• Otwarcie 0,89 zł Autor: ~fox [83.20.4.*]
    Otwarcie 0,89 zł i zarysowana rozpaczliwa obrona 0,85 zł na pierwszej linii 0,87 zł.
    Z beznadziejnym układem w arkuszu 346 szt/ 6509 szt, przy cenach 0,89/0,90 .
    Do tego obrót na 2000 zł.

Przy okazji padł wczoraj mit o wpływie pisania @wykresa na spadki.

• Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: ~fox [83.20.4.*]
    No i 0,87 zł osiągnięte.

BRAWO DLA ZARZĄDU i PANI PREZES W SZCZEGÓLNOŚCI.

A na arkuszu szykuje się rozpaczliwa obrona 0,85 zł, raczej niewykonalna.

Obchodzi to jeszcze kogoś, czy już w manii przepraszania się wzajemnie i prawowania karnego oraz cywilnego,
    nie ma znaczenia.
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: ~qwerty [188.146.43.*]
    oczywiście, że to juz nie ma znaczenia, pokaz mi tzw. „merytoryczny post” z ostatnich kilku dni, spółka, jej sytuacja i ogólnie giełda maja drugorzędne znaczenie na tym forum.
    Tak, login „wykres” ciągnie to forum na dno!

ale nic to, nie wiem co jest z tym ABC, masakra przecież jakaś, jakieś trupy nowe czy jak? Osobiście uważam, że aż na taki spadek to chyba nie zasłużyła, no Panie my tu mamy 0,87zł za akcje - kurcze!!!
    VAT nie ma znaczenia, było minęło i trza było oddać (nie, nie zapłacić tylko oddać skarbowemu) słabe jest to, ze poprzednie wyniki tym VATem podgonili, aktualne poprawili jakaś wygraną sprawą co można przekalkulować, ze nawet bez VATu i wygranej sprawy... spółka straciła rentowność, że gdyby nie ta sprawa to strata byłaby jeszcze większa?
    No i te przyszłe zobowiązania na które spółkę nadzwyczajnie nie stać, jest to po części wypłacania dywidendy ale jak MCI nie może sprzedać to jakoś na tym ABC trzeba przecież zarobić, że może upaść? No to co, trzeba tylko przeliczyć ile z tego wyszło, ile można mieć z ABC zysku, reszta nie ma znaczenia
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: mul_roboczy [5.173.40.*]
    Sam dzisiejszy spadek jak na razie na małym obrocie, sygnały at pozytywne. Zobaczymy co z tego wyjdzie bo faktycznie dziwnie to wygląda
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.40.*]
    Nic dziwnie nie wygląda. Tak jak pisałem rynek urealnia wycenę spółki dostosowując ją do otoczenia. Niby czemu Data ze swoimi problemami ma być wyceniana lepiej niż konkurencja , która owych problemów nie ma (zysk rośnie przychody rosną) , konkurencja która nie wypłaca dywidend wyższych niż zysk netto no i potrafi informować inwestorów o wszystkich istotnych zdarzeniach na bieżąco niczego nie ukrywając ?

Średni
    Odwrócę sprawę.
    Problemem jest, dlaczego ABCDATA mając taki rynek, jest tak mało rentowna i ma takie problemy.
    Przecież wydaje się, że kontrolowanie dużego rynku powinno powodować większą rentowność, niż
    u konkurencji.
    Skąd też pojawiły się problemy z zakupem spółki z 16 milionami do zapłaty (z odsetkami).
    Nie wiedzieli co kupują?
    Na czym się opierali?
    Na ekspertyzach nie wartych papieru, na którym je sporządzono?

W Czechach też niby wyjaśniona/niewyjaśniona sprawa?
    Nie dało się uzyskać papieru, który (według zarządu oczywiście), należał się spółce, jak świni koryto ze względu na terminy??
    To ja zadam pytanie jak osiągnąć dobrą rentowność przy wysokich kosztach zarządu i kosztach obsługi zadłużenia. Co do delistingu swoje przypuszczenia opisałem w innym wątku
    Zauważam jednak, że dostrzegacie pewne fakty m.in. ten, że spółka będąc "normalnie" zarządzana przynosiła by zapewne spore profity :) Tak więc o co chodzi ?
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: ~qwerty [188.146.43.*]
    podstawą każdej firmy są ludzie i tylko Oni się liczą, ludzie z ABC odeszli i ja to wiem - specjaliści, było to jakiś czas temu a w ich miejsce przyszli prawie specjaliści, ABC jest dużą firma i inercja zmian się rozciąga w czasie, teraz widać efekty

rynek dystrybucji sprzętu it w pl był zawsze bardzo trudny, za duza konkurencja i gracze wykańczający się na wzajem, niskie marże i nadrabianie wolumenem, wygrywał ten kto miał lepszy kredyt w banku, bonus u producenta

