.. winien być uzasadniony tak po stronie kosztowej jak i dochodowej działalności spółki w 20 19.Spółka generuje wysokie zyski ps, jej pokrycie całości aktywów funduszem własnym aktualnie wynosi około 75% a po wypłacie dywidendy w wysokości 4,20zł na akcję 68% czyli o 18% więcej niż wymagane minimum zdolności kredytowej a nade wszystko linia jest już właściwie zakończona biorąc pod uwagę wartości z preliminarza kosztów i będzie umożliwiać realizację zysków znacznie wyższych niż w roku ubiegłym pod warunkiem popytu na wyroby spółki.Takie opracowanie winno znaleźć się jako uzasadnienie podjętej uchwały do wiadomości i analizy przez wszystkich akcjonariuszy a jednocześnie stanowić materiał decyzyjny dla Rady Nadzorczej.
Mając na uwadze rozwój naszej Spółki, a także uruchomienie nowej linii produkcyjnej dążymy do pozyskania wyszkolonej i kompetentnej kadry oraz stworzenia zgranego, aktywnego zespołu realizującego strategię naszej Spółki.
To ogłoszenie o pracę jakie od miesięcy nadaje Novita jednak to co wytłuszczone zmieniono ostatnio . Było do tej pory mając na uwadze przygotowania do uruchomienia nowej linii produkcyjnej a teraz jest mając na uwadze uruchomienie nowej linii produkcyjnej . Ogłoszenie wskazywałoby na fakt uruchomienia linii i to chyba warte jest uwagi.
Jak myślisz, czy ktoś z nich z tych mądrali czyta nasze wypociny i czy to ma dla nich jakiekolwiek znaczenie? A zresztą Olewam to. Tak czy nie, znamiennym jest , że w odróżnieniu do innych właścicieli głównych, którzy nie mogę spać i jeść jak im się dekapitalizuje spółka, tutaj jakby zadowoleni , że kurs jest 40 zł zamiast 60. Po części Wynika to z klinczu z JP i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że oni coś kombinują, tylko co? Stąd Jak biorę wdech, to mi to śmierdzi ale nic to, rozpylę jakiś dezodorant i przejdzie..
Janusz ma tyle kasy jakby wygrał wczoraj w Lotto. Ci z Izraela podobnie. Oni nawet nie biora grosza z firmy . Wszyscy swoje funkcje pełnia społecznie. Za Lentexu w międzyczasie ginał milion. Na gpw sa rózne spółki . Płynne i mniej płynne, zarabiające kasę i nie mające zysków , inwestujace i przejadające kase itd. Novita jest niepłynna, ale ta niepłynność polega na tym ,ze skupiono juz ponad 90% akcji , zarabia kase , inwestuje . największa wada to niepłynność.
Ta niepłynność wynika po części z braku dywidendy ponieważ te ca 200 000 akcji jest w ogóle poza arkuszem zleceń,gdzieś pod czyjąś poduszką w oczekiwaniu na ruch /przypuszczam że łącznie z Twoimi akcjami/. Im dłużej przyglądam się spółce tym nabieram przekonania że może to być wyciszony wulkan Ale wszystko zależy od tego również co się będzie działo tu po wyborach
Jesli bez inwestycji Novita co roku ma od lat zawsze ponad 10 mln zysku to z nowej maszyny na której moze zrobić 3 razy tyle co na starej i na pewno taniej i lepiej zysk musi wzrosnąć . Na ten rok powyżej 6,76 na akcję czyli okolice 16,9 mln . Co powinno sie przełozyć na wzrost kursu i wypłatę dywidendy w przyszłym roku .
Jeśli będą mieli portfel zamówień 20 19 na te 300% zdolności to nie pozostaje dla JP i zresztą dla każdego z nas żadna droga inna jak oprotestować uchwałę anty dywidendową do protokołu na walnym bo Jest to warunek dochodzenia sądowego. zawsze mogą się wymigiwać: A to bo będą chcieli mieć 100% pokrycia aktywów, A to nowa inwestycja i tak dalej i tak dalej. koniec kropka
Wiem ale na dobrą sprawę to on z tymi swoimi 27 procentami nie ma wyboru. To, że sprawę przegrał może wynikać z wielu powodów na przykład, że o rok za wcześnie złożył pozew biorąc pod uwagę sytuację inwestycyjną albo że miał złych prawników, nie wiem. Jeśli Tabaza raz sprawę przegra to nauczy się dzielić z akcjonariuszami a o to tu chodzi tylko trzeba zrobić co napisałem w innym miejscu i do rozprawy się należycie przygotować nie szczędząc kosztów tak prowadzenia jak i nagłośnienia. Ja ze swoimi niewieloma akcjami w stosunku do was jestem burak co nie oznacza, że nie wiem co mówię: JP nie ma wyboru musi raz sprawę wygrać a będzie dobrze.
