• do rekomendacji ING już blisko Autor: ~moby_dick [89.67.28.*]
    co niektórzy będą musieli przepraszać ING za te wiadra pomyj które poleciały

Analfabetyzm ekonomiczny społeczeństwa w końcu znalazł odzwierciedlenie we władzy
  • Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~mozliwa [37.47.102.*]
    juz ponizej! ,a bedzie jeszcze taniej, mozliwa jednocyfrowka
  • Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~www [193.169.19.*]
    Dobrze się rekomenduje mając pieniądze i dużo akcji Newagu, czyli mając możliwości manipulacji kursem. Wtedy rekomendacja staje się "samospełniającą" przepowidnią. A że będzie taniej ? Dywidenda jeszcze o 1 zł obniży kurs. Czekam na wezwanie po 15zł.
  • Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~mjesn1 [5.174.12.*]
    Wiesz "www" mam podobne przemyślenia.
    Jak patrzę na ruchy ceny tej firmy to wyglądają one jakby za wszelka cenę wpisywano sie w rekomendacje, by potem wykazać, ze ktoś miał rację i rekomendacja była słuszna i nie ma podstaw do postawienia zarzutów autorowi. Słusznie piszesz, że mając akcje i kasę nie takie rzeczy na GPW robiono. Bo kurs od roku spadł o 38% a po drodze oddano do użytku nowoczesną lakiernię, wyjaśniono sprawy nieruchomości w Gliwicach, wyjaśniono durny wniosek o upadłość, osiągnięto maksymalne obroty za 2015, przyzwoity zysk netto, bardzo poprawiono wskaźniki, wygrano Sofię, Opole, Małopolskę, Italię, produkcje lokomotyw, remonty, uzyskano rekord prędkości, prace nad nowym Impulsem 2, dotację z NCBiR na modułową lokomotywę, uzyskano laury Forbesa nagrodę w Hiszpanii za lokomotywę (chyba), eh...
    Czy to wszystko nie ma znaczenia dla sporządzających rekomendacje? Dlaczego nie zmienili jej po wygranych przetargach? Przecież to brak rzetelności. Może dlatego kolejni członkowie Zarządu odchodzą? A może to sposób na możliwość sprzedawania / kupowania akcji bez komunikatów. Nie wiem. Ale czy pamiętacie, że przed tymi wygranymi przetargami sprzedaż była w lipcu 2015 i z komunikatami tylko za inną cenę? No to może nie potrzebny jest Zarząd dla kształtowania wartości spółki, bo przecież wyceną spółki steruje rekomendacja jednego z akcjonariuszy? Może nie trzeba produkować, może nie trzeba wygrywać kolejnych przetargów, bo wystarczą same rekomendacje? Z niecierpliwością czekam, kiedy kolejne pakietowe transakcje. Bo jak fundusze wykażą na Walnym, że nie pozbyły się akcji to...

• Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~ToMike [193.19.124.*]
    Przy tych obrotach to pewnie nie jeden z indywidualnych mógłby tez pewnie pobawić się w animatora przynajmniej przez jakiś krótki czas a co dopiero ING. Zresztą jako przykład dla chętnych do przejrzenia podam kurs FORTE na którym nieźle zarobiłem a który w pewnym czasie "osuwał się" pomimo że było wiadomo że perspektywy są super. No ale z drugiej strony dzięki tym sztuczkom kto mądrze kupował mógł nieźle "zmaksymalizować" swoje zyski. Więc Newag nie jest jakiś odosobniony. TFI wykorzytując swoja przewagę zawsze to robiły, robią i będą robić. Indywidualni nawet jakby się skrzykneli na tym forum to i tak nie maja szans kopać się z koniem. Zostaje tylko to mądrze wykorzystać.Osobiście jesli niski kurs się utrzyma zamierzam dokupic spore pakiety w okolicach zakończenia dużych przetargów oraz przed/po dniu dywidendy (w zależnosci od wyników przetargów). Pozdrawiam
  • Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~ToMike [193.19.124.*]
    Co do wezwania to nie wierzę że się pojawi po prostu nie miałby kto na nie odpowiedzieć. Tyle akcji ile by skupili przy tym nieudanym wezwaniu spokojnie zdejmą z rynku
  • Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~AS [80.54.46.*]

Zresztą jako przykład dla chętnych do przejrzenia podam kurs FORTE na którym nieźle zarobiłem a który w pewnym czasie "osuwał się" pomimo że było wiadomo że perspektywy są super. TFI wykorzytując swoja przewagę zawsze to robiły, robią i będą robić.

