• Piąty nowy samolot Autor: ~dovado [94.254.145.*]
    Pierwszy nowy samolot A321-211SL przeznaczony dla AeroflotVP-BFF (MSN 7645) https://a320archive.com/msn/7645
    z pełnym wyposażeniem na niemieckiej rejestracji próbnej D-AVYG zauważono wczoraj na lotnisku w Hamburgu Oznacza to że mamy już pieć gotowych samolotów które powinna leasingować Avia Leasing Finansowy Chiny .Linię produkcyjną powinny niedługo opóścić jeszcze 2 A321 https://m.planespotters.net/production-list/search?fleet=Aeroflot-Russian-Airlines&manufacturer=Airbus&type=A321&fleetStatus=future
    Dzisiaj albo jutro powinna spółka podać proponowane uchwały na WZ a więc wysokość proponowanej dywidendy
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~nhyt [192.68.51.*]
    wszystkie cztery A320 mają już imiona
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~dovado [89.174.235.*]
    Aeroflot podał stan swojej floty na 1 kwietnia 2017 i wynika z niego że Aeroflot posiada 1 samolot więcej niż dostępne zestawienia jego floty i że otrzymał jednak nowy samolot w 2017 roku jedynym pasującą dostawą był samolot VP-BEE http://www.airfleets.net/flottecie/Aeroflot-active-a321.htm o czym pisałem gdyż pochodził z Kowna i wtedy ,zarejestrowano jego przelot ale ten samolot nosi nazwę Y.Khariton, a według Rosianów po nim jest jeszcze jeden Yu.Lyubimov
    https://www.aeroflot.ru/cn-en/new/60287 i taka też nazwa widnieje w wiadomości.https://www.aeroflot.ru/cn-en/new/60287 ale nie można go namierzyć ani w dostawach Airbusa ani w zestawieniu floty Aerofloty .
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~lotek [81.190.231.*]
    dovado, skąd wiesz, że dziś albo jutro mają się pojawić komunikaty o dywidendzie i WZA ?
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~dovado [89.174.235.*]
    Tak wynika z terminów z poprzednich lat Według Avisg dzisiaj ma być podany raport roczny sprawdzony przez biegłego rewidenta myślę że Aviaam też poda dzisiaj roczny sprawdzony co podstawą do podania terminu WZ i projektów uchwał .
    zdjeli z karnetu baton 15.000 akcji co stał na 6,10zł
    oczywiście miało być 150.000
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~dovado [94.254.145.*]
    Jeszcze raz strona Aerofloty ze stanem floty
    http://www.aeroflot.ru/ru-en/flight/plane_park
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~lotek [81.190.231.*]
    dovado, mam pytanie. aviaaml jest spółką zależną od aviasg? ta druga ma również bardzo dobre wskaźniki, a kurs jest w zasadzie w bezruchu.
    Aviam jest spółką wydzieloną z AviaSG dla potrzeb wejścia na GPW AviaSG była za duża kapitałowo.Ta sama siedzibą ten sam właściciel pełna współpraca ale AviaSG włożyła mnóstwo kasy niepotrzebnie w lotnisko Żukowski pod Moskwą a nie ma tam dobrego dojazdu z Moskwy i mało linii lotniczych .AviaSG nie płaci dywidendy i ma słabsze wskaźniki chociaż potencjał rozwoju dzięki wejściu z usługami MRO na Azję może z acz ruszać kursem notabene kurs wzruszenia z 12 zł do 24 i trochę się osunął .Nie posiadam ich akcji .
    Tak patrząc na wykres to mamy wyrysowaną flagę z która już nie ma ruchu i musi wybić z formacji .Flagi i chorągiewki
    bardzo często występują na wykresach i stanowią wiarygodny sygnał kontynuacji trendu
    mają podobny wygląd (nachylony przeciwnie do trendu prostokąt i trójkąt) i stosuje się do nich zbliżone kryteria