Widzę że przesunęli raport za 1 kwartał śmiesznie czyli wydłużony zostanie znowu okres no jest zabawnie bo gdyby od razu zrobili. 30 maj to między jednymi a drugim mi wynikami Janusz mógłby coś dobrać heh komedia na naszych oczach....
z tej ciszy jaka nastąpiła po wniosku zarządu można wnioskować że rada nadzorcza Troszeczkę ma zgryz i czeka na wyniki o ile ich już nie zna stąd może nieco za pochopny wniosek iż mimo wszystko dywidenda jakaś tam będzie A jeśli tak to żeś dobrze zrobił. gdybym miał środki też bym kupił za tę cenę
Rada nadzorcza chce wiedzieć wyniki za pięć miesięcy później doda jedną piątą i masz pół roku Wtedy można już jakoś ustawić się do wniosku zarządu albo na tak albo na nie. myślę że to w tej sytuacji dobry znak dla nas choć oczywiście może być różnie
Oni dobrze wiedzą ile Novita zarabia i bedzie zarabiać . Juz za czasów Kaczmarka mieli program który obliczał zyski po zakończonym miesiącu ,co było nawet publikowane w raportach. Po wejściu Lentexu zaprzestano tego "procederu" bo po co zwiększac krąg zainteresowanych. Mimo tego oprócz zysków zawsze był pieniądz pochowany , a to w materiałach a to w magazynie wyrobów gotowych .
O tym właśnie cały czas mówię dlatego JP musi sobie wziąć dobrego biegłego do analizowania bilansu na wypadek sądu przykładowo Jeśli masz zużycie materiałów do produkcji miesięcznej średnio 300 a twoje magazyny wynoszą 1500 to masz zapasów na 5 miesięcy więc dajmy na to że można wytrzymać bo to zależy od frontu robót i cyklu wytwarzania wyrobów i na przykład robi się je przez 4 miesiące No i dobra 1 miesiąc rezerwy ale jeśli twoje magazyny są 3000 to przy powyższych założeniach graniczy to z niegospodarnością albo z krętactwem o którym mówisz. podobna sprawa jest ze sprzedażą i należnościami o innych rzeczach pisałem wyżej takich jak pokrycie funduszem własnym dla minimum utrzymania zdolności kredytowej aktywów etcetera. Fachowe rozliczenie tych punktów na sali może pomóc.
No powiedzmy że 10 miesięcy dla magazynów może być tolerowane bo rok ma 12 miesięcy zarząd może powiedzieć że jest inflacja i to będzie jeszcze drożej kosztować więc się zaopatruje na zapas ale na pewno liczba 6000 już jest pod znakiem zapytania. Teraz jak będzie bilans to wejdę w niego mimo że oczy Już nie takie i lepiej się wchodzi zupełnie w co innego... choć zależy co kto lubi. To tyle
W materiałach na koniec roku mieli 10 mln więcej niż zwykle . Kombinacje z okresami zamkniętymi i na 48 godzin przed raportem wydłużają podanie go do wiadomości o 22 dni . Wczesniej opóźniają raport roczny co datowany był na marzec a opublikowany w połowie kwietnia. Tego racjonalnie nie mozna wytłumaczyć inaczej jak mataczenie.
To juz jest ostatni moment na ogłoszenie wezwania przed skokowym wzrostem obrotów i zysków. Moze nie sa jeszcze gotowi dlatego kombinuja z okresem zamknietym , bo przeciez nie z raportem.
No też tak mi się wydaje.... Dlatego jak patrzę na wczorajsze obroty.... I cenę a małe obroty nie były to cosik dobrałem... No liczę że cena wzrośnie po okresie ....
