Jest to odpowiedź na posty z
https://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=418472&strona=1
Postanowiłem bowiem zgodnie z życzeniem paru osób przenieść wątek na właściwe jemu forum.
Temat nadałem ten sam, bo tak wypada. Jednak sama jego treść jest kontrowersyjna.
Jednak o ile dyskusje mogą być jałowe, to życie pokazało, że wielu uwierzyło w AMWAY,a zawiodło się. Zatem AMWAY nie jest taki cudowny.
Zaś wiara, o której w nim uczą nie ma nic wspólnego z wiarą, o której nauczał Jezus :-)
re ~Ryszard [86.63.110.*] przede wszystkim:
Pranie mózgów to wywieranie wpływu na innych pod określonym kątem z blokowaniem wszelkich informacji mogących w tym przeszkodzić, wpływ ten wywiera się poprzez odziaływanie natury emocjonalnej /presja grupy albo osób zajmujących kluczowe stanowiska w jakiejś grupie, która to grupa i osoby wykazują niezachwianą pewność tego, co mówią, tak wielką, że wszelka inna alternatywa jest czymś niższego rzędu i niewłaściwym - wg nich/ oraz przebiegłość intelektualną powiązaną z takim zalewem informacji, by umysł manipulowanej jednostki nie miał zbyt wiele czasu i mozliwej wolności na samodzielne myślenie. /definicja moja :-)/
Oczywiście można to nazwać "poszerzać moje horyzonty" - jednak te Twoje przestają istnieć w świetle tych nowych.
Użyłeś słowa: "PRZEKAZYWANIE WIEDZY"
A raczej nadużyłeś tego słowa.
Czytałem wiele lektur zalecanych w AMWAY ale nigdzie tam nie było wiedzy. Były jedynie poglądy różnych ludzi dobrane pod kątem działalności w firmie.
Napisałeś:
"cały system edukacji należałoby uznać za jeden system prania mózgów".
Niezupełnie. Edukacja jest pojęciem szerokim i ogarniającym wszystkie możliwe aspekty życia i współżycia miedzyludzkiego i jej zadaniem jest temu właśnie służyć.
Zupełnie inaczej jest z praniem mózgu w określonym celu jakiejś sprytnej osoby lub organizacji, by podporządkować sobie jednostkę do celów tej osoby czy organizacji.
Pytasz:
"Czy ustawiczne mówienie o wadze marzeń jest indoktrynacją?"
To zależy w jakim celu i do czego się to wykorzystuje. Manipulować mozna wszystkim, a już szczególnie marzeniami. Szkoda, że AMWAY nie wypłaca odszkodowań dla tych, których >programowe marzenia wg zaleceń< nie zostały zrealizowane, mimo że uwierzyli i pracowali wg wytycznych.
:-)
Napisałeś:
"Niech mi ktoś pokaże JEDEN przykład człowieka sukcesu, w jakiejkolwiek dziedzinie, który nie miał marzeń."
I tu już manipulujesz! Bo sugerujesz i z góry zakładasz, że takich przykładów nie ma!
A ich jest mnóstwo. Są ludzie, którzy stworzyli potężne firmy nigdy o tym nie marząc. Pomógł im przypadek.
Zapytasz: To oni nigdy nie marzyli?
Nie marzyli ani o własnej firmie, ani nie mieli 1/10 000 marzeń, które są teraz w ich zasiegu jako spełnienie.
Znam też wielu marzycieli, którzy do niczego nie doszli.
Nie mam nic przeciw marzeniom, jak ktos lubi, niech marzy :-)
Gorzej, że AMWAY żeruje na marzeniach.
A Ty piszesz:
"Marzenia są motywacją do działania, bez marzen po prostu tej motywacji nie ma. Uzmysławiane tego FAKTU nie ma nic wspólnego z praniem mózgów"
Cóż za bzdurą jest twierdzić, że bez marzeń nie ma motywacji do działania.
Wiekszość moich osobistych działań wynika:
Po pierwsze: z obowiązku.
Po drugie: z konieczności.
I zapewniam Cię, że jestem szczęśliwszy od wielu, dla których marzenia są na 1 miejscu, a sporo takich znam.
Widzę, że uwierzyłeś w wiele bajkowych poglądów, które głosi literatura ulubiona przez AMWAY. Jednak wiara nie jest wiedzą, jeśli chodzi o informację werbalną. I nie może być w tym sensie traktowana na równi z nauką.
