji w terminie miesiąca od dnia rejestracji spółki. Zarząd zobowiązany jest wydać dokumenty akcji w terminie tygodnia od dnia zgłoszenia roszczenia przez akcjonariusza.
..."
Według mnie ten przepis należy rozumieć tak, że spółka ma obowiązek wydać odcinek zbiorowy dopiero wtedy gdy akcjonariusz wystąpi do spółki z takim wnioskiem.
Znasz jakiś inny przepis mówiący o tym, że spółka ma obowiązek wydać dokument akcji po zniesieniu dematerializacji bez dodatkowych próśb akcjonariusza?
Nie można powiedzieć, że ktoś coś Ci ukradł, bo Ty tych akcji nie miałeś u siebie w domu, tylko były one zapisane w formie elektronicznej w KDPW. KDPW przekazał spółce rejestr akcjonariuszy uprawnionych do posiadania akcji. KDPW nie przekazał spółce dokumentu akcji. Jeśli pójdziesz na policję i zgłosisz kradzież, to zostaniesz zapytany co Ci skradziono, skąd Ci to skradziono itd. No i w zasadzie trudno będzie Ci udowodnić, że coś Ci skradziono. Ale jeśli wystąpisz do spółki o wydanie odcinka zbiorowego i spółka Ci go nie wyda w ciągu tygodnia, to masz podstawę prawną do zgłoszenia przestępstwa polegającego na przywłaszczeniu Twoich akcji. Dlatego właśnie tak ważne jest wystąpienie o wydanie odcinka zbiorowego najlepiej osobiście lub listem ZPO. Jeśli tego nie zrobisz, to nie będziesz w stanie wykazać, że próbowałeś uzyskać dokument akcji, a jak tego nie udowodnisz, to nie będziesz mógł nikogo oskarżyć o przywłaszczenie, bo zarząd powie, że nie zgłaszałeś się po dokument akcji, a oni przecież na Ciebie czekali i chętnie by Ci go wydali.
Pytanie do osób, które już złożyły zawiadomienia. Dostaliście jakieś wezwania w tej sprawie?
Ja mam wezwanie i tak sobie myślę, że tempo prowadzenia postępowania nie jest oszałamiające.
Przecież jak wnioski były składane w lutym, to chyba sprawa powinna być już dawno rozwiązana. Tu się nikt nie ukrywa. Jest łamanie prawa w biały dzień i tyle czasu to wszystko trwa?
Nawiązując do tempa procedowania tej sprawy jak i sprawy WZA, która się ciągnie już ponad dwa lata, mógłbym trochę humorystycznie odpowiedzieć, że już za siedem miesięcy jest WZA i chciałbym wcześniej mieć akcje, żebym mógł się na nie zarejestrować.
Niestety cienko to widzę. Może we wrześniu lub październiku skończą dochodzenie, przekażą materiały do prokuratury. Zanim prokurator coś sformułuje i przekaże do sądu minie kolejny miesiąc. Sąd wyznaczy termin pierwszej rozprawy, na którą poczekamy z miesiąc, później przełożenie terminu, bo prezes na pewno coś wywinie. Myślisz, że do lutego ten temat zostanie załatwiony?