Witam, Pan S. zdobył pond 93.5% akcji przy wezwaniu. Pytanie, czy ogłosi kolejne przymusowe wezwanie czy po prostu wycofa spółkę z giełdy a Ci co mają akcje zostaną z nimi poza GPW.
Fundusze połaszczly się na 15 groszy, niestety. Nikt nigdy nie sprawdza jak one zarządzają pieniędzmi, strata to najwyżej mniejsza emerytura emeryta, taki drobiazg.
Nawet ciężko to skomentować. Sołowow specjalnie zagrał ostro z niską ceną aby zostawić sobie możliwość podbitki która i tak by go nie zmartwiła. Nawet nie przypuszczał ze tak łatwo mu pójdzie. Indywidualni przynajmniej Ci trochę orientujący się jaki walor posiadają zrobili co mogli. Ruch po stronie Sołowowa...tylko teraz ma wszystkie karty. Zobaczymy co z tym zrobi. Pewnie decyzja dopiero po świętach żeby ludzi nie wkurwiać.
Według moich wyliczeń Sołowow skupił 93,9 % akcji i został 6,1 % w rękach . Jeżeli chce sprzedać Skupi tą resztówkę po wyższej cenie . I tak mu się to opłaci. Ja czekam na Ofertę.
Według mnie ogłosi, zeby uporząkować sprawę sns. Nie piszcie proszę, że coś dorzuci, skoro nie musi :), będziemy zmuszeni oddać akcje i tyle, ma 3 miesiące na wydanie decyzji o przymusowym skupie.
Jeśli Sołowow zrobi ten wykup po 4.93 to będę około 1000 zł w plecy. Pewnie Sołowow to tyle zostawia napiwki w restauracji ale dla mnie to spore pieniądze :(. Kupowałem po 5.72. Drogo?. Może tak ale myślałem że w perspektywie 2 czy 3 lat to nie ma znaczenia przy tak dobrej spółce jak Synthos. Niech takich jaj ja będzie więcej to może z tego wyjść że Sołowow przy odrobinie szczęścia wyciągnie z kieszeni mniejszości owych do swojego wora wartosc kwartalnych zysków spółki. Jak prawo może na to pozwalać?. Rozumiem że sprzedam że strata ale przymus sprzedaży przy takich perspektywach? Sołowow zbil kurs przez słupy ale dlaczego fundusze nie walczyły o kurs? Dały się oszukać pozorowanym skupem przez Synthos?
Gdyby najpierw zdjął syntka z giełdy i olał resztę akcji, zamrozisz kasę na wieki lub będzies zczekać na takiego, który je od ciebie weźmie. Odżałuj tego tysiaka, przegraliśmynie z nie byle kim, tylko z samym MS. Ja na tej transakcji mam zaledwie parę groszy w stosunku do zainwestowanej kwoty. Nie uważam tego skupu za porażkę, tylko jest to moim doświadczeniem % na przyszłość.
Coż Ci tu napisać. Jaki by nie był scenariusz ....to i tak straciłeś. Nawet jak nie zrobi jeszcze przymusowego wykupu i uwolni kurs z łąńcuchów to NA PEWNO nie do wartości za jaką zakupiłeś akcje. Może gdyby odbył sie scenariusz z wyjściem z giełdy bez przymusu ale domyslam sie że jest to znaczna część Twoich pieniędzy które musiałbys pewnie zamrozić więc i tak byś sprzedał. Dla mnie Synthos to niecałe 15% moich aktywów akcyjnych więc to by mnie nie ruszało. Na 90% będzie przymusowy wykup i na to się przygotuj. Sam przepis skupu akcji jest ok . Z założenia miał chronić przed gwałtownym spekulacyjnym wzrostem kursu skupującego. Jak działa to na GPW i jak jest wykorzystywany poznałeś niestety na własnej skórze. Mam nadzieje że nie zniechęci Cie to inwestowania tak w ogóle nawet niekoniecznie na GPW. To lekcja że nie licza sie tylko wyniki i fundamenty spółek ale także skład jej akcjonariatu. Pozdrawiam i głowa do góry w Nowym może lepszym Roku.
P.S. Osobiście zarobie na Syntku 0,44 gr/ na akcje ale jakos mnie to nie cieszy i czuje że do końca nie była to dobra inwestycja. Także sposób realizacji tego skupu moze powodować tylko reakcje wymiotne
Tez z sentymentem będę wspominał ta inwestycje. Porządne dywidendy i ponad 1 pln zysku na akcje było Ok. Ale tak wogole zastanawiam się czy wogole nie wyjść z giełdy. Mam jeszcze trochę w spółkach energetycznych które po spadkach się odbiły ostatnio. Może to już czas na wyjście ...
...........oddam tylko pod przymusem ale łezkę uronię i to nie jedną, była to bardzo dobra inwestycja. Czyżby została na placu tylko drobnica, nic nie znacząca dla potentata Przy sporym pakieciku, można było wieść wygodny żywot, komu to przeszkadzało???????