Piszesz:
"Niech ktoś mi pokaże JEDEN przykład milionera, który został milionerem pracując na etacie"
Proszę bardzo, była prezes Elektrimu, Barbara Lundberg, zarabiała tyle w jeden miesiąc.
Napisałeś o moich doswiadczeniach w AMWAY:
"Cóż, liderzy czasem się zapominają i prezentują WŁASNE POGLĄDY na scenie w taki sposób, jakby to była jedyna prawda"
Jednak ja nie pisałem o liderach. Byłem na ogólnopolskim zjeździe.
Tam to dopiero zobaczzyłem CYRK !!!
PRANIE MÓZGÓW, że kurz szedł!
I do tego trzeba było jeszcze za to zapłacić! Niezłe cwaniaki. Ale chciałem poznać to zjawisko. W końcu biletów do cyrku nie dają za darmo ;-)
Widziałem też jakie wywierają oddziaływanie na wiele osób. Niesamowite.
Napisałeś do e [212.76.37]:
" 5000 zł... Gdybym policzył ile pieniędzy wydałem na seminaria, książki, kasety w ciągu PARU LAT współpracy z AMWAY, pewnie dobiłbym do tej kwoty... Czy było warto? Sądząc po stanie mojej wiedzy sprzed paru lat i porównując ją z moją becną wiedzą o mechanizmach rynkowych, ekonomii, finansach i psychologii - ABSOLUTNIE TAK."
Taka jest subiektywna ocena Twojej wiedzy. Najpewniej ocena pod wpływem wspomnianych szkoleń ;-)
Pierwsze pytanie:
Czy masz konkretne efekty z tej wiedzy?
Drugie pytanie:
Czy wszyscy posiadający tę wiedzę i stosujący ją mają pozytywne efekty?
O ile ja wiem, to nie. Niektórym sie udało. Owszem. Ale to wynika ze ststystyki i dotyczy każdego biznesu.
Napisałeś:
" człowiek jest istotą omylną, należy zatem skoncentrować się na pozytywach a negatywy odrzucić jako tzw. wypadek przy pracy."
To, co napisałeś, może być niebezpieczne. Ma bowiem wiele wymiarów. Znam osobę, która z natury /bez literaturyAMWAYowskiej/ odrzuca negatywy, a wszyscy ja postrzegają jako naiwną i dziecinną, niezdolna jest też do uczenia się na własnych błędach.
Istota mądra pamieta o swoich błędach i dzięki temu stara się ich nie popełniać. Głupia albo nie pamieta, albo rozpacza z ich powodu.
Sztuka polega na tym, aby pamietać i nie rozpaczać.
Nadmierne marzenia mogą zaś przeszkadzać w naszym działaniu. Bo zamiast działać marzymy. Tracimy czas na marzenia.
Prawdziwi geniusze i zdobywcy sławy nie byli marzycielami, ale zapaleńcami, którzy cieżko pracując nie mieli czasu na marzenia.
Zgodnie z prawem Biologii: Gdy na danym obszarze populacja jest nadmiernie gęsta, wyczerpuje się pojemność środowiska, w efekcie czego populacja w znaczącej mierze wymiera.
/I tu miedzy innymi mamy odpowiedź na pytanie: Czy AMWAY jest piramidą? Oraz na pytanie: Czy każdy stosując się do zaleceń liderów osiągnie sukces?
Nie jest możliwe, by każdy odniósł sukces. Zatem takie twierdzenie, że każdy go odniesie, gdy postępuje zgodnie z wytycznymi, jest kłamstwem.
Jestem z Białegostoku. Przed wielu laty na terenie tego miasta ostro działał Jarek Maksymowicz. Na tyle ostro, że chyba w każdej rodzinie 2 członków należało do sieci ;-)
Kto miał kupować u nich te produkty? Na początku sieć w Białymstoku pieknie się rozwinęła. Otwarto tu nawet sklep.
I co?
Prawo biologii!
Populacja członków AMWAY na danym terenie okazała sie za gesta!
Szybko nastąpiła ucieczka z AMWAY...sklep zlikwidowano...
Był nierentowny!