teraz są widoczne efekty zarządzania przez Panią Ilonę, tylko co Ona biedna może zrobić jak nie ma kim jak model współpracy z właścicielem jest... trudny
    Pamiętajcie o sezonowości tego biznesu. Corocznie to 4 kwartał generował faktyczne zyski. Marżowość wg ostatniego raportu utrzymuje się na wysokim poziomie.
    Nie uważacie, że po prostu MCI za silno wydrążyło kasę ze spółki i jak pojawi się odpowiedni moment wjedzie jak rycerz na czarnym koniu, żeby datę niby wspomóc (a zrobi to za ułamek kwoty którą wyciągnął do tej pory)
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    1. Po co spółka prowadzi działalność o tak niskiej rentowności?

Bo ktoś to musi robić, jakieś tam pieniądze jednak zarabia. Zresztą nic nikomu do tego ile prywatny właściciel płaci pani prezes za zarządzanie.Dokładnie nikt nie płaci takich pieniędzy za darmo jak tu ktoś pisał, tym bardziej fundusz który ma na celu maksymalizację zysków i optymalizację kosztów.

2.Skumulowany koszt nabycia Daty 121mln zł, dywidenda 140 mln zł, częściowe wyjście 35 mln zł. Wycena na 1H2018r 120 mln zł , obecnie 65mln zl

3. Skoro macie takie podejrzenia dlaczego nie zgłosicie tego gdzie trzeba. Czechowicz nie jest lubiany i ostatni werdykt w sprawie JTT nakazujący zwrócić prawie całe odszkodowanie jest tego dowodem.

4. Po co ryzykować jakimś działaniami podpadającymi pod paragraf skoro można ogłosić bb na MCI i na każdej skupionej i umorzonej akcji zarobić 100% bez żadnego ryzyka?

5. No i wykresy dystrybutorów IT ( Czy naprawdę Data wygląda tak źle przy Asbisie o którym tu mowa nie raz była)
    Jedynie w ostatnim roku a właściwie od miesiąca Data odstaje mocno in minus bo do sierpnia hmmm a podobno tak fatalnie jest zarządzana i nie potrafi zarabiać...
    link

Ciekawsze są natomiast wykresy 5 letni
    link
    i 10 letni
    link

Jak widać i Asbis wcześniej i Data obecnie spotkała się z jakimiś kłopotami( jest jeszcze Action, był Techmex który upadł). A przeciez w Asbisie nie było MCI, nie było pani Ilony...

A może przyczyna spadków jest bardziej prozaiczna: po prostu fundy wychodzą i tyle, a jak one wychodzą to chyba każdy wie...

• Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: mul_roboczy [5.173.56.*]
    Białoczerwonyam pytanie kto i po co tak "uwala" kurs ? Dlaczego dzieje się to w tak zastraszającym tempie ? No i czy możliwe, żeby akcje były skupowane na widocznych delikatnych podbitkach przy zwiększonych obrotach żeby móc dalej grać na spadek ? Oczywiście dalej nie ma w indeksie KNFu krótkich pozycji na datę i co najważniejsze za moment nie będzie tu nikogo włącznie z MCI kto mógłby wykazać jakiekolwiek zyski z tytułu posiadania daty (przepraszam zyskała pani prezes :) )
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Szczerze???
    Nie mam pojęcia....

Ale nie podejrzewałbym właściciela o tak nieczystą grę... Można to osiągać w zupełnie inny sposób niż samą fizyczną gra akcjami. Komunikacją z rynkiem albo raczej jej brakiem (niedomówieniami) czyli utratą zaufania , a potem fundy który mają pewne standardy inwestycji wala papierem na oślep aż nie wyjdą, ile to już było takich przypadków. Może też być faktycznie jakiś trup w szafie, który za moment z niej wypadnie...
    Jeśli ktoś miałby grać na spadki i na skup tanich akcji to obstawiałbym jakiegoś inwestora , który już jest dogadany z MCI na transakcję a resztę zbiera sobie z rynku. Tomek u mnie jako akcjonariusza wiele stracił poprzez swoje postępowanie, ale podejrzewanie go o przestępstwo w sytuacji gdy naszym krajem rządzi ten kto rządzi i jest mu i mu podobnym raczej nieprzychylny byłaby głupotą...

