• Luke co myslisz o wynikach? Autor: ~Ecco [37.30.10.*]
    Caly czas widze ze tu jestes obecny, masz duza wiedze. Jak Twoim zdaniem wplynie sprzedaz PBsz za 200 mln na wartosc ksiegowa spolki? Aktualnie jest -7 zl, ale trzeba sprawdzic jaka wartosc PBsz zalozono w dokumentach wzgeldem ceny sprzedazy. Prosba o podsumowanie, to moze miec zasadniczy wplywa na wycene spolki. Pozdrawiam
  • Re: Luke co myslisz o wynikach? Autor: ~luke [89.64.0.*]
    Wystarczy popatrzeć na raport jednostkowy, żeby się zorientować jak będzie sytuacja po sprzedaży wyglądać. Tam już efekt sprzedaży PBSz jest praktycznie odwzorowany.
    https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2019-04/Sprawozdanie_PRIMETECH_jednostkowe_2018_201904171688001055.pdf
    Zyski jakie widać teraz w skonsolidowanym nie mają wielkiego znaczenia. Cena sprzedaży jest ustalona i poza dodatkową wypłatą dywidendy (już po większej części zrealizowaną w 2018) zyski nie pozostaną przeniesione na Primetech. Księgowo oczywiście jako spółka PBSz zostanie sprzedany ze znacznym zyskiem. Jest to spółka usługowa bez wielkich aktywów trwałych. Prawie cała wartość to kapitał ludzki nie wyceniany w księgach. Famur na swojej konferencji zapowiadał, że rozpozna na tej sprzedaży około 150 mln zysku. Tylko cóż z tego skoro to papierowy zysk i wszystko pójdzie na spłatę transzy B. W jednostkowym wartość księgowa to 2,2 mln zł (kilkanaście gr na akcję). Słabo to wygląda.
    Pozytywna informacja jedynie taka, że Dalbis przeszcowany na 5,4 mln (było 3,5 mln, więc może trochę się biznes rozwija) i ten kontrakt na likwidację kopalni we Francji nie spada w przychodach tak jak się spodziewałem. Operacyjnie spółka może zarabiać i utrzymywać się nad wodą. Nie postawiłbym jednak żadnych pieniędzy na to, że Famur ma pomysł na przyszłość i rozwój spółki.
  • Re: Luke co myslisz o wynikach? Autor: ~Adrian [77.115.59.*]
    Jest informacja, że Famur pracuje nad nową strategią dla Primetechu.
  • Re: Luke co myslisz o wynikach? Autor: ~pawelf [81.157.179.*]
    ja nie Luke ale dopiero mialem chwile przejrzec raport prawde mowiac, pomimo iz aktualnie 50 proc mojego portfela (mam niespelna 0.5% kapitalu zakladowego) stanowi ta spolka:

szanse:

- sprzedaz pbsz moze nie dojsc do skutku - potencjalne drobne roszczenia KHW zablokuja transakcje
    - "w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym sporządzonym za okres, w którym sprzedaż PBSZ zostanie zrealizowana bedzie rozpoznany wynik na utracie kontroli, szacowany w kwocie 125 mln zł" - pozywka na potencjalna jazde spekulacyjna
    - do odzyskania jest 100mln zl odszkodowania (nie wspomniane w raporcie) a info o stanowisku ubezpeczyciela czy samej wyplacie moze sie ukazac w kazdej chwili
    - kontroluja koszty w spolce, dla TDJ profesjonalizm i image rynkowy jest priorytetowy. Gdyby chcieli sciagnac to z gieldy raczej nie bylo by zmiany nazwy, pracy nad strategia dla primetech itp. aby nie wygladalo na to ze poniesli porazke tylko by juz dawno wydali drobne by to sciagnac z gieldy zamiast ponosic koszty obecnosci na GPW

zagrozenia:

- slabnie plynnosc co moze powodowac powolne osuwanie sie kursu
    - pogorzszenie sytuacji na gieldach przed pozytywnymn wyjasnieniem przyszlosci spolki
    - teoretycznie mozliwe choc malo prawdopodobne utracenie wsparcia glownego akcjonariusza ale to raczej wiazalo by sie w najgorszym wypadku ze skupem z rynku bo maja znakomita wiekszosc kapitalu wiec musza ten temat ratowac czy chca czy nie!!!!
    Dnia 2019-04-19 o godz. 22:10 ~pawelf napisał(a):
    > ja nie Luke ale dopiero mialem chwile przejrzec raport prawde mowiac, pomimo iz aktualnie 50 proc mojego portfela (mam niespelna 0.5% kapitalu zakladowego) stanowi ta spolka:
    >
    > szanse:
    >
    > - sprzedaz pbsz moze nie dojsc do skutku - potencjalne drobne roszczenia KHW zablokuja transakcje

KHW to już nie istnieje. Roszczenia to może będzie miało PGG, ale JSW wydębiło od Famuru zabezpieczenie na tą okazję. Famur zapewne ma podobny papier od Primetech. Nie wiem dlaczego piszesz "drobne". Tu chodzi o kilkanaście mln, więc to mogłoby pogrzebać spółkę.

