mimo wszystko dobrze że ten przetarg wygrała polska firma, jest naprawdę znakomita, jestem zaskoczony, że mają tak świetnych programistów. Pamietam jak rynek wyceniał akcje asseco i Comarch na tym samym poziomie.Ale asseco staneło , a Coamrch powoli szedł do góry, moż enie atk jak CDprojekt, ale szybko je zdobywał i ustanawiał nowe maksima. Zresztą facet to jest profesor i to w dziedzinie teleinformatycznej Janusz Filipiak (ur. 3 sierpnia 1952 w Bydgoszczy[1]) – polski naukowiec, informatyk, nauczyciel akademicki W 1976 ukończył studia magisterskie na krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej[2]. Uzyskał następnie stopnie naukowe doktora i doktora habilitowanego. W 1991 otrzymał tytuł profesora nauk technicznych. Specjalizuje się w zagadnieniach związanych z telekomunikacją, w tym sieciami zintegrowanymi i teleinformatyką[3]. Jako nauczyciel akademicki był związany z AGH, od 1997 jako profesor zwyczajny[3][2]. W latach 80. pracował m.in. w paryskich centralnych laboratoriach badawczych France Télécom i na University of Adelaide[2]. W latach 90. kierował na AGH Katedrą Telekomunikacji. Jest autorem książek, m.in. Modelling and control of dynamic flows in communication networks (1988) oraz Real Time Network Management (1991)[4], a także około stu publikacji naukowych[1]. Z kolei Góral Adam Góral (ur. 27 października 1955 w Rzeszowie[1]) – doktor nauk ekonomicznych. Jest prezesem zarządu Asseco Poland S.A. Oni mieli inne podejście do sparw informatyki , Filipiak rozumiał informatykę, wiedział pod jakim katem rozwijać firmę informatyczna, z kole Góral jako ekonomista, raczej bawił się w kupowanie i sprzedawanie , jak handnlował wczesniej keczupem, typowy handlowiec, nie czuł informatyki. Teraz widać kto potrafił stworzyć wysokiek klasy firmę informatyczna. A co do ZUS-u , to raczej bedą musieli sie tam starać pracownicy Asseco, obawiam się , że prezes Góral zacznie cięcia , a jak nie miał do tej pory czasu wykształcić dobryc
Wydaje mi się że podpisze, a jak byłoby inaczej? Przeszedł testy Comarch. A kto będzie się odwoływał ? nie wydaje mi się żeby to zrobiło Assseco. Raz że nie mają szans, po drugie by prezes Asseco wykazałby, że jednak a to bardzo, bardzo zależy mu na wygranej, że jednak Asseco odczuje bardzo ten przegrany przetarg, a ta wiadomość wysłana na rynek nie była by dobra.
najgorsza sesja od kilku lat ...... na wielkiego reżysera nikt nie poradzi ... jedynie fundamenty !! ile można grać w ping ponga !! Myślę,że nikt nie wyprzedaje .. bo tylko długo terminowi mają takie poziomy zakupu a oni są długoterminowi ...
brak obrotu przez 30 minut ...czyżby inne plany Avivy czy brak kasy na sztuczne zbijanie .......zbijać cenę dranie ludzie chętnie dokupią będzie mniej dla was .....
"in" myślisz że jak ktoś nie zgadza się z poczynaniami prezesa górala to jest trollem? Powiesz to po co zainwestowali w niego? Niestety popełnili błąd , ale niestety takie rzeczy wychodzą po długim jakimś czasie, gdzie dochodzą fakty, a nie piękne słowa , którymi prezes uraczył . Nie można walczyć z faktami, iść przeciwko rynkowi i mówić a ja i tak mam rację. Za długo już czasu minęło, a prezes nie potrafił pochwalić się wdrożeniem nowych dużych projektów. Ja nie mam na myśli , jakiś tam przetarg za nawet 15 mln czy 30mln , czy łapanie setek kilkumilionowych kontraktów, tak duża spółka jaką jest Asseco na tym nie rozwinie się , a jak się nie rozwija to jest wegetacja , raczej walka o przetrwanie. Przecież ta spółka rozwinęła się tak szybko dzięki dużym projektom w PKO BP, ZUS, PZU, ale to zniknęło. Napiszcie jaki duży projekt zamierza wdrażać prezes góral?, miałem nadzieję w def3000 , ale cisza na rynku. Ileś lat temu w Wilanowie wybudował ogromny ośrodek , o którym mówił że będzie tworzył wysokiej klasy projekty i Asseco stanie się Microsoftem, tak tylko Microsoft ma Windows, a co ma Asseco? Teraz wiec ktoś umieścił że prezes buduje nowy ośrodek, to już tamten mu nie wystarcza? Czy buduje żeby budować , bo musicie wiedzieć i tak myślę ze to jego spółki osobiste, będą budowały ten ośrodek, a że kasa jest i tylko mamienie jaki to szczytny cel, a to trafia do ludzi, facet zarabia więc na głupocie ludzi. Naprawdę jeden ośrodek który wybudował w Wilanowie nie wystarczy? Nie znajdzie się tam miejsca na zatrudnienie nowych informatyków? Zobaczymy jego czwarty kwartał i czekamy na ten trzeci, po prostu trzeba czekać na fakty, jakim są wyniki kwartalne, a nie słowa prezesa, bo trzeba przyznać gadkę to on ma, na wdrożenie dużych projektów, bo taka duża spółka jak Asseco będzie się mogła wtedy utrzymać.
