• raport za 2016 Autor: ~analityk [37.7.194.*]
    okazja do sprzedaży - wyżej nie będzie :)
  • Re: raport za 2016 Autor: ~Krzysiek [83.24.226.*]
    Przyznam, firma przez ostatnie 2-3 lata bez szczęścia i dobrego zarządzania. Może nawet w innej kolejności.
    Jednak obserwując kurs i obroty nie podzielam Twojej analizy. Przez ostatnie 2 lata ciągle skupowane są akcje przy zaniżaniu kursu, co przy niskich obrotach jest prost gdy masz kasę. Sam miałem kiedyś taki epizod, gdy średnio płynną spółkę dopadł marazm i obroty spadły do ok 100k, wtedy przez dwa dni miałem swoją zabawę i niezły zysk. Naprawdę ekscytujące jest gdy każde twoje zlecenie rusza kurs, jak chcesz i rynek idzie na smyczy to prowadzisz kurs w przez siebie wybranym kierunku.
    Ale to taka dygresja, miło było powspominać.
    Wracając, przez ostatnie dwa lata są tacy co prowadzą tą spółkę za obrożę. Włożyłem w nich trochę kasy i czuję problem, tak mi się wydaje przynajmniej. Już dwa razy mogłem wyskoczyć, co jak na Seco to prawdziwy szał, ale wciąż czekam.
    Potrafię być cierpliwy.
    I myślę, że nie przekombinowałem.
    Z mojej pozycji radzę czekać, myślę, że poleci ponad 30 zł.
    Ale jestem zwykłym Krzyśkiem, a nie analitykiem.
    Pozdrawiam
  • Re: raport za 2016 Autor: ~ferrr [37.47.15.*]
    Dobra wiadomość to jak na razie przyspieszenie raportu i brak informacji o odpisach, za wybuch dostali ponad 12 mln zł. co stanowi 70 % szkody więc kilka baniek będą usieli odliczyć. W tym roku może być na plusie.
  • Re: raport za 2016 Autor: ~analityk [37.7.194.*]
    Skoro sam przyznajesz, że firma jest słabo zarządzana to skąd pomysł, że wyjdzie ponad 30 PLN.
    Firma ma poważne problemy z zarządzaniem, kilka obciążeń finansowych i kilka problemów operacyjnych, które jeszcze wyjdą na jaw. Nie radzi sobie zagranicą przez co ledwo wychodzi na plus. Co to za firma, która przy przychodach na poziomie 500 mln PLN przy dobrej koniunkturze może mieć tylko nadzieję na zysk?
    Co będzie jak pojawi się kryzys? Np. w Chinach?
    Zgodnie z teorią jak firma nie ma zysku to chociaż przychody powinny stabilnie rosnąć, a tu ani jedno ani drugie. Stagnacja w przychodach na tym samym poziomie od lat, a zysk to loteria.
    Obserwuję tą firmę od dłuższego czasu i potrzebna jest zmiana właścicielska, ponieważ ten właściciel nic już nie będzie potrafił zrobić. Kadra menażerska jest za słaba na ekspansję zagranicą. Trzeba czekać, aż dzisiejszy główny akcjonariusz zdecyduje się sprzedać do tego czasu na wzrosty, o których mówisz raczej nie ma szans.
    Chyba, że jak sugerujesz ktoś napędza kurs i będzie napędzał dalej. Wcześniej, czy później się zreflektuje, szkoda forsy.
    również pozdrawiam,
  • Re: raport za 2016 Autor: ~morro76 [89.77.221.*]
    Sprzedałeś Analityk?
    Ja trzymam.
    Dzis raport, jutro bedą wyskakiwać lub wsiadać z opóźnieniem jest 50/50.
    Na szczęście Hossa na GPW nie odpuszcza
  • Re: raport za 2016 Autor: ~Krzysiek [79.185.54.*]
    Czytam ze świec patrząc na obroty. Jestem za słaby aby podpierać się innymi wskaźnikami, a osobiście doceniam czysty wykres świecowy wymyślony przez Japończyków. Oczywiście nie neguję ludzi posługujących się różnymi wskaźnikami, pozostaje mi podziwiać ich.
    Więc w mojej opinii ktoś skupuje, widać to na każdej kolejnej sesji, a dzisiaj działo się to ponownie. Spore obroty przy utrzymywanym kursie. Tylko nie mówcie mi że ktoś wywala bo będzie zjazd, według mnie ktoś jest w stanie łyknąć każdą ilość byle po jak najniższym kursie.
    Nadal widzę 30 zł lub więcej i nie mam na to żadnego dowodu poza obserwacją rynku.
    A firma jest naprawdę ok., mają zaawansowaną technologię, odbiorców na świecie i poszukiwany produkt potrzebny dla różnych branż.
    Kotwicą jest tylko zarządzanie lub jest to pełna reżyseria, coś jak interesy np. Karkosika, Solorza itp. firma świetna, perspektywy świetne, rynek obiecujący, a zysku brak. Czyli kasa idzie do właścicieli, tylko tylnymi drzwiami.
    Ja czekam na 30 zł.
    Pozdrawiam
  • Re: raport za 2016 Autor: ~analityk [31.2.26.*]
    Cóż mogę powiedzieć ... ciekawy sposób myślenia.
