Nie szacuję bo przez moje szacunki niektórzy ponieśli straty Sprzedają 4 samoloty w 4 q najwyższe przychody a księgują stratę . Sprawdziłem dokładnie pierwszy kwartał 2016 i wtedy zaksięgowano sprzedaż 1 Airbusa A319 za kwotę 8 mln i takie dokładnie przychody zaksięgowano w sprzedaży samolotów kierując tę sprzedaż na kraj Wyspy Dziewicze .Problem że do lini Aurora sprzedano razem trzy samoloty A319 ale przychodów już nie zaksięgowano za pozostałe 2 samoloty Jeśli wežniemy rubrykę państwo wyspy dziewicze gdzie zaksięgowano w1 q sprzedaż pierwszego A 319 to w 4q zaksięgowano dokładnie 2 razy więcej przychodów dokładnie jakby do tego kraju sprzedano jeszcze dwa A319 po tej samej cenie .Chodzi o to że przychody ze sprzedaży w 4 q mogły nie pochodzić z 4 q tylko ze sprzedaży w 2q .To samo w 4q spółka raportuje sprzedaż 1 A 320 do Irlandi Są na to papiery Ministerstwa transportu Litwy że nowym właścicielem jest spółka z Irlandi ale przychód na ten kraj w 4 q z Irlandii to tylko 1 mln $ a samolot wart był 10 mln$ więc przychód nie pochodzi ze sprzedaży tego samolotu
bo samolot był na aktywach trwałych a nie w zapasach i mósiał by być wyższy .Nie chcę kogoś wprowadzić w błąd ale może nie być zaksięgowana sprzedaż samolotów z 4 q
i zostanie zaksięgowana w 1q Nie rozumiem przeszacowania wartości floty o 32 mln $ Jedynie że samoloty te zostały sprzedane ale nie rozliczone i nie ma ich w przychodach Dopiero w momencie rozliczenia trasakcji przejdą one przez przychody .Swiadczy o tym państwowy rejestr statków powietrznych Ukrainy poz 23 i poz 35 wg niego stan luty 2017 dwa A 321 należą wciąż do Aviaam a więc sprzedaż nie jest rozliczona .Tak że nawet nie próbuję szacować Pisałem że dwa A 320 z Aerofloty zostały przeniesione do Cypryjskiej floty
Aviaam mogła być pośrednikiem bo leadingodawcą byli Chińczycy a Aviaam utworzyła spółkę córkę w 4 q 2016 roku na cyprze .Jednym słowem czarna magia .