Post ten dedykuję Ewie [212.76.37], którą serdecznie pozdrawiam i która chyba była inspiracją do jego napisania. Bo nie były nią posty, na które odpowiedziałem :-)
Ewo, ja podobnie jak Ty znam finał jednego takiego zpaleńca. Z własnej rodziny. Przed laty, gdy działał w sieci unikał mnie jak diabła. Żył w świecie marzeń i pozytywnych myśli ;-))
Obecnie nie jest w sieci. I marnie mu się wiedzie, bo najlepsze lata swojej młodości stracił na gonitwie za wiatrem amwayowskim.
Słowo AMWAYdziała nań jak czerwona płachta na byka :-)
Czy dobrze zrozumiałem z Twojego ostatniego postu, że sama jesteś w sieci?
Jeśli tak, to gratuluję zachowania dystansu!
Mało kto tak potrafi.
Zwolennicy marketingu sieciowego mają bujną wyobraźnię i wielkie zapędy, ale porównanie marketingu sieciowego do Kopernika, to totalna przesada! Jeśli nie głupota.
Do oloch [194.246.108.*] moze cos pozytywnego o samej firmie a nie o ludziach ktorych Ty poznales i sie zajmowali tym tematem,moze byli tylko statystyka w Amway.Czekam co wiesz pozytywnego o firmie,bo mozna sporo napisac,zobaczymy jaka jest Twoja wiedza
Nie czytałeś uważnie.
Byłem na zjeździe ogólnopolskim, gdzie byli goście "ze świata". WIdziałem dokładnie ten system.
I pytanie: Czy istnieje firma bez ludzi?
A co pozytywnego?
Niektóre produkty mają fajne.
:-)
Bardzo jestem Ci wdzięczna za ten post. Nie śmiej się, ale teraz płaczę pisząc. Gdybym tylko mogła powiedzieć kim jestem i co wiem... Nie mogę opowiedzieć publicznie całej mojej historii. Sam fakt, że tak reaguję swiadczy o ogromnym zniszczeniu w mojej psychice. Mówiłam już, że zbudowałam dużą organizację opartą nie na jednej "nodze", postanowiłam ją zlikwidować. Ale to co moje również było częścią ogromnej organizacji innych osób. Rozpoczął się bój. Najdelikatniej mówiąc zrobiono ze mnie idiotkę. I tu powinnam dokończyć, ale nikt by nie uwierzył. Tak wielu miłych, inteligentnych i wrażliwych ludzi było i jest w mojej grupie. Oni również się odwrócili, bo taką ufność pokładają w swoich dalszych upline. Oczywiście system to sprawił. Ludzie nie potrafią oddzielić dwóch struktur: firma produkcyjna, logistyczna - Amway i druga - firmy szkoleniowe trzymające te struktury w kupie. Nadal jestem zadowolonym użytkownikiem produktów Amway, lubię je uważając, że są dobre jakościowo. Natomiast o firmach szkoleniowych jestem jak najgorszego zdania. Historia Twojego kuzyna to miki z moją. Zabrali mi prawie wszystko co cenne. To tyle. Oloch już kiedyś mówiłam, że cenię Ciebie i dzisiaj naprawdę sprawiłeś, że umęczona dusza troszeczkę się uspokoi. Wszystkiego najmilszego.
mnie też próbowano zwerbować otrzymałam kasetę z ich zjazdu która brzmi jak hitlerowski bełkot żałuję bardzo iż wpuściłam za próg mego domostwa ich lidera od którego nie mogłam się odczepić przez długie tygodnie bo zwietrzył że dzięki mojej sprzedaży się dorobi
do tej pory zastanawiam się co mnie podkusiło aby wogóle zdecydować się na jakikolwiek kontakt z tą firmą jedyną korzyścią jest to że mogę ich produkty mogę nabywać nieco taniej bo rzeczywiście są bardzo dobre jakościowo i wydajne
pozdrawiam ewo i cieszę się że odsunęłaś się od tego towarzystwa
Widze, ze nie blyskasz duza wiedza. Prosilem, zebys napisal cos pozytywnego o firmie, a Ty swoja wiedze zaweziles tylko do produktow, gdzie caly swiat wie, ze sa dobre. Jeszcze raz zadam pytanie, wlasnie Tobie, ktory wypowiada sie o firmie. Czy mozesz w 2-3 zdaniach powiedziec cos pozytywnego, jesli jestes takim znawca tego tematu. Nie prosze o osobach, ktore sie zajmuja tematem, tylko zobaczymy, jakie masz wiadomosci na temat samej firmy Amway. Wiadomo, ze o produktach napisales. Czy ta wiedza sie na tym konczy, jesli chodzi o pozytywne zdania? Czekam na odpowiedz
Brak Ci wiedzy na ten temat,wspomniales o produktach i reszta to tylko krytyka ktora nie pokrywa sie z prawda,jak mozna pisac o kims nie majac wiedzy tylko jak przekupa na rynku ktora sprzedaje jaj.Pozcytaj troche na temat marketingu sieciowego bo Amway to tylko jedna z kilku innych firm.Wiec nie zajmujac sie tematem wczesniej i teraz chcesz sie wypowiadac,zastanow sie a co do rozumu to moze ty masz problemy z 6-ma cali pomiedzy uszami
BRAWO OLOCH !!!
