• a u nas nadal zima Autor: ~Ada [77.65.65.*]
    spółka jest w branży gdzie dobry menager może zdziałać cuda,powtarzam dobry więc można ba musimy poczekać.Kapitalizacja na tle branży nie jest wysoka więc na rozgrzanym kartoflu nie siedzimy a raczej zimnym
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [79.185.73.*]
    No niestety tak to wygląda. Na biznesradar gdzie dokonująwycen porównujac własnie do wskazników spółek z branży aktualnie wyceniają Wikanę na 6,44zł( https://www.biznesradar.pl/notowania/WIKANA#1d_lin_lin) ale czy kiedykolwiek doczekamy takiej ceny? ech. czas pokazę. Ja o sytuacje i rozwoj Wikany sie nie martwię, ta branza prze najbliższe lata da na pewno zarobić, jesli tylko B. nie wykreci nam znowu jakiegoś numeru powinno byc dobrze
  • Re: a u nas nadal zima Autor: bankier55 [77.65.88.*]
    zgadzam się z tą opinią
    Bankier, a dopuszczasz w ogole taki scenariusz jaki kresli "fff"o wezwaniu i wycofaniu z giełdy?
  • Re: a u nas nadal zima Autor: bankier55 [77.65.88.*]
    czy dopuszczam ? nie rozmyślam o takiej opcji =lecz wszystko zdarzyć może się ==wersje różne można snuć==tym się nie zajmuję.Uważam, że ten czas małych spółek powinien już nadejść. Część z nich jest już bardzo tania i ma jednocześnie zdrowe fundamenty. Warto więc selektywnie podchodzić do tego segmentu
    rozumiem, dla mnie też to raczej małorealny scenariusz,nie bardzo rozumiem tylko to notoryczne dołowanie tymi małymi zleceniami na kilkadziesiąt albo kilkaset sztuk, jakby nawet choćby dziś
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~inwestorzy [31.0.127.*]
    Panu już dziękujemy
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [79.191.96.*]
    miło z Waszej strony
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~robertot [193.41.230.*]
    Witam wszystkich. Przeczytałem Wasze rozważania i chciałbym również dodać kilka przemyśleń od siebie. Osobiście, podobnie zresztą jak Gallileo, o sam rozwój i sytuację finansową Wikany się nie obawiam. Branża ma się dobrze. Póki co nie grozi jej przegrzanie. Od wielu miesięcy obserwujemy wysoki popyt na mieszkania. Ponadto Wikana działa na ścianie wschodniej, na której to na przestrzeni ostatnich miesięcy obserwujemy jedne z najwyższych (w Polsce) odczytów poprawy warunków życia, wynagrodzeń, zamożności czy spadku bezrobocia. Ogólnie rzecz biorąc, ludzie tam się bogacą i chcą mieć swoje własne mieszkanie. Zatem na popyt na mieszkania Wikana nie powinna narzekać. Mnie martwią niestety 2 inne rzeczy:

1. Czy popyt na akcje pojawi się zanim zacznie się sraczka na amerykańskiej giełdzie? Niestety nasza rodzima giełda jest w o tyle słabej sytuacji, że hossa wystartowała na niej stosunkowo niedawno (tak odczuwalnie od wrześnie 2016r,) Hossa na giełdach zachodnich zaczęła się natomiast duuużo wcześniej. Osobną kwestią jest to, że na obecną hossę na GPW załapał się póki co głównie WIG20 i parę innych większych spółek. Jak obserwuje się giełdę amerykańską i czyta te wszystkie raporty (największych banków inwestycyjnych, agencji ratingowych czy FED-u) można odnieść wrażenie, że niedługo to wszystko pieprzenie. I pytaniem nie jest już czy pieprze w ogóle, tylko kiedy. Czy dociągniemy do połowy 2018? Tego nie wiem, ale wiem jedno. Jak u jankesów zacznie się mocna przecena, to nawet gdyby u nas zaczęły się rajdy na małych i średnich to będzie ciężko je utrzymać. Takie już nieszczęście naszej giełdy (w sumie to większości giełd na świecie), że jak na jankeskiej giełdzie zacznie się przecena to i u nas zacznie się przecena. Dlatego kluczowe jest kiedy tu się zacznie popyt. Jak nie wystartuje z nowym rokiem, to kiepsko to widzę,

2. Co planuje ten cwaniaczek B. To chyba jeszcze większa obawa dla mnie niż ta z punktu pierwszego. Wszyscy wiedzą, że Wikana jest w nieporównywalnie lepszej kondycji niż jeszcze kilka lat temu. Zapewne przez wiele miesięcy będzie się tu dobrze kręciło. Wiemy też, że pan B. to znany i nie cieszący się dobrą sławą krętacz, który lubi wydymać inwestorów, bo najważniejsza jest dla niego nie dobra renoma, a wyłącznie nachapanie się kosztem drobnych inwestorów. Swoją drogą, mam nadzieję, że kiedyś się na tym przejedzie - mocno.

