• nie rozumiem was Autor: ~ased [108.171.128.*]
    zamierzacie tak siedziec z zalozonymi rekami i patrzec jak akcje wala 20 prc dzien w dzien a prezes mowi o glownym parkiecie i 11 mln zlotych zysku netto? nikt nawet nie komentuje na forum. moze juz sprzedaliscie akcje ? dzwoncie i pytajcie co do ma byc
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~sas [159.205.194.*]
    Wiesz, mam sporą stratę, ale co niby pomogą takie telefony? Zarząd chyba działa i chyba nie działa na szkodę spółki? Czy przypadkiem wypłaty z GDDKia nie pojawią się w październiku?
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~ja [83.30.146.*]
    Ale właściwie o co miałbym pytać prezesa? Nie może przecież powiedzieć nic co mogłoby mieć wpływ na kurs. Spółka komunikuje się z rynkiem poprzez komunikaty a nie prywatne rozmowy przez telefon z wybranymi. Udzielenie takiej informacji oznaczałoby nierówny dostęp do informacji.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.178.116.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: nie rozumiem was Autor: gerwazy- [83.20.247.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Astaldi-na-skraju-bankructwa-Co-z-polskimi-kontraktami-7618282.html
    nie mam teraz czasu na sprawdzenie tego watku. Trzeba przesladzic wszystkie mozliwe wygrane przetargi i zobaczyc czy wszystko nie zbiega sie w tym samym punkcie. Wiem, ze moze byc to ciezkie z racji otrzymywania zlecen od podwykonawcow, ale po sznurku do klebka mysle, ze da rade przynajmniej czesciowo dojsc.

Jesli to jest strzal w dziesiatke to przekladanie terminow to najlepsza rzecz jaka mozna teraz zrobic.
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~Ased [79.184.252.*]
    Oni robią dla intercoru. GDDKiA i salini
    Ostatni kontrakt dla Berger Bau - oni samodzielnie chyba wykonuja kontrakt.
    Wiem, ze zdecydowana wiekszosc byla dla Impresa, Sallini i Intercoru. Astaldi? Szczerze to nie pamietam, zeby bezposrednio bylo ale jak juz pisalem moze to byc mylace przez posrednikow.
    https://dl.dropboxusercontent.com/s/pqby6wkh1k5gd0s/odliczanie-hetman.png
    Trzeba poszukac wersji sprzed roku i moze wczesniejszych, zeby sprobowac dojsc do tego. Ogolnie wszystkie wloskie firmy maja problemy z terminowoscia i chyba to doprowadzilo do widma utraty plynnosci.

Jak macie jakies uwagi czy inne spostrzezenia dajcie znac, bo wydaje mi sie ze zarzad nie ma z nami o czym w tym momencie rozmawiac, a na oficjalna komunikacje jest albo za wczesnie, albo nie chca jeszcze wzbudzac paniki.
    Jeśli mają problem przez nieterminowe płatności za ich faktury to sprawa jest dość prosta. Wystarczy przycisnac kontrahentów bo z tego co było w ostatnim raporcie to należności mieli spore
    Gerwazy możemy skontaktować się na priv
    Nie wiem czy specustawa drogowa rozwiazuje wszystkie problemy, a na pewno wymaga to czasu. z udowodnieniem papierologii. Pokazala to juz historia po Euro 2012. Na razie to tylko gdybanie. Trzeba by przejrzec kontrakty podpisane do 18 miesiecy wstecz.

gerwazybankier@wp.pl
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~Ased [188.147.34.*]
    Jutro rano się odezwe
  • Re: nie rozumiem was Autor: gerwazy- [135.245.248.*]
    Czy ktos z Was ma doswiadczenia z funkcjonowaniem i organizacja porozumienia akcjonariuszy?
    Rozwazam mozliwosc zjednoczenia sil w celu walki o swoje jesli dojdzie do sytuacji krytycznej.
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~akcjonariusz [62.182.150.*]
    Doświadczenia w tym nie mam , ale już zgłaszam chęć dołączenia
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~bob [91.197.89.*]
    także zgłaszam swój akces
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~sas [87.239.222.*]
    Na razie nie ma powodu, ale jak co oczywiście tak
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~rasputin [91.235.143.*]
    przede wszystkim trzeba zabrać 5% głosów, bo inaczej to nie ma sensu
    Do tego wlasnie bym dazyl i dlatego mysle o tym juz dzis, zeby w miare szybko moc sie zorganizowac.
    Musielibysmy miec 1.066.000 akcji. To prawie 23% z 4.702.584 akcji w obrocie. Sniper mial 1.611.097. Kluczowe jest czy to on zaczal wywalac w poniedzialek i skonczyl wczoraj czy tez kto inny majacy dostep do szerszej informacji od reszty akcjonariuszy.