WIDZĘ, ZE JESTEŚ ROZSĄDNYM CZŁOWIEKIEM. A DO AUTORA : JA JESTEM CZŁONKIEM ZARZĄDU DUZEJ FIRMY PROWADZĄCEJ SZKOLENIA DLA DZIAŁÓW HANDLOWYCH GIGANTÓW STALOWYCH - MITTALL STEEL I ACELLOR CORP. UWIERZ MI - CO DO MARKETINGU SIECIOWEGO - TO TAKI SAM BIZNES JAK KAZDY INNY . ALE CO DO METOD "ZARZĄDZANIA ZASOBAMI LUDZKIMI" W FIRMACH TYPU AMWAY , HERBALIFE ITP... TO ...WYBACZ, PROSZĘ ALE UWAŻAM, ZE KTOŚ POWINIEN OTWORZYĆ CI OCZY - TO MANIPULACJA PSYCHOLOGICZNA A TEGO RODZAJU FIRMY TO SEKTY EKONOMICZNE NASTAWIONE NA WYSSANIE CZŁONKÓW TAKICH ORGANIZACJI. JESZCZE RAZ - BRAWO OLOCH. POZDRAWIAM FORUMOWICZÓW I ŻYCZĘ SUKCESÓW.
MANIPULACJA;SEKTA I CO JESZCZE A MAFIA TEZ?JESLI NAPRAWDE SZKOLISZ OSOBY W DUZYCH FIRMACH TO WIESZ ZE JEST OGROMNA ROZNICA POMIEDZY MANIPULACJA A MOTYWACJA,NAPISZ DEFINICJE MANIPULACJI I MOTYWACJI JESLI JA ZNASZ? TO PO PIERWSZE,PO DRUGIE JESLI UWAZASZ FIRMY SPRZEDAZY BEZPOSREDNIEJ KTORE DZILAJA WEDLUG KODEKSU ETYCZNEGO PODKRESLAM ETYCZNEGO!! A JEST TAKICH FIRM 7 ZAREJESTROWANYCH. AMWAY POLSKA jest czlonkiem POLSKIEGO STOWARZYSZENIA SPRZEDAZY BEZPOSREDNIEJ.NASTEPNA SPRAWA WYTLUMACZ MI I PRZYTOCZ DEFINICJE SLOWA "SEKTA" I NA KONIEC POWIEDZ W JAKIM JESTES MARKETINGU?BO CHYBA JESTES?
Zgadzam się z BILL GATES, że AMWAY należy do grona:
"SEKTY EKONOMICZNE NASTAWIONE NA WYSSANIE CZŁONKÓW TAKICH ORGANIZACJI"
:-) Pozdrawiam Cię BILL
Autor nie potrafi się bronić, nie potrafi napisac nic konkretnego. Zamiast tego stawia gołosłowne zarzuty, a raczej wyzywa nas od "nie majacych wiedzy". Tymczasem to my wykazalismy wiedzę, a on żadnej.
Nie jest w stanie w żaden sposób obronić AMWAY.
Jest tragikomiczny czasami, np. żąda ponownie od kogoś DEFINICJI MANIPULACJI, gdy tymczasem ja wyżej podałem definicję prania mózgów, a to przecież prawie to samo. Podejrzewam już, że ten gość jest wtórnym analfabetą, i do tego silnie zmanipulowanym, załozono mu nawet klapki na oczy jak dla konia. On zaś mysli, że te klapki to światło jego wiedzy ;-)
Zaczynam juz sie zastanawiać, czy warto odpowiadać na posty takiej osoby, która nic konstruktywnego nie potrafi napisać, a zarzuty forumowiczom robi bezzasadne.
