• Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~ktośtam [78.28.33.*]
    http://www.parkiet.com/artykul/1452870-Hutmen-ma-zniknac-z-gieldy.html
  • Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~flcn [37.47.3.*]
    No i wszystko jasne. Krezus i BHZ Karo to to samo :)

To co wcześniej było przypuszczeniem stało się faktem. Jak Roman chce spółkę ściągnąć z giełdy to ją ściągnie. Drobni nie chcieli sprzedawać po 5 PLN będą sprzedawać po 2 PLN.

Sprzedaż Dziedzic to początek. Teraz tylko czekać informacji jak to HTM pozbywa się całych linii produkcyjnych. Kurs akcji szybko znajdzie się na poziomie 3 PLN.

Co na to KNF ? Nic ! Dlaczego ? Bo nic nie może.
    Kto ma większość to rządzi jak chce i prawo nie może w tym przeszkadzać - to przecież już teraz wszyscy wiedzą nawet ci co na giełdzie nie grają ;)

• Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~Janek [193.25.183.*]
    Tak, tak - strasz dalej. I tak nie sprzedamy. Może stracę, może nie. Moja sprawa. Myślisz, że Ci co zostali sprzedadzą? To się mylisz.
  • Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~flcn [37.152.18.*]
    Ja nie straszę to są fakty i bardzo realny scenariusz na przyszłość. Żadna normalna spółka nie sprzedałaby pdstawowego zakładu produkcyjnego jeżeli nie wymuszałaby tego dramatyczna sytuacja finansowa. Sprzedaż Dziedzic to rozbiór HTM. Jak widać w naszym kraju główny akcjonariusz spółki publicznej może z nią robić co mu się podoba.

Rozwój sytuacji obserwuję bo jestem akcjonariuszem IPX na której to spółce Roman planuje przeprowadzić dokładnie taką samą operację jak na HTM. Przynajmniej wszystko na to wskazuje. Osłabienie HTM to osłabienie IPX a na tym mu właśnie zależy. Żeby było ciekawiej to kasa za którą będzie kupował Dziedzice to kasa z IPX jaką wyciągnął sprzedając spółce akcje ALC po kursie oderwanym od rzeczywistości.

Pewnie że można zostać z akcjami tylko co ci po nich ? Wcześniej czy później BRS skupi brakujące 5% akcji i wykupi akcje od Ciebie i innych którzy sprzedawać nie mieli zamiaru. Różnica polega na tym że cena po której będziesz musiał sprzedać może wtedy być znacznie niższa niż cena z wezwania.

• Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~re [78.28.33.*]
    jak zwykle smęcisz to samo...
    wtopiłeś, to nie wylewaj swej rozpaczy i kompleksów na forum...
    tnij straty, kupuj boryszew, czy co tam chcesz,
    a to wypłakiwanie sie na forum - czemu ma służyć? odreagowaniem frustracji?...
  • Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~re [78.28.33.*]
    jak zwykle smęcisz to samo...
    wtopiłeś, to nie wylewaj swej rozpaczy i kompleksów na forum...
    tnij straty, kupuj boryszew, czy co tam chcesz,
    a to wypłakiwanie sie na forum - czemu ma służyć? odreagowaniem frustracji?...
  • Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~Janek [78.8.87.*]
    Minimalna cena wynika wprost z Ustawy o ofercie publicznej i nie może być niższa od:
    • średniej notowań z ostatnich sześciu miesięcy (art. 79 ust. 1),
    • średniej notowań z ostatnich trzech miesięcy (art. 79 ust. 3),
    najwyższej ceny, jaką akcjonariusz większościowy zapłacił w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania za akcje będące jego przedmiotem (art. 79 ust. 2).

I tyle w temacie. Na chwilę obecną nikt nie dostanie mniej niż 5zł. Nie wprowadzaj proszę ludzi w błąd.
  • Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~flcn [37.47.33.*]
    Skup brakujących akcji potrwa dłużej niż 12 miesięcy. To oznacza że cena z wezwania nie będzie już obowiązywać. Roman i tak będzie dalej osłabiał spółkę. Sprzedaż Dziedzic to początek.
    Nikogo nie wprowadzam w błąd. Piszę tylko o tym że drobni nie mają żadnych szans z Romanem mimo praw jakie im przysługują.
  • Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~Janek [78.8.87.*]
    A skąd wiesz, że potrwa dłużej? Ja sobie poczekam te 12 miesięcy. Nie śpieszy mi się.

Wszystko co tutaj wygłaszasz, to tylko Twoja opinia do której oczywiście masz prawo. Ja natomiast twierdzę, że straszysz. Roman się miota jak karp przed Wigilią i tyle. To, że ty sprzedałeś i teraz próbujesz uzasadnić to sobie i innym, to Twoja sprawa.

• Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~flcn [37.47.47.*]
    Oczywiście to tylko moja opinia. Akcji HTM nie mam od bardzo dawna. Przyglądam się sytuacji bo to pokazuje jakie szanse mają drobni akcjonariusze w starciu z akcjonariuszem większościowym.

Skąd wiem że potrwa dłużej niż 12 m-cy ? Od pierwszego wezwania minęły już ponad 2 lata. Drugie wezwanie też nie dało żadnego skutku. Do osiągnięcia 90% udziałów Romanowi brakuje jakieś 1,1 mln akcji. Średni wolumen na sesji to jakieś 3 tys. sztuk czyli do skupu brakującej ilości potrzebuje 350 sesji a to jakieś 18 m-cy.