Myślę, że lepszego "przykładu" nie mogłeś na całej GPW znaleźć.
    Wtrącam się bo również byłem na Forte, ale wydaje mi się, ze przynajmniej wiem na czym zarobiłem ...
    Porównujesz walor, który jest w gigantycznej hossie od 2011 z walorem, który od debiutu ma  minus kilkadziesiąt %.
    Jest to faktycznie dużo mówiące czytelnikom porównanie.

Tak, kurs tam w pewnym momencie nawet ... „osuwał się" ...
    Ale wytłumacz tym chętnym, jakże miał się nie osuwać, kiedy byli tam inwestorzy, którzy zarobili nawet do 750% w kilka lat (!)
    Uważasz, że mieli wychodzić z pozycji dopiero po zarobieniu 1000% ?
    I co z tego „osuwania się” wyszło?

• Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~ToMike [46.76.173.*]
    Tak, kurs tam w pewnym momencie nawet ... „osuwał się" ...
    Jeżeli byłeś na Forte to nie będę się rozpisywał. Co do "przykładu" to przytoczyłem Forte bo w niego inwestowałem i sytuacje na walorze była mi znana. Fakt przebieg kursu spółek rożny, ale w wątku akurat rozważany był temat rekomendacji czy raczej "rekomendacji" ;). Trzeba zwrócić uwagą że spadki na walorze pokrywały się z negatywnymi rekomendacjami od BDM i BOŚ pomimo że w spółce nic złego się nie wydarzyło, co zresztą potwierdziły wyniki roczne duzo lepsze niz rok wcześniej. Obie rekomendacje jako przyczynę wykazały słabsze wyniki za IIq. Tylko że wynikały one ze zdarzenia jednorazowego jak pewnie pamietasz. Tylko że niestety większość inwestorów pewnie o tym nawet nie wiedziała bo nie czyta raportów tylko zwraca uwagę na podstawowe dane finansowe i właśnie rekomendacje. Oczywiście kilka miesięcy później rekomendacje były już zgoła odmienne i zachęcały do kupna.

P.S . Jedno mi nie pasuję w twoim rozumowaniu. Z jednej strony twierdzisz że rekomendacje są uczciwe a kursem kieruje jedynie "niewidzialna ręka'' rynku z drugiej Twierdzisz że tez ostatnio dobrze zarobiłeś na FORTE. Aby to osiągnąć musiałbyś dokonać zakupów przy cenie waloru 46-50 przy dwóch jednoznacznie NEGATYWNYCH rekomendacjach a nie dopiero po pojawieniu się tych pozytywnych hmmmmm ;).
     A tak na marginesie nie zawsze się powinno grać przeciwnie do rekomendacji (żeby mnie nikt źle nie zrozumiał ;)). Najważniejsza jest argumentacja jaka zawierają.
  • Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~AS [80.54.46.*]
    Pasjonujące jest, ze w każdym wpisie, każdy użytkownik, wkłada mi w usta opinię, której nie wygłosiłem.
    Ciekawe od strony obserwowania uczestników Rynku, min. dlatego tu czasem piszę, ironizuję etc.
    Popatrz:

” Z jednej strony twierdzisz że rekomendacje są uczciwe”  -

Zacytuj gdzie, cokolwiek pisałem o jakiejkolwiek konkretnej rekomendacji, to się odniosę bo wychodząc z fałszywej przesłanki dochodzisz do fałszywego wniosku i cały Twój wywód bierze w łeb.
    Jeszcze gorzej - wiesz lepiej ode mnie kiedy otwierałem pozycję i na podstawie tej niczym nie popartej wiary konstruujesz kolejny fałszywy wywód :) :