Do mnie napisał, że brak mi wiedzy na temat. Sam zaś nie wykazał sie żadną wiedzą. Gdy tymczasem ja więcej napisałem od niego podając parę konkretnych zarzutów w pierwszym poście, których on nawet nie był w stanie odeprzeć ze "swoją wiedzą" ;-)
Moje wywody podsumował:
"tylko jak przekupa na rynku ktora sprzedaje jajtylko jak przekupa na rynku ktora sprzedaje jaj"
Gdy tymczasem sam reprezentuje poziom przekupki, ba, nawet mniejszy, bo przekupka potrafi podac wiecej argumentów niż on, nie pytając klientów o definicję np. świerzości.
Tak myslę, czy wogóle mamy tu doczynienia z człowiekiem.
Moze to jakiś program z AMWAY?
Podobny jest na stronie ABG :-)
Bo oto na moje pytanie:
Gdzie Ty masz rozum?
Poprzedzone przecież treścią z której wyniknęło. Ów program AMWAY nie widzi samej tresci, nie dostrzega wątku /pewnie są nie ujete w oprogramowaniu/, a jedynie odpowiada mechanicznie na zasadzie prawa: akcja - reakcja:
"rozumu to moze ty masz problemy z 6-ma cali pomiedzy uszami"
TAK CZYTAM TE WSZYSTKIE WYPOWIEDZI NA TEMAT FIRMY AMWAY I DZIWIE SIE ZE OSOBY KTORE ZAJMUJA SIE TEMATEM I BIZNESEM KOMENTUJA TEN RODZAJ BIZNESU NA TYM FORUM,JESLI SIE NAPRAWDE ZAJMUJA TO SZKODA WASZEGO CZASU NA KOMENTOWANIE BO OSOBY KTORE SA PO DRUGIEJ STRONIE I TAK NICZEGO SOBIE NIE PRZYSWOJA.SAM ZAJMUJE SIE OKOLO 10 LAT TYM BIZNESEM I TYLKO TYM PLUS GIELDA PAPIEROW WARTOSCIOWYCH.BARDZO MNIE ROZBAWILY OPINIE OSOB KTORE MARKETING SIECIOWY NAZYWAJA SEKTA LUB PRANIEM MOZGU.JESLI TO SEKTA TO CZEMU WYSTEPUJE LEGALNIE W USA I W POZOSTALYCH 83 KRAJACH,CZEMU NAJWIEKSZE FIRMY SWIATOWE ZBIEGAJA ZEBY POD SZYLDEM FIRMY AMWAY SPRZEDAWAC SWOJE WYROBY,DLACZEGO NIKT NIE ZLIKWIDOWAL FIRMY KTORA DZIALA OD 1959r.DLACZEGO SAMA JAPONIA ROBI OBROTY PONAD 2 MILIARDY USD I JEST NA GIELDZIE JAPONSKIEJ.PISZAC O JAPONI MAM NAMYSLI ZE JAPONCZYK KUPUJE TO CO JAPONSKIE I NIE LUBIA AMERYKANOW A JEDNAK PONAD 2 MILIARDY SPRZEDAZY USD.DALEJ FIRMA POSIADA WLASAN SATELITE JEST W PIERWSZEJ DZISATCE NAJWIEKSZYCH FIRM PRYWATNYCH (nie spolkach)BARDZO DOBRZE SIE WYPOWIADAJA PREZYDENCI USA PRZYNAJMNIE OSTATNICH TRZECH PREZYDENTOW.MOZNA JESZCZE WIELE PISAC CO DOBREGO ROBI TA FIRMA I OJEJ EKONOMI,MOZE DODAM DLA TYCH CO ZLE SIE WYPOWIADAJA ZE FIRMA NIE ORGANIZUJE SZKOLEN GDZIE ODCHODZI "pranie mozgow"ORGANIZUJA SZKOLENIA LUDZIE KTORZY WSPOLPRACUJA Z TA FIRMA A JESLI SZKOLENIA SA PRANIEM.............TO CO ROBIA FIRMY KTORE SZKOLA np. AGENTOW UBEZPIECZENIOWYCH ZEBY MIEC DOBRY KONTAKT Z KLIENTEM CZY TO TEZ JEST PRANIE MOZGOW,JESLI CHODZI O SLOWO "sekta" SEKTA TO ORGANIZACJA KTORA POWODUJE ZE JEDNA SOSBA MA PRZYWILEJE A RESZTA NIE TU DODAM ZE CHODZI W SEKTACH O ROZNE PRZYWILEJE TAKIE JAK