• Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Informer [145.239.80.*]
    Drodzy Państwo mamy nowy komunikat link co o tym myślicie?
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Lukasz1988aa [2.247.249.*]
    O co tu chodzi leci łeb na szyję w ten tempie w środę będzie 1 z przodu czy ktoś coś wie ??
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~ztal [83.12.222.*]
    moim zdaniem są co najmniej trzy wytłumaczenia tego co się dzieje z kursem :
    1) któryś z funduszy wychodzi nie patrząc na cenę
    2) dywidenda będzie albo b.mała abo jej nie będzie w ogóle
    3) analiza techniczna

pozdrawiam

• Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Arti [77.45.93.*]
    Ja bym dopisał jeszcze 4. możliwość: może szykują wycofanie z giełdy i specjalnie obniżają kurs, żeby taniej ogłosić wezwanie.
    myślałem o tym , ale mam jedno ale ; akcjonariat
    w akcjonariacie jest kilka funduszy
    aby mogło dojść do takiego scenariusza fundusze musiały by się dogadać , ktoś musiałby sprzedać z dużą stratą .
    Ale przyznaję ; może to być jeden z rozgrywanych scenariuszy .

Za niedługo wyniki za 1 kw 2018 ; zobaczymy czy przypadkiem nie ma strony " lepiej poinformowanej "
    pozdrawiam

• Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~maly_zuczek [46.128.209.*]
    Co do funduszy to podobna sytuacja była ostatnio na Robygu - akcjonariat w większości stanowiły właśnie fundusze ale przyjęły i tak ofertę GS w wezwaniu. Różnica jest taka, że tutaj faktycznie sprzedaż byłaby ze stratą, choć z drugiej strony fundusze teraz chyba uciekają z rynku akcji w obligacje, więc możliwe że przyjęłyby jakąś sensowną ofertę... pytanie tylko, ile ona wynosi.

Odnośnie samych wyników to po tym że obniżyli koszty finansowania dzięki emisji obligacji i rezygnacji z droższych kredytów i po podanej niedawno liczbie sfinansowanych samochodów w Q1 spodziewam się wyniku porównywalnego z Q1 2017. Nie wiem tylko czy wszystkie koszty, które powstały przy tworzeniu tej platformy do wypożyczania krótkoterminowego, zostały już rozliczone.

Koronnym argumentem dlaczego, ciągle dokupuję nie martwiąc się zbytnio jest to, że członkowie rady nadzorczej zaraz po wynikach rocznych kupili po kilka tysięcy akcji, i to przy cenie około 23,5-24,5. Tak więc moim zdaniem tu jest ciągle promocja.

co do zakupu akcji przez Zarząd pełna zgoda . Ale jak dla mnie to brakuje mi wyraźnego komunikatu ze strony spółki do akcjonariuszy w którym uspokajali by ich frustrację spowodowaną spadkiem notowań akcji na GPW i zapewniali że są przekonani że nic złego w finansach spółki się nie dzieje i nie widzą uzasadnienia takiej niskiej wyceny .
    A co do wyników ; jak będzie tak jak rok temy to będzie / jak dla mnie/ ok .
    pozdrawiam

• Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Waterlooq [89.64.49.*]
    Coz sprzedałem ze stratą. Wyniki będą kiepskie, jak piszą analitycy. A firma ma zerowa komunikację z rynkiem.
    komunikacja z rynkiem - faktycznie kiepska ; tylko lakonicznie informację
    jeżeli wyniki będą kiepskie może i ja w końcu sprzedam .
    Pozdrawiam wytrwałych
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~maly_zuczek [145.253.82.*]
    Czy mozesz podlinkowac te prognozy analitykow mowiace o slabych wynikach? PCM na biezaco informuje o ilosci sfinansowanych samochodow jeszcze dlugo przed wynikami, a dotychczas prawie zawsze ta liczba korelowala z pozniejszymi wynikami. Nie wiem o czym mieliby w zasadzie jeszcze informowac jesli nic nadzwyczajnego sie w firmie nie dzieje. Kurs juz przeciez spadal do poziomu 24,X i pozniej ponownie odbijal.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Waterloo [89.64.49.*]
    Zajrzyj tutaj

http://www.analizyprezesa.pl/2018/04/aktualnosci-analizy-komentarze-4c2018.html?m=1

Aha, nie namawiam do sprzedaży. Ja sprzedałem głównie dlatego że spadek osiągnął już stoplossa. Być może za drogo kupilem
    co do wyników za 1 kw , to proszę mieć na uwadze str 25 skonsolidowanego raportu za 2017 r , jest tam mowa o wdrożeniu przez PCM standardu nr 9 MSSF , co będzie miało wpływ na dokonanie odpisu w kwocie około 10 mln .
    Ale to jest tylko jednorazowy zapis bilansowy .
    Jeżeli pozostałe wskaźniki będą porównywalne z 1 kw 2017 ; to osobiście uważam że nie będzie źle .
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~jack [37.47.167.*]
    spółce rośnie bilans, maleją marże, rośnie wartość niematerialna a więc zyski nie są gotówkowe. na moje powoli spółka idzie w otchłań problemów z płynnością, wypłata dywidend w tej spółce prowadzi do problemów bo rośnie dług a  marże jak pisałem spadają. konkurencja coraz mocniejsza od strony firm powiązanych z motoryzacyjnymi. nie ma szans z nimi wygrać dlatego PCM nie mający strategicznego inwestora powoli się zapada aż tąpnie. problemy czuć w powietrzu.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~Uryna [80.110.82.*]
    Słabi mnie już do reszty to GPW, padaka taka, że człowiek normalnie żyje, a nie żyje.

• Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~maly_zuczek [145.253.82.*]
    Co zrobic, zagranica sie zwija. A jak kurs nie chce isc do gory trzeba zyc z dywidendy.
  • Re: Nowy komunikat dla spółki Autor: ~jack [37.47.167.*]
    problemy z płynnością nadchodzą! pisałem o tym, bilans puchnie dług puchnie, marże spadają. fundusze już sprzedają akcje!
[x]
PCM 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.