Pozar wybuchl, bo widac to po komunikacie w poniedzialek. Pytanie jak jest duzy i czym jest gaszony.
    Ja wolalbym miec glos wobec tego co sie dzieje nawet jesli nie musi sie to dla nas skonczyc az tak zle.

Z racji, ze nie ciesze sie duza sympatia/zaufaniem moze jest wsrod nas ktos, kto ma jakies doswiadczenie i chcialby sie ewentualnie podjac organizacji porozumienia?
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~ased [108.171.128.*]
    moze ustalmy ile mamy akcji
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~sas [87.239.222.*]
    Dlaczego 23proc.? Moje zaufanie już odzyskałeś, także Ciebie proponuję, bo masz duże rozeznanie...
    0.05 * 21.314.154 = 1.065.708

W obrocie mamy akcje dwoch serii: 4.702.584

1066/4702.584 ~ 22.67% z aktualnych akcji w obrocie, no chyba ze ktos ma jeszcze akcje serii niedopuszczonych do obrotu na NC to byloby jeszcze latwiej. Kluczowa jest sytuacja ze Sniperem. Wiedzielibysmy z czym mamy tutaj do czynienia.
    Jesli bedzie decyzja czy organizujemy sie, to wtedy jak sugeruje Ased mozemy zliczac nasze glosy lub zaczac to ewentualnie juz teraz. Decyzja nalezy do Was.

Mail na ktory mozecie pisac to:

gerwazybankier@wp.pl
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~Fabryka [37.47.50.*]
    Gerwazy.
    Skąd pojawiła się u Ciebie liczba ponad miliona akcji.
    Z tym porozumieniem z pozoru wydaje się być prosta sprawa, ale tak nie jest.
    Po pierwsze trzeba znaleźć chętnych do przystąpienia do porozumienia. Po drugie osoby przystępujące powinny przekazać pełnomocnictwo dla osoby występującej w imieniu tegoż porozumienia. Nie znamy się- nie każdy się na to zdecyduje.
    Po trzecie- forumowicze typują Ciebe jako osobę mająca zająć się sprawą. Zajmuje to wiele czasu.
    21.314.154 to liczba akcji zarejestrowanych warunkowo w KDPW i wszystkie te glosy biora juz udzial w WZ spolki.
    W obrocie mamy akcje dwoch serii w lacznej ilosci 4.702.584. To tylko dla szacunkow ile by nam brakowalo jesli mielibysmy dobierac z rynku, ale moge Was juz w tym momencie zapewnic ze akcji w kilka osob mamy sporo i w razie czego nie powinno nas sie lekcewazyc.
    Wiem, ze nie jest to proste i z pewnoscia absorbujace dlatego zapytalem czy jest wsrod nas ktos, kto mial juz okazje uczestniczyc w podobnych historiach. Ja nie mam takiego doswiadczenia, ale mysle ze wszyscy razem wlozylismy tu sporo pieniedzy i nie odpuscimy. Nie jestem samozwanczym guru, rzucilem po prostu takie haslo zeby zobaczyc jak Wy odczuwacie aktualna sytuacje i czy bylibyscie chetni przystapic do takiej inicjatywy, bo nie wiadomo z czym mamy do czynienia. Ja od poniedzialku jestem daleki od komfortu psychicznego i wole byc przygotowany na kazda ewentualnosc.
    Wiem rowniez, ze wymaga to udostepnienia danych osobistych. Na razie kilka osob zadeklarowalo chec uczestnictwa i podalo ilosc akcji. Na tym etapie grupujemy sily, a nie uzywamy jej.

Odezwe sie do Was wieczorem na maile, bo na pewno kazdy chce wiedziec na czym stoi. Slabo, ze mleko rozlalo sie w tym tygodniu bo mam prace, ktorej nie moge odwlec. Do uslyszenia.