    występują w połowie dynamicznego ruchu cenowego, stanowią moment kiedy rynki łapią oddech po dużych wzrostach lub spadkach („zimny kompres”)
    kształtują się w krótkim okresie – od 1 do 3 tygodniFlagi i chorągiewki występują w połowie silnego ruchu i dlatego ich zasięg jest łatwy do określenia = wysokość masztu (poprzedzający ruch)
    Wolumen powinien maleć w czasie tworzenia formacji i wzrastać w trakcie wybicia (szczególnie w górę)
    Oczywiście chodzi o formacjė chorągiewki sorry .
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~abc [77.255.108.*]
    z tego wychodziłoby, ze zasięg ruchu to ok. 7,50zł?
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~Andy [185.25.121.*]
    Wczoraj to się raczej wybiło dołem.
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~dovado [94.254.146.*]
    Wybiło ale wróciło bo musiało .To trzecia fala ,kierunek tylko jeden .Wczoraj następny przelot z do Hamburga do Tulizy Airbusa A320-214SL, Aeroflot, F-WWBN, VP-BFH (MSN 7653) 7 Apr. 2017 time: 13:38-15:29
    Airbus podał dostawy w marcu 47 A320 Family sześć A330 w wersji -200 i -300, siedem A350-900s i dwa A380. Airbus' całkowita liczba dostaw od początku 2017 roku to 136 samolotów do 31 marca.
    Ciekawostka
    Biorąc pod uwagę ostatnią aktywność produkcyjną i zamówienia samolotów jakie mają być dostarczone przez Airbusa wynoszące obecnie 6 744 sztuk na koniec marca2017 to stanowi około 10 lat produkcji .Nawięcej zamówień na wąskokadłubową rodzinę A 320 razem 5547 sztuk .Tak że narazie handel używanymi powinien kwitnąć.
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~nico [37.47.9.*]
    Ostatnie 3 tygodnie to raczej trójkąt zniżkujący tu widzę a to raczej nieciekawie. Jak myślicie?
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~lotek [81.190.232.*]
    Bardzo brzydko to wygląda. Do jakich poziomów możemy spaść? Poniżej 5 zł?
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~zibi740 [89.74.170.*]
    Nic złego się nie stanie ,fundy, które chciały wyjść ,wyszły po wynikach .Tutaj będzie dobrze ,tylko trzeba być cierpliwym.
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~nico [89.74.154.*]
    No i sprawdziło się. Dla mnie wybicie z trójkąta dołem oczywiste.
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~lio [81.190.232.*]
    z jakim zasięgiem spadków?
    Może i do ok. 4,80. Lud może zrobić się niecierpliwy ale perspektywy obiecujące więc w każdej chwili może też ruszyć do góry. Tu faktycznie potrzeba cierpliwości.
    Nico podaj definicję trójkąta zniżkującego .Jaki był trend przed dojściem do trójkąta.Przy trendzie wzrostowym wyjście jest górą i zasięg liczy się tylko w górę .Mamy też trójkąty diagonalne zmieniające trend ale nie występują w tym miejscu Jeśli wychodzi dołem tworzy flagę i wychodzi i tak górą .
    Akurat to co napisałeś o flagach i chorągiewkach to prawda. A trójką zniżkujący stanowi jakby etap przejściowy przed kontynuacją trendu choć może też być etapem końcowym. Niby przy dojściu trend wzrostowy ale ja tam bardziej widziałem trójkąt zniżkujący choć może nie idealny. Obroty powinny maleć a tego raczej nie było. Po dzisiejszej sesji to bardziej jak flaga wygląda. Gdyby ktoś dziś nie wyciągnął trochę kursu to cena byłaby w okolicach dolnej krawędzi. Ja to tak interpretuję. Może czasami się mylę ale z chęcią czytam mądrzejszych.