> - "w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym sporządzonym za okres, w którym sprzedaż PBSZ zostanie zrealizowana bedzie rozpoznany wynik na utracie kontroli, szacowany w kwocie 125 mln zł" - pozywka na potencjalna jazde spekulacyjna

Papierowy zysk w wysokości 125 mln może rozpalić wyobraźnię, ale chyba do czasu, aż ktoś popatrzy na wartość księgową w podobnej kwocie, ale na minusie.

> - do odzyskania jest 100mln zl odszkodowania (nie wspomniane w raporcie) a info o stanowisku ubezpeczyciela czy samej wyplacie moze sie ukazac w kazdej chwili

O odszkodowaniu jest w sprawozdaniu zarządu na stronie 35
    https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2019-04/SPRAWOZDANIE_ZARZADU_Z_DZIALALNOSCI_201904171688001055.pdf 
    Powiedzmy sobie szczerze, że szanse są marne. Skoro po raz pierwszy roszczenie zostało już zgłoszone w połowie 2017, a rozszerzone pół roku temu i do tej pory ubezpieczyciel nie ma wytoczonej sprawy, to o czymś świadczy.

> - kontroluja koszty w spolce, dla TDJ profesjonalizm i image rynkowy jest priorytetowy. Gdyby chcieli sciagnac to z gieldy raczej nie bylo by zmiany nazwy, pracy nad strategia dla primetech itp. aby nie wygladalo na to ze poniesli porazke tylko by juz dawno wydali drobne by to sciagnac z gieldy zamiast ponosic koszty obecnosci na GPW

Zamet, Pemug. Czy to są te przykłady profesjonalizmu i dbania o image rynkowy? Chłopie, to jest biznes. Przejmując Kopex było spore ryzyko klapy totalnej i utopienia w tym grubej kasy (200 mln wydane na akcje i 75 mln pożyczki). Koniunktura na węglu sprzyjała i koniec końców wyszło dla TDJ i Famuru dobrze. Liczyli pewnie, że PBSz będzie łakomym kąskiem dla KGHM, ale się przeliczyli. KGHM zapewne na pstryknięcie palcami miałby tych ludzi u siebie. Trafiło się JSW, które miało spore problemy ze swoimi wykonawcami robót przygotowawczych, ale tu jest podobna sytuacja. Kto by nie chciał pracować bezpośrednio dla JSW? Te wszystkie dodatki jakie są na etacie w JSW, to jest coś czego w PBSz nie ma. Już nie mówiąc o tym, że podstawa jest pewnie zupełnie inna. Marne karty do negocjacji w obu przypadkach, a więc i cena nie zachwyca.

>
    > zagrozenia:
    >
    > - slabnie plynnosc co moze powodowac powolne osuwanie sie kursu
    > - pogorzszenie sytuacji na gieldach przed pozytywnymn wyjasnieniem przyszlosci spolki
    > - teoretycznie mozliwe choc malo prawdopodobne utracenie wsparcia glownego akcjonariusza ale to raczej wiazalo by sie w najgorszym wypadku ze skupem z rynku bo maja znakomita wiekszosc kapitalu wiec musza ten temat ratowac czy chca czy nie!!!!

Zupełnie tego nie rozumiem. Dalbis sobie wierci, kontrakt we Francji się realizuje, PBSz się sprzedaje. Jakie widzisz obecnie wsparcie od Famuru? Zatem co jest do utracenia? I dlaczego Famur miałby Primetech-owi poświęcać więcej uwagi niż dwudziestu iluś innym spółkom w swojej grupie. Owszem Primetech jest bardziej na świeczniku, bo jest notowany, ale są inne spółki w grupie Famur dużo większe i wymagające większej uwagi. Primetech jest wymieniony jako 9 spółka na liście spółek w grupie. Nie jest to kolejność alfabetyczna, więc to nie przypadek. Po sprzedaży PBSz spadnie pewnie na szary koniec tej listy. Serio ludzie myślicie, że Famur mając na widoku nowy biznes zacznie go realizować spółką w której ma 65%? Nie może sobie założyć nowej, albo zrobić to istniejącą spółką w której ma 100%? Przecież to kompletnie nielogiczne, żeby rozwijać nowy biznes poprzez Primetech. Po co na starcie 1/3 zysków miała by iść do przypadkowej publiki.
  • Re: Luke co myslisz o wynikach? Autor: ~Adrian [77.115.59.*]
    Może po to, że to tańsze i mniej ryzykowne, a w dodatku prestiżowe?
    kolega ma widze czas, super docieniaj to. dzieki za info gdzie wzmianka w sprawie odszkodowania - jak bys czytal dokladnie to widzisz ze podnosilem sie do samego raportu jednostkowego bo tylko to skrupulatnie analizowalem a sprawozdania do ktorego nawizales nawet nie czytalem ale dzieki za link i nic tam nie widze o braku na przyklad negocjacji czy jak jest informacja utajniona to moze insiderzy juz od miesiecy wiedza a ty sie obudzisz jak bedzie "po ptokach"...