    Co do zasady są dwie możliwości - tak jak mówisz może to być sposób na wyprowadzenie pieniędzy z firmy, niestety jest również druga możliwość mianowicie właściciele, czy prezesi są cymbałami stąd straty.
    Kupili firmę w USA za kilkadziesiąt milionów, a potem zrobili odpis na tą firmę również na kilkadziesiąt milionów.
    Pytanie: wyprowadzają pieniądze, czy są matoły?
    Nie wiem, obie możliwości są prawdopodobne.
    Niestety takich nietrafionych inwestycji oprócz USA było więcej - Brazylia, Indie, co by chyba świadczyło raczej o tym że brak umiejętności menadżerskich niż machloje.
    Trzeba by sprawdzić tą transakcję z Panem Goltzem, który nota bene nadal siedzi w Radzie Nadzorczej. Jak mawiają follow the money.
    Pozdrawiam,
    Nie silę się na ton mentora, nie analizuję (choć pewnie powinienem jako inwestor) tych panów zarządzających, obserwuję po prostu kurs i działania spółki dostępne dla każdego na stronach.
    Oceniam ich właśnie tak.
    Nie wiem dlaczego ktoś skupuje, nie wiem dlaczego nie mają zysków, ale widzę, że będzie rosło i mam nadzieję wtedy pożegnać się ze spółką. W taki sam sposób nie rozumiem na jakim paliwie rosło CIG, ale było to widać, że ma parcie (mówię jako obserwator, już dawno wyleczyłem się z tej spółki).
    Obecnie od kilku lat mam taktykę wychodzić tylko na dodatnich pozycjach i jestem zadowolony ze swoich transakcji, chociaż jak widzicie w SWG siedzę ponad 2 lata ponieważ nie wyczaiłem dość szybko kiedy wyskoczyć, to i tak moja strategia daje mi wystarczające plusy dodatnie.
    A z SWG kłania się pazerność, nie wystarczyło mi 23% w 3 tygodnie, to dostałem wyrok na dwa lata z możliwością przedłużenia.
  • Re: raport za 2016 Autor: ~analityk [31.2.26.*]
    Mówię tylko, że masz ciekawe spostrzeżenia.
    Zobacz wyniki za 2016 rok. Dzisiaj się pojawiły.
    Myślę, że teraz kurs wyskoczy przynajmniej na trochę i będziesz mógł sprzedać jeśli uznasz za stosowne.
    Generalnie mnie te wyniki nie przekonują, bo według mnie są związane z zakończeniem jednostkowego kontraktu Ecotitanium, który zapewne został w znacznej części rozliczony w 2016 roku. Kontrakt był wart ok. 130 mln PLN. Stąd zysk.
    To może nie być trwała rentowność.
    W 2017, 2018 już może nie być tak wesoło.

Właśnie, a mnie nie interesuje jednorazowa poprawa wolę spółki, które wysyłają do mnie jednoznaczne sygnały: osobiście podoba mi się LVC, 11B, CDR, CIE (tych teraz nie mam), SLV, LEN (te mam bo lubię, lub odwrotnie) i duży speed będzie wg mnie miał PEM (ale tam mają kłopoty z uczciwością, pełne sterowanie kursem, niestety).
    SWG mnie jednak już zmęczyło, co nie znaczy, że inni na tym jeszcze nieźle nie zarobią. Zwykle w takich sytuacjach gdy długo gdzieś siedzę z mizernym wynikiem, to potem jest petarda.
    Ale dalej zgodnie ze swoją strategią liczę zysk złożony, a sumarycznie to naprawdę jest ok.
    Pozdrawiam
  • Re: raport za 2016 Autor: ~Morro76 [89.77.221.*]
    Tak tylko jeden kontrakt i sa zadowoleni. Taka firma ma kontrakty podpisane na wiele lat plus serwis. SWG sprzedaje konkretna technologie globalna godpodarka podobno rusza to i zapotrzebowanie na tevhnologie swg tez sie zwiekszy. Nie siedza na 4 literach tylko próbują sie sprzedać wystawiaja sie na targach podpisuja kontrakty. A wykres sam sie narysuje to poprostu matematyka i szeregi czasowe. Po raporcie mamy pewne wzrosty jak duze nie wiadomo plus prezent dywidenda.
    FF jest niewielki, fundusze nie sprzedaja jakos SWG. Kurs jest sterowany przez arbitraz wymiany jakie niedawno byly swiadcza o tym ze niektorzy wiedza wiecej i tyle w temacie. 25 później 30.
    Dzięki za wymianę spostrzeżeń.
    A teraz, w ciągu 1-3 miesięcy będzie weryfikacja, zobaczymy gdzie to się potoczy.

• Re: raport za 2016 Autor: ~man [37.47.46.*]
    Na swojej stronie internetowej Seco Warwick przedstawia co sprzedaje i komu. Wnioski nasuwają się same....
  • Re: raport za 2016 Autor: ~mmm [178.235.40.*]
    Na stronie prezentuja tylko tych, którzy się na to godzą, aby taka informacja była ujawniana. Proponuje się wysilić trochę i poczytać raport, tam jest info ile zarabiają na produkcji danych pieców, w porównaniu do poprzednich okresów. Dodatkowo są informacje o kolejnych zamówieniach itp. Raport jest pozytywny.
[x]
SECOGROUP 0,58% 34,60 2026-04-02 13:33:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.