• Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~Ble [80.94.16.*]
    Miały być wielomilionowe oszczędności, nic wiec dziwnego,że początkowo było tu jakby jakieś silne parcie króla na taki korzystny refinans, wyglądało jakby ktoś zapalił królowi zielone światło do refinansu, ale teraz coś ten proces refinansowania wydaje się już nazbyt prześmierdnięty, aby zakończyć się happy endem.

Spółka w zasadzie już dawno spełniła wszystkie warunki refinansu, kredyt na refinans został przyznany też bardzo dawno, możliwy potencjalny jakiś z nim niewielki problem to ew. jakaś tam renegocjacja jego wysokości, a krótki termin udostępnienia kredytu oraz kolejne przedłużające go aneksy z kolejnymi krótkimi terminami świadczą o dużym parciu spółki na refinans, niemniej wielokrotne przesuwanie terminu świadczy już o pojawianiu się chyba jakichś problemów poza spółką, co zaczyna już mocno śmierdzieć klapą. Wygląda na to, że król chce refinansu, ale coś mu w poprzek stanęło na tej drodze.
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~luk [89.234.198.*]
    No wlasnie......wiele spolek wykupuje obligi przed czasem splacajac pozyczona kwote przed czasem to jak zwrot kredytu przed terminem tu jest problem.....bo inaczej juz by dawno bylo po wykupie.....widac ze swita krola chyba nie zadbala o odpowiednie zapisy w umowie....umozliwiajace wykup obligow przed terminem....ale to ich nie tlumaczy......najpierw powinno sie sprawdzic czy jest prawna mozliwosc wykupu a nie najpierw pomysl taniej emisji zeby udupic kurs i zebrac tanie akcjie.....a potem napisza jak zwykle ........sory staralismy sie ale nic z tego nie wyszlo.....i znowu kurs bedzie przez rok w czarnej du..ie i znow obiecanki....ktore slyszymy od 10 lat....tytany wiedza o czym pisze
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~luk [89.234.198.*]
    Tu sie zawsze na cos czeka.....inne spolki rosna niektore po kilkaset procent....a tu zawsze kurs w czarnej.....zawsze ktos pilnuje kursu.....stalowy obawiam sie ze twoja klatwa ze kurs cog nigdy juz nie wroci na 2 zeta raczej sie zisci.....wskazuje na to chocby zachowanie kursu w tym roku....
    2 proby odbicia z 1.5 na 1.8 i szybka stlamszenie kursu do bazy na 1.5....
    panowie pora spojrzec prawdzie w oczy....tu nie bedzie zarobku......nie z ta nieudolna ekipa....
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~limba [78.31.91.*]
    czekamy
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~kes [178.217.140.*]
    ja tez czekam
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~baronstalowy [94.254.146.*]
    To se jeszcze troche poczekacie ..........hehehe zycze duzo cierpliwosci
    z natury jestem "nagły", kilka osob ma mi to za zle, lacznie z moja zona ale gielda nauczyla mnie cierpliwości anielskiej i mam ja tylko do inwestycji/gry wlasnie na niej, tak ze dziekuje za zyczenia, a co niektórym na nerwy proponuje srodki dostępne w aptekach, ponoc pomagają, a'propos twojego nicku/nickow, wlasciwy jest baranstalowy czy baronstalowy? bo nie wiem co o tobie myslec, a miedzy nimi sam chyba przyznasz jest przepasc
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~baranstalowy [94.254.146.*]
    raczej jestem baranem niz baronem gdyz zbyt dlugo tu siedze....bierzcie po 1.6 zl sprzedadza wam kazda ilosc perelki.....
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~baranstalowy [94.254.146.*]
    i jak to ma urosnac jaj jakis "zarobiony" caly czas doklada na s po 1.6 zl......
    przecież wiesz ze nie ma zarobionych na cog, kurs wymiany 2,05, akcje brane po 1,5 ostatnio, cierpliwości baran/baron, do zobaczenia na nwza
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~stalowy [37.47.2.*]
    Rok temu zaczęła się o refinansowaniu, rocznych oszczędnościach na poziomie 25 mln PLN i dywidendzie. Pisałem, że to ściema, że jedyny powód nowych emisji po obniżonej wartości nominalnej to chęć zwiększenia udziałów przez Sztuczkowskiego. Jak jest ? Wszyscy widzą. Co na to zarząd COG ? Zupełnie nic bo jest tak jak miało być.
    W lutym spółka zapłaci kupon od obligacji wg oprocentowania na poziomie 12,5%. Na kontach spółka ma ponad 100 mln PLN oprocentowanych na 1-2%. Warunki kredytu bankowego to pewnie okolice 5-7%. Czemu zarząd zwleka z wykupem ? Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o to samo. Sztuczkowski sprzedał obligacje COG by kupić akcje nowej emisji. Sprzedał je po cenie wyższej niż nominał. Ktoś kto je kupił musi na nich zarobić więc dostanie kupon odsetkowy i dopiero wtedy nastąpi wykup wszystkich obligacji oczywiście z dodatkową premią.