Powtórzę to kolejny raz nie jestem tutaj żeby kogoś do czegoś przekonywać ...ale :
- Góral to szef i jego firma ..może robić co chce ....a do tej pory nie zrobił akcjonariuszom żadnej krzywdy. to że woli "kupować już wymyślone " to źle ...dlaczego ? przecież nie traci na tym ! - setki milionów zysku netto co roku ! od kilku lat ! - nie wpakował ludzi i kasy w niewolniczy kontrakt z ZUS ( lepiej współpracuje się z komercyjnymi bankami) -sprzedaż udziałów we Formule za dobre pieniądze i w dobrym momencie ... - jak tak źle to dlaczego Aviva zwiększa udziały a nie opuszcza "okrętu" -przecież nikt nie sprzedaje po takim kursie 42.6 !!! - drobni może sprzedawali do poziomu 47 ... teraz to maszynka Avivy - mam wrażenie ,że tutaj prawie nikt nie ma podglądu na sesję - bo tu takie oczywiste zaniżanie kursu..
Róbta co chceta ! sprzedawać i dawać fundom tani papier ! a oni do wiosny +25% zarobią
jeżeli sie tak myśli ideowo jak prezes, tzn aktualni ajcjonariusze asseco zostają długoterminowymi inwestorami inaczej dawcami kapitału. jakoś prezes nie chciał dokupić akcji asseco, jak dostał prawa do akcji, nie chciał zostać dawcą kaitału dla spólki asseco , dlaczego? jakoś nie chce budować nowych ośrodków bardzo tanio, nie wiem czy suma 80mln naprawdę jest celowa i czy nie jest za duża? Po drugie ja był wolał żeby spólka asseco zarobiła 80mln , a nie wydała je dla prezesa. Powiedzcie szczerza co tak wychwalacie gadkę prezesa , ale rynek go olewa, nie liczą sie dla was pieniadze, jesteście gotowi je oddać asseco, a asseco prezesowi? Rynek jest instytucją , ktorej gadką nic nie wskóracie i jak do tej pory bardzo negatywnie ocenia prezesa. Zobaczy przychody jakie osiagneła spólka asseco bo zyski, ta sprzedaż formuly, w ogole trudno będzie ocenić. Ale uważam że trzeba uważać zeby przychody nie spadły, bo to będzie abrdzo negatywny sygnal na rynku
Tu nie ma idei to jest biznes i kasa ......i prezes tylko tak to postrzega ...asseco zna zus i jego odchłanie .. zawsze są dylematy dla nich ta cięzka praca była warta cenę maxymalną jak ktoś nie wie co go czeka to wpada w półapkę zusu .......taki to biznes ....comarach zaangażuję wszystkie siły (kasę ) do obsługi kolosa a rynek za chwilę da nowe szanse a o jednego konkurenta bedzie już mniej !!! takie szachy ;//
Dnia 2017-11-19 o godz. 18:31 ~in napisał(a): > Tu nie ma idei to jest biznes i kasa ......i prezes tylko tak to postrzega ...asseco zna zus i jego odchłanie .. zawsze są dylematy dla nich ta cięzka praca była warta cenę maxymalną jak ktoś nie wie co go czeka to wpada w półapkę zusu .......taki to biznes ....comarach zaangażuję wszystkie siły (kasę ) do obsługi kolosa a rynek za chwilę da nowe szanse a o jednego konkurenta bedzie już mniej !!! takie szachy ;//
Tak to wydedukowałem w listopadzie .......;)) Pompka i czkawka na Komarku ..a ACP zgarnia co chce ....