MATERIALNE I NA PODLOZU SEKSUALNYM.JESLI MARKETING SIECIOWY JEST SEKTA TO PROSZE SIE ZAPBRAC ZA NAUKE MOZE KTORAS Z OSOB MA KONTAKT Z OSOBA NA STUDIACH MARKETINGU TAM JEST MOWA NA WYKLADACH STUDENCKICH O MARKETINGU SIECIOWYM A NAWET JEST WYMIENIONA FIRMA AMWAY JAKO LIDER SPRZEDAZY BEZP[OSREDNIEJ.KRYTYKA JEST DOBRA,ALE MUSI BYC OPARTA NA FAKTACH,CO DO FIRMY AMWAY JEST FAKTEM ZE JEST FIRMA KTORA DZIALA WE WSZYSTKICH KRAJACH LEGALNIE ! !PO DRUGIE SPRAWDZA SIE WE WSZYSKICH ODMIANACH LUDZI I ICH RELIGI,BO ZAJMUJE SIE WSZYSTKIE OSOBY NA CALYM SWIECIE GDZDZIE RELIGIA JEST TEZ INNA I TO TEZ NIE WPLYWA ZEBY ZAJMOWAC SIE TYM BIZNESEM.NA KONIEC OSOBY KTORE SIE ZAJMUJA MARKETINGIEM,PROSZE NIE PISAC O TEJ DZIALALNOSCI,BO OSBY KTORE WYPOWIDAHJA SIE SMIESZNIE I TAK NICZEGO SOBIE NIE PRZYSWOJA A WRECZ PRZECIWNIE BEDA WYPOWIADAC SZUKAJAC CIAGLE NOWYCH ARGUMENTOW.JEST TAKIE POWIEDZENIE ZE PSY SZCZEKAJA A KARAWANA JEDZIE DALEJ WIEC PROSZE JUZ NIE PISAC NA TEN TEMAT BO NIE MA SENSU,CZYTAC JESZCZE RAZ CZYTAC ISZUKAC WIEDZY NAJLEPIEJ U PRAKTYKOW A NIE TEORETYKOW...POZDRAWIAM WSZYSTKICH....DIAMENT
No tak, pierwsza rzeczowa obrona AMWAY.
W wielu kwestiach masz racje.
Np. że ta karawana jedzie dalej, ale cóz to za argument?
Na świecie jedzie też karawana mafii, wojen...
Poparcie paru prezydentów?
Gdzie jest kasa, tam i są prezydenci.
AMWAY umie dbać o swój zewnętrzny wizerunek, to przyznam.
Ja byłem w tej firmie. Nie jestem zatem teoretyk.
Ona ma wiele plusów, ale ja nie chce byc w czymś takim i nie polecam przyjaciołom.
Dlaczego?
Juz napisałem wczesniej.
Odwołałes się do wielo religijnosci członków sieci.
A kto pisał, że to sekta religijna?
Kto?
Wykazuje jednak wiele cech typowych dla sekt.
W tym celu nie musi byc religią.
Choć wiele poglądów, które głosi, należy do tego rodzaju, że w oparciu o nie powstanie niejedna religia ;-)
Buddyzm też na początku nie był religią.
Powstał bardziej jako nurt ateistyczny. A dziś miliony wielbi samego Buddę ;-)
Wykazuje jednak wiele cech typowych dla sekty,wymien jakie to cechy bo bardzo ogolnikowo sie wypowiadasz,po drugie jesli byles to byles tylko statystyka w systemie koputerowym firmy Amway.I kilka pytan do Ciebie mlody czlowieku,bo tak wnioskuje po Twojej pisowni i wiedzy, prosze o wytlumaczenie jak osiaga sie bonus 4% i co to jest?tylko konkretne odpowiedzi i co do tego zdania "wykazuje jednak wiele cech typowych dla sekty"tez konkretne odpowiedzi......czekam
Stary, byłem w tej sekcie krótko i do tego, naprawde wiele lat temu. Nie wymagaj wiec ode mnie bym pamietał taka smieciową wiedzę "jak osiaga sie bonus 4%" :-)
I nie pisz mi, że ja pisze ogólnikowo. Bo o wiele bardziej konkretnie niz Ty.
