Pamiętacie 9 miesięcy temu Alma zatrudniła tego "speca" Macieja Wojciechowicza ... do tej pory nie znalazłem nigdzie merytorycznych przesłanek dla czego... poza tym że go chcieli wyrzucić z Makro(również prawie upadającą firmę)... http://www.dlahandlu.pl/tagi/Maciej-Wojciechowicz,15552,0.html ... a 9 miesięcy później sanacja/bankructwo??? W biedronce za kiełbasę powinni go wymienić... byłby przynajmniej jakiś zysk z odsprzedaży... a tak ściągnął kolegę/ kolegów (był artykuł na portalu spożywczym-komenarze były najciekawsze) speców od kładzenia firm... i efekt wszyscy widzą... a za ile??- za dziesiątki tyś miesięcznie !. A Propos Biedronki.... zatrudnili też Jacka Sobczyka(- pisali swego czasu o jego "kompetencjach" na jakimś portalu), pamiętacie denne paletowiska i głupie pomysły z gazetkami... wcześniej tego nie było więc to zapewne "pana" zasługa... i tym samym odpływ klientów... . Konsekwencją działania "speców" od kładzenia firm.... jest ucieczka zarządu .... http://www.dlahandlu.pl/handel-wielkopowierzchniowy/wiadomosci/alma-market-traci-czlonka-zarzadu,55168.html Wnioski i poziom kursu gdzie te nazwiska się pojawią sami możecie ocenić.... bo tu zaraz będzie 0,1-0,15zl za akcję.
Nie analizowałem u nich kadry zarzadzajacej a widac trzeba bylo... Ale z drugiej strony wiadomo przecież że ryba psuje się od głowy, dla tego w sanacji się ich łatwo i bezkosztowo pozbędą. I faktycznie od niecalego roku robili głupie ruchy i odstarzali od zakupów. Cierpliwi na pewno tu jeszcze zyskają!
Ten z makro to wyjątkowy gość nie wiem gdzie akcent kretynczykretacz ale był jeszcze dyr finansowy pan łukaszmagiera który zarządzał ta firma od kilku lat w ramach jakiegoś projektu z PwC. To był dopiero niekompetentny człowiek-tobyldebil co z nim teraz awansował ?
Za fatalną sytuację alma market odpowiedzialność ponosi przede wszystkim zarząd, rada nadzorcza oraz kupcy. To Ich niekompetencja doprowadziła do tego, iż firma jest na granicy upadłości, i jakakolwiek próba ratowania firmy z "tymi" ludźmi mija się z celem...
To prawda zarząd i rn a kupcy?tylko ze tymi kupcami ktoś zarządza/ł i jeżeli zostało wdrożone zarządzanie projektowe /priorytet najwyższy ? To tez szef projektu tak?
Widzę że emocje na tym forum biorą górę . Nie ma się co dziwić ale nie osądzajcie tak bez skrupułów i bez całkowitej wiedzy na tematy które nawet w samej firmie były mocno utajnione. Zgadzam się że to kadra zarządzająca jest winna takiej sytuacji ale już nie pokusiłabym się o identyfikację personalną . Jedyne co widoczne na pierwszy rzut oka to zbyt rozbudowana kadra zarządzająca w porównaniu z ilością zwykłych pracowników (poza działem księgowo-rozliczeniowym który był moim zdaniem "przeludniony"). W temacie kupców - różnie bywało (znam większość) ale uważam że to dobrzy specjaliści jeśli potrafili mimo trudnych warunków pracy (niespójne, nierzadko złe decyzje kadry zarządzającej ) odnaleźć się w tym bałaganie i działać do końca . Część z nich znam od lat , byli to ludzie wiernie oddani swojej firmie . Firmy które ich teraz zatrudnią , mogą tylko zyskać.
Nie najlepszą ocenę wystawia się temu który wszystkich tych ludzi zatrudniał. Tak to o panu tu mowa panie MAZGAJ. Ale w końcu to pana zabawki więc baw się pan nimi do szybkiego końca.
A czy któraś/któryś z tak tu krytykujących sam z sukcesem prowadził 21 lat jedną firmę? Jeśli tak - chylę czoła kompetencjom i doświadczeniu - jest Pani/Pan partnerem do rozmowy. Jeśli nie - zapraszam do tworzenia firmy - spotkajmy się za 21 lat i porozmawiajmy. Tak na marginesie - na dużym rynku w RFN też luksusowe sklepy spożywcze jak Mayer&Beck zakończyły działalność. Domów towarowych w stylu w stylu Karstadt, czy sklepów wysyłkowych jak Quelle już nie ma. Zapraszam do banku - gdzie znajdziecie naprawdę indywidualną obsługę - wynegocjujecie każdy parametr obsługi? Słucham? W odniesieniu do handlu - powiecie, że w sklepiku osiedlowym? Błąd - sam próbowałem w kilku sklepach zamówić coś spoza oferty. Zawsze słyszałem tylko - nie ma w hurtowni. I tyle. Standardy obsługi się niestety obniżyły. Takich sklepów jak Bomi, czy Marcpol już nie ma. A często tylko w nich byl określony towar. Wygląd sklepu, kultura obsługi, atmosfera - też były inne. Ja podziwiam ludzi, którzy przez 21 lat walczyli o utrzymanie tego standardu w Almie. Podjęli słuszne działania - wprowadzili markę własną - tańszą, ale w znakomitej części b. dobrą - czego o wielu innych markach własnych nie powiemy. Kawa to była kawa, przecier pomidorowy to przecier pomidorowy. Niestety - o problemach sdecydowało schematyczne milczenie typu - Alma - to drogo. Konkurent Pior i Paweł zastawiony w sklepach tak, że nie da się przejść w aktualnej gazetce ma tylko towary marki własnej. A na pieczywo nie ma nawet papierowych torebek. Zresztą - porównajcie ostatnie gazetki Piotra i Pawła i Almy. To zupełnie inne podejście. Wniosek: mam nadzieję, że mniejsza Alma przetrwa i wróci do formy.
