• Nowe czasy Autor: ~Kalif [92.63.47.*]
    Znowu muszę to pisać bo mi wątki kasują. Skończyły się spokojne czasy, zaczęły lewe transakcje i bajzel, nic nie jest pewne, nic nie wiadomo. Miałem spędzić tu spokojne dwa lata, raczej tego nie dotrwam.

Petrofox sprzedany za 14 mln plus akcje awbudu z kapitału zakładowego za 7,4 mln dla wuczynskich, pożyczka dla Petrofoxu 19 mln. Ciekawe na co ta pożyczka, zresztą będą pożyczali sami sobie.
  • Re: Nowe czasy Autor: ~Kalif [92.63.47.*]
    Komputery grają nam na walorze :) Od 10.43 do 10.47 wystawiałem akcje na sprzedaż po 5,7, mimo że nie było oferty kupna to wszystko co wystawiałem zostawało zrealizowane w ułamku sekundy, nawet nie zdążyło się pojawić.

Zostawiam część akcji, zobaczymy co będzie dalej. Odkupię najwyżej powyżej 6.
    Kupiłem bumech, życzę i wam powodzenia.
  • Re: Nowe czasy Autor: ~awbet [164.127.24.*]
    Ja tam się dopakowałem w promocji, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Powodzenia z Bumechem
  • Re: Nowe czasy Autor: ~budowa [89.231.54.*]
    Cieszę się że jesteś a raczej byłeś jednak tego się po tobie nie spodziewałem.
    Zasiałeś panikę niepotrzebnie.

Komunikat oficjalny ze spółki:
    "Zawarcie umowy inwestycyjnej związanej z możliwym pośrednim nabyciem akcji Emitenta"
    2017-02-01 18:16:00

[...]
    Zgodnie z Umową Inwestycyjną, w razie dokonania wyżej opisanej transakcji, Pan Michał Wuczyński i Pan Andrzej Wuczyński będą posiadali pakiet łącznie 15% akcji Emitenta w wyniku ich nabycia od Petrofox, kontrola nad zarządzaniem Emitentem pozostanie w gestii Pana Michała Wuczyńskiego i Pana Andrzeja Wuczyńskiego, Pan Michał Wuczyński pozostanie Prezesem Zarządu Emitenta a Pan Andrzej Wuczyński będzie nadal pełnił funkcję Wiceprzewodniczącego Rady Nadzorczej. Nadto, zgodnie z Umowa Inwestycyjną, struktura organizacyjna Emitenta pozostanie bez zmian, Emitent ma kontynuować dotychczasowe kierunki działalności budowlanej oraz specjalizacji kubaturowej, przemysłowej i ekologicznej z uwzględnieniem planu dynamicznego rozwoju działalności w zakresie budownictwa mieszkaniowego.

Powyższa informacja jako pośrednio dotycząca Emitenta została uznana za informację poufną jako mogąca mieć wpływ na cenę akcji Emitenta.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/AWBUD-Zawarcie-umowy-inwestycyjnej-zwiazanej-z-mozliwym-posrednim-nabyciem-akcji-Emitenta-7497250.html 
    Nie ryzykuje w tej niepewnej sytuacji, do wczoraj byłem pewien Awbudu, technicznie wygląda dobrze, fundamentalnie też, ktoś kupił 18 tys. moich akcji zanim się pojawiły na sprzedaży, mimo że kupna nie było.
    Niepokoją mnie tylko Ci nowi inwestorzy, niepokoi mnie to że zaczęła się komputerowa spekulacja na walorze, a ja nie wiem co oni tam zaprogramowali.

I najważniejsze, kilka lat temu miałem akcje Midasa gdy nadeszła informacja o inwestorze, którym był Solorz-Żak, jedyna firma posiadająca częstotliwości LTE, zaczęła się spekulacja, rollercoaster (okolice 2010 roku), straty rzędu 60%, dzisiaj poszukajcie NFI Midas. Nie ma.
    Przebije 6,30 to będę myślał dalej, zarobiłem ok 25%, jak kupię 10% wyżej nic się nie stanie a ryzyka uniknę. Moje wpisy raczej nikogo nie przekonały. Czekamy :)
  • Re: Nowe czasy Autor: ~dyzma [37.47.47.*]
    Jeżeli przebije 6,30 to zatrzymać się może na 8,50- 9,00
    Ładnie ciągnie.
    Przynajmniej na 7,5 :)
  • Re: Nowe czasy Autor: ~jupik [188.146.91.*]
    Kolejny pakiet po 7,50. Będzie jazda
    No to jakiś kolejny pakiet, będą pewnie z rynku reszte dokupować żeby próg przekroczyć
    Ewidentnie nowe czasy na spółce
    Po prostu dobra spółka się zrobiła to i zaczyna się ruch koło niej

