• Patrowicz wchodzi! :-) Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Pisałem, że po infie o dealu z dystrybutorem ogólnoświatowym Compuflo będzie w Stanach 50 albo 100 proc. w górę w jedną sesję, ale 19 proc. bez infa - też nieźle. Choć po takich spadkach tam to nic dziwnego raczej.
    Jak to się u nas pisze w takich sytuacjach? Patrowicz wchodzi, nie ? :-)
    A tak serio - były dziś w USA znów próby zachęcania do sprzedaży i zejścia niżej. Przez 1,5 godziny obrót był w sumie 25 akcji i to były trzy transakcje sprzedaży. Potem ktoś wziął wyżej od razu 3 tysiące i dalej ten sam schemat. Nie wiem czy to już koniec zagrywek szorciarzy a dzis wychodzili odkupując akcje, kto wie. Obroty w każdym razie spore, podobne do wczorajszych na spadku 8 proc.

Jestem ciekaw, czy na ten wzrost spółki - matki zareaguje jutro nasz Milestone? Na spadki za Oceanem raczej reakcji nie było. Może na wzrosty?
    Od razu mówię, że ja ani sztuki nie kupię :-) Mam co trzydziestą akcję w FF i mi wystarczy. Koledzy też trochę mają, paru nas tu jest. Ale jeszcze paru się zmieści. Za to Patrowicz- na pewno nie :-)
    Zapraszamy kolegów - wierzę, że tym razem sprawdzi się powiedzenie: "kto pierwszy, ten lepszy".
    Dojechaliśmy na kursie do 1,9 i chyba lekki strach się pojawił. Czekamy jutro na odważnych. I przede wszystkim - myślących. Wystarczy poczytac o Compuflo i pomyśleć o czekających nas zyskach ze sprzedaży do wszystkich szpitali na świecie :-)
    A w przyszłym roku będziemy mieli urządzenie do wstrzykiwania botoksu. Bezbolesnego i superprecyzyjnego. Wyprostujemy zmarszczki na twarzach wszystkich kobiet na świecie. Tych ciut majętniejszych :-) I znów zarobimy
    Pozdrawiam posiadaczy obecnych i przyszłych.

https://finance.yahoo.com/quote/mlss?ltr=1
    Skończyli na 0,44 USD, ale wyżej było już chyba po o,55 USD. Może jutro?

• Re: Patrowicz wchodzi! :-) Autor: ~kr [37.47.210.*]
    Trzymamy kciuki.
  • Re: Patrowicz wchodzi! :-) Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Tak patrząc na stopy zwrotu:
    1 m-c - 280 proc.
    3 m-ce - 258 proc.
    pól roku - 1017 proc.
    to my już chyba zawstydziliśmy nawet Patrowicza.
    Z tymi, którzy podchodzą do sprawy na zasadzie: "jak tyle urosło, musi spaść i koniec" , ewentualnie "poczekamy z zakupami na korektę" - nawet nie będę próbował polemizować. Ja pamiętam rajdy nie tylko na Patrowicza spółkach - niestety przerywane mocnymi spadkami, ale i np. Alchemię Karkosika czy Skotan, gdzie zarabiało się duzo przyjemniej :-) I to były jednak spore obroty i kupa akcji w FF, więc ryzyko, że nagle po wzrostach pojawi się podaż - duże.

Ale są pewnie tacy jak ja, których mottem przewodnim w inwestowaniu nie jest: "po takich wzrostach, w życiu nie kupię!"
    Zatem do takich osób mam prośbę- jesli interesują was spółki z branży medycznej, jeśli macie np. Braster, Infoscan, Nestmedic czy GLG Pharmę - popatrzcie na wykres Milestone, sprawdźcie, jakie były obroty np. w ostatnim roku, kiedy kurs był poniżej obecnej ceny i zastanówcie się, ile akcji może ewentualnie na tym poziomie pojawić się po prawej stronie. Poczytajcie choć chwilę o Compuflo i zastanówcie się, czy chocby jednej dziesiątej, czy jednej dwudziestej kapitału zainwestowanego np. w Braster nie zamienić na akcje Milestone.
    Cieszyły mnie ostatnie wzrosty Brastera, choć nie mam akcji, tak samo cieszy mnie, że po umowie w Nigerii Nestmedic chyba ma ochotę rosnąć - to wszystko powinno pomóc calej branży. Ale i w tych spółkach i chyba we wszystkich innych z tej branży jest sporo akcji, które z różnych powodów mogą w każdym momencie pojawić się na "s". Tutaj mamy FF - 311 tys. szt. Główny akcjonariusz nie odda, bo właśnie można powiedzieć - skupuje, a raczej wymienia na własne. A drobni akcjonariusze - w zdecydowanej większości są wciąż pod kreską. Dlatego myslę, że jesli tutaj pojawi się na zakupach jakas drobina tego co np. dziennie na Brasterze, nie tylko dzisiejsze prawie 2 zł, ale 4 zł czy 6 zł szybko będzie tylko wspomnieniem.
    Zachęcam do przemyśleń. Za naganianie - bo inaczej tego nie nazwę - przepraszam.
    No, jako naganiacz poniosłem dziś całkowitą porażkę :-)
    Apele do grających na Brasterze też nic nie dały. A tam juz teraz 500 tys. obrotu. Ktoś te akcje kupuje. Gdyby zamiast co setnej akcji Brastera kupowali jedną akcję Milestone - za 5 tys. obrotu mielibyśmy dziś kurs pewnie na 3 zł :-)
    Szkoda. Czekamy zatem.
    Na Infoscanie dzis małe - jak na tę spółkę obroty, ale jednak już 19 tys. zl jest... I lekki minus tez jest

