Spółka Calatrava Capital S.A. z siedzibą w Warszawie, podaje do publicznej wiadomości, że Rada Nadzorcza Spółki („RN”) na posiedzeniu w dniu 13 kwietnia 2017 r. dokonała wyboru Przewodniczącego RN w osobie Pana Michała Kwiatkowskiego, Wiceprzewodniczącego RN w osobie Pana Jacka Makowieckiego oraz Sekretarza RN w osobie Pana Ireneusza Jabłońskiego. Rada Nadzorcza w związku z rezygnacją Prezesa Zarządu Pana Piotra Stefańczyka, podjęła również uchwałę o oddelegowaniu członka Rady Nadzorczej Pana Jacka Makowieckiego do Zarządu Spółki, na okres 3 miesięcy tj. do dnia 13 lipca 2017 r.
Podstawa prawna: §5 pkt 22 RMF z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych (..)
A mnie zastanawia: 1. czy to jest indolecja organów spółki? przecież odwołali się się od decyzji KNF, żeby za chwilę następny raz zawalić obowiązki informacyjne - nieprzekazanie w terminie raportu za IH 2017r. 2. Czy nie ma już żadnego większego inwestora, który mógłby pokierować spółką? 3. nie widać histerii na forach, co by wskazywało: a. wszyscy drobni powychodzili b. jest jakieś drugie dno w tym działaniu np. w okresie zawieszenia nikt nie kupi, a moga ruszyć z pozytywnymi informacjami - po odwieszeniu kurs idzie mocno w górę - taka hipoteza, choć może mało prawdopodobna.
Calatravą rządzi teraz p. Jacek Makowiecki oddelegowany z rady nadzorczej. Ten sam Jacek Makowiecki jest dziś jednoosobowym zarządem w Genesis Energy, czyli Medical Cannabis. Genesis jest zawieszone od 2 miesięcy - mogłoby z łatwością wrócić do notowań, gdyby spółka po wpisaniu Makowieckiego do KRS poinformowała o tym giełdę. Tego nie zrobiła. Makowiecki jest zdaje sie skierowany do prac w zarządzie i w Calatravie i w Genesis na czas ograniczony. Genesis poinformowała, że rada nadzorcza stara się, by zarząd działał w pełnym składzie. Wytlumaczenia sytuacji są dwa: 1. Albo olewają wszystko i w ogóle nie zależy im na losach i Calatrawvy i Genesis. 2. Albo plan jest bardziej dalekosiężny i im się nie spieszy. Calatrava jest dużym akcjonariuszem Genesis. W samym Genesis 80 proc akcji ma RX powiązana z WOLF Capital a ten powiązany jest z Waltonem czyli p. Karaszewskim inwestującym miliony dolarów swojej cioci milionerki Blanki Rosenstiel. Genesis ostatnio poinformowała, że sąd 29 wrzesnia zarejestrował podwyższenie kapitału (akcje znów objął RX) i teraz akcji tam jest równo 200 milionów. Informacja była tego samego dnia, po rejestracji w sądzie. Czyli - do czegoś się im spieszy i o tym informują błyskawicznie. No tu widać, że o scalenie chodzi. A do notowań im się nie spieszy. Dlaczego, nie wiem, ale pewne jest, że nie myślą na tym etapie o "waleniu akcji w rynek", bo w stanie zawieszenia się nie da. Największym aktywem Calatravy jest 55 mln akcji Genesis. Czy Walton wszedł do Calatravy właśnie dlatego? Też nie wiem
Wybaczcie, jakies głupoty wypisuję. Makowiecki zdaje się już pod koniec sierpnia zrezygnował z czlonkostwa w radzie nadzorczej, więc na pewno nie jest już zarządzajacym w Calatravie. Jeszcze raz bardzo przepraszam.
Spoko. Ja też się złapałem, bo zapomniałem o rezygnacji Stefańczyka. A tak marginesie to sobie jeszcze myslę, że gdyby chcieli wywawalać to zrobiliby to przed zawieszeniem, a zawieszenie wisiało w powietrzu w związku z niedotrzyamniem terminu publikacji raportu okresowego. Jeżeli sprawy miałyby iść w pozytywnym kierunku, a ktoś kto miał skupić już skupił przed zawieszeniem to teraz może sobie spokojnie realizować swoje plany. Gdyby się tak działo to po ewentualnym odwieszeniu kurs nie byłby już w tym samym miejscu.
Podzielam Twoje zdanie Tomek. Wywalanie ma tą cechę że dzieje się na dużo wyższych poziomach i przy dużo większych obrotach a w szczególności w sytuacjach możliwego zawieszenia obrotu akcjami. Także czekamy spokojnie na rozwój sytuacji. Pzdr
Ciekawi mnie zachowanie Spółki Walton Spencer LLC. Weszli w Calatravę ostro i szybko po 50-60 gr, przekroczyli 10%, narobili szumu, chcieli walnego i zmian w spółce a teraz cisza. Dziwna strategia. A co do zawieszenia i braku sprawozdania ... też to dziwne.