• Re: nie rozumiem was Autor: ~Mrdi [83.7.205.*]
    Fajnie ze sie organizujecie ale juz siejecie panikę wsród obligatariuszy. Musze wam przyznac ze na getbecku akcjonariusze sa wiadomo gdzie.

W zeszłym roku najlepszym kwartałem był kwartał IV i tak tu było zawsze. Przesledzmy lepiej kontrakty niz wysuwajmy pretensje do Prezesa bo i tak jestesmy na samym koncu łancucha pokarmowego.

Wazną informacją byłaby ilośc kontraktów na 2019 rok, jezeli jest ona odpowiadnia tzn podobna do 2018 nie ma sie czym martwić. Mysle że nawet wejście w układ z obligatariuszami byłoby lepsze niż wieczne rolowanie obligacji. Na razie nie ma co o tym nawet wspominać.

Jedyną złą informacją moze byc mała ilośc kontraktów na rok 2019. Jednak obligatariusz przyjął warunki zmiany WEO a na jakiejs podstawie musiał te warunki zaakceptować idąc az w kierunku połowy roku 2019.

Firma ma duze zaplecze przemysłowe i dobry kredyt znacznie obniżył by koszty. Nie mówiąc ze 5mln zł przy 16% to 800tys zł rocznie co stanowi wiecej niz 10% zysku netto za rok 2017 i to sie powinno spłacić za wszelką cenę.
    Krotko napisze.

Zjazd kursu trwal tu od jakiegos czasu i nikt nie wiedzial za bardzo co sie dzieje. Pojawila sie informacja o przesunieciu wykupu serii G. Kurs zszedl nizej i przyznaje, ze ja zaczalem dociekac co moze byc nie tak, bo to byl pierwszy sygnal. Poniedzialek od rana zjazd kursu po calosci i wywalanie pakietow akcji. Informacja poznym wieczorem, ze przesunieto ponownie. Czy to my jestesmy zrodlem paniki czy potencjalny insider walacy w rynek od rana praktycznie PKC? Ten ktos musial wiedziec o kolejnym przesunieciu wykupu.

Organizacja porozumienia akcjonariuszy nie jest automatycznie tozsama z wysuwaniem roszczen, no bo niby z jakiego tytulu? Ja wole po prostu dmuchac na zimne. Oczekiwalbym jakiegos komentarza lub odpowiedzi. Tyle.
    >Nie mówiąc ze 5mln zł przy 16% to 800tys zł rocznie co stanowi wiecej niz 10% zysku netto za rok 2017 i to sie powinno spłacić za wszelką cenę. 

Tutaj mamy pelna zgodnosc i o tym wczesniej pisalem dlatego przesuwanie tego dalej i dalej jest dla mnie naprawde duza niespodzianka. Emisje po nich mialy sluzyc wczesniejszej splacie, a z 7 udalo sie dotad 5. Zrozum zatem podstawnosc obaw wobec tych pakietow, ktore leca bez przerwy. My z chlopakami nie sprzedajemy.

• Re: nie rozumiem was Autor: ~ja [83.30.135.*]
    To juz jest samo napędzająca się panika, jak tak się będziecie nakręcali to kurs tak spadnie że porozumienie nic nie da, nie będzie czego zbierać. Lepiej kupować akcje, obligi straszą ale nie tak bardzo biorąc pod uwagę zamówienia i zyski. C/Z poniżej 2 , rozliczenia większości kontraktów w 4Q. Spokój, chyba że specjalnie zależy wam na wywołaniu paniki.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.71.227.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Zapewniam Cie, ze nie my ją wywolalismy tylko sypacz z poniedzialku. Gdyby komunikat pojawil sie wczesniej to ludzie byliby psychicznie na to lepiej przygotowani. W zamian za to dostalismy 320k akcji rzuconych w rynek prawie po PKC od samego rana, komunikat na koniec dnia i wznowienie wczoraj. No to jak tu nie panikowac? Mozna bylo zakladac, ze ktos nas zaczyna rozgrywac, a my jestesmy na samym koncu lancuszka informacyjnego, bo na to wychodzi. Nadal nikt nic nie wie poza tym, ze cos zaczelo smierdziec.

Ja absolutnie nikogo z zarzadu z blotem nie zmieszalem, ani nie zarzucilem niczego. Wierzylem w spolke jak inni powierzajac jej pieniadze i co powtarzam po raz kolejny sklaniam sie ku wersji, ze moglo dojsc do rozliczen kontraktow i na dzien dzisiejszy typuje Wlochow o ktorych zaczyna huczec i to nie przez nas.