„Twierdzisz że tez ostatnio dobrze zarobiłeś na FORTE”  

kiedy to ja napisałem;

„ Wtrącam się bo również byłem na Forte”

To jest w języku polskim. Nie prawda, że fascynujące? :)

ps. na FTE byłem, na pocz. 2014r. niestety wyszedłem zbyt szybko.
    Ale dziś rozumiem w pełni, że byłem po właściwej stronie Rynku i to jest najważniejsza lekcja z tamtej przygody.
  • Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    AS, strasznie wrażliwy jesteś na punkcie krytyki ... 
    W ogóle sytuacja jest irracjonalna, bo manipulują nastrojami trwa aż miło, a drobne żuczki podskakują w stosunku do siebie zamiast wreszcie nazwać rzeczy po imieniu.
    To nie są rekomendacje tylko manipulacje nastrojami.
    To nie są wyceny, tylko ustawki pod pakietowe transakcje, których była cała masa i łatwo je sprawdzić w jakich okolicznościach następowały. 
    - Aby wykonać transakcje na określonych poziomach trzeba ten poziom uzyskać.
    - Aby go uzyskać trzeba go uwiarygodnić "rekomendacją"
    - Aby "rekomendacja" była wiarygodna trzeba LEO albo innego g.... wartego zdarzenia jak księgowanie śródokresowe kosztów, aby tak wygenerowane wskaźniki "uzasadniały" w danym momencie kurs i uwiarygadniały przy okazji "rekomendację". 
    Pamiętacie obraz firmy w X 2015 i po wynikach rocznych. Biegunowo różny, prawda?
    No i w sukurs przyszły wyniki I kwartału. Bo jeszcze nie dawno wkleiłem link obrazujący, iż NEWAG na tle rynku winien kosztować 17,5 zł (gdy kosztował 15 zł). To było zło, bo nie realizowało celu "rekomendacji" spadkowej. Po wynikach I kwartału już wskaźniki pasują i "uzasadniają" dołowanie wyceny.
    Ale, jak nie wystarcza powyższych argumentów, to spekuluje się informacją i gra nastrojami wokół zwolnień grupowych lub sprzedaży całego zakładu. Cięcie lub optymalizacja kosztów to zawsze korzystna informacja dla wyceny, tylko co z tego, skoro się umówiono. Mnie raczej interesuje to, o czym wspomniał ToMike "jakie jest uzasadnienie" 
    Dlatego ja pytam, czy optymalizacja kosztów to jest zarazem cięcie mocy produkcyjnych? I właśnie, w tym zakresie informacja dla akcjonariuszy jest w zasadzie żadna. Ja chcę wiedzieć,
    - Czy nowa hala zapewnia produkcję na poziomie sumy Nowego Sącza i Gliwic?
    - Czy kluczowi pracownicy od lokomotyw chcą pracować w Nowym Sączu?
    - Czy Gliwice są do odstrzału w ogóle, czy miejscem produkcji tramwajów, bo i takie plotki słyszałem?

- Czy to prawda, ze uporządkowanie działek w Gliwicach było warunkiem przejęcia zakładu przez tajemniczego inwestora?
    Pełno domysłów i 4 warianty medialne reformy o których mówi Zarząd. Co to za gra? Firma nie wie co chce zrobić?
    Dlatego trwa karuzela domysłów o przyszłość firmy, nawet z domysłami o przejęciu - stale odgrzewanym wątku. To nie zachęca do dużych strategicznych zakupów.
    Oto obraz słabego informacyjnie NEWAG-u. Wygląda to tak, jakby po przeparkowaniu akcji przez Kierownictwo,
    w sferze komunikacji, zabrakło tam sternika, lub zabrakło dalszej wizji i motywacji do szerszej walki o rynek.
    Pytanie ostatnie: słabość to, czy mimikra?

• Re: do rekomendacji ING już blisko Autor: ~dobre [83.29.219.*]
    gdzie nie wejde, na jaka spolke to ten PPP ubrany po uszy buhahaha
[x]
NEWAG -0,47% 85,20 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.