Być może będzie jeszcze trzecie wezwania ale osobiście wątpię. Jak widać po transakcji sprzedaży Dziedzic, Roman i tak robi ze spółką co chce. Sytuacja HTM z kwartału na kwartał będzie się pogarszać. Dziedzice będą przejmowały produkcję najbardziej rentownych produktów kosztem HTM. Jaki będzie tego wynik, wiadomo.

Uwierz mi Roman nie miota się jak karp przed Wigilią. Przeciwko niemu toczą się dwie sprawy o manipulacje i jakoś się tym nie przejmuje. Wdraża swój plan i nikt mu w tym nie przeszkodzi. Możesz trzymać akcje HTM ile chcesz ale wcześniej czy później będziesz musiał je sprzedać nawet wbrew swojej woli.

• Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~as [91.212.223.*]
    Kolega ma rację. Pewnie zdejmowanie akcji z giełdy potrwa długo i nie obędzie się od długotrwałych spraw sądowych przeciwko Zarządowi i RN.
    I niestety Impexmetal czeka to samo tj. zdjęcie z GPW. A kolega liczy w tym roku na dywidendę w Impexmetalu, bo Impexmetal kupuje jakieś obligacje i przewartościowane papiery za setki mln zł, od właścicieli zamiast inwestować w rozwój działalności?
  • Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~flcn [37.152.19.*]
    Żadnych spraw przeciwko zarządowi a tym bardzie członkom RN nie będzie. Spółka postępuje zgodnie z przepisami KH. Oczywiście można się sądzić z powództwa cywilnego tyle że w naszym kraju końca procesu można nie doczekać.

Co do dywidendy z IPX to faktycznie liczyłem że będzie wypłacona za rok 2014. Skoro biedy BRS wypłacał to IPX mógł też wypłacić ale przecież Roman jest akcjonariuszem BRS a nie IPX więc wypłacił dywidendę sobie a pieniądze na to dał IPX.

Niestety zdjęcie IPX z GPW jest coraz bardziej prawdopodobne. Roman wraz z pomarańczową instytucją mają już ponad 66% akcji. Średnia 100 sesyjna to 2,69 czyli podobnie jak w HTM, Roman może ogłosić wezwania po cenie odpowiadającej 50% wartości księgowej i wszystko będzie zgodne z prawem. Pomarańczowa instytucja oczywiście odpowie na wezwanie po proponowanej cenie bo to przecież bardzo godziwa cena :D:D:D

• Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~as [91.212.223.*]
    Myślałem raczej o KK jeżeli nie zrobili znów wyceny wartości WM Dziedzice przez Rzeczoznawcę tak jak przy sprzedaży HMN Szopienice, gdzie wycena przez Noble Bank była na 120 mln zł a sprzedano akcje HMN Szopienice Impexmetalowi za 10 tys. zł.
    W Impexmetalu i nie ma sensu zgłaszania  wniosku o wypłatę dywidendy bo właściciel spółki wyprowadza pieniądze ze spółki w inny sposób zamiast wypłacić dywidendę i nie życzy sobie podniesienia wartości spółki. I tak kolega głównego właściciela tą zarejestrowaną 1 akcją nie przegłosuje.

• Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~zp [83.19.191.*]
    nie ma sensu ale próbować należy
  • Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~flcn [37.248.255.*]
    KK - życzę powodzenia. Wartość Dziedzic wg umowy wstępnej to wartość całego HTM a wycena HTM jest przecież rynkowa :D:D:D

To że Roman wyprowadza kasę z IPX przez sprzedaż posiadanych akcji ALC wszyscy wiedzą. Ba sprawa jest w prokuraturze po przeszło rocznym zbieraniu dowodów przez KNF. Tyle że nic z tego nie wynika. Sprawa przekazana w lutym 2015 być może w 2016 odbędzie się pierwsza rozprawa.

Co do głosowania na WZA to jedyna szansa dla akcjonariusza aby później móc wystąpić z jakimkolwiek powództwem. Czy będziesz miał zarejestrowanych 1 mln akcji czy 1 akcję nie ma znaczenia. Przy 66% głosów głównego akcjonariusza nic nie wskórasz ale otworzysz sobie drogę do dalszych działań.

• Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~redi [78.28.33.*]
    sam zrobiłeś cokolwiek z tego, co innym doradzasz? czy tylko chcesz cudzymi rękoma ratować swoją kasę?
  • Re: Boryszew dąży do przymusowego wykupu hutmenu Autor: ~flcn [37.248.255.*]
    Że niby co doradzam ?

Sprzedaż akcji spółki którą główny akcjonariusz chce ściągnąć z giełdy ?

Nie doradzam. Stwierdzam fakty że drobny akcjonariusz jest skazany na łaskę większościowego. Jeżeli większościowemu zależy na skupie to oferuje cenę godziwą ale jeżeli chce kupić tanio to działa tak jak Roman w HTM i IPX i żadna instytucja nie stanie po stronie drobnego.

Wynik walki drobnych akcjonariuszy HTM jest taki że dzisiaj akcje kosztują tyle samo co dwa lata temu a z każdym kolejnym miesiącem będą coraz tańsze. Kto na tym wygra ?

[x]
HUTMEN 0,00% 5,30 2017-01-11 11:01:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.