Zgadzam sie, ze panika jest i chyba tylko jakies konkretne info moze nas wszystkich uspokoic. Jest nerwowo, bo nie byl na to gotowy.

* moglo dojsc do opoznien rozliczen kontraktow
    ** bo nikt nie byl na to gotowy.

Przepraszam za literowki i bledy, ale jestem poddenerwowany
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~Mrdi [83.7.205.*]
    Dlaczego trwa zjazd.

Cieżko odpowiedziec na to pytanie, chyba jedyną sensowną giełdowo odpowiedzią jest "Bo tak" Dlaczego nastapił zjazd Wieltonu z 15 do 9,5 Echo z 5,xx do 4,2. Nastąpił bo juz taka jest giełda. Dla mnie poziom 0,7x-0,8x był tutaj normą i przyjmowałem go bez przejęć. 0,5 juz nie przyjmuję tak łatwo, ale czekam. Rozumiem Cię że ciezko jest sie pogodzić narazie z brakiem Stingera.

Jezeli coś sie by działo złego firma powinna poinformowac o zmianach prognoz. Narazie cicho.

Kontrakty zawarte w roku 2017 trzeba przejżeć co i jak na kiedy. To powinnismy zrobic. Ja zacznę jutro.

9.09 przesuneli WEO na 5.10 bo w założeniu mozna stwierdzić że "pieniadze miały już być".

Co do obligacji to trzeba tez stwierdzic że w lipcu sierpniu wykupili w wyniku przedterminowych wykupów obligacji za około 1,4mln zł.
    Obligacje seria J - wykup w marcu 2019
    Obligacje seria K - wykup w maju 2019
    Obligacje seria L - została wykupiona
    Obligacje seria M - po terminie powinna byc wykupiona w okolicach 1 pazdziernika, czekamy na komunikat, około 0,82mln było do wykupu z moich wyliczeń, komunikat moze byc do 3 dni po? (nie znam sie na tym)
    Obligacje seria N - emisja na 24msc wykup po połowie przyszłego roku
    Obligacje seria O - wykup sierpień 2019

Jezeli ktos chce naprawde wiedziec ile jest do wykupienia proszę przesledzic komunikaty, jezeli cos wpisałem zle nie był to cel zamierzony i proszę mnie poprawić.

Jak ktos chce pogadac na serio mozna mnie znaleźc na FB po nazwie z nicka

>Cieżko odpowiedziec na to pytanie, chyba jedyną sensowną giełdowo odpowiedzią jest "Bo tak" 
    Sam chyba przyznasz, ze poniedzialkowy zjazd mozna bylo odebrac jako probe wyjscia kogos z duzym pakietem, kto mogl wiedziec wiecej i szybciej niz my. Po plynnosci zlecen wygladalo to na przygotowana akcje i nadal mi to smierdzi.

>Dla mnie poziom 0,7x-0,8x był tutaj normą i przyjmowałem go bez przejęć. 0,5 juz nie przyjmuję tak łatwo, ale czekam.
    Widze, ze tutaj sie rowniez zgadzamy. Z reszta to i tak byloby wiecej niz kapitaly wlasne/akcje na koniec q2, chociaz biorac pod uwage liczbe kontraktow i wyniki ciezko mi przelknac ten zjazd.

>Rozumiem Cię że ciezko jest sie pogodzić narazie z brakiem Stingera. 
    Szkoda, ze taki zarcik spowodowal przypiecie mi latki prozniaka. Bylem swiadom, ze "Stingera" szybko nie zobacze, ale 0.42 w tym tempie to ponad moje sily.

Co do obligacji to zrobilem sobie rozpiske w weekend, ale mam to na laptopie, ktory poszedl do serwisu. Musialbym zaczac od nowa.
    M - na pewno 820 i nie bylem pewien jeszcze jakiejs serii. W ogole w pewnym momencie przestaly pojawiac sie informacje o wyplatach kuponow lub wczesniejszych czesciowych wykupach bo liczby mi sie nie spinaly. Nie mam pewnosci czy nie ma obowiazku raportowania o takich zdarzeniach. Musze sie doedukowac. Przejrze i dam znac co do moich watpliwosci.

