• przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~Realista7201 [94.75.95.*]
    powinno się uspokoić. Zdecydowałem się zostawić sobie połowę akcji, bo bez sensu zdołowałbym bardziej kurs. Ograniczyłem ryzyko i jest git. Przepraszam za te wodospady - to była jedyna metoda żeby nie zjechać niżej.
    Moim zdaniem do stycznia wzrośnie o 50%, nie będzie nawet nikt ryzykował wyrzucania żeby zrobić koszty bo nie da się potem taniej odkupić.
    Powodzenia - piszę bo obiecałem, że napiszę jak przestanę sypać. Jeszcze raz przepraszam - ale was uprzedzałem.

Nie kupujcie ani nie sprzedawajcie na podstawie tych wpisów tutaj - to bezwartościowe mielenie ozorem.
    Od jutra powinno być ok -

aha - jeszcze jedno - to nie żaden fund sypał - po prostu miałem za dużą część free floatu i musiałem trochę zdywersyfikować portfolio.

• Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~qwerty [188.146.161.*]
    spoko, dzięki za info... ja w poniedziałek wywaliłem i jak teraz patrzę to 80% tego wolumenu było moje a sprzedałem tylko 30%, wczoraj wykres miał sprzedać swoje 5% to by się akurat zgadzało jak na cały dzienny wolumen :))))
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~PZU [188.146.161.*]
    Ajjj... źle się podpisałem
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~wiatrak [89.76.224.*]
    ha ha dawno się tak nie uśmiałem !!!! dobre to ja jutro kupię za bańkę ha ha
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~Realista7201 [94.75.95.*]
    Jakbys sledzil to forum to bys wiedzial ze to prawda. Ci co sldza wiedza.
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~Średni_Inwestor [176.107.170.*]
    Śledząc forum to cieszyłeś się dokupując po 1,26 , a chwilę później sprzedajesz jeszcze prognozujac wzrost do stycznia +50% haha ? :D

Nie ma znaczenia kto wywalał, kto umie czytać raport wie ile jest warta spółka obecnie...

Średni
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~ZrobionyNaABC [188.146.164.*]
    Dnia 2018-10-03 o godz. 20:59 ~Średni_Inwestor napisał(a):
    > Śledząc forum to cieszyłeś się dokupując po 1,26 , a chwilę później sprzedajesz jeszcze prognozujac wzrost do stycznia +50% haha ? :D
    >
    > Nie ma znaczenia kto wywalał, kto umie czytać raport wie ile jest warta spółka obecnie...
    >
    > Średni

A czy ma znaczenie, kto ten raport podpisał?
    nie zależy mi na twojej aprobacie. Uprzedzałem, że wysypię bo muszę. Nie adresuję tego do trolli, tylko do drobnych akcjonariuszy. Chciałem ich uspokoić a także nie powodować paniki. Zostawiłem połowę akcji, na nich zarobię. Jeśli chodzi o resztę to kupiłem za nie spółki energetyczne - mam lepszą dywersyfikację. Obiecałem, że dam znać kiedy skończę. Zajęło to 3 dni. Zysków życzę!
  • Re: przestałem ... Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    Dziękuję.
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~fox [83.20.52.*]
    Bardzo elegancko z Pana strony, że Pan uprzedza.
    Jednak jest to całkowicie nieweryfikowalne, a już motywy w najmniejszym stopniu.
    Dla ceny spółki zaś, moim zdaniem najlepiej, jeśli jak najszybciej zaliczy dno i zacznie rosnąć.
    Dlatego nie wiem, czy informowanie o tym ma sens.

Ale nie o to chciałem zapytać.
    Zapewne jednym z czynników wskazujących na inwestowanie w energetyki jest to, że są one państwowe i, że zapowiedziane są
    podwyżki cen energii.