• dociagnie do 6.90 i ...... Autor: ~ww [37.248.157.*]
    jw
  • Re: Nowe czasy Autor: ~dada [31.1.116.*]
    6,3 po raz pierwszy
    Jeśli grubsze tego nie pociągnie to na drobnice w tym momencie nie ma co liczyć. Jak będzie zobaczymy.
  • Re: Nowe czasy Autor: ~dada [31.1.116.*]
    ciekawe kiedy zabroknie akcji?
  • Re: Nowe czasy Autor: ~dyzma [193.17.14.*]
    brawo dla tych co im teraz oddaja ha ha wzieli pakiet po 7,50 a wy im dajecie po 6,40 brawo wy
  • Re: Nowe czasy Autor: ~gwizdek [37.47.137.*]
    No idzie o przejęcie firmy, ale i tak jestem w szoku, że Wouczyńscy się sprzedali, choć może kilkanaście baniek + 15% akcji i robota za dobrą pensję to jest to o co im chodzi.
    Powtórzę - dla mnie to szok.
    Pakiety po 7,5 to oznacza bazę cenową, niżej jak pisał kolega nie sprzedawać. Jak Murapol nie odkupi od fundów to będzie miał co zbierać, cena będzie godziwa.
  • Re: Nowe czasy Autor: ~jupik [77.255.122.*]
    No to już wiemy kto kupił 15% po 7,50. To nie fundusze przekladaly. Brawo murapol, rynek musi być zaskoczony. A do odebrania kolejne akcje od petrofoxu. Limitem będzie niebo. W poniedziałek widły i w stronę 10 zł.

Liczyłem się z tym że koło Awbudu i Vantage zakręcą się żeby wykupić/przejąć/objąć udziały.
    Vantage jak widać zostało właśnie w rodzinie, kura znosząca złote jajka zawezwana.
    Awbud druga kura-nioska, zakręcili się i weszli.

Trzeba zauważyć że przy kursie jakieś 6,30-6,40 osiągnął dopiero C/WK=1 (!)
    Patrząc na kontrakty (ile było na jesieni i w grudniu), zwiększone gwarancje bankowe, nowa struktura właścicielska, to że Wuczyńscy zostają itp itd to mogę za 1-2 lata sprzedać ale już przy dwucyfrowum kursie. Chyba że wcześniej zmuszą wykupem.

Wg mnie tutaj jeszcze będą ruchy fundów, bo jeszcze można zarobić.

Tak. Dzisiaj był ostatni dzień promocji
    Nie że zaklinam rzeczywistość bo sprzedałem za wcześnie, ale zastanawiam się czy nie odbije się od 7 zł i nie nastąpi głębsza korekta, może nawet zmiana trendu średnioterminowego, ciągle dręczy mnie też możliwość wycofania Awbudu z giełdy.
  • Re: Nowe czasy Autor: ~Maks [94.229.209.*]
    Raczej chyba się mylisz. Nie po to Petrofox oddał tak tanio taki duży pakiet akcji aby teraz Awbud schodził z giełdy. Niedługo te nowe 15 procent akcji może być więcej warte niż te stare 56. Gdy papier łamie wszelkie opory....
    A ja wam mówię że petentów sprzeda swoje po blisko 10 zł. Dodajcie do ceny transakcji kwotę pożyczki, pewnie będzie" bezzwrotna". A jaśniej abadon kupi spółkę z wymagana pożyczka której sam udzielił. Musieli cenę nieco za kamuflac, żeby rynek pozwolił z wolnego zebrać z 10% po rozsądnej cenie. Chociaż pewnie jutro 7,50 przed nami.
    No nawet wydanie Parkietu kupiłem bo myślałem że się coś tam nowego dowiem. Ale nie bardzo.
    Generalnie jesteśmy zgodni że Awbud dobra spółka.
    Ja myślę że jest gdzieś w zamyśle wycofanie tylko chyba by nie oszukiwali tak wprost rynku skoro podali komunikat oficjalny że Wuczyńscy zostają i w akcjonariacie i na stołkach, a Awbud będzie kontynuował działalność.
    Ustawili pułap 7,50 a wyczytałem że cena nie może być niższa niż średnia i wyższa niż zapłacił akcjonariusz w ostatnim roku czyli właśnie cena z pakietówki.
    Tak że myślę że jeszcze nie teraz no ale w razie czego po 7,50 mogę się zastanowić.
    Proponuję jak zawsze kto nie chce wyskakuje, kto cierpliwy czeka.
    Ciekawy jestem co zrobi Noble fund?
  • Re: Nowe czasy Autor: ~awbet [109.243.255.*]
    Jak się spółkę wycofuje z giełdy to się można było przekonać na przykładzie Elektrimu :) Nigdy tej procedury Panu S. nie zapomnę.