Dnia 2018-04-13 o godz. 15:51 ~in napisał(a): > Dnia 2017-11-19 o godz. 18:31 ~in napisał(a): > > Tu nie ma idei to jest biznes i kasa ......i prezes tylko tak to postrzega ...asseco zna zus i jego odchłanie .. zawsze są dylematy dla nich ta cięzka praca była warta cenę maxymalną jak ktoś nie wie co go czeka to wpada w półapkę zusu .......taki to biznes ....comarach zaangażuję wszystkie siły (kasę ) do obsługi kolosa a rynek za chwilę da nowe szanse a o jednego konkurenta bedzie już mniej !!! takie szachy ;// > > Tak to wydedukowałem w listopadzie .......;)) Pompka i czkawka na Komarku ..a ACP zgarnia co chce ....
No i po 9 miesiącach jest potwierdzenie moich przypuszczeń .......Komarek nie dźwignie tego ciężaru !! Będą straty !!
już wiadomo dlaczego Comarch chciał wygrać : Comarch odnotował 3,55 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w III kw. 2017 r. wobec 8,28 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie.
Z Comarchu zejdzie teraz duża część powietrza, jak ludzie zerkną, że co kwartał to gorzej i część gotówki wleci w ACP. Tak sobie myślę, że Comarch nieźle wtopił z tą ceną dla ZUS. Jeszcze bym nie powiedział, że tego kontraktu nie będzie ACP realizować.
zobaczcie w co wpakował się Comarch - wzięte z rekomendacji PKO :
ZUS poinformował, że zamierza przeznaczyć na utrzymanie KSI 374 mln PLN brutto (ok. 304 mln PLN netto, ok. 76 mln PLN netto rocznie), czyli prawie 40% mniej niż wartość obecnego kontraktu. Konsorcjum ESP/Capgemini określiło budżet jako ‘znacząco niedoszacowany’, domagając się zwiększenia kwoty do 775 mln PLN. Z kolei Asseco Poland podkreśliło, że nie będzie walczyło o kontrakt za wszelką cenę, ponieważ ryzyko finansowe i wizerunkowe związane z tym projektem jest zbyt wysokie. Prezes ZUS podkreślił, że kluczowa jest ciągłość i prawidłowość działania KSI. Naszym zdaniem ostateczna wartość kontraktu może przekroczyć budż et.
raczej trzeba się martwić o Asseco, bo takie zdanie że się liczy na poprawę przepływów gotówki w IV kwartale jest mało przekonujące dla rynku, zdanie wypowiedziane przez zarząd powinno brzmieć "nastąpi znaczna poprawa przepływu gotówki w IV kwartale. To co mówi zarząd i prezes w stylu być może ..., liczę że ... albo ze podał prezes góral , że jakaś spółka bada program def3000, ale potem dodaje ten prezes " nie liczę żeby to wyszło, bo to poza ......" wiecie jaki to ma wydźwięk dla rynku? Przez wiele lat jak były bardzo dobre wyniki asseco prezes podawał w piątek , żeby inwestorzy zapomnieli przez weekend o tym i nie poniosły ich emocje. Jak nastąpił okres słabych wyników to prezes zaczął podawać wyniki w ciągu tygodnia. Na innych spółkach prezesi aż się palą jak maja dobre wyniki żeby rzucić ich szybko na rynek. zwłaszcza jak jest koniunktura na rynku. Mam wrażenie że prezes nie lubi polskich akcjonariuszy asseco, bardzo dba o to żeby nie zarobili.
Prezes założył jakoś nowa spółkę , która ma konsolidować określone spółki. Zapamiętajcie tą datę , dlaczego? Bo to będzie tak trwać długo w wykonaniu prezesa , że na pewno akcjonariusze Asseco tego nie dożyją, pamiętacie ile czasu trwał sprzedaż praw akcji Asseco? Jak były najpierw problemy proceduralne, który trwał 3 miesiące, a na rynku trwał marazm jeżeli chodzi o Asseco, a wtedy na rynku była hossa. Ale prezes potrafi być szybki jak to jest w jego interesie i zarządu, Zobaczcie jak szybko i po cichu (ale niektórzy to wiedzieli tzn. wybrani, bo rynek popatrzcie zdołował akcje Asseco) sprzedał akcje spółki izraelskiej , żeby poprawić przepływ gotówki. Także widać wiedzę i mądrość rynku i na tej podstawie można już określić czy zarząd i prezes sobie poradzą , jak dalej rynek będzie dołował akcje Asseco, to wynika że prezes słabo sobie radzi.
Koszty pracownicze na pewno wzrosną przez kolejne lata a wartość kontraktu niestety nie ......będą straty i to duże ..... takie zjawisko obserwujemy w budowlance (Budimeks , Erbud) .....