Nestmedic też od dawna nie był jakoś szczególnie rozrywany, ale dziś już 23 tys zł. I mimo to kurs ledwo 3,7 proc. w górę. Czyli sprzedający też są na posterunku.
    My przy takim popycie na pewno bysmy się dziś nie otworzyli.

Z prostego porównania produktów tych firm i Milestone wynikałoby w najgorszym dla nas razie, że zainteresowanie nasza spóką powinno byc przynajmniej podobne. A jest - jak widać.
    Myslicie, że to kwestia braku komunikatów ze spółki - o Compuflo informuje na bieżąco praktycznie tylko spółka - matka, Milestone Medical podaje konkretne informacje, ale tylko w raportach kwartalnych.
    Czy przyczyną braku zainteresowania są dwa fixy? Zgoda, jest to pewien minus, ale żeby z tego powodu przekreslać spółkę całkiem? Niech sobie ktos inwestuje 10 tys zł w Infoscan, tyle samo w Brastera i dorzucmy jeszcze Nestmedic, ale żeby nawet tysiąca nie wsadzić w spółkę, której produktem zachwyca się świat lekarski?

Żeby nie być gołosłownym z tymi zachwytami świata lekarskiego - to wyniki badań opublikowane 13 listopada.

Wyniki. We wszystkich przypadkach analgezja zewnątrzoponowa była skuteczna i nie odnotowano żadnych komplikacji. Istniała dobra korelacja pomiędzy odczuciami operatora a deltą ciśnienia zarejestrowaną przez CompuFlo®, zarówno dla identyfikacji więzadła podniebienia, jak i przestrzeni nadtwardówkowej (Rho = 0,79; tau = 0,67). W drugiej części badania wszystkie trudne bloki wykonywane z CompuFlo® zakończyły się pomyślnie po jednej próbie.

Study authors from the Citta di Roma Hospital and Careggi Hospital in Italy. Study investigators include Dr. Giorgio Capogna, Dr. Michela Camorcia, Dr. Alessandra Coccoluto, Dr. Massimo Micaglio and Dr. Matteo Velardo.