nikt nie pisal moj drogi ze KGH istnieje ale z tego tematu wywodza sie potencjalne roszczenia - jezeli z tego powodu jak napisalem pbsz zostanie w spolce to wtedy kwota ewentualnych roszczen bedzie dla mnie "drobna" w stosunku do calosci bilansu

kiedys papierowy zysk z przeszacowania utraty wartosci wymyslonego znaku towarowego w duzo mniejszej kwocie wyciagnal kurs z 1 na 5 zl w krotkim czasie chociaz sytuacja spolki coraz bardziej sie wtdy pogarszala i nie byl tpo tylko maly spekulacyjny kapital ale na tej podstawie wchodzily duze jednostki, na koniec nawet lykneli od cacka duzy pakiet nowych kacyjek za napompowane tym papierowym zyskiem 5 zlociszy na kursie

kurs i wycena rynkowa to jedno a kompletna klapa czy bankrut w portfelu to juz ma wplyw na postrzeganie spolki - to tak apropo twojej teorii ze taka ma zajechana opinie tdj...

famur to trzyma na pwierzchni, daje dodatkowe gwarancje na przyklad pod roszczenia w sprawach KGH - czym moj drogi Primetech bez Famuru moze gwarantowac nawet jedyne 14 mln i to spolce matce - wyjasnij bo to juz zupelna bzdura kolego?
    proofreading po fakcie - 1 na 5 jazde przytaczalem spolke sfinks - zalapalem sie po 1.20 ale wysiadlem znim pociag ruszyl i to wlasnie po papierowych zyskach pod co miedzy innymi kupilem papier ale wysiadlem w ostatniej chwili sprzedajac ponad 200szt wychodzac circa na zero a moglem wyciagnac banieczke:(:(:(
    Nie wiem skąd wniosek, że uważałem, że czytałeś coś poza SF. Czytałeś SF i oczekiwałeś tam informacji o roszczeniu z ubezpieczenia. Kompletnie bezpodstawnie, bo to nie jest ujęte w księgach. Nie ma ku temu podstaw formalnych. Zatem pokierowałem Cię w odpowiednie miejsce.

Może i negocjują już od dwóch lat. Kto to wie? Wcale tego nie wykluczam. Ja byłem na walnym w 2017 roku i dyskutowaliśmy o tym z nowym zarządem, że ktoś powinien za to beknąć. Raczej nie byli chętni dochodzić roszczeń ze względu na zerowe szanse. Trochę ich przyparliśmy, żeby przynajmniej symbolicznie coś zrobili, bo topienie kasy w Famago i Wamagu to był gwóźdź do trumny kopka i jakieś napiętnowanie się należy. Przynajmniej teraz ciągnie się smród za tymi baranami, którzy przyłożyli do tego rękę.

Zupełny brak podstaw do tego, żeby oczekiwać, że ewentualne roszczenia powstrzymają transakcję. JSW się zabezpieczyło i właśnie tu Famur/TDJ pokazują swoją solidność w biznesie. Oni z klientem takim jak JSW muszą żyć dobrze. Z bankami muszą żyć jeszcze lepiej. Famur od nich dostał ogromny kredyt zaufania w 2016 i go właśnie spłaca. Dlatego Famur jako solidny kontrahent bierze na siebie ryzyko, które później ewentualnie powetuje sobie na resztkach Primetech. Tak ja bym zrobił i każdy zdrowy na umyśle zarząd. Famur zachowałby się zupełnie niepoważnie, gdyby w tej sytuacji wycofał się z transakcji. Ozona sporo zdrowia i cierpliwości kosztowało przeprowadzenie tej akwizycji, którą uważa za część swojej strategii. Gdyby Famur z tak błahego powodu się wycofał, to napsułby mnóstwo krwi.

Być może jest szansa na krótkotrwały ruch spekulacyjny po tym papierowym zysku. Jednak tu jest sporo ludu powieszonego na haku w okolicach 2 zł, którzy już załapali o co chodzi po komunikatach w lipcu 2018. To jest dla nich ostatnia szansa na zejście z tego haku. Przebicia się na 3-4 zł ja kompletnie nie widzę. Ostatniego roku po wysypaniu się funduszy wskaźniki były mocno przekłamane, bo spadł mianownik z 75 mln akcji do 15 mln i niektórzy myśleli, że te akcje to świetny interes. Ja bym na ich miejscu widział to jak ostatnią szansę na zejście z haka.

