Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,21 zł , zmiana od tamtej pory: -77,69%

Re: Luke co myslisz o wynikach?

Nie wiem skąd wniosek, że uważałem, że czytałeś coś poza SF. Czytałeś SF i oczekiwałeś tam informacji o roszczeniu z ubezpieczenia. Kompletnie bezpodstawnie, bo to nie jest ujęte w księgach. Nie ma ku temu podstaw formalnych. Zatem pokierowałem Cię w odpowiednie miejsce.

Może i negocjują już od dwóch lat. Kto to wie? Wcale tego nie wykluczam. Ja byłem na walnym w 2017 roku i dyskutowaliśmy o tym z nowym zarządem, że ktoś powinien za to beknąć. Raczej nie byli chętni dochodzić roszczeń ze względu na zerowe szanse. Trochę ich przyparliśmy, żeby przynajmniej symbolicznie coś zrobili, bo topienie kasy w Famago i Wamagu to był gwóźdź do trumny kopka i jakieś napiętnowanie się należy. Przynajmniej teraz ciągnie się smród za tymi baranami, którzy przyłożyli do tego rękę.

Zupełny brak podstaw do tego, żeby oczekiwać, że ewentualne roszczenia powstrzymają transakcję. JSW się zabezpieczyło i właśnie tu Famur/TDJ pokazują swoją solidność w biznesie. Oni z klientem takim jak JSW muszą żyć dobrze. Z bankami muszą żyć jeszcze lepiej. Famur od nich dostał ogromny kredyt zaufania w 2016 i go właśnie spłaca. Dlatego Famur jako solidny kontrahent bierze na siebie ryzyko, które później ewentualnie powetuje sobie na resztkach Primetech. Tak ja bym zrobił i każdy zdrowy na umyśle zarząd. Famur zachowałby się zupełnie niepoważnie, gdyby w tej sytuacji wycofał się z transakcji. Ozona sporo zdrowia i cierpliwości kosztowało przeprowadzenie tej akwizycji, którą uważa za część swojej strategii. Gdyby Famur z tak błahego powodu się wycofał, to napsułby mnóstwo krwi.

Być może jest szansa na krótkotrwały ruch spekulacyjny po tym papierowym zysku. Jednak tu jest sporo ludu powieszonego na haku w okolicach 2 zł, którzy już załapali o co chodzi po komunikatach w lipcu 2018. To jest dla nich ostatnia szansa na zejście z tego haku. Przebicia się na 3-4 zł ja kompletnie nie widzę. Ostatniego roku po wysypaniu się funduszy wskaźniki były mocno przekłamane, bo spadł mianownik z 75 mln akcji do 15 mln i niektórzy myśleli, że te akcje to świetny interes. Ja bym na ich miejscu widział to jak ostatnią szansę na zejście z haka.

Ja absolutnie nie mówię, że TDJ ma złą opinię. To co zrobili z przejęciem kopka i rozwojem Famuru to klasa światowa. Zwyczajnie nie wszystkie ich biznesy przędą dobrze i powoływanie się na to, że muszą dbać o Primetech bo coś tam coś tam nie ma zupełnie podstaw.
Bzdurą kolego jest mówienie, że Famur wspiera Primetech. Ta gwarancja jest w jak najlepszym interesie Famuru. Jak już wyżej napisałem z JSW i bankami muszą żyć dobrze. Dodatkowo nie wiemy na ile realne jest dojście jakichkolwiek odszkodowań przez PGG. JSW ze swojej strony musi robić dupochrony. To spółka SP, a każde niedopatrzenie to potencjalna wizyta CBA w domach członków zarządu. Ozon jest praktycznie w otwartym konflikcie z ministrem. Po co miałby mu się podkładać z błahego powodu? JSW w ogóle powinno chcieć taką gwarancję od Primetech, ale chcą je od Famuru, który nie jest stroną transakcji. To o czymś świadczy. Ja i JSW podobnie patrzymy na wartość Primetech po tej transakcji.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PRIMETECH -32,50% 0,27 2024-03-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.