Cały proces refinansowania obligacji kredytem bankowym jest dla spółki zupełnie nieopłacalny. Gdyby nie całe zamieszanie, w 2017 roku spółka spokojnie mogłaby wykupić obligacje własne za kolejnych kilka mln EUR z przynajmniej 10% dyskontem. Niestety zamieszanie z wykupem skutecznie ograniczyło podaż i spółka zamiast dyskontu, będzie musiała teraz płacić kilka procent premii.

Dług obligacyjny jest dużo tańszy niż wynika to z wartości kuponu. Przypomnę, że prawie 20% długu spółka skupiła po 50-60% wartości nominalnej. Gdyby rok temu zamiast kombinować z nowymi emisjami, ogłosiliby chęć wykupu części obligacji po 80-90% to oszczędności na płatnościach odsetkowych do tej pory wyniosłyby kilka mln PLN ale przecież nie o oszczędności tu chodziło.

Jak dla mnie obecne utrzymywanie kursu na na celu "przekonanie" do sprzedaży obligatariuszy posiadających warranty. Warunki wykupu obligacji zabezpieczonych powinny być już ustalone.
    już pisaliśmy kiedyś ze kredyt bankowy jest korzystniejszy niż obligacje, pisales wtedy ze płacisz tylko odsetki zapominając o wlasciwej kwocie która tez trzeba splacic,
    platnosc odsetek za obligacie była pierwszego lutego wiec spolka już zaplacila kolejne cholernie drogie odsetki, umowa z bankami na finansowanie kredytu (zastępującego obligacje) jest przedluzona do końca marca, rozumie ze z akcjonariuszami mniejszościowymi (smieciami) można sobie pograc, tak już z bankami takich rzeczy nie można robic, szczególnie firma która ma obrot prawie 1,9 mld pln/rok
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~stalowy [37.47.32.*]
    Kredyt bankowy nie jest korzystniejszy ponieważ wartość kapitału zawsze jest do spłaty a jak nie spłacisz to bank przejmuje zastaw.
    W przypadku obligacji zawsze istnieje możliwość wykupu obligacji z dyskontem. W trudnych dla spółki czasach obligatariusze byli skłonni sprzedać posiadane obligacje z dyskontem powyżej 60%. Na dzień dzisiejszy spokojnie spółka mogłaby wykupić obligacje z dyskontem nawet 10% a to oznacza, że realne koszty odsetkowe wcale nie wynoszą tyle co wartość kuponu.
    Pewnie, że wraz ze spadkiem zadłużenia, obligatariusze coraz mniej chętnie pozbywaliby się posiadanych obligacji szczególnie z 12,5% kuponem ale jeżeli w umowie istnieje zapis umożliwiający wcześniejszy wykup z odpowiednią premią to spółka najpierw powinna spróbować skupić obligacje z dyskontem a jeżeli nie byłoby chętnych, dopiero wtedy organizować refinansowanie.

Z tego co pamiętam to COG ogłosił wezwanie na wykup obligacji na przełomie 2015/2016 oferując około 50% wartości nominalnej. W 2017 roku Sztuczkowski kupił obligacje z dyskontem około 15%. Czemu Sztuczkowski mógł kupić a nie spółka ? Wiadomo.

Oferując 90% wartości nominału COG mógłby prawdopodobnie kupić znaczną część wyemitowanych obligacji. Taka transakcja dałaby już kilka mln PLN oszczędności i dodatkowo wpłynęłaby bardzo pozytywnie na wynik całego 2017 roku. Za poprawą wyników poszłaby poprawa wyceny a tego nie chce Sztuczkowski. Nie chce bo planuje wykupić obligacje niezabezpieczone albo ściągnąć COG z giełdy. Jak będzie to się okaże w ciągu 3-4 tygodni.

• Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~Bjorn [188.146.128.*]
    Czy oddalbys obligacje z 10% dyskontem widząc takie wyniki i płynność spółki. O dyskoncie mozna bylo mowic 2-3 lata temu kiedy nie bylo wynikow i ryzyko plynnosci. Dla mnie osoby, które wymyślily tą strukturę obligacyjna są genialne - drenuja spółkę z gotówki i realizuje superzwrot przy niskich stopach, a nam biednym akcjonariuszom zostaje tylko modlić się o refin.
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~stalowy [37.47.32.*]
    A niby jak Sztuczkowski kupił obligacje z dyskontem 15% ?
    COG nie mógł zrobić wezwania jak zrobił to rok wcześniej ?
    Nie sądzę że na wezwanie odpowiedzieliby wszyscy obligatariusze ale 10-15% pewnie by się skusiło czyli spółka mogłaby teoretycznie kupić 8-12 mln EUR na czym zarobiłaby 0,8-1,2 mln EUR + drugie tyle na niezapłaconych odsetkach.

