Kilkakrotnie występowałam do Prezesa Spółki HAWE o wydanie dokumentu akcji. Nie otrzymałam odpowiedzi na moje pisma. W związku z powyższym już 26 lutego 2019 r. wysłałam do Prokuratury Rejonowej w Warszawie zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa, polegającego na przywłaszczeniu i pozbawieniu władztwa akcjami spółki .Otrzymałam z Prokuratury pismo z dnia 12 marca 2019 r. o przekazaniu mojego zawiadomienia imiennie do Prokuratura Prokuratury Warszawa Śródmieścei celem procesowego rozpoznania. Do dnia dzisiejszego nie mam informacji o toku prowadzonego postępowania.
Ja także kilka razy występowałem do Prezesa HAWE Spółka Akcyjna o wydanie dokumentu akcji. Nie otrzymałem odpowiedzi na moje pisma. Z tego powodu złożyłem w Prokuraturze Rejonowej w Warszawie stosowne dokumenty. Niedawno otrzymałem z Prokuratury pismo zawierające informację o przekazaniu mojego zawiadomienia do Prokuratura Prokuratury Warszawa Śródmieście celem rozpoznania.
Zemsta na Hawe za Falentę, który może nieświadomie, ale bezsprzecznie przyczynił się obalenia PO-komuny, jest kontynuowana niezależnie od tego, że dziś rządzący PIS w dużej mierze zawdzięcza ten sukces? Być może właśnie dlatego, bo nie chcą nikomu nic zawdzięczać, a jednak nie da się zaprzeczyć? Okoliczności oddania przez rząd PO HAWE na Żer spekulantom z pomocą służb, ma początek przyczynowo-skutkowy od sierpnie-września 2014 roku, gdy wykryto udział Falenty w procederze nagrywania polityków. I tak zarządano natychmiastowego zwrotu kredytu od Falenty przez Alior Bank, wtórowała mu ARP-państwowa firma? Chodziło o inny kredyt Falenty w Aliorze gwarantowany 5 milionami akcji Hawe, które Alior wrzucił na sprzedaż co spowodowało krach spółki Hawe na Giełdzie, stało się przyczyną tego co teraz mamy. Wiemy, że ostatnie raporty kwartalne z 2014-2015r nie wskazywały kryzysu, właśnie wskazywały duże zyski z realizacji ORRS inwestycji na Podkarpaciu, po aferze z Falentą pieniądze zniknęły w rajach? Dużo by pisać, dziś jedyna nadzieja w prezydencie, który gdyby wydając decyzję o ułaskawieniu, dałby sygnał prokuratorom, że czas nic nie robienia w tej sprawie skończył się i doprowadzi do odzyskania przez nas praw do majątku i akcji?
W odpowiedzi na moje zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa, polegającego na przywłaszczeniu i pozbawieniu władztwa akcjami spółki otrzymałam w dniu dzisiejszym zawiadomienie, że w dniu 15.06.2019 r. zostało wszczęte dochodzenie o przestępstwo określone w art. 284 & 1 kk.
Pragnę zwrócić uwagę, że w objaśnieniach do art. 284 &1 jest komentarz, że nie stanowi przestępstwa czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma, a także, że przy ocenie stopnia społecznej szkodliwości czynu sąd bierze pod uwagę rodzaj i charakter naruszonego dobra. Jeżeli liczba zgłoszeń przesłanych do prokuratury w sprawie przywłaszczenia akcji będzie mała sąd może uznać znikomą szkodliwość czynu.
no to słabo. Doczytałem się na temat Art. 284 .1 "Sam fakt niewywiązania się przez stronę umowy ze zobowiązania nie może świadczyć o zamiarze powiększenia przez nią własnego majątku kosztem majątku kontrahenta. Dla przyjęcia realizacji znamion przestępstwa przywłaszczenia od strony podmiotowej konieczne jest wykazanie, że oprócz obiektywnego rozporządzenia przez sprawcę cudzą rzeczą ruchomą (cudzym mieniem ruchomym), jego działaniu towarzyszył zamiar, tzw. animus rem sibi habendi, tj. zamiar zatrzymania rzeczy dla siebie albo dla innej osoby, bez żadnego ku temu tytułu."
To może zły paragraf został zastosowany? Nie chodzi o to, że ktoś przywłaszczył, ale o to że uniemożliwił dysponowanie. Jako, że się nie znam pozostaje obserwacja i ew odwołania.
Dnia 2019-06-26 o godz. 19:13 dorp napisał(a): > Pragnę zwrócić uwagę, że w objaśnieniach do art. 284 &1 jest komentarz, że nie stanowi przestępstwa czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma, a także, że przy ocenie stopnia społecznej szkodliwości czynu sąd bierze pod uwagę rodzaj i charakter naruszonego dobra. Jeżeli liczba zgłoszeń przesłanych do prokuratury w sprawie przywłaszczenia akcji będzie mała sąd może uznać znikomą szkodliwość czynu.
Musi być, jak największa ilość wniosków do prokuratury
Dnia 2019-06-26 o godz. 19:01 dorp napisał(a): > W odpowiedzi na moje zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa, polegającego na przywłaszczeniu i pozbawieniu władztwa akcjami spółki otrzymałam w dniu dzisiejszym zawiadomienie, że w dniu 15.06.2019 r. zostało wszczęte dochodzenie o przestępstwo określone w art. 284 & 1 kk.
W ostatnich dniach także otrzymałem pismo zawierające informacje, że w dniu 15.06.2019 r. zostało wszczęte dochodzenie o przestępstwo określone w art. 284 & 1 kk. Jest to reakcja i odpowiedź na mój wniosek złożony do prokuratury.