Jeśli będzie miało być wezwanie to najpierw wpuszczą moim zdaniem hiobowe wieści po to aby jak najwięcej akcji skupić i dywidendy w przyszłości mieć do siebie zamiast płacić drobnym. Dlatego należy być ostrożnym w podejmowanych decyzjach bo gra idzie o duże pieniądze. Powtarzam aktualnie kurs według hipotezy kursu prawa granicznego wynosi 60 zł natomiast jeśli będzie tak jak mówi Boguś 10 zł ps zysku wówczas ten kurs wyniesie 123 zł, dlaczego ?
Dziś nie dobrałem .... Ani sztuki tym bardziej patrzę że na pewno nie będzie dywidendy ehhhh może jednak te wyniki odwrócą losy i Janusz znów zacznie kupować lub zrobią wreszcie wezwanie po godziwej cenie....
Jest zapowiedź walnego zgromadzenia. Niedługo sie dowiemy dlaczego w nieskończoność trwa okres zamknięty.Nawet jestem w stanie wyobrazić sobie że szybciej sie odbędzie walne, bo jakoś szybko w tym roku. było 26 , potem 18 czerwca. Teraz 12 czerwca .
Myślisz że się dowiemy.... Hmmm powodów może być kilka
1. Mogą czekać na tą maszynę
2. Wyniki mogą być super albo wręcz przeciwnie
3. Mogą myśleć by zrobić wezwanie
4. Za wszelką cenę nie dopuścić Janusza by kupował po okresie zamkniętym....
5. Wreszcie się dogadali i odkładają w czasie
6. Nic się nie dzieje i zostanie jak jest po wynikach....
całkiem rzeczowy wpis ale mnie jedno niepokoi im częściej i wracam do tego ich bilansu rocznego: Dzięki zmianom technologicznym i informatycznym ERP chcą robić czterokrotnie więcej natomiast przy stanie dotychczasowym sprzedali w 20 18 o 3 miliony mniej aniżeli przedtem to znaczy że zaniedbali ekspansję rynkową co jest szczególnie frustrujące w obliczu pozyskania czterokrotnego potencjału na przyszłość i ja bym takiemu Zarządowi absolutorium nie dał bo idą na łatwiznę, blokują dywidendę- to tak jakby nie wierzyli swój potencjał przyszły, wydłużają w nieskończoność raport stwarzając taki harmonogram terminów, aby nikt nie zdetonował ich uchwały antydywidendowej / raport 30.5 a walne 12 czerwca
I w nawiązaniu do wpisu poprzednika Stoimy przed dylematem czy faktury z okresu pierwszego nie zostaną przesunięte na okres drugi ale to tylko tak na marginesie bo rzeczywiście nie wiadomo o co tam biega. Natomiast co do wezwania to każde wezwanie sugeruje że nie powinno się z niego skorzystać, jeśli faktycznie potencjał czterokrotny w praktyce miałby się potwierdzić
faktury sa juz dawno zaksięgowane i podatki zapłacone . Przypomne tylko jak podawano raport roczny był datowany na koniec marca a upubliczniony dopiero w połowie kwietnia . Tylko ten manewr umozliwił ,ze okresy zamknięte zaszły na siebie i praktycznie od ponad 2 miesiecy trwa okres i potrwa przynajmniej jeszcze przez 2 tygodnie ale podejrzewam ,ze nawet do czasu po walnym . Kazdy dzień okresu powoduje ,ze Janusz nie moze kupować a przed wezwaniem obowiazuje cena sprzed 3 miesiecy przed wezwaniem . Oni dobrze pamietają jak Janusz działał przed poprzednim wezwaniem i jak musieli sie spieszyć i wszystko poszło na nic bo oprócz Lentexu kupili z rynku ze 3 k . Jednak nawet jak ogłosza wezwanie to jak bedzie cena niska to i tak nie maja pewnosci ,ze ktos sprzeda , bo kurs na giełdzie moze byc od razu wyższy.
co do faktur przesuniętych na okres drugi to mam na myśli faktury sprzedaży własnej a nie faktury obce kosztowe po to, aby wytrącić JP ewentualny procesowy argument za dywidendą natomiast ewentualne każde wezwanie nawet w cenie 60 zł logicznie powinno być przez mniejszych odrzucone. a zatem wracam, choć na obecnym etapie w wezwanie nie wierzę, to jeśli już, to wówczas wyniki będą słabe
wszystkie złe infa sa podawane zaraz po zaistnieniu a dobre są pomijane . Jesli raport byłby zły to by go podali od razu chyba ze odwlekanie jest sposobem na przewlekanie okresu zamknietego do maksimum w celu wyłaczenia Janusza z mozliwosci kreowania wysokosci kursu akcji . Średni kurs 3 miesięczny to 41,10 złotych .Od ponad 2 lat kurs jest non stop zaniżany . Z poziomu 53,50 złotych z wezwania sprzed 3 lat mamy na plus zysk za 2015,2016,2017,2018 plus 9,5 mln dotacji . czyli 20,07 zł zysku netto a razem z dotacją 29,57 plus zysk z 2019 z którym przekroczymy juz 35 złotych.