Teraz nie ma co o tym rozprawiać bo tak się nie stało. To czy będą wzrosty okaże się do końca marca.
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~Ble [80.94.16.*]
    Dnia 2018-02-12 o godz. 17:30 ~stalowy napisał(a):
    > A niby jak Sztuczkowski kupił obligacje z dyskontem 15% ?

może swoje od siebie odkupił, czyli zalegalizował posiadanie przez przerzucenie ich z jakiejś swojej cypryjskiej firmy krzak, czyli jakiś podatkowy myk
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~kes [109.196.112.*]
    nie ma szans zeby sie rozliczyl z kasy jaka musialby miec na "znaczna" ilosc obligacji, troche za duzo jak na niego, max pare mln euro (dwa, trzy), o kilkudziesieciu trzeba zapomniec
    Piszemy o tych kiedyś nabytych w tamtym roku, a o ile dobrze pamiętam, to nie król kupował tamte obligacje niezamienne za zaskórniaki wydojone z cognoru a kupowała je jego spółka psholdco za jakieś chyba 4 mln euro, a przedtem ta spółka, czyli król, wyłudziła z cog 100 mln zł przy sprzedaży dystrybucji, czyli była tam na to kasa.
    kiedy drobni będą oglądać taką siłę COG jak obecnie widzimy na KZS
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~karl [89.234.198.*]
    zapomnij limba trzeba w calosci przerzucic sie na kzs zaraz lykniemy 3 zeta
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~baranstalowy [89.234.198.*]
    Krulu czyn to co zaplanowales sciagaj to z gpw.....ulzyj nam akcjonariuszom....wyniki najlepsze od lat, 100 mln w kasie....a kurs gnojony i to golym okiem widac na sile....smieci rosna a my czekamy...ile mozna czekac...kolejne 10 lat????
    Dnia 2018-02-13 o godz. 21:05 ~baranstalowy napisał(a):
    > Krulu czyn to co zaplanowales sciagaj to z gpw.....ulzyj nam akcjonariuszom....wyniki najlepsze od lat, 100 mln w kasie....a kurs gnojony i to golym okiem widac na sile....smieci rosna a my czekamy...ile mozna czekac...kolejne 10 lat????

Krul chyba niewiele może tu pofikać, gdyż problem pewnie tkwi w obligacjach i to nie w kasie obligacyjnej a we właścicielstwie z nich wynikającym, bo jeżeli w obligacjach tkwi ten sam rusko-ukraiński kapitał co w Hucie Częstochowa, to może być tu teraz bida i pat, bowiem Ruscy obecnie ścigają ostro Ukraińców za wyłudzenie kasy z VEB na te pseudo inwestycje, a było to kilka miliardów dolarów. Sprawa trafiła nawet do ruskiego parlamentu i styczniu do ruskiego mamra wsadzili już jednego z właścicieli Huty Częstochowa, niemniej ???? …. itd…
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć do ble Autor: ~kes [178.217.140.*]
    niemniej... show must go on
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć do ble Autor: ~Ble [80.94.16.*]
    Dnia 2018-02-14 o godz. 10:32 ~kes napisał(a):
    > niemniej... show must go on

ano właśnie, w tym wszystkim jest też "niemniej", które od lat jest tu wyceniane nawet na 30 zeta, może jeszcze okaże się, że krul jest królem ;)
    mam trochę tego G i na tych poziomach nie interesuje mnie sprzedaż, a do tego mój horyzont czasowy nie jest jeszcze wypełniony