Pozostało w obiegu 80 mln akcji, całkiem spora dywidenda z tego wychodzi przy 1 pln, Galleon był zainteresowany 100% skupieniem akcji, teraz nie ma żadnej przeszkody. Zdobył MS ponad 90%, po co mu się dogadywać poza rynkiem z każdym, ma ustawę która za jednym zamachem załatwi sprawę.Poza tym ktoś ciągle kupuje 5 groszy poniżej 4,93, chyba nie po by zamrozić.
https://wiadomosci.stockwatch.pl/synthos-zniknie-z-gieldy-solowow-wkrotce-oglosi-przymusowy-wykup,akcje,207345 Proszę o to informacja co się stanie z tymi którzy nie sprzedali w pierwszym wezwaniu akcji.
To najlepsze zakończenie dla tych co jeszcze posiadają sns. Jestem od niedawna posiadaczem sns, nie kosiłem legendarnych dywidend, liczyłem, że fundusze nie dadzą, stało się inaczej, trudno. Zarobiłem połowę tego co BICO. Do zobaczenia na innych forach.
a może być tak, że MS oleje pozostałe w obiegu akcje i ich nie zechce skupić? Co wtedy? Domyślam się, że dywidend już by nie było, a my zostalibyśmy z papierami? Czy takie rozwiązanie ma sens z punktu widzenia MS? Bo jak już skupił dość by wycofać spółkę, to chyba lepiej, żeby odebrał akcje siłą, niż żeby je olał, nie?
Jak psu buda, każdemu posiadaczowi akcji należy się dywidenda, jeśli będzie wypłacana. Poza rynkiem traci się tylko możliwość lub trzeba jej szukać zbycia akcji od ręki.
no tak, poza rynkiem w sumie dalej może wypłacać dywidendy, czemu nie. Racja. Właściwie moja jedyna obawa to to, że MS mógłby tych "niepokornych" ukarać poprzez zupełne olanie ich akcji. Bez dywidend, bez chęci skupienia ich. Oznaczałoby to wieczne zamrożenie pieniędzy i tego się obawiam.
Zostanie poza giełdą to byłoby bardzo dobre rozwiazanie przy tak nędznej cenie wezwania ale to raczej nierealne. Gdyby MS skupił 85%.....ale zostało tylko 6,1% free float a pewnie jeszcze z połowa na słupach. Tu nie ma sie co oszukiwać po Nowym Roku bedzie przymusowy skup. Na 90% procent po 4,93...... Jest jeszcze mała szansa ze cos MS dorzuci gdyz pewnie nie spodziewał sie że tak łatwo mu pójdzie. Ale jesli już to tez będa to sprawy groszowe. Musisz sie pogodzić ze jesli chodzi o Synthos to w tym roku wesołej choinki nie będzie no może w podkieleckim Masłowie. Pozdrawiam
Czekamy do 6 lutego 2018 r. na ostateczną Decyzję. Mam nadzieję, że Sołowow odejdzie HONOROWO z Giełdy i zaokrągli ludziom cenę do 5 złotych . Dla niego te 7 groszy to PRYSZCZ a dla tych , którzy zostali z 6,1 % akcji do ZMNIEJSZENIE STRATY. Zobaczymy.
Ten pryszcz dla MS to 6,3 mln.zł.Każdy biznesmen musi być gruboskórny.Bo pieniędzy ma dość.SYNTHOS bardzo dobrze prosperuje.MS zgarnął za 2017 r. 850 mln zł.z samej dewidendy.i jeszcze mu mało.Takie Jego prawo i ja to rozumiem.Ale piszę żebyście nie liczyli na owe 7 gr.Choć chciałbym ,aby przyłożył jak najwięcej.Bo przecież nie zbiednieje. Pozdrawiam.
Myślę, że będzie przymusowe wezwanie, ponieważ gdy wycofywał wcześniej spółki z giełdy robił podobnie, jednak na odpowiedź trzeba jeszcze poczekać.
"Sołowow w poprzednich latach sukcesywnie ściągał swoje spółki z warszawskiego parkietu. W 2013 r. wezwał na Barlinek i skupił 94,25 proc. akcji. Spółka została wycofana z GPW w styczniu 2014 r. zaraz po przeprowadzeniu przymusowego wykupu akcji. W listopadzie 2014 r. miliarder wezwał na Rovese (d. Cersanit). W wezwaniu udało się skupić 99,2 proc. akcji. Mimo posiadania wystarczającego pakietu papierów, Michał Sołowow wtedy nie zdecydował się na przymusowy wykup, na który miał trzy miesiące. Ogłoszone zostało kolejne wezwanie po wyższej cenie. Po nim Sołowow kontrolował 99,53 procent akcji Rovese i przy takim poziomie zniesiono dematerializację akcji jednocześnie wycofując spółkę z rynku 30 sierpnia 2016 roku."
Jest wniosek o zwołanie walnego na 6 luty w sprawie sprawie zniesienia dematerializacji i wycofania akcji Synthosu z obrotu giełdowego - poinformowała spółka w komunikaci
Greg - nie mogę znaleźć tego artykułu który umieściłeś. Set- skąd masz takie informacje ? Po prostu poczekajmy na oficjalne oświadczenie nie ma co spekulować.
Już odpowiedział ze zwoła. Ja jestem zadowolony ze ni ściąga reszty z rynku. Dzieci będą dziękować ze maja Michasia wspólnika. On jeszcze trochę zbierze skupując do 6 lutego po niższym kursie niż wezwanie. Cwany lis. Ale później będzie musiał tolerować wspólników którzy tez wezmą dywidendę.