Pamiętam jak zaczynaliśmy dyskutować z wykresem przy kursie chyba coś około 4,5zł. Nie wierzyłem, ze będzie poniżej 3zł a tu jest dramat bo jest już sporo poniżej 1zł. Tyle teorii tu było opisanych, że szok. Od początku października wskaźnik AD pokazuje wodospad. Moim zdaniem to PZU wychodzi... Ale tyle razu tu się pomyliłem, że pewnie i tym razem walę kulą w płot :)
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: mul_roboczy [77.255.100.*]
    PZU moim zdaniem jako jedyny odpada bo już dawno musiałby zgłosić zejście poniżej progu 5%. Reszta fundów mogła natomiast robić co chciała
    Wczoraj również był "na małym obrocie" i "sygnały były pozytywne".
    Pisałem wielokrotnie, że VAT został już dawno zdyskontowany przez rynek i nie o niego chodzi.
    O innych rzeczach też pisałem

Moim zdaniem, spółka prowadzi nierentowną działalność.
    A jeśli tak, to pojawia się pytanie, po co ją prowadzi i wypłaca
    takie pieniądze blondynce u steru.
    Nikt nie płaci takich pieniędzy za darmo.

Prawdopodobnie MCI zarobi na całej sprawie dużo pieniędzy.
    Nie będę się powtarzał za często.
    Ale kilkadziesiąt milionów, to dla mnie jakieś tam pieniądze są.

• Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.40.*]
    Dokładnie zgadzam się z tobą fox. Po to są były dywidendy żeby jak najwięcej wyciągnąć ze spółki której nikt nie chce kupić... a to co zostanie może pójść pod młotek syndyka lub zostanie wykupione za grosze, wycofane z giełdy a inwestorzy wyciśnięci. to chyba oczywiste ze spółka poza wgpw w jednym reku bez obciążenia drobnymi inwestorami zyska na wartości :)

Średni
    No własnie.
    Na to wygląda, a najlepsze, że można nawet policzyć ile z tego mogą mieć na czysto.
    Dużo.

Podkreślam.
    Trzeba to policzyć.
    Ja założyłem prawdopodobną cenę wykupu 0,60 zł.
    Żeby ją osiągnąć trzeba, by cena spadła do jakichś 0,35 zł.
    Np. pod koniec 2019r.

A najlepsze, że inwestorzy mali czy duzi, NIC NIE MOGĄ zrobić.
    Mogą tylko obserwować.
    Z małym "chyba, że" , na które nie ma szans raczej.

To co opisujesz Fox już na pewno podchodziło by pod prokuratora , oczywiście dla zadziałań zarządu:)))
    Policzył Pan?

O ile pamiętam, to
    w 2010r. wyemitowane zostało 22 miliony akcji po 2,35 zł, za 51,7 miliona złotych.

• Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: mul_roboczy [5.173.32.*]
    Jesteśmy na forum więc może nie przesadzajmy już z uprzjmościami :) Fox zgadzam się z Tobą, że mając taki pakiet MCI może robić co chce z kursem i czuć się niezagrożone. Jeśli jednak ktoś ich przechytrzy i załóżmy zbierze większość ff przy hipotetycznej cenie np. 0,5x to opisywany przez Ciebie manewr się nie uda. Pamiętaj, że musieliby mieć 90% a nie 80% jak kiedyś przypuszczałeś
    Zakładając, że hipoteza badawcza jest prawdopodobna.
    To nie przechytrzy, nie ma takiej możliwości.
    Nie da się.
    Własnie w tym sęk.
    Nic nie można zrobić.

Co do obliczeń, o których wspominałem.

"Wartość tego pieniądza na dziś przyjmując tylko 5% rocznie, to 76 milionów, a na koniec 2019r. to 80 milionów."

Ważne jest, żeby pamiętać o czynniku czasu w porównywaniu kwot z różnych okresów.
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: mul_roboczy [5.173.168.*]
    Trochę ostatnio za dużo wałków na naszym małym GPW. Za rządów PISu wyparowały stąd miliardy w sytuacji gdy na innych parkietach panowała hossa - przypadek ?
    Ale, żeby data miała zrobić taki wał ? Nie wiem , na razie widzę, że inwestorzy są już na etapie niedowierzania a kurs dalej leci bez otrzymania jakiegokolwiek wsparcia ze strony m.in. zarządu .
    Ciekawą hipotezą jest możliwość zabezpieczenia się przez wypłatę ostatniej zawyżonej dywidendy przed skutkami kontroli skarbowej. Jednak i tu nie pasuje fakt, że US potraktował datę "elegancko" i "łagodnie" .
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: mul_roboczy [5.173.168.*]
    No i wycena spółki na poziomie miesięcznych przychodów ! Tu wszystko stoi na głowie wskaźniki at wszystkie na zielono a tu dalej po 5 % dziennie w dół jak na bankrucie.
    Szczerze takich jaj to się nie spodziewał chyba nikt no oprócz Ciebie i średniego, ale w tak ekspresowym tempie ?
    Ja się też nie spodziewałem.

Od czasu emisji wypłacono nominalnie 1,82 zł dywidendy na akcję, to jest 140 milionów na 77 milionów akcji.

Poprzednio wkradł się błąd.
    Nie 144 a 154 miliony powinno być.