trochę dobieram KZS - faktycznie 3 może pęknąć w najbliższym czasie.
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~pytek [31.183.150.*]
    jeśli chodzi o to G to myślę tak samo jak Ty, choć czasami cierpliwości brakuje , ale to kryzysu chwilowe :). Pozdrawiam
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~baranstalowy [94.254.147.*]
    co za kur....a sprzedaje perelke po tak atrakcyjnej cenie
    Handel wygląda na ściemę, szykują raczej wzrosty i to chyba spory wzrost, pytanie jest tylko czy nastąpi teraz przebicie 2 zł, czy też znowu będzie cofka, pewnie zależy od tego czy krul/król  ma coś w zanadrzu
    zobaczysz wzrosty jaj swinia niebo....ktos caly czas utylizuje to scierwo....chcesz kupic kupisz ile chcesz wystaw tylko koszyczek chocby po 1.58 zl
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~limba [46.76.225.*]
    cza czekać na cuda, które zdarzają się nawet na bezcudzie :)
    dobry dzień...
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~baranstalowy [80.85.231.*]
    Limba poczekaj na zamknięcie sypacz "zarobiony" już się uaktywnił
    to może mu przeszkodzić ... :)
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~mir [77.65.104.*]
    król może nie utrzymać na tych poziomach
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.234.198.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    czy zombi ożyje na wiosnę ?
    :)
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~luk [91.236.4.*]
    i znowu "jakiś zarobiony" ustawiła się na sprzedaż perełki po 1.60 , może to ten tajemniczy inwestor co brał ze sztuka akcje po 1.5 w emisji....zawsze to 0,10 zł zarobku:)
    i jak to ma rosnąć jak tu zawsze wagony akcji do sprzedaży na każdym poziomie ........a każdy popyt jest od razu za morde tłumiony i powrót do bazy.....
    założę się ze za 1.6 można kupić każda ilość bo tam jest ukryta sprzedaż....
    no jest wór... jak duży ?

• Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~coda [83.7.213.*]
    Każdy wór ma jak wiadomo ograniczoną pojemność ... na razie brak popytu, ale jak tylko się pojawi to szybko go rozbiorą ...
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~Mucka [94.254.227.*]
    Co za mądrość... Jak przyjdzie deszcz to będzie mokro, jak wyłączysz światło to będzie ciemno...
    mucka ile można czekać na "jakiś" zarobek ? Ludzie są już zmęczeni tą sytuacją i pewnie o to chodzi.

tytany są tak przewalcowani, że ten maraz jest wpisany w nastrój :)
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~Mucka [94.254.225.*]
    Limba nic nie mów ja już muszę zwiększyć dawkę leków żeby poprawić samopoczucie. Na moje do czasu infa o obligacjach nic się nie wydarzy, znaczy się będzie marazm i trzeba to przetrwać co jest mega trudne jak rynek rośnie.
    Panowie Tytany a co jak nie bedzie refinansu????
    to wtedy będzie beka, ale stalowy po co bylaby ta "rewolucja" w firmie, pisząc rewolucja mam na myśli ulozenie rozpierzchnietej firmy w "jeden" organizm, z tym ze to nie byłoby wielkim wydarzeniem ponieważ ten burdel który panowal od lat i tak zapewnial miłościwemu najwyższe zarobki z prezesow na gpw, istotna informacja jest umowa z bankami na udzielenie kredytu pozwalającego na zejście ze znakomitej części nadzwyczaj drogich, kochanych obligacji, umowa jest przedluzona do końca marca na jej zawarcie (z chyba już ustalonymi warunkami), takich firm jak banki nie robi się h bo nikt nie będzie cie traktowal poważnie, oczywiście ciebie można traktować niepoważnie nawet z racji kilku twoich nickow ale firma ktora ma obrot prawie 2mldpln/rok nie może sobie pozwolić na pisanie bajek z jakimkolwiek bankiem czy bankami, napiszem pa ruski, pozyjem uwidiem, jezykiem który będzie jednym z wiodącym w niedalekim cognorze, jak zle napisałem to porawcie mnie, ja niemnozka gawarim pa ruski
    A co będzie jak będzie? Ja nie wiem co będzie ani w jednym przypadku ani w drugim bo zawsze może pojawić się kolejny wariant który wszystko przewróci do góry nogami.
    jak będzie refinans to to spolka o przychodach prawie 2 mld pln będzie miała tylko 200 baniek kredytu w pln, zakładam oczywiście ze warranty sztuczkowskiego obejmuje "inwestor" (obligatoriusz), wymiena akcje na obligacje lub obligacje na akcje i thats it.
    calkowita ilość akcji rosnie do około 170mln szt, c.wuki c.zety i inne bzdety do przeliczenia na wieczor
    I w takiej chwili ja zawsze zadaje sobie pytanie: czemu jest tak źle skoro jest tak dobrze. Czy na rynku nie ma ludzi którzy potrafią liczyć, prognozować? Oczywiście że są, to może są inne ryzyka np dominujący akcjonariusz, który może zdjąć spółkę z giełdy, dokonać fuzji poprzez kolejny gigantyczny dodruk akcji, czytaj rozwodnienie itp
  • Re: Refinans zaczyna śmierdzieć Autor: ~kes [109.196.112.*]
    a odpowiedzia na twoje pytanie sa wlasnie te "inne ryzyka"
[x]
COGNOR 3,45% 5,84 2026-07-01 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.