Obstawiam, ze beda zwlekac tak dlugo, ile sie da. Kurs jest tak niski, ze im dluzej nie ma informacji o dywidendzie, tym dluzej wszyscy znajomi krolika moga jeszcze dokupic. Fundusze i tak juz wiedza ile bedzie, wiec im to wisi.
Mnie zastanawia, ile sie jeszcze moze zmienic kurs, zanim podadza ta informacje.
problem widzę w odpowiedzi na pytanie ; czy polityka dywidendowa która zakłada corocznie wypłatę całego zysku jest w długiej perspektywie korzystna dla akcjonariuszy w kontekście budowania wartości firmy . Szczególnie w tym czasie ; duże zadłużenie / oczywiście pokryte środkami trwałymi / , coraz niższe zyski na przestrzeni kilku ostatnich lat . Sam nie wiem , ale potrafię sobie wyobrazić co będzie gdyby dywidendy nie wypłacili . Jeszcze pół roku temu , gdyby kurs był w dzisiejszych cenach , brał bym wagonami . Ale dzisiaj ... sam już nie wiem . Nie zastanawia was dlaczego nie ma popytu . Przecież taka cena wygląda na wyjątkową okazję . A jednak . Coś musi być na rzeczy .Tylko co ???? życzę powodzenia
Nie widze problemu w wyplacaniu co rok calego zysku. Jesli potrzeba w cos zainwestowac to po prostu zysk na koniec roku jest mniejszy, tak jak w PCM obecnie zwiekszone wydatki na marketing nowej uslugi. Podobnie w kwestii ryzyka - w raporcie byla wzmianka, ze przy wzroscie stop procentowych wzrosna koszty finansowania i jednoczesnie nie bedzie sie dalo calego wzrostu przerucic na klientow - na to mozna zawiazac rezerwe i po prostu nie wykazac zysku.
Popytu moim zdaniem nie ma bo jest ogolny odplyw kapitalu z mniejszych spolek i ogolnie z Polski. Ja sie przykladowo wlasnie dlatego wstrzymuje z dalszymi zakupami - obstawiam, ze jeszcze przynajmniej kilka tygodni nie bedzie informacji o dywidendzie i beda tutaj dalsze spadki. Po arkuszu zlecen coraz bardziej widze gre na spadki - moze jakies wezwanie?
Z przepisów prawa wynika iż muszą do końca maja zwołać walne więc zostało 9 dni do poinformowania o rekordowej dywidendzie. Będzie to prawdopodobnie 3 zł czyli przy dzisiejszym kursie jakieś 18% stopa dywidendy - wątpię czy w tym roku jakaś spółka zaoferuje wyższą.
i jeszcze jedna sprawa która mnie zastanawia ; patrząc na wolumen sprzedanych akcji w ciągu 3 miesiącu , przyjmując założenie że ktoś wychodzi na gwałt z akcjonariatu , powinien pojawić się komunikat o zmianie stanu posiadania akcji . A go nie było . A więc kto sprzedawał a kto kupował ? a szły pakiety po 50 tyś sztuk . Przekładania z kieszenie do kieszeni w celu zbicia kursu ???
Sluszna uwaga. Na poczatku kwietnia chyba raz nawet 200 tysiecy akcji poszlo. Trudno powiedziec, moze troche wymian jest wsrod tych, ktorzy sa ponizej progu 5%?
może , może ; albo ktoś z większych schodzi do progu trochę ponad 5 % no cóż , wygląda na to , że magia ewentualnej dywidendy nie działa . Jak po drugim kwartale wyniki będą kiepskie to nawet nie chcę myśleć jak głęboko zanurkuje . pozdrawiam wytrwałych .
Na GPW po stronie podażowej od dłuższego już czasu stoją OFE i fundusze inwestycyjne. Stąd jest ta nieustająca podaż. Gorzej, że nie ma komu nadal odbierać przecenionych akcji.
Tak, jak pisałem wyżej - będą czekać do ostatniej chwili, bo kto miał wiedzieć i coś na tym ugrać już dawno wie. Trochę kiepsko to świadczy o spadkach, bo kto by się pozbywał tych akcji wiedząc o 3 zł dywidendy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to gra na spadki albo coś w stylu ogólnego nakazu w fundach aby wychodzić w Polsce z małych, tudzież ryzykownych firm , a PCM jest w obu tych grupach. Cóż, potrzeba jeszcze trochę cierpliwości
Obyś miał rację. Że to sztuczne zanizenie Kursu. A dywidenda nie musi być 3zł jak było by I 2zł też było by super. Osobiście nawet zamiast tej dywidendy wolałbym żeby kurs był w okolicach 25-30zł