Ja absolutnie nie mówię, że TDJ ma złą opinię. To co zrobili z przejęciem kopka i rozwojem Famuru to klasa światowa. Zwyczajnie nie wszystkie ich biznesy przędą dobrze i powoływanie się na to, że muszą dbać o Primetech bo coś tam coś tam nie ma zupełnie podstaw.
    Bzdurą kolego jest mówienie, że Famur wspiera Primetech. Ta gwarancja jest w jak najlepszym interesie Famuru. Jak już wyżej napisałem z JSW i bankami muszą żyć dobrze. Dodatkowo nie wiemy na ile realne jest dojście jakichkolwiek odszkodowań przez PGG. JSW ze swojej strony musi robić dupochrony. To spółka SP, a każde niedopatrzenie to potencjalna wizyta CBA w domach członków zarządu. Ozon jest praktycznie w otwartym konflikcie z ministrem. Po co miałby mu się podkładać z błahego powodu? JSW w ogóle powinno chcieć taką gwarancję od Primetech, ale chcą je od Famuru, który nie jest stroną transakcji. To o czymś świadczy. Ja i JSW podobnie patrzymy na wartość Primetech po tej transakcji.
  • Re: Luke co myslisz o wynikach? Autor: ~Ecco [188.146.170.*]
    Luke, skoro tu jestes, to powinienes miec akcje i z jakiegos powodu czekasz na dobry moment do sprzedazy i na pewno nie jest to poziom 1.4 zl. Dzieki za wyczerpujace podsumowanie
    Ja akcje małego kopka sprzedałem już dawno. Rok temu w czerwcu jeszcze przed oficjalnym komunikatem o sprzedaży PBSz Ozon się wypowiadał w jakimś wywiadzie, że po rundzie negocjacji z udziałem banków wierzycieli porozumienie jest blisko. Czułem w kościach, że skoro banki są w to wplątane, to nie wróży dobrze i wtedy mniej więcej sprzedałem. Jak się okazało czułem dobrze. Nic ponad dług nie udało się ugrać, a PBSz to było jedyne aktywo dające wartość małemu kopkowi.
    Jestem tu z sentymentu oraz w celu sprawdzenia, czy scenariusz jaki zakładałem się sprawdza.
    Dodatkowo do niedawna miałem akcje Famuru, a transza B ciągle wisi w skonsolidowanym bilansie. Jak wypadnie, to dług netto spadnie poniżej zera (potencjalnie lepsza EV/EBITDA). Famuru już nie mam, ale to z powodów zupełnie obiektywnych i niezależnych od tego co się dzieje w spółce. Ceny spot węgla w ARA tak poleciały na pysk (z ponad 100$/tonę pół roku temu do 55$/tonę dwa tygodnie temu), że polskie kopalnie (może poza Bogdanką) już właściwie muszą się obawiać konkurencji zagranicznej. Do tej pory import był raczej z powodu słabego wydobycia. Teraz PGG ma sporą konkurencję cenową szczególnie na rynku węgla dla ciepłowni. Za duże ryzyko powtórki bagna z lat 2014-2016. Wolę postać z boku.
  • Re: Luke co myslisz o wynikach? Autor: ~sentymentalny [188.147.36.*]
    Hahaha jesteś tu z sentymentu, toś mnie rozbawił. Sentyment to można mieć do swojej babci, ale nie do spółki. Napisz lepiej po ile chcesz kupić akcje, to będziesz bardziej wiarygodny hahaha.
    Tłumaczę... Sentyment nie do spółki jako takiej, ale do tego forum. Poznałem tu sporo fajnych ludzi. Zarówno w realu jak i wirtualnie. Poza tym dużo się na tym casusie nauczyłem i czekam na finał. Chociaż po tym jak ostatecznie sprzedałem Famur to trochę tracę cały temat z horyzontu.
    Aha, i nie naganiam, tylko zostałem wywołany do wypowiedzi. Zdarzało mi się prostować wiele kłamstw na tym forum mających na celu nagonić leszczynę w sieci paskudnych manipulatorów, którzy się tu się przypałętali w lipcu 2018 (pozdro adam, nadal czekamy na transkrypt z konferencji prezesa Famuru).
    Akcje kupię jedynie jak zostanie wyciągnięta jakaś kasa z polisy. Granie w trzy karty ze spekułą to nie mój styl. Spółka musi mieć wartość fundamentalną, żebym ją miał w portfelu.
[x]
PRIMETECH -32,50% 0,27 2024-03-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.