Nie znam na tyle dobrze Brastera, Infoscanu czy Nestmedic, ale podejrzewam, że oni aż takich pochlebnych recenzji takich medycznych autorytetów nie mają. Jeśli się mylę, to przepraszam.
    Ale wciąz najbardziej mnie dziwi, że po tylu latach- nie wiem już czy to 5 czy 7 lat, kiedy taka aparatura zaczyna być sprzedawana przez Milestone, ludzie dalej jakby tego nie zauważali.
    No, patrząc na efekty mojego naganiania dochodzę do wniosku, ze lepiej będzie, jak tak bezpośrednio nie będę namawiał do kupna. Ograniczę się do klasycznych postów na temat spółki. Przyrzekam.
  • Re: Patrowicz wchodzi! :-) Autor: ~milos [83.31.158.*]
    Hi doctore! dawno mnie tu nie było, widzę,że trochę spółka poszła do góry i w Stanach coś się zaczyna dziać, to dobrze. Mam pytanie jaka jest obecnie kapitalizacja spółki za oceanem, może wiesz? z góry dzięki.
    Do wczoraj to było chyba 13 mln USD :-) Dziś było już dobrze powyżej 30 mln, ale na koniec moze znowu będzie 13 ? :-)
    Niezależnie od tego obie sumy pokazują jedno- jak na amerykańskie warunki to jest mała spółka. Owszem, z tradycją, z fachowcami ale mała spółka, która dopiero teraz ma w garści instrument do zarabiania naprawdę wielkich pieniędzy.
    Dziś już 10 proc. wszystkich akcji zmieniło właściciela. Jesli na dniach okaże się, że do akcjonariatu wszedł jakiś gigant z branży medycznej - jak znam Amerykanów - znowu będzie rajd w górę.
    Jak się weźmie pod uwagę kapitalizację naszego Milestone Medical który przeciez niemal w 99 proc. należy do Milestone Scientific, dołozy do tego wartość prawie połowy udziałów w Milestone China i porówna z kapitalizacją samego Milestone Scientific to człowiek od razu może tylko popukać się w czoło, bo zrozumiec tego nie idzie.
    Ale wytłumaczenie tej nieracjonalności jest proste.
    Przeciętnego Smitha grającego na giełdzie w USA g.... obchodzi polski Milestone Medical dopóki on nie przynosi przychodów i zysków co najwyżej jakąs tam , może niezbyt wielką, ale jednak- stratę.
    Wartość udziałów w Medical China tez ich mało interesuje, jak czytałem amerykańskie fora, to owszem to np. ,że Chińczycy płaca Milestone Scientific 200 tys. USD miesięcznie (na razie) to ich cieszy, ale wartość całego biznesu -nie interesuje.
    Kurs MLSS od dłuższego czasu spadał, bo -najogólniej- przygotowania do sprzedaży Compuflo kosztowały, a samej sprzedaży nie było. Do tego doszły przesunięcia w zamówieniach z działki dentystycznej i pewne kłopoty z księgowaniem sprzedaży w Chinach.
    I to przeciętnemu Smithowi w zupełności wystarczało do zajęcia stanowiska: nie kupuję.
    Kurs na malych obrotach spadał, pojawili się cwaniacy, którzy widząc piękny trend spadkowy zaczęli grać na krótkiej sprzedaży. Zwalali kurs coraz niżej, a chętnych do zakupów - brakowało.
    Co się stało wczoraj - wzrost 19 proc. i dziś - wzrost zobaczymy jaki, ale było juz ponad 100 proc - to się jeszcze dowiemy. Jak ktoś chce zły scenariusz to jest jeden: Osser, d,Agostino i Trombetta po chyba 30 latach istnienia spółki, w momencie, gdy dopracowała ona swój największy wynalazek i przygotowała fundamenty do sprzedazy na całym świecie - sprzedają swoje akcje na giełdzie i wycofują się z interesu przechodząc na emeryturę. To jest chyba jedyny zły scenariusz, pytanie czy prawdopodobny.
    Każdy inny będzie dobry - sprzedaje Trombetta, żeby kupić akcje nowej emisji. Ok. Cena nowej emisji- dla nas w Polsce - jest kompletnie bez znaczenia. Aby spółka matka dalej działała.
    Sprzedają wszyscy trzej, po trochę, komuś dużemu- powiedzmy temu wielkiemu dystrybutorowi a sami obejmą nową emisję - super.
    Sprzedają dystrybutorowi i on także obejmie nowe akcje - super, choć to by chyba musiało oznaczać utratę wladzy przez nasza trójkę więc- moim zdaniem - mało prawdopodobne.
    A może ten wyskok jakiś taki spontaniczny po wczorajszym strachu, który padł na szorciarzy? Rzucili się do zamykania pozycji i sami wywołali wzrost? A wykorzystuje to np taki fundusz jak Vanguard i tez bierze? No tez super.
    A może miks któryś z tych scenariuszy?
    Zobaczymy. W każdym razie - moim zdaniem - w najbliższych miesiącach czeka nas sporo informacji. I same dobre. Tak dotyczące naszego Compuflo jak i akcjonariatu w spółce matce.
    A my powinniśmy sobie polerowac nasze akcyjki Milestone Medical, odkurzac je, bo to rzadkie i cenne egzemplarze. Dla kolekcjonerów :-). Wszakże jesteśmy współakcjonariuszami wraz z Milestone Scientific, spółką ,która dziś rosła na NYSE o grubo ponad 100 procent.
    Niech się Patrowicz schowa :-)
  • Re: Patrowicz wchodzi! :-) Autor: ~milos [83.31.158.*]
    dr. chyba masz rację, przy tym ff spółka dla kolekcjonerów i jak to z dziełami sztuki bywa, skończy na jakimś strychu lub wystrzeli pod niebiosa, mam czas, poczekam na finał, pozdrawiam.
    Milos, ja napisałem, że spółka dla kolekcjonerów tmając na myśli te 311 tys. akcji w FF :-)
    A co do czekania na finał - wydaje się, że właśnie się rozpoczął, bo jak nazwac inaczej początek sprzedaży Compuflo w Stanach? Przez 5 czy nawet 8 lat pracowali nad tym urządzeniem, zdobyli wszystkie papiery uprawniające do sprzedaży na całym świecie, zdobyli wyniki badań, które potwierdzają superskuteczność urządzenia i zaczynają sprzedaż. To nie finał?
    Dlatego tak się dziwię,na co czekają inni? Kupią za miesiąc czy kwartał jak się dowiedzą, że coraz więcej szpitali w Stanach przeszkoliło anestezjologów i kupują Compuflo?
    A kto z nas - posiadaczy tych 311 tysięcy akcji wtedy będzie sprzedawał? Zwłaszcza, że większość kupowała np po 6 -8 zł, część niech kupiła niżej, np po 3-4.
    Dziś do 2 zł stoi może 3-4 tysięcy sztuk. I podejrzewam, że jak przejdziemy 2 złote to już raczej poniżej dwójki nie wrócimy, a wyżej będzie zdaje się jeszcze szybciej - wystarczy popatrzeć na wykres jakie były obroty na różnych poziomach.
    Mówią kupuj plotki, sprzedawaj fakty. Wczoraj spółka-matka, czyli Milestone Scxientific wystrzeliła 145 proc. w 5 minut! Bez żadnego infa! Tamten Milestone ma 99 proc. naszego Milestone, a nasze rekiny z NC dalej przerzucają te setki tysięcy akcji Brastera i dziesiątki tysięcy Nestmedic czy GLG Pharmy albo Infoscanu.
    Wiem - nudny jestem, ale naprawdę pojąć nie mogę. Przeciez wystarczy wziąć te choćby 500 sztuk i - tak jak piszesz - spokojnie czekać na finał. A raczej na koniec tego finału :-) Tu gra nie idzie o jakieś marne 100 czy 200 proc. zysku. Przy tym FF, jak już sukces Compuflo zaczniemy dyskontować, to przewartościowanie naszego Milestone Medical powinno być przynajmniej takie jak wielu spółek z branży marihuanowej w USA. Pamiętajmy, że ten "nasz" Milestone tez jest do diabła w USA :-) A tam na spółkach z branży medycznej cuda się dziieją często.
  • Re: Patrowicz wchodzi! :-) Autor: ~patrowicz [94.242.225.*]
    superr
    https://www.bankier.pl/forum/temat_humanoptics-ag-wczoraj-zdoda-fda-dzis-611,28337771.html

