jak podano w komunikacie prasowym, sąd podjął decyzję rozpatrując zażalenia spółki i wierzyciela - Grupy Lotos, a zarząd prowadzi rozmowy z wierzycielami na temat przyszłości firmy.
"Jestem przekonany, że w obecnych realiach decyzja sądu odwoławczego przyśpieszy zawarcie układu z wierzycielami. W mojej ocenie w ciągu ostatnich kilku miesięcy doszło do znaczącego zbliżenia się stanowisk zarządu oraz największych wierzycieli w zakresie sposobu restrukturyzacji poprzez wprowadzenia do spółki inwestora, który spłaciłby znaczącą część długu i zapewnił Hawe Telekom środki na dalsze inwestycje (...) Przed nami kolejne negocjacje i kolejne głosowanie. Jestem przekonany, że w tym roku doprowadzimy do układu" - powiedział, cytowany w komunikacie prasowym, prezes zarządu Hawe Telekom Paweł Paluchowski.
"...
Najwięksi wierzyciele Hawe Telekom obok Agencji Rozwoju Przemysłu (83,8 mln zł), to podmiot, który wykupił obligacje od funduszu z grupy Open Finance (20,8 mln zł), a także firmy powiązane lub kojarzone z grupą CFI Holdings z Łodzi: Restata Investments (12,4 mln zł), RS Development (11,9 mln zł), Centrum Windykacji i Egzekucji Kredytowej (11,9 mln zł), Hawe Budownictwo (6,2 mln zł). Do znaczących wierzycieli należą także posiadacze obligacji serii C01,K02, J04 (razem 13,1 mln zł), I Mazowiecki Urząd Skarbowy (3,9 mln zł), czy samo Hawe (2,4 mln zł).
..."
Po pierwsze. Skąd tu sie wzięła Grupa Lotos?
Po drugie. Nowy inwestor w HT to zmniejszenie udziału Mediatela, a tym samym zmniejszenie udziału Hawe S.A. Moze się okazać, że Hawe S.A. zostanie spółką wydmuszka.
Czy będzie wydmuszką to zobaczymy. Oby nie. Na Satisie jest podobna sytuacja. Natomiast Lotos wg mnie to dobra informacja. Jakiś rozsądny i wiarygodny podmiot zaczyna się za to brać