"Jestem przekonany, że w obecnych realiach decyzja sądu odwoławczego przyśpieszy zawarcie układu z wierzycielami. W mojej ocenie w ciągu ostatnich kilku miesięcy doszło do znaczącego zbliżenia się stanowisk zarządu oraz największych wierzycieli w zakresie sposobu restrukturyzacji poprzez wprowadzenia do spółki inwestora, który spłaciłby znaczącą część długu i zapewnił Hawe Telekom środki na dalsze inwestycje (...) Przed nami kolejne negocjacje i kolejne głosowanie. Jestem przekonany, że w tym roku doprowadzimy do układu" - powiedział, cytowany w komunikacie prasowym, prezes zarządu Hawe Telekom Paweł Paluchowski.
"...
Najwięksi wierzyciele Hawe Telekom obok Agencji Rozwoju Przemysłu (83,8 mln zł), to podmiot, który wykupił obligacje od funduszu z grupy Open Finance (20,8 mln zł), a także firmy powiązane lub kojarzone z grupą CFI Holdings z Łodzi: Restata Investments (12,4 mln zł), RS Development (11,9 mln zł), Centrum Windykacji i Egzekucji Kredytowej (11,9 mln zł), Hawe Budownictwo (6,2 mln zł). Do znaczących wierzycieli należą także posiadacze obligacji serii C01,K02, J04 (razem 13,1 mln zł), I Mazowiecki Urząd Skarbowy (3,9 mln zł), czy samo Hawe (2,4 mln zł).
..."
Po pierwsze. Skąd tu sie wzięła Grupa Lotos?
Po drugie. Nowy inwestor w HT to zmniejszenie udziału Mediatela, a tym samym zmniejszenie udziału Hawe S.A. Moze się okazać, że Hawe S.A. zostanie spółką wydmuszka.