Kontrakty - tez moge zebrac i wkleic do dyskusji. Nie wiem czy nam cos z tego wyjdzie ale sprobujmy.
    Ja bym preferowal kontakt mailowy, wiec w razie czego gerwazybankier@wp.pl

@Mrdi 

Przegladales moze kontrakty? Moj wloski trop to pudlo. Realizuja jeden kontrakt, ale dla Salini i to do konca roku. Astaldi nic faktycznie nie ma. W ogole malo sladow wloskich i generalnie wszystko rozproszone, ale najwiecej jest GDDKiA. Duzo konczyli w ciagu miesiaca i nadal realizuja. Wzrost kosztow? Niedoszacowanie kontraktow? Ciezko jest cokolwiek wyrokowac. Moze po prostu jakies poslizgi w platnosciach i miesiac wystarczy do uregulowania.
    Nawet jesli bedzie wszystko OK, to chcialbym racjonalizacji zadluzenia. Moze polaczone glosy by tutaj jakos pomogly? Mozemy podyskutowac o realizowanych konktraktach szerzej tutaj na gronie publicznym, albo odezwij sie jesli masz jakies spostrzezenia. Ja na te chwile nie mam zadnej konkluzji, ale popatrze dzisiaj jeszcze.
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~Mrdi [5.184.50.*]
    Niestety nie mialem chwili czasu na przeglad kontraktow. Postaram sie to zrobic chociaz nie wiem kiedy. Pozdro
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~Mrdi [83.7.204.*]
    Są ze dwa kontrakty które termonowo opiewają na IIIkw reszta jest praktycznie bez terminów lub do konca roku. Jest tez cos takiego dużego.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/FABRYKA-KONSTRUKCJI-DREWNIANYCH-S-A-Zawarcie-znaczacego-kontraktu-7532770.html ale termin nie jest podany.

Nawet kontrakty z stycznia 2017 są na drugą połowę 2018 roku

https://www.bankier.pl/wiadomosc/FABRYKA-KONSTRUKCJI-DREWNIANYCH-S-A-Zawarcie-znaczacej-umowy-7492932.html
    Tak, jedyny moj wniosek byl taki ze nastapila kumulacja kontraktow w drugim polroczu 2018, w tym dwoch duzych o ktorych piszesz.
    To chyba jest najbardziej prawdopodobny powod lekkiej destabilizacji. Za duzo kasy musieli na raz wrzucic na wiele fronto, a zacznie ona schodzic duzo pozniej - po nowym roku. Czesto w firmach problemy zaczynaja sie ze zwiekszaniem skali biznesu, a tu nastpil w ciagu roku praktycznie czterokrotny wzrost?
    Do tego mamy poniedzialkowego sypacza i dramat gotowy.

Mam nadzieje, ze uda sie wszystko spiac.
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~Mrdi [83.7.204.*]
    Na stronie GDDIKA jest przetarg

https://www.gddkia.gov.pl/ajax/zamowieniePubliczneSzczegoly.php?id=25158&lang=pl i jest to jedyny tego typu. To akurat nie jest zła informacja bo wiele magazynów robi sie dla podwykonawcy a nie bezposrednio GDDIKA.

Co wiecej przetarg ten widnieje dwa razy w przetargach nierozstrzygnietych ze względu na brak ofert, tylko ze tamte występowały z terminem do konca 2018 roku(a wystawione w połowie roku) i byc moze odpuscili juz bo byli na full. Ten ma termin na 2019 i dobrze ze taki istnieje bo będzie co robić i jak widac nadal nie mają konkurencji w tym temacie.

• Re: nie rozumiem was Autor: ~sas [188.146.236.*]
    Spokojnie, wygląda na to że mamy przygotowanie do wzrostów, a nadal zakładam, że Sniper realizował stratę, ale to tylko przypuszczenie...
  • Re: nie rozumiem was Autor: ~Marcin [31.11.131.*]
    Witam jak napisałem ze jest problem z odsetkami obligacji serii J to nazwałeś mnie TROLEM FORumowym od tego czasu kurs poszedł o 43% w dół .....zamiast się dopytać od razu zhejtowalej moja wypowiedz.... teraz chcesz żeby ludzie się dopytywali co jest grane ...ŻE NA DA ....pozdrawiam !!!
[x]
FABRYKAKD 1,03% 0,05 2024-06-03 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.