A skoro oceniasz mnie jako młodego, to marną masz wiedze do tego typu ocen. :-)
ALe nieważne.
Koniecznie chcesz, bym napisał jakie cechy z sekty ma ten pies? ;-)
Sekta od łac. secta - kierunek, droga, postępowanie, zasady, stronnictwo, nauka, od sequi - iść za kimś, postępować, towarzyszyć.
AMWEY posiada wszystkie te cechy. Zwykle przyjeło się odnosić je do wyznań zwiazanych z wyznaniami religijnymi. Dlatego, że to religie na początku dziejów ludzkosci miały najsilniejsze tendencje do głoszenia swoich pogladów /ruchy misyjne/.
Dzisiaj pojawiło się coś innego. Wyznawcy róznych "nowych" poglądów odcinający sie od wszelkich religii, ale tak samo głoszący to, co sami wyznają, nie jako religie, ale jako ich poglądy ukierunkowane określonymi ideami. Tylko patrzeć jak na drodze ewolucyjnej powstaną z tego następne nowe religie :-)
Chrystus też na początku nie załozył zadnej religii, ani później. Jedynie nauczał :-)
Potem z jego nauk zrodziły sie religie chrześcijańskie.
AMWAY uczy kieruneku, drogi, postępowania, zasad, stronnictwa od odmiennych poglądów, polecajac nauki zgodne z jego wytycznymi, od sequi - iść za kimś, postępować, towarzyszyć- łac. secta .
Brawo,to cytat ze slowniczka?a nazwe Amway nie pisze sie "AMWEY" TYLKO AMWAY.Moze chodziles na "KARATO"?Czy karate?
Czy Ty pochodzisz z trzeciego swiata?Bo Twoja wiedza na to wskazuje,moze przestan sie juz wypowiadac na temat firmy o ktorej pojecie Twoje jest zerowe i zajmij sie czyms innym..!Bo moze ktos Cie namierzyc za obrazanie tej firmy,to tylko moja rada
Szanowny ekspercie oloch, proszę o odpowiedź na poniższe pytania:
1. Co to jest oderwanie w biznesie AMWAY i jakie ma znaczenie?
2. Na jakim poziomie obrotów następuje oderwanie?
3. Ile jest stopni wynagradzania z tytułu tabeli premiowo-punktowej w biznesie AMWAY?
4. Jak nazywał się pierwszy produkt firmy AMWAY i jak nazywa się teraz, czym się charakteryzował?
5. Jak nazywa się plan markegingowy firmy AMWAY i czym się różni od planów piramid finansowych?
6. Jak nazywa się ustawa, na podstawie której od jesieni 2004 r. działalnośc piramid finansowych jest w Polsce ZAKAZANA i ŚCIGANA PRZE PRAWO?
Potrafisz na nie udzielić marytorycznej odpowiedzi, czy tulko pluć? ;)
Jeśli uważacie że firma amway jest sektą koniecznie musicie skierować tą sprawę do prokuratury. Nazywanie biznesu piramidą finansową jest także bardzo dużym oskarżeniem, a więc osoby o takich poglądach powinny skierować sprawę do odpowiednich służb. Życzę powodzenia :) Pozdrawiam wszystkich ludzi budujących AMWAY a więc GO DIAMOND
Jest oczywiste, że tego nie zrobią, z równie oczywistego powodu - wiedzą, że by ich po prostu wyśmiano i powiedziano by im, by nie zawracali sądom głowy takimi głupotami. ;) Zajmują się one bowiem ściganiem faktycznych przestępstw a nie urojonych. ;)
Natomiast oczywiście sami mogą trafić do sądu w innym charakterze - oskarżonych, jeśli dalej będą publicznie szkalowali ludzi i firmę.
przypadkiem byłem wczoraj na spotkaniu Amway. Od dawna wiem co to za korporacja, ale nie wyszedłem, bo chciałem to zobaczyć na własne oczy. Ci biedni ludzie nie zdają sobie sprawy w co sie pakują. Pan DIAMENT napisał, że firma jest legalna w USA, więc wszystko ok. Proszę pana, zapewne pan wie, że Amway jest wart 8mld dolarow, prawda? Człowiek, ktory zajmował u nich wysokie stanowisko napisał, że kupuja politykow finansuja im kampanie wyborcze), więc wykupili sobie immunitet. Dla tych, ktorzy dalej chