• Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~xxx [37.47.35.*]
    Odpowiedni fragment z KSH
    Art. 328. § 1. Dokument akcji powinien być sporządzony na piśmie i zawierać następujące dane:

1) firmę, siedzibę i adres spółki,

2) oznaczenie sądu rejestrowego i numer, pod którym spółka jest wpisana do rejestru,

3) datę zarejestrowania spółki i wystawienia akcji,

4) wartość nominalną, serię i numer, rodzaj danej akcji i uprawnienia szczególne z akcji,

5) wysokość dokonanej wpłaty w przypadku akcji imiennych,

6) ograniczenia co do rozporządzania akcją,

7) postanowienia statutu o związanych z akcją obowiązkach wobec spółki.

§ 2. Dokument akcji powinien być opatrzony pieczęcią spółki oraz podpisem zarządu. Podpis może być mechanicznie odtwarzany.

§ 3. Statut może przewidywać dodatkowe postanowienia dotyczące treści dokumentu akcji oraz jego formy.

§ 4. Naruszenie przepisów § 1 pkt 1, 2 i 4 lub § 2 powoduje nieważność dokumentu akcji.

§ 5. Akcjonariusz nabywa roszczenie o wydanie dokumentu akcji w terminie miesiąca od dnia rejestracji spółki. Zarząd zobowiązany jest wydać dokumenty akcji w terminie tygodnia od dnia zgłoszenia roszczenia przez akcjonariusza.

Należy wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru żądanie wydania dokumentu akcji.

Adresujemy:
    Paweł Tomasz Paluchowski
    Prezes Zarządu Hawe SA
    Francesca Nulla 2
    00-486 Warszawa

Zastanawiam się tylko, czy Hawe prowadzi jeszcze biuro w tej lokalizacji, bo może ke zamknęli tak jak stronę www. W te same dane adresowe ma Mediatel, więc można zaadresować na prezesa Mediatel, którym również jest Pan Paluchowski. Nie wiem tylko, czy to by nie było z wadą prawną, bo kierowałoby się żądanie dotyczące akcji Hawe do prezesa Mediatel. Fizycznie to ta sama osoba, ale prawnie mogłoby to być nie do końca poprawne.

Linki do danych obu firm:
    http://www.infoveriti.pl/firma-krs/Hawe,Warszawa,Raport,gospodarczy,KRS,0000121430.html

http://www.infoveriti.pl/firma-krs/Mediatel,Warszawa,Raport,biznesowy,KRS,0000045784.html

Zgodnir z prawem Hawe otrzymało od biur maklerskich dane akcjonariuszy, ale na wszelki wypadek można w żądaniu wskazać adres na jaki ma być wysłany dokument akcji. Na wypadek gdyby Hawe nie chciało wysłać dokumentów, bo np. nie mają na znaczki pocztowe, to można w żądaniu podać numer telefonu i adres email, żeby nie mieli wymówki, że nie mogli się skontaktować.
    Można ewentualnie wybrać się do nich osobiście, ja wlaśnie mam taki zamiar.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~Aero [212.180.231.*]
    Tam dalej jest biuro. Właściwy jest adres z KRS
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~h4 [83.5.173.*]
    jak sprawa?
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~lolo [31.0.23.*]
    Taki document posiadam od biura maklerskiego ze na dzien wywalenia z GPW posiadam 50.000 tys akcji .
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~xxx [37.47.35.*]
    Nie myl pojęć. Zaświadczenie o posiadaniu akcji w formie zdematerializowanej na rachunku maklerskim to nie to samo co dokument akcji. Jeżeli chciałbyś sprzedać swoje akcje na umowę cywilnoprawną w celu zaksięgowania straty, to musisz posiadać dokument akcji. W moim poście umieściłem fragment KSH, który mówi o tym co musi zawierać dokument akcji. Czy Twoje zaświadczenie zawiera takie dane?
    To zaświadczenie w chwili obecnej jest nic nie warte. Równie dobrze mógłbyś mieć print screen'a ze stanem rachunku.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~okradziony [46.149.223.*]
    co w sytuacji jesli spolka nie wystawi tzw. "dokumentu akcji"
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~xxx [37.47.35.*]
    Jak nie wystawi, to będę się nad tym zastanawiał. Na razie nie widzę powodów, dla których nie mieliby tego zrobić. Więcej pozytywnego myślenia.
    Tak na szybko... jeśli nie wydadzą dokumentu akcji, to można zgłosić na policję przywłaszczenie mienia przez prezesa. Zależy jak to uzasadnią.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~ktoś [37.47.1.*]
    Nie odpowiadają na pisma. Więc siłą rzeczy uzasadnienia brak
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: dorp [31.134.60.*]
    Dnia 2019-01-06 o godz. 19:45 ~okradziony napisał(a):
    > co w sytuacji jesli spolka nie wystawi tzw. "dokumentu akcji"

USTAWA z dnia 15 września 2000 r.Kodeks spółek handlowych Art. 327.
    • § 1. Jeżeli po zarejestrowaniu spółki zostały stwierdzone braki wynikłe z niedopełnienia przepisów prawa, sąd rejestrowy, z urzędu albo na wniosek osób mających interes prawny, wzywa spółkę do usunięcia braków i wyznacza w tym celu odpowiedni termin.
    • § 2. Jeżeli spółka nie uczyni zadość wezwaniu, sąd rejestrowy może nakładać grzywny według zasad określonych w przepisach o Krajowym Rejestrze Sądowym.
    Jeżeli nie otrzymamy "dokumentu akcji" będziemy pisać do sądu, który dokonał wpisu spółki HAWE S.A. do KRS .
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~Emka [46.186.5.*]
    Też posiadam tylko zaświadczenie z Domu Maklerskiego i tel. inf. że akcje są w KDPW. Z tym ZAŚWIADCZENIEM zamierzałam wystąpić do spółki Hawe o odkupienie przez nich moich akcji. W poprzednich moich linkach podawałam na jakiej podstawie. Dodam, że 3-miesięczny termin biegnie od dnia wycofania akcji z GPW. Zostało niewiele czasu. Dobrze byłoby gdyby w ciągu najbliższych dni wyjaśniło się posiadanie DOKUMENTU AKCJI.
    Wklej proszę raz jeszcze ten link
    Jest nadzieja
    http://www.sii.org.pl/12642/ochrona-praw/biezace-interwencje/spolki-wykluczone-z-gpw-beda-musialy-odkupic-akcje.html
    - tak napisał "tampon" pod hasłem "odkupienie przez spółkę akcji wycofanych z obrotu na gpw" - z ustawy wynika, że w UE od 2017roku obowiązują przepisy - możemy dochodzić w UE przecież jak mówiła P. Szydło jesteśmy i czujemy się Europejczykami....

Wkleiłam jeden najważniejszy link w drugiej linijce. Do projektu ustawy dotrzesz w treści bodajże we wskazówce "tutaj"
    Podawałam też inne treści pod hasłem forum "Przeszłość"
    Przydadzą się wzory dokumentów, wskazówki dla akcjonariuszy i wsparcie, jeżeli trzeba będzie korzystać z tej ścieżki
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~xxx [37.47.41.*]
    O czym Wy piszecie? Przeciez to jest tylko projekt ustawy, która może będzie a może nie. Poza tym prawo nie działa wstecz. Dodatkowo miejcie na uwadze, że w uzasadnieniu o umorzeniu postępowania upadłpściowego sąd jako powód wskazał brak wystarczającej ilości wolnych środków finansowych na pokrycie kosztów postępowania, więc niby skąd teraz miałyby się znaleźć pieniądze na wykup?
    https://m.bankier.pl/wiadomosc/HAWE-w-upadlosci-Informacja-o-Postanowieniu-o-umorzeniu-postepowania-upadlosciowego-Spolki-7539044.html
    p.s.
    O jakim okresie trzymiesięcznym od wycofania piszesz?
    Np z dywidendy ze spółki zależnej
    Proszę nie zaśmiecać tego wątku dyskusją nie na temat. Wątek dotyczący wykupu akcji przez spółkę można znaleźć pod tym linkiem:
    https://m.bankier.pl/forum/temat/6498345

p.s.
    Nie twierdzę, że spółka nie ma pieniędzy, bo równie dobrze mogliby sprzedać samochód prezesa i mieć ma ppstęppwanie upadłościowe. Chodzi mi o tp, że jak prezes będzie chciał pokazać, że nie ma pieniędzy, to pokaże, więc nie licz, że wspaniałomyślnie uchwali dywidendę w Mediatelu po to, żeby kupić od ludzi akcje Hawe.
    Proszę na temat wykupu akcji pisać w wątku, który wskazałem.
    Zasmiecasz Ty. Ja publikuje. Jasne?
  • Jak uzyskać dokument akcji - wzór wniosku Autor: ~xxx [37.47.41.*]
    Wzór wniosku można znaleźć pod tym linkiem:
    http://famgk.pl/wp-content/uploads/2018/03/Regulamin-wydawania-akcji.pdf
    Dla nas istotny jest załącznik nr 1 do regulaminu, który znajduje się na stronoe 7.
    Wpisujemy swoje dane, poprawne dane Hawe, ilość akcji do jakich mamy prawo i wnioskujemy o odcinek zbiorowy akcji.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji - wzór wniosku Autor: ~Aero [193.200.20.*]
    Poprawna nazwa obecnie to: Hawe S.A. czy może HAWE S.A. w restrukturyzacji? Chyba już nie jest w restrukturyzacji
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji - wzór wniosku Autor: ~xxx [37.47.41.*]
    Oni przez pewien czas się nazywali "Hawe w upadłości", ale w ostatnim dostępnym raporcie bieżącym w ESPI jest "...W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 6/2018 z dnia 23 kwietnia 2018 r., Zarząd HAWE Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie ("Spółka"), przekazuje do wiadomości publicznej, że w dniu 24 maja 2018 r....", więc należy przyjąć, że "HAWE Spółka Akcyjna" to poprawna nazwa.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~becher [159.205.99.*]
    Wysłałem taki wniosek na warszawski adres. Jednak prawdopodobnie wniosek mój
    będzie nieskuteczny bo nie potwierdziłem podpisu notarialnie. Takie potwierdzenie to jednak
    jakaś uciążliwość - bo trzeba za tym latać.

Przedstawiony wzór wniosku przez xxx - dzięki za to - dotyczy spółki FAM, w sytuacji bardzo podobnej.
    Jednak nie mam pewności, ze nie jest to kwestia indywidualna - czyli inna w każdym wypadku.
    I że HAWE może rozpatrywać wniosek bez notarialnego podpisu - choć jednak w to wątpię.......

Póki co, czekam na jakiś odzew ze spółki. Powinni choćby krótko odpisać, że proszą o notarialne
    potwierdzenie podpisu.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~ktoś [5.184.28.*]
    Mnie nie udzieli żadnej odpowiedzi
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~ktoś [5.184.28.*]
    Szkoda, że PAH nam w tym nie pomaga
    Regulamin regulaminowi nierówny.
    Hawe nie przedstawiło żadnego regulaminu.
    W przypadku "Hut Szkła Krosno" nie było wymogu potwierdzenia notarialnego. Regulamin wyglądał tak:
    http://www.edgewieczorek.pl/wp-content/uploads/2016/03/REGULAMIN-WYDAWANIA-AKCJI.pdf

Istotniejszą przeszkodą może być warunek odbioru akcji osobiście lub przez pełnomocnika. Chociaż podobno kiedyś w przypadku Bomi ludzie dogadali się tak, że dostali odcinki zbiorowe akcji pocztą, bo odbiór był w Gdyni i mało komu chciało się tam jechać. Nie wiem, czy tak było, czy tylko tak sobie ktoś napisał.
    https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=3519525&strona=1
    Hawe jakoś się nie spieszy z wydaniem akcji, więc nie wiem, czy będzie im się chciało wysyłać pocztą.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~Gamoń [37.47.27.*]
    Jaki jest termin wystąpienia do spółki ?
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~pah [5.184.2.*]
    Pah nie wystąpił o wydanie odcinków zbiorowych akcji ,nie widzi palącej potrzeby na tę chwilę .Akcje zginąć nie mogą.Spolka nie opublikowała żadnej procedury ,wydaje się więc że będą utrudniać , sugerujemy ze swojej strony odbiór osobisty ,wskazać że odbiór osobisty od konkretnego terminu . Jak będzie u nas decyzja to udostępnimy wzór .
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~Gamoń [10.42.56.*]
    Ponawiam pytanie.