A tak zupełnie zajawkowo zapytam o Waszą opinię na temat jednej rzeczy, która w ostatnim czasie przechodzi mi przez myśl. Rzecz tyczy się Sanwila, którego ostatnio obserwuję, na którym to widzę wiele podobieństw do Wikany. Czy w Waszej opinii na Sanwilu mogłoby dojść do następującej sytuacji. Po nieudanym wezwaniu Pan B. poprzez swojego FIZ-a i poprzez jakieś słupy systematycznie skupuje pakiety akcji, jednocześnie dbając o to żeby robić to na tyle powoli i rozsądnie, żeby kurs nie wyskoczył z obecnych (niskich) poziomów. W niektóre dni widać zakupy równych pakietów akcji 50K, 10K itd. Obecnie Agio ma 66% czyli jakieś 11M akcji. Całość to 16,7M. Do poziomu 95% posiadanych akcji potrzeba zatem jakiś  15,87M akcji (brakuje niecałe 5M). Czy myślicie, że byliby w stanie przez kilka miesięcy skupić na rynku do tego poziomu, nie ruszając jakoś znacząco kursu? A w konsekwencji, posiadając 95% akcji ogłosić przymusowe wezwanie i zmusić resztę małych inwestorów do oddania akcji dużo poniżej wartości księgowej? Jak sądzicie, możliwa taka akcja? A jeśli możliwa, i jeśli by się takie coś sprawdziło to czy na Wikanie też by coś takiego przeszło?
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~inwestorzy [5.172.234.*]
    Następne wcielenie pana g czy Wy ,nie możecie zrozumieć ,że wam już dziękujemy ,a tak na marginesie każdy ma swój rozum a wasze analizy nawet funta kłaków nie są warte!!!!!!!
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [77.252.115.*]
    Jakby Cie tak posłuchać to by się nagle okazało, że jestem jedyną osobą na tym forum: robetot to gallileo, bankier to gallileo, zaxy to gallileo, ba nawet sami "inwestorzy" to gallileo. Zejdz człowieku na ziemię to po pierwsze. Po drugie jak Cię tak irytują nasze wypowiedzi to ich po prostu nie czytaj, czy ty tez nie możesz zrozumieć ze to publiczne miejsce i każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie? To po drugie. 
    robertot a co do Twojej wypowiedzi to postaram się skomentować popołudniu, pozdrawiam
    Uczony mężu ,a pisz ,pisz przepraszamy
    będę, pozdrawiam
    To be or not to be,that is the question
    chyba pomyliłeś forum, forum miłośników literatury obcej jest dostępne na innych portalach, a tym czasem się pożegnam bo szkoda mi czasu na jałowe dyskusje i zaśmiecanie tego forum, żegnam
    Przepraszamy to nie są jałowe słowa !!!!!!!
    i jeszcze jedna uwaga, prośba na sam koniec, mógłbyś jednak zmienić nick? taki nick  jest mało poważny, bo wprowadza w błąd ludzi, którzy myślą, że mają do czynienia nie tylko z poważnym inwestorem, ale całą rzeszą rekinów biznesu, podczas gdy prawda wygląda zupełnie inaczej,  dzięki
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.172.234.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    no widzisz? nawet admin nie traktuje Cię poważnie i usuwa Twoje posty bez jakiejkolwiek zgłoszenia 
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.172.234.*]
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [188.146.45.*]
    Wracając Robter do Twojej wypowiedzi. To, że to oni teraz skupują na Sanwilu to jest dla mnie pewne. Nikt inny by tego w takich iloścach nie ruszył. Natomiast moim zdaniem nie jest możliwe skupienie na rynku większej ilości bez podnoszenia ceny i dotyczy to zarówno Sanwilu jak i Wikany, ale mogą mieć więcej niż się to oficjalnie podaje (np na slupach). Natomiast co do wezwania to nie wiem na ile taki przekaz jest potem wiążący ale przypominam ze przy poprzednim wezwaniu w komunikacie podali ze ich celem nie jest wycofanie poza GPW.

"Spółka jest jednym z podmiotów wchodzących bezpośrednio w skład portfela inwestycyjnego wzywającego. (...) Wzywający nie zamierza podejmować działań w celu przywrócenia akcjom formy dokumentu (zniesienie dematerializacji akcji) i nie zamierza wycofywać akcji z obrotu na rynku regulowanym" - napisano w wezwaniu.
    "Wzywający nie zamierza po wezwaniu zmieniać przedmiotu działalności Sanwil Holding S.A. oraz strategii i długoterminowych celów spółki" - dodano.