Czy jednak zdekapitalizowany majątek, konieczność gwałtownych inwestycji, zawarte porozumienia na drogi gaz spoza Rosji,
    a przede wszystkim najwyższe ceny energii w UE w zasadzie, tudzież polska pochmurna pogoda (solary - wiatraki wychodzą z mody i tylko czekać dyrektywy zakazującej ich stawiania np. pod pozorem zaśmiecania krajobrazu czy czegoś tam), przy jednoczesnych dwóch rurach gazowych z niskimi cenami do Niemiec i tamtejszą nadwyżką energii, nie powodują obaw o marginalizowanie
    polskich producentów i dostawców prądu, aż do wykolegowania ich z rynku.
    No i wiecznie najdroższy polski węgiel ze stadem zatrudnionych przez związki zawodowe górników.

Ja trzymam sie fundamentow. Reszta dla mnie to szum informacyjny. Zuzycie pradu bedzie roslo, a rzadzacy ostatnio zrozumieli ze nie moga doprowadzic do bankructwa tych spolek. Taka Enrga powina byc wyceniona na okolo 11-13 PLN. Krotkoterminowe podejscie noe sprawdza sie dla inwestorow. A z ABC no coz stracilem zaufanie do Pani Prezes wiec zmniejszylem zaangazowanie. Mialem 5 procent freefloatu, mam teraz 2,5. Uwazam ze wyjde na swoje. Rozumiem rozczarowanie inwestorow poniewaz Pani Prezes za dlugo ukrywala zle newsy. Jednakze wrzod zostal juz przeciety. Ropa wyplynela a teraz robi sie strup. To potrwa dluzej, ale 1.25 powinno sie pojawic szybciutko a potem bedzie ciezko cos odkupic. ABC jest na rynku odkad pamietam - po odpadnieciu Actiona sytuacja powinna sie poprawic. Startegoa z Azja bardzo mi sie podoba. Mysle, ze niedlugo MCI sprzeda spolke za jakies 300 mln chinskim inwestorom.
    kasa w kasie nie zwiększa jej wyceny, bo potecjalny inwestor kupuje kanał sprzedaży. Dlatego moim zdaniem MCI wpuścił tak wysoką dywidendę. Po prostu odzyskali pieniądze przed sprzedażą. W tym rynku inwestycje nie są potrzebne, inne niż kupowanie niszowych spółek i integrowanie ich. Ten biznes jest prosty jak konstrukcja dzidy bojowej :)
    Niestety myślę, że jeszcze na poziomie 1,25-1,30 (po odbiciu) będzie się mielić - bo wątpie żeby ogłosili sprzedaż spółki w tym roku. Dopiero styczeń etc.... Wyczyścili trupy z szafy i są gotowi na sprzedaż.

• Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    Przed sprzedaniem się:)
    mogą zebrać resztę z rynku? jak myślicie.
    Średnia z 6miesięcy znowu przyspieszyła spadanie po tych ostatnich informacjach ze spółki;
    (a c/wk jest zachętą?)
    ?

myślę, że nie będą ryzykować. Za takie numery można stracić fundusz. Mają wystarczająco dużo. Teraz sprzedaż nie jest w ich interesie, muszą poczekać na raport po końcu roku. Teraz się będą spotykać, cmokać i podpisywać nowe kontrakty z chińskimi dostawcami ...
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~qwerty [188.146.161.*]
    jednak Janek 2
    Dlaczego "2"?
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Nie wiem czy sprzedadzą komuś Datę, nie wiem tym bardziej kiedy...
    Jednak czuję, że coś jest na rzeczy i strasznie dziwnie wygląda ten brak obrony kursu przez MCI ( w sumie dla nich to drobne grosiki i albo data jest już skreślona i dlatego szkoda im kasy, albo nie i wiedzą że będzie sprzedana i to "wkrótce" a więc wodpowiedniej chwili doda swoje do NAV) W sumie obecnie te spadki przed ogłoszeniem bb na MCI są jak najbardziej na rękę wzywającemu czyli MCI Capital.