Bogus ale kto im odda akcje za 53 zł teraz.... Jak nawet zrobią wezwanie ... Wtedy nikt nie chciał oddać.... A teraz myślisz że ktoś da taki kąsek.... Janusz znowu im wywali kurs do góry jak będzie chciał.... Poza tym dziwię się Januszowi że koledzy jego nie kupują.... Mogli trzymać kurs i sobie zbierać a później z wora do wora pakiecikiem następnie jak zrobią wezwanie w śmiesznej cenie to mają chyba świadomość że i Janusz tego nie odda no każdy kalkulator ma....
Trzeba być konsekwentnym w myśleniu, skoro jak mówicie, jest "za pięć dwunasta" przed skokokowym przyrostem wyników i ma być wezwanie, to raport nie może być za dobry. Moim zdaniem kombinują ciężko jak zrobić, żeby to wszystko trzymało się kupy również przed urzędem skarbowym bo kto tylko może to dziś też kabluje natomiast idzie o to, aby raport nie był dobry za pierwszy okres, aby finalnie JP nie zakwestionował skutecznie uchwały antydywidendowej w sądzie. Natomiast jeśli raport będzie dobry to będzie oznaczać że właściciel liczy się mimo podjętej uchwały, z wypłatą dywidendy wyrokiem Sądu taka jest logika
kombinowac nie mogą bo jest JPK i deklaracja Vat co miesiąc. Jedyne co podlega uwadze to przeciąganie okresu zamkniętego no i 3-cia rocznica ogłoszenia wezwania 7 czerwca.
Generalnie są dwa teoretyczne momenty kombinacji 1/ przesuwanie faktur własnych na późniejszy okres co doraźnie zmniejsza wynik i podatek VAT oraz dochodowy 2/ wcześniejsza aniżeli właściwa terminowo akceptacja faktur obcych co dokładnie idzie w tym samym kierunku co punkt pierwszy. Od decyzji w tym zakresie zależy co będzie m.in. w jpk natomiast napisz, jeśli łaska precyzyjnie, co rozumiesz przez okres zamknięty dla novity.
Okres zamknięty trwa miesiąc przed ogloszeniem wyników .Wtedy akcjonariusze majacy dostęp do informacji poufnych nie mogą nabywać i sprzedawać akcji.Tak w tym roku sia stało zupełnie nieprzypadkowo ,ze po rózznych kombinacjach z terminami raportów okres trwa od 12 marca i potrwa przynajmniej do 30 maja co daje ponad 2,5 miesiąca. Za dwa tygodnie jest 3 rocznica ogłoszenia wezwania i jeśli Tabaza mysli poważnie o zdobyciu 66% w spółce i planuje wykup 100% akcji to na pewno ten termin ma wiele zalet.
Hej Panowie no dobra zrobią wezwanie z ostatnich 3 miesięcy cena jest 41 zł.... I co będzie jak się jakoś powiedzmy dogadali i Janusz odda akcje po tej cenie (oby nie) ale przyjmijmy że odda tańsza ma 90 procent i robi wezwanie przymusowe po 41 zł... No i wtedy jesteśmy kupę kasy stratni wszyscy.... Scenariusz prawie niemożliwy ale realny.... I żeby było śmiesznie przy wykupie 90 procentowym nie możemy się spzeciwic....
To co opisano powyżej nie jest na szczęście realne, dopóki JP żyje i niech się cieszy długo dobrym zdrowiem. Chyba do 27 b.m. ma czas na wprowadzenie do porządku walnego kwoty żądanej dywidendy bo tego do tej pory nie zrobił.
napisz konkretnie co masz na myśli, jak mogliby się dogadać z pokrzywdzeniem dla mniejszościowych-- wówczas, jeśli to czytają, będą obawiać się to dokonywać, mówię teoretycznie, jakiś operacji pod stołem bo grozi KNF.