No więc dywidenda nie pokryłaby wówczas utraty wartości. Bierz pod uwagę, że to by było 5 -6 lat (gdzie jakieś kwoty pokrywające zwykłą inflację). Dodatkowo doprowadzenie do tak dużej utraty wartości nie wyglądałoby korzystnie przy ewentualnych negocjacjach z przyszłym nabywcą
    Ok sorry wiem o Co ci chodziło
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Biało-czerwony mnie już ubiegł :)
    Pan się wstrzyma z tymi zarzutami.
    Mało Panu jeszcze?

To są same teoretyczne rozważania, a że biznes nie idzie, rentowność mała,
    co chwila jakaś wtopa.
    Normalna sprawa.
    Tu w zasadzie nie można się do niczego przyczepić.
    Nawet do profitów naczalstwa, bo przecież nie było słychać, żeby jakiś akcjonariusz
    pojechał na wlane i miał co do nich jakieś zastrzeżenia, albo inna drogą przeciwstawiał
    się ich wypłacaniu.

Jak już się czepiać, to tylko info o pozytywnym zakończeniu kontroli skarbowej,
    które zakończyło się wpłata 6 milionów do kasy US.

Kurs akcji też wynika z bieżących porażających wyników spółki.

Sumując, nie ma podstaw do pretensji o niegospodarność.
    A zakupy poczynione przez datę ? Oczywiście, że rozważamy teoretycznie ale odniosłem się do tego, że sugerował Pan zjazd na 0,3 a wówczas jakiś kozioł ofiarny pewnie musiałby się pojawić
    No właśnie, zakupy.
    Przecież jest ekspertyza i proces o to, że była nierzetelna wytoczony przez zarząd firmie
    przeprowadzającej ekspertyzę.
    Zapewne ubezpieczonej od partactwa.
    Podejmując decyzję o zakupach, zarząd oparł się na ekspertyzie, co jest prawidłowym działaniem.
    A że wtopa na kilkanaście milionów.
    Cóż, każdy zakup związany jest z ryzykiem.

Ale własnie proszę zwrócić również uwagę na zakupy i rozważyć je.
    Bo i tak chyba za dużo tu piszę.

"No więc dywidenda nie pokryłaby wówczas utraty wartości."

Czyżby?
    Proszę się zastanowić, za jaką średnią cenę udałoby się sprzedać 77 milionów akcji.
    Wątpię, czy udałoby się uzyskać cenę wyższą niż wypłacone dywidendy i założony
    przeze mnie kurs docelowy.
    I z tych 14 milionów różnicy nic by nie zostało, bo kurs 2,35 zł w przypadku wprowadzenia
    na rynek takiego pakietu, jest teoretyczny.

Fox nikt normalny nie wrzuciłby 70 mln akcji w rynek tylko znalazł inwestora. Nie twórzmy znów domysłów i paranoi
    Sumując.
    Na spadku cen akcji, których i tak nie udałoby się sprzedać (w rzeczywistości nie znalazł się na większy pakiet żaden kupiec),
    nie tracimy NIC, a nawet zyskujemy, ale nich to będą koszty operacyjne.

Powtórzę jeszcze raz.
    Nie znalazł się na większy pakiet żaden kupiec. Ani po 4 zł, ani po 3 zł, ani po 2 zł, ani po 1 zł.

Analogicznie, akcjonariusze ff też dostali swoje dywidendy.
    To jest odebrali w 91% spadek ceny zapłaconej przy emisji akcji w dywidendzie.
    W ciągu 8 lat.

• Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: mul_roboczy [159.205.25.*]
    O poszukiwaniu kupca wiemy przy cenie 4zł. Później takiej oferty ze strony MCI nie było
    "Ciekawą hipotezą jest możliwość zabezpieczenia się przez wypłatę ostatniej zawyżonej dywidendy przed skutkami kontroli skarbowej."

To bez sensu przy tych kwotach.

Rozważmy hipotetyczny przypadek, że wartość akcji osiągnie poziom 0,35 zł.
    W przypadku 77 milionów akcji przy cenie emisyjnej 2,35 zł, prosty rachunek wskazuje,
    że wartość pakietu zmniejszy się o 144 miliony w przybliżeniu.

Tak mówi mój kolega, który interesując się tą spółką, na to wpadł.
    W sumie nie potrzeba tu wielkiej bystrości.
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: ~Eon [93.105.177.*]
    Jakie 77 mln akcji. Nie 125 mln?
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: ~12345qwerta [89.229.217.*]
    49 GR PEWNE
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: ~Anakin [37.47.162.*]
    Tu nic nie jest pewne
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: ~ech [89.229.217.*]
    kierunek 49 gr to widac z AT
  • Re: Otwarcie 0,89 zł Autor: mul_roboczy [77.255.127.*]
    Teraz wiadomo czemu leciało po 5% dziennie
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00