Gdzie był ten wzrost u nas, jak dostaliśmy FDA? Daje do myślenia
    Dnia 2019-01-14 o godz. 17:10 ~dr_wezol napisał(a):
    > https://www.bankier.pl/forum/temat_humanoptics-ag-wczoraj-zdoda-fda-dzis-611,28337771.html
    >
    > Gdzie był ten wzrost u nas, jak dostaliśmy FDA? Daje do myślenia

Jednak wzrost był. Sprawdziłem. Co prawda to zamierzchła historia, ale ciekawa.
    Milestone Medical dostał FDA 12 czerwca 2017. Kurs 12 czerwca 1,8 zł. 20 czerwca- 4 zł. Inna rzecz, że tego 20 czerwca obrót to 1033 sztuki a w poprzednie dni- jeszcze mniejszy. Czyli to co mamy dzis - kompletny brak obrotów - jakoś specjalnie dziwne nie jest.
    Jako ciekawostkę - po tym przyznaniu FDA dla Milestone, akcje Milestone Scientific kupił fundusz PZU: 264 tys. akcji i ciągle je ma.
    Szkoda, że zamiast tego nie kupili parę tysięcy akcji Milestone Medical - FDA jest w sumie dla nas. Teraz byłoby parę tysięcy mniej do odebrania tym, którzy się najwyraźniej nudzą.

Na Infoscanie czekają na FDA i liczą na pozytywne info jutro. Daj im Boże jak najlepiej, ale ja -mimo że się zastanawiałem - odpuszczę sobie na razie. Obawiam się, że nawet jesli FDA dostaną, zaraz w ślad za tym pójdzie emisja na tyle tania, że może pogruchotać portfele. I może być tak, że o ile Milestone Medical po FDA wzrósł o 100 proc. przy śmiesznych obrotach, to Infoscan wzrośnie sporo mniej za to obroty mogą być kosmiczne. Ale obym się mylił.

[x]
MILESTONE 0,00% 1,58 2023-12-18 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.