Ta korekta VAtu też jest dla mnie dziwna, tyle lat jakoś się szarpali z US a tu nagle bach i korekta, Tomek wprawiony bo przecież o JTT się sądzi latami i końca nie widać... No i pani Ilona, ona jest tam zatrudniona przez MCI Capital ( jako głównego udziałowca czyli de facto przez Czechowicza) to też jest dziwne że jest jeszcze panią prezes. Wygląda jakby to wszystko było za aprobatą Tomka, bo pamiętam jak szybko z Daty poleciał Norbert...

Nie mam akcji Daty bezpośrednio za to jestem akcjonariuszem MCI więc nie znam też za bardzo sytuacji z core biznesem w ABC Dacie( tylko pobieżnie) choć trzeba przyznać, ze wyniki wyglądają bardzo słabo.
    Warto zwrócić uwagę na jedną rzecz w ostatnim czasie MCI Capital poprzez bb i MCI Managament jako wehikuł Czechowicza wspólnie kupili kilkanaście milionów akcji MCI z rynku praktycznie nie podnosząc ceny. MCI Capital wygląda jak zapomniana i niechciana spółka, ale w pewnym momencie może okazać się że to majstersztyk Tomka, bessa na maluchach też mu bardzo pomaga.

Z Datą może ( nie musi) być podobnie i choć na dziś wygląda to na coś niemożliwego to "jutro" może wyglądać to zupełnie inaczej jeśli faktycznie pójdzie gdzieś w ludzi.

Ot takie moje przemyślenia i nie ogarniam co pani Ilona robi jeszcze na stanowisku prezesa?
    Robi to, co nakazał jej ten, który aprobuje takie zarobki.
    Dokładnie to.
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: bialoczerwony1972 [185.135.2.*]
    Pytanie brzmi: dlaczego?
    Dlaczego Data jest tak zdołowana i główny udziałowiec/właściciel nie robi nic by to zmienić, a za wyniki poprzedniego kwartału gratuluje pani Ilonie na swoim profilu fb. Czyli albo nie wie co robi, albo wszystko idzie tak jak zaplanowali.
    Dla mnie to dziwne i niezrozumiałe. Przecież potem bb na MCI musi ratować nurkujący NAV bo bez bb wyniki funduszy wyglądają tragicznie.
    Jeśli Data jest spisana na straty, to będzie pierwsza tak duża wtopa MCI na spółce publicznej. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, że fachowcy od cięcia kosztów, szukania synergii i zwiększania skali tak dali d...y.
    Ale z drugiej strony zawsze jest ten pierwszy raz...
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.161.*]
    "Pytanie brzmi: dlaczego?
    Dlaczego Data jest tak zdołowana i główny udziałowiec/właściciel nie robi nic by to zmienić"

I dlaczego zarząd nie skupuje akcji własnych skoro mają 5mil na buyback w zakresie 1-6zł (jak sami uchwalili) . Czyżby sami nie wierzyli w ta okazje ? ...Albo tych środków już dawno nie ma tylko zapomnieli o tym powiadomić jak o 6mil zapłaconego VAT-u ?

Średni
    Albo wlasnie to robia w bardzo profesjonalny sposob. Odkupuja za zlotowke. 5 mln to duza czesc freefloatu
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [176.107.170.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: przestałem sypać, tak jak pisałem Autor: ~Średni_Inwestor [176.107.170.*]
    "Jeśli Data jest spisana na straty, to będzie pierwsza tak duża wtopa MCI na spółce publicznej. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, że fachowcy od cięcia kosztów, szukania synergii i zwiększania skali tak dali d...y.
    Ale z drugiej strony zawsze jest ten pierwszy raz..."

Aż tak nie wtopia. Swój pakiet kupili za ponad 200mil zł (w euro), skasowali 1,82zł dywidendy co przy ich pakiecie akcji daje jakies 140mil , do tego Pan Tomasz zasiada w Radzie nadzorczej pewnie nie za darmo. Myślę że wyjdą z tego obronna reką ;)

Średni
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.