• Re: Piąty nowy samolot Autor: ~sasklacz [89.73.250.*]
    Chetnie przyjme chwilowo 4.8 bo troche ostatnio zarobilem na kolkach na polimeksie :)

• Re: Piąty nowy samolot Autor: ~Emil [89.71.184.*]
    Na moje to ktoś trzyma przy 5,55 zł a sam sprzedaje to co ma po 5,70 i niżej. Wygląda to na wyjście z inwestycji a przy tak słabych obrotach i płynności na papierze inaczej się nie da. No, ale to tylko moja opinia.
    06.04.2017 240 "odnowienia świadectwa operatora LLC” DART Ukraina.
    Dart kupował samoloty od Aviaam i leasingował lub sprzedawał do Iranu który ma olbrzymie zapotrzebowanie po zdjęciu embarga odebrał już trzy nowe Airbusy. Za pierwszy samolot zapłacono bezpośrednio z irańskich środków, ale pojawiły się wątpliwości co do kredytów na zapewnienie kupna niemal 180 maszyn. Zachodnie banki nie palą się do finansowania umów z IranAir i zachodnimi firmami, bo obawiają się amerykańskich sankcji bankowych po ochłodzeniu z administracjąTrampa .Może się okazać że Iran bedzie musiał leasingować używane 12 lotnie samoloty na czym Aviaam może bardzo skorzystać .Wystarczy sprawdzić rejestr statków powietrznych Ukrainy http://www.avia.gov.ua/documents/rcps/vrcps/24020.html. Pod numerami 23/29 /35/681/682 właścicielem tych samolotów są córki spółki Aviaam a jeśli wpiszemy rejestrację tych samolotów na https://www.flightradar24.com/50.55,18.93/7 to latają one w Iranie
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~lotek [81.190.225.*]
    dovado, jakie wyniki szacujesz za pierwszy kwartał? Nic wyjątkowego się nie wydarzyło, jak np. pośrednictwo w sprzedaży. Myślisz, że mogą być kiepskie?
    Nie szacuję   bo  przez moje szacunki niektórzy ponieśli straty  Sprzedają 4 samoloty w 4 q najwyższe przychody  a księgują  stratę . Sprawdziłem dokładnie pierwszy kwartał 2016 i wtedy zaksięgowano sprzedaż 1 Airbusa A319  za kwotę 8 mln i  takie dokładnie przychody zaksięgowano  w sprzedaży samolotów kierując tę sprzedaż na kraj  Wyspy Dziewicze .Problem  że do lini Aurora sprzedano razem trzy  samoloty A319  ale przychodów  już nie zaksięgowano za pozostałe 2 samoloty Jeśli  wežniemy rubrykę państwo wyspy dziewicze  gdzie zaksięgowano  w1 q sprzedaż pierwszego A 319 to w 4q zaksięgowano  dokładnie 2 razy więcej przychodów dokładnie jakby do tego kraju sprzedano jeszcze dwa A319 po tej samej cenie .Chodzi o to że przychody ze sprzedaży  w 4 q mogły nie pochodzić z 4 q tylko ze sprzedaży w 2q   .To samo w 4q spółka raportuje  sprzedaż 1 A 320  do Irlandi Są na to papiery  Ministerstwa transportu Litwy że nowym właścicielem jest spółka z Irlandi  ale przychód na ten kraj w 4 q z Irlandii to tylko 1 mln $ a samolot wart był 10 mln$ więc przychód nie pochodzi ze sprzedaży  tego samolotu 
    bo samolot  był na aktywach trwałych a nie w zapasach i mósiał by być wyższy .Nie chcę kogoś wprowadzić w błąd ale może nie być zaksięgowana sprzedaż samolotów  z 4 q 
    i zostanie  zaksięgowana w 1q   Nie rozumiem przeszacowania wartości floty o 32 mln $ Jedynie  że samoloty te zostały sprzedane ale nie rozliczone i nie ma ich w przychodach  Dopiero w momencie rozliczenia trasakcji  przejdą one przez przychody  .Swiadczy o tym państwowy rejestr  statków powietrznych Ukrainy poz 23 i poz 35 wg niego   stan luty 2017 dwa A 321  należą wciąż do Aviaam a więc sprzedaż nie jest rozliczona .Tak że nawet nie próbuję szacować   Pisałem że dwa A 320 z Aerofloty zostały przeniesione  do Cypryjskiej floty  
     Aviaam mogła być pośrednikiem bo leadingodawcą byli Chińczycy a Aviaam utworzyła spółkę córkę w 4 q 2016 roku na cyprze .Jednym słowem czarna magia  .

• Re: Piąty nowy samolot Autor: ~lotek [81.190.225.*]
    dopóki wyniki będą nieprzewidywalne czyli jak piszesz "czarna magia" - jak np. w 4 kwartale, dopóty nie ma co liczyć, że pojawi się większy kapitał, który by mógł wyciągnąć kurs w górę. szkoda bo spółka wygląda ciekawie i mogłaby dać niespotykaną stopę zwrotu.
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~Emil [89.71.184.*]
    Dodam tylko tyle, wyniki na papierze poprawione znacząco i... brak dywidendy. Dodam, że rok wcześniej (o czym wiecie) przy gorszych wynikach dywidendę wypłacono. Moim zdaniem spółka będąca spoza naszego kraju powinna bardziej starać się przekonać do siebie akcjonariusza (raporty okresowe, dostęp akcjonariuszy do informacji, transparentność, wizja rozwoju itd.). Chylę czoła przed "dovado", który robi tutaj ogromną robotę. Z drugiej strony tak, jak wspomnieliście póki będzie czarna magia, to będzie jak będzie. Pozdrawiam.
    Nie jest tak źle. Należy tylko  przy tego rodzaju spółce handlu samolotami rozpatrywać wyniki zysku w ujęciu rocznym .A tu wynik jest 60 % lepszy r/r.Ale spółka oprocz handlu zajmuje się również leasingiem i tutaj mamy leading floty dwa razy droższej niż rok temu i cztery razy  droższej niż dwa lata temu (rzeczowe składniki majątku trwałego  )i odpowiedź że wynik nie jest na papierze a cały zysk zarobiny przez spółkę http://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-bilans/AVIAAM Oczywiście samoloty te są w rzeczywistości i flotę każdy może podziwiać bo kilkakrotnie podawałem linki

Rynek zareaguje na dostawy dla Aerofloty floty wartej 800 mln$ a więc 3,2 mld Pln podczad gdy teraz ta flota warta  jest 500 mlnPln .Wydaje się że rynek czeka na pierwszą dostawę sprzedaż i leasing zwrotny do Aerofloty Myślę że nie ważne że pierwszy zysk będzie dopiero w 2q 2017 bo rynek dystansuje przyszłość wcześniej tylko czeka na urzeczywistnienie się  tej umowy  o współpracy strategicznej .Strata 4q papierowa Proszę sprawdzić raport 1q i przejęc ie spółki Dikkys Investment z papierami dłużnymi wzamian za samolot Dług przeszedł przez rachunek zysku powodując stratę a zysk z otrzymanego samolotu tylko przez bilans powodując wzrost przeszacowania floty ale nie w rachunku zysku tylko w bilansie .Jak ruszą dostawy rynek zareaguje Jak wiemy z fabryki wyszły  już 4A320  i 1 A321 i odbywają loty testowe. Cierpliwość zalecana .
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~nhyt [77.112.111.*]
    http://www.rusaviainsider.com/russia-airlines-fleet-price-wars/

The average age of Russia’s aircraft fleet has slipped from 11.2 years at the start of 2016 to 11.6 in 2017, largely as a consequence of rising leasing costs due to a weaker ruble, observes Andrey Kramarenko, a leading expert at the Institute for Transport Economics and Transport Policy Studies at Russia’s Higher School of Economics. The average age trend is likely to continue in the coming years.

co dla jednych jest kosztem, dla innych zyskiem :)))

Valery Okulov, Russia’s Deputy Minister of Transport, has said that the average aircraft acquisition rate among Russian operators is about 60-70 airframes per year. With substitutions included, the average annual number of deliveries is estimated at 75-85 aircraft. Two thirds of these units are either in the 50-110- or 140-220-seat categories. Up to 2035, it is expected that Russian airlines will collectively receive up to 2000 airframes, of which up to 1300 will offer mainline services.

oby z tych dużych liczbach znalazła się tez samoloty leasingowane od avii

Russia’s Ministry of Transportation notes that the world trend for the average aircraft lease period now stands at 7-12 years. This is because new-generation aircraft have longer key check intervals, a factor which will also influence developments in the Russian aviation market.

czyli niższe koszty leasingodawców
    Autor pisze że wzrost ruchu padażerskiegi będzie na pozionie 3%a z danych za marzec opublikowanych wvzoraj wzrost ruchu jest 17,7 % więc dziwne te jego obawy http://www.rusaviainsider.com/russian-air-passenger-traffic-17-7-march/
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~koń [83.5.194.*]
    Mesotania mniej o 3%. ??? Kto to odbiera.
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: blogprezesa [37.248.152.*]
    Może te milion akcji chińczycy odkupili i czekają nas wzrosty jak były na Bumechu :-)
  • Re: Piąty nowy samolot Autor: ~Giga [84.203.12.*]
    Prezes przyznaj się kiedy powiadomisz nas o przekroczeniu progu 5%?
    Czy oby zapomniałeś nas o tym powiadomić?
    Dnia 2017-04-11 o godz. 23:00 ~nico napisał(a):
    > Akurat to co napisałeś o flagach i chorągiewkach to prawda. A trójką zniżkujący stanowi jakby etap przejściowy przed kontynuacją trendu choć może też być etapem końcowym. Niby przy dojściu trend wzrostowy ale ja tam bardziej widziałem trójkąt zniżkujący choć może nie idealny. Obroty powinny maleć a tego raczej nie było. Po dzisiejszej sesji to bardziej jak flaga wygląda. Gdyby ktoś dziś nie wyciągnął trochę kursu to cena byłaby w okolicach dolnej krawędzi. Ja to tak interpretuję. Może czasami się mylę ale z chęcią czytam mądrzejszych.
    >

Gdyby moja mądrość była tylko dziesieć razy mniejsza niż głupota którą się wysławiam i piszę to można byłoby coś wyczytać .Dobrze to interpretujesz . Sorry Nico za uwagi .Z pewnością mądroscią nie grzeszę co widać po obliczeniach przewidywanych zysków i dywidendy .
[x]
AVIAAML 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.