A na Wikanie trudno powiedziec. Do niedawna wogole nie bralem tego scenariusza pod uwagę. Po tych naszych dyskusjach z fff w pewnym sensie biorę, choć wydaje mi się to raczej mało realny scenariusz. Na pewno bez piśnięcia nie godziłbym się na taki scenariusz i nie siedziałbym cicho

• Re: a u nas nadal zima Autor: ~robertot [37.47.48.*]
    Jaki był zatem motyw stojący za wezwaniem? Skoro nie chcieli wycofać SNW z giełdy to po co im te akcje? Wiedzą, że mogą w przyszłości sporo zarobić jeśli uda im się doprowadzić do wezwania za grosze? Bo cały czas mi się to kupy nie trzyma. Po co im do cholery te akcje..?
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [188.146.107.*]
    no wiesz trudno powiedziec ale... sytuacja na Sanwilu jest bardzo podobna do Wikany bo po latach posuchy i strat oraz totalnym zniechęceniu spółka wychodzi na prostą. Z tego co pamiętam ostatnie wyniki pokazują już naprawdę dobre, a cena jest jeszcze nizsza niz na Wikanie (0,3 wartosci ksiegowej). Moze liczą ze kiedys jak bedzie koniunktura sprzedadza jakis pakiet jakiemus inwestorowi. Juz pare lat temu mowilo sie ze w Sanwil chca zainwestowac nawet Irlandczycy, kilka miesiecy na forum Sanwila tez krazyly jakies plotki o niby jakims inwestorze chociaz to akurat byla chyba jakas bujda, ale kto wie.
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [188.146.107.*]
    hmm ciekawa sprawa bo odszukalem ten watek z forum Sanwila z początku lipca i faktycznie bylo tam wspomniane o wycofaniu, ale czy to prawda czy nie to trudno powiedziec. Koles w kazdym razie podpisywal się jako "Kierowca"

"Plotki krążą, że do holdingu sanwil ma wejść jakiś gigant finansowy z Ukrainy ale są warunki postawione ,że spółka musi być wycofana z giełdy"
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~robertot [37.47.57.*]
    Jeśli plotki z tym gigantem byłyby prawdziwe, to by oznaczało, że być może chcieliby kręcić jakieś lody a jak wiadomo funkcjonowanie na giełdzie nie sprzyja kręceniu lodów :-)
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [188.146.147.*]
    to zalezy jakich, jak pokazuje praktyka obecnośc na GPW często także temu sprzyja, zwlaszcza na NC :)
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~żaba [5.172.235.*]
    Cisza pacjent śpi leki zadziałały .Marzy o inwestorach z ira uk ,a może nawet marsa
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [188.146.0.*]
    no cóż... niektórzy kończą różne szkoły podstawowe, średnie, niektórym cymbałom uda się nawet skończyć studia wyższe, ale umiejetności czytania ze zrozumieniem i tak nic a nic
    ps. dzisiaj zakupów na sanwilu ciąg dalszy
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.172.235.*]
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~fff [77.173.29.*]
    proste,jak oglosza wezwanie na wikanie to po 1,3 zl, oczywiscie nikt nie odpowie, oni wtedy przeglosuja wycofanie spolki z gpw, maja wiekszosc wiec moga. ktos mowi ze nie odda akcji, ale oni ich nie chca. drobni kupowali je po 12zl , oni wiecej niz 1,3 nie dadza, a co drobny zrobi z akcjami po wycofaniu ?? nic i tyle temacie. nikt nie oglosi przymusowego wezwania bo wikana to nie spolka dywidendowa, prezes ma wyplate a akcjonariusze nic nie wnosza do spolki.

piszecie jaka super spolka, ale nikt nie wskazuje konkretow same ogoly, ze super jest hehe, jak stopy pojda w gore wikana padnie wg mnie. ale to tylko ja.
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [95.49.145.*]
    Tylko po co by mieli to zrobić jak prawdziwe pieniądze się robi na giełdzie? Co Buchajscy zrobią ze swoimi akcjami? Czemu Wikana a nie Sanwil? Przeciez z punktu widzenia spółki lepiej jest być byc na gieldzie: większa renoma, latwiej zdobywać fiinansowanie projektów, klientów. W sytuacji w ktorej jest Wikana to bardzo ważne czynniki. Nie do końca to do mnie przemawia.
    A co do drugiej części: nie przypominam sobie, aby ktokolwiek pisał tutaj, że to jest super spółka. Jedynie to, że najgorszy okres ma już za sobą i wbrew temu co piszesz były tutaj podawane konkrety - wielokrotnie
    to co piszesz to tylko twoja opinia malego akcjonariusza, duzy mysli inaczej, dkatego 70% osob traci pieniadze bo wierzyli w cos czego nie ma. z bycia na gieldzie sa koszty i obowiazki. renoma,finansowanie projektow i klienci nie ma to zadnego zwiazku z gpw, moze tylko w twojej glowie, bankrucitez sa na gpw.