Co do Awbudu - nie po to Awbud wchodził tylnym wejściem na giełdę przejmując Instal Lublin, a teraz sprzedaje się w następne ręce żeby tak po prostu zawinąć się i opuścić grajdołek.

Moim zdaniem w krótkim terminie (do końca miesiąca) można być spokojnym. A potem, albo w między czasie dowiemy się więcej.
    A co do funduszy to wyobrażacie sobie że akcja nie jest dogadana?? A zresztą kto naraił ten deal Wuczyńskim??
    Coś te fundusze za łatwo oddają "kure znoszącą złote jaja"
    Swoje zarobiły
    O Fundusze bym się nie martwił :)
    Jeśli ktoś uważa że rośnie tylko dlatego że "rynek" kupuje to jest jeszcze "młody i niedoświadczony" :)
    Na takim walorze jak AWB kurs rośnie bo:
    a) rozprowadzającemu to nie przeszkadza
    b) rozprowadzającemu o to chodzi
    c) rozprowadzający leży nieprzytomny na OIOMie, a szare myszki (drobni) kupują jak szaleni :)

pomyśl i zaznacz właściwą odpowiedź
  • Re: Nowe czasy Autor: ~abcd [89.228.241.*]
    Coś Kalif pomyliłeś się w swoich typowanich. Za wszcześnie sprzedałeś a przy tak dużej ilości akcji miałbyś roczną średnią pensję więcej dziś :) Kilka dni za wcześnie :) tu będzie dalej rosło a Bumech będzie spadał w dół.
    Dokładnie. Ale piłka nadal w grze :)
  • Re: Nowe czasy Autor: ~abcd [89.228.241.*]
    To takie ryzyko giełdowe.Trzeba to wkalkulować i przechodzić spokojnie jak i nad dużymi zyskami jak i stratami. Jestes pierwszym , kto tak otwarcie pisze o swoich inwestycjach. Można wiedzieć jak długo inwestujesz oraz jakie spółki miałeś w portfelu?
    To kiedy 9 zeta Panie i Panowie?
    na jesieni
    siedzimy ... nic się nie dzieje ...

poczekajmy na infa o zgodzie na przejęcie, jakieś kontrakty, wyniki
    wiosna idzie
    Jak jakieś pierdoły to na każdym forum mieliśmy informację od awbudu, a jak rzeczywiście wypadałoby coś wyjaśnić to nic nie napiszą. Sprzedają spółkę i też dowiadujemy się ostatni, po fakcie.
    To co, 5,30 czy szturm na 7,30? Bo górnej lini trendu koniec końców nie dotknęło
    Dobra, nadrobiłem zbyt wczesną sprzedaż Awbudu z nawiązką, zastanawiam się nad powrotem jak się tu trochę rozjaśni, znikoma podaż, może jutro, w poniedziałek atak na szczyt.
    Zerknijcie tu, zebrałem trochę informacji o konkretnej formacji w jednym miejscu, akurat was o opinie zapytam bo paru bystrzaków tu na awbudzie siedzi.
    http://kalifinc.blogspot.com/
  • Re: Nowe czasy Autor: ~observer [185.16.32.*]

No można powoli wracać na Awbud w okolicy 6,50 bo za chwilę kolejny duży kontrakt i formalne porządki
    No i stało się co się stało.
  • Re: Nowe czasy Autor: ~fan [89.70.253.*]
    miales racje
    na blogu pisz odpisz
[x]
AWBUD 0,00% 0,95 2020-09-09 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.