Po raz drugi czytam na forum post który podpisał niejaki "gość". Wyraźnie stara się być czyimś sprzymierzeńcem i próbuje poprawiać "na siłe" wizerunek bankrutującej spółki. Tylko kto to jest i jaki ma w tym cel?
W Almie nowy dyrektor już po trzech miesiącach dorobił się ksywki - Maciuś Pierdolewicz. Jest to bardzo dobre określenie dla tego super mitomana - nawet taki sprytny facet jak Mazgaj dał się na jego pieprzenie nabrać. Szkoda firmy, którą Pierdolewicz w 8 miesięcy rozłożył.
A może na tym właśnie polegał geniusz Mazgaja że sprytnie zwalił winę na swoich menadżerów? Doskonale wiedział jak wygląda sytuacja firmy i potrzebował parawan, bufory ? To w jego stylu!! On niewinny. On nic nie wie. On dał władze dyrektorom. G prawda! O wszystkich sam decydował. Typowe ręczne sterowanie z tekstem że nie wie ale tak czuje.
A może sam Mazgaj pisze te posty zwalajac na innych całą rozp....chę w firmie. On jest wyłącznym sprawcą tej sytuacji!!!
Czy ktoś wie ile może pracować w jednym sklepie Almy pracowników .Ja myślę że nie więcej ja 20-30 to i tak dużo Ja podzielicie sobie 1300osób do zwolnienia to daje zamknięcie ok 50 sklepów a ile ma alma wszystkich sklepów Cos mi się wydaje że to jest całkowite zwijanie biznesu .Na odprawy będzie potrzeba ok 10mln zł minimum Czy to będzie powtórka z Bomi zobaczymy jak silny jest Pan Prezio który swój majątek zdołował o 90% w ciągu roku Brawooooo za kompetencje. Jedynym wyjściem jest mega emisja co najmniej 30-50 mln akcji po 1zł a to wiadomo co znaczy dla obecnego kursu Radze się trzymać z daleka póki co.
Hej. Sprawdziłem Twoje informacje... i faktycznie ... dziś sprzedałem większość akcji... Ci Panowie tz. Maciek WOJCIECHOWICZ i coś tam Kudrycki bo o nim pisałeś to niezłe kuglarstwo... obydwoje byli na wylocie w Makro właśnie dla tego... tam ich się chcieli pozbyć odrazu bo psuli firmę- subtelnie to ujmując. Ten drugi położył jeszcze jedną sieć!!! To mi wystarczy!! Ku PRZESTRODZE !!! GDZIEKOLWIEK BĘDĄ PRACOWAC - U C I E K A Ć !!!!
uzupełnienie dot. Zbyńka Kudryckiego http://www.portalspozywczy.pl/forum/126876_0.html najlepsze są komentarze, już w marcu AD 2016 wieszczono rychły upadek Almy
sami specjalisci: "
- Taaa..Geant zbankrutował...
- potem był w Fruttaviva...czy jakoś tak...ale sie nienadawał...
- w Aholdzie onanizował się słowami i zadnego projektu nie zrobił bo platforma juz byla zorganizowana,
- a ze w Carrefour to nie przeszło więc..dał nogę...
- naściemniał w Makro...a ze ostanie lata w Makro to bicie piany...wiec go wreszcie posuneli...
- no i teraz Alma...hmmm...jak sie zatrudnia takie ściemy..to Alma ma niezbyt dobra przyszłość..."
Znaczy się facet był od brudnej roboty. Pytanie tylko kto mu ja zlecił. Obstawiam, że jednak nie pan M. Robotę wykonał b. dobrze i nie zostanie mu to zapomniane. I zapewne na tym nie straci.
ktoś ich zamierza kupić , chodzą już nieoficjalnie plotki , kurs dołowany jest ewidentnie pod przyszłe info, które oczywiście będzie pozytywne, spekulacja jawna. Jak dotąd nie widziałem żeby postępowanie sanacyjne odmówiono komuś ...
Dziś wyleciał Wojciechowicz - teraz kolej na Sobczyka. Może jeszcze uda się uratować tę firmę, gdy da się szansę starym i znającym firmę i warunki działania na tym rynku pracownikom. Dość farbowanych menagerów - w Almie jest wielu mądrych ludzi na średnim szczeblu zarządzania, którzy mogą tę sieć ratować!!!
Czyli jednak... Wyrzucili Macieja Wojciechowicza i kurs podskoczył... zostało jeszcze dwóch - KUDRYCKI ten od upadających spółek i Sobczyk -odrzut w z Biedry -------------- i będziemy tu mieć kolejne +10% ?! Zapinać Pasy i czekać na info!!!!!!