na gieldzie sie traci nie zarabia, wszyscy akcjonariusze wikany maja strate, a marzenia marzeniami

gdyby chcial buchaj sprzedac czesc swoich akcji po dobej cenie, najpierw musialby zebrac te wszystkie emisje ktore zrobil na wysokich poziomach, ale moim zdaniem on nie potrzebuje tych akcji, jak w spolce beda pieniadze on je umiejetnie wyprowadzi, a jak nie bedzie to koniec biznesu. pzdr
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [95.49.145.*]
    ale ja o tym ze na gieldzie się zarabia napisałem wlasnie z perspektywy duzych. Gdzie powstawaly wielkie fortuny duzych tuzow jak nie na gpw i na łojeniu drobnych? nawet B. swoj majatek mocno pomnozyli wlasnie tutaj. moim zdaniem z punktu widzenia pozyskiwania finansowania to jednak ma znaczenie bo jednak banki inaczej patrzą na spolkę, ktora jest notowana na gieldzie jest przejrzysta, zwlaszcza jak przez lata generowala straty. No i nie odpowiedziales na moje pytanie czemu Wikana, a nie Sanwil?
    B pomnozyl zabierajac drobnym, robiac mega emisje. a teraz emisji dla drobnych nie zrobi i nie po tej cenie, a wyzej musialby zebrac stare akcje. wiec on juz na gieldzie nie zarobi wg mnie, dlatego nie ma celu na niej byc pzdr
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [188.146.110.*]
    Jak już wspominałem nie do końca to do mnie przemawia i raczej nie sądzę, aby tak się stało, ale ponieważ zasiałeś w mojej głowie małe ziarnko niepewności postanowiłem uspokoić nerwy i skontaktowałem się ze Stowarzyszeniem Inwestorów Indywidualanych z zapytaniem co oni o tym sądzą. Przedstawiłem sytuację, a Stowarzyszenie możliwe scenariusze i jak z nimi sobie radzić. Wnioski jakie płyną w skrócie są takie że na chwilę jest to mało realne i są przesłanki, które sprawiają, że kreślony przez Ciebie scenariusz by się B. nie do końca opłacał. tak czy inaczej trzeba trzymać rękę na pulsie, a w razie gdyby do tego zmierzało jest szansa, że w zależności od tego jakby wygladała sytuacja Stowarzyszenie by nas wsparło.
    ps. Jakby trzeba się było skrzyknać znowu skrzynka mastersiaki@vp.pl ciągle działa
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~żaba [37.248.152.*]
    Ty już raz wystawiłeś wszystkich do wiatru ,wiec nie mieszaj
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~Gallileo [188.146.110.*]
    człowieku nie badz smieszny, az mi sie nie chce z tobą dyskutowac nawet
  • Re: a u nas nadal zima Autor: ~żaba [37.248.152.*]
    wzajemnie bywalcu walnych autorze najbardziej poczytnego adresforum
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.110.*]
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Gallileo [188.146.110.*]
    no i widzisz, taka jest miedzy nami różnica... ja nie siedzialem z zalozonymi rekami, byłem na Walnym (nawet w Sylwestra), probowalem organizowac ludzi, skontaktowalem sie z SII i zabralem ich na walne by nam pomogli, skontaktowalem sie z prasą (parkiet napisal o calej sprawie artykul), a ty jedyne co potrafisz to kumkac na forum.... tyle.... juz ci powiedzialem nie chce mi sie z tobą gadac bo nie jestes dla mnie zadnym partnerem do dyskusji
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Gallileo [188.146.110.*]
    Swoją drogą to bardzo ciekawe ze pojawiasz sie w dość newralgicznych momentach, pamietasz czasy Mastersa bo permamentnie i nalogowo uzywasz nickow ludzi z tamtego okresu. Musisz być albo mocno sfrustrowanym gosciem ktory nie moze pogodzić sie ze wowczas nam sie nie udalo zablokowac tego polaczenia (ale w takiej sytuacji nie rozumiem dlaczego wyzywasz się na mnie), albo drugi scenariusz - moze jestes od Buchajskiego aby tu permamentnie macic i dyskredytowac mnie.hmmm?
  • i nic... Autor: ~fff [77.173.29.*]
    sii nie ma zadnej mocy, powtarzam ZADNEJ, rownie dobrze noglbys poprosic o pomoc ciocie...
  • Re: i nic... Autor: ~Gallileo [77.252.115.*]
    mówiłem o wsparciu organizacyjnym i merytorycznym, bo przecież jest oczywiste, że o wszystkim musiałby zadecydować sąd
[x]
WIKANA 0,00% 7,25 2026-03-25 15:15:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.