Jaki jest termin wystąpienia do spółki o wydanie zaświadczenia
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~becher [10.42.168.*]
    Do HAWE akcje trafiły poprzez Biura Maklerskie konkretnych banków. I już ten fakt powinien
    być takim potwierdzeniem własności - a sprawa notarialnie podpisanego wniosku to kwestia
    w tej sytuacji wtórna. Owszem - odbiór dokumentu akcji to odbiór pewnej własności - więc
    może być praktykowany za okazaniem dowodu tożsamości czyli. np. dowodu osobistego.
    A to pewnie będzie wymagało osobistego stawiennictwa.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [10.42.26.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Umoczony [10.42.37.*]
    Dlaczego post z trescia zapytania o zaświadczenie do hawe sporzadzony przez Pah został wykasowany?
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Pah [10.42.26.*]
    Komuś przeszkadzał wzór pisma
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Gamoń [10.42.26.*]
    Może warto umieścić na stronie PAH
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~pah [10.42.26.*]
    zamiescimy jutro/pojutrze
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Umoczony [10.42.37.*]
    Brawo PAH czekamy
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~pah [10.42.26.*]
    proponowany wzór wniosku o wydanie akcji jest już dostepny na stronie porozumienia
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~WażnePytanie [37.47.60.*]
    Jaki czas ma spółka na udzielenie odpowiedzi po złożeniu wniosku o wydanie odcinka zbiorowego akcji ?
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~pa [89.70.213.*]
    Czy ktokolwiek uzyskał potwierdzenie własności zdematerializowanych akcji?
    Czy jest na to jakiś określony czas?

Mogę komuś sprzedać te akcje, tylko co ja powiem notariuszowi. "proszę mi wierzyć na słowo"?
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~xxx [37.47.40.*]
    Do sprzedazy akcji niezbedny jest odcinek zbiorowy akcji. Bez tego nie da sie sprzedac akcji. Musisz go otrzymac od Hawe. Umowa sprzedazy nie musi byc potwierdzona notarialnie.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~edek [185.130.105.*]
    tyle mądrali tutaj latami pisało ale konkretnie jak zwykle nikt nic nie wie co dalej, chyba pojadę do biura maklerskiego i tam się zapytam co z moimi akcjami hawe.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~xxx [37.47.33.*]
    Przeciez w tym wątku masz wszystko jasno rozpisane. Czego jeszcze nie wiesz?
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~gdzie_moje_akcje [104.193.252.*]
    ja tam z tego nic nie rozumiem wiem tylko, że akcji na koncie nie mam i moje pieniądze gdzieś zniknęły, sam nie będę kombinował z wysyłaniem czegoś bo się na tym w ogóle nie znam, idę to zgłosić to do prokuratury, niech się tym zajmą i wyjaśniają.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~lolo [83.142.182.*]
    Jak dostaniesz odcinek zbiorowy akcji daj znać na forum .Wtedy i ja złożę pozdrawiam
    Wracając do histori Hawe na GPW to chciałabym wiedzieć czy było jakieś ogłoszenie, komunikat czy jakiekolwiek wzmianki
    o zdjęciu z rachunków PP - praw poboru, bo szukałam i nic nie znajduję do dzisiaj.
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~WażnePytanie [37.47.60.*]
    Jaki czas ma spółka na udzielenie odpowiedzi po złożeniu wniosku o wydanie odcinka zbiorowego akcji ?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.184.60.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~WażnaOdpowiedź [5.184.60.*]
    Odpowiem jeszcze raz, bo w poprzedniej odpowiedzi zasugerowałem, że ktoś jest mało inteligentny i zadaje niemądre pytania. Moderator dbając o kulturę dyskusji zadziałał bardzo sprawnie i szybko usunął mój post. A szkoda, bo mimo, że użyłem słów "debil" i "durne", to udzieliłem również odpowiedzi na zadane pytanie. Moderator już wie, a pozostali niestety nie :(
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~haw [104.236.213.*]
    ok 14 dni
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~Pola [83.144.99.*]
    Dnia 2019-01-17 o godz. 16:25 ~WażnePytanie napisał(a):
    > Jaki czas ma spółka na udzielenie odpowiedzi po złożeniu wniosku o wydanie odcinka zbiorowego akcji ?

"§ 5. Akcjonariusz nabywa roszczenie o wydanie dokumentu akcji w terminie miesiąca od dnia rejestracji spółki. Zarząd zobowiązany jest wydać dokumenty akcji w terminie tygodnia od dnia zgłoszenia roszczenia przez akcjonariusza."
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~bankier51 [31.0.40.*]
    Alior broker co kwartał drukuje stan rku to mam potwierdzenie !!!
  • Re: Jak uzyskać dokument akcji Autor: ~xxx [37.47.34.*]
    Podbijam, bo na forum pojawiły się głupie pytania dotyczące dokumentu akcji.
[x]
HAWE 3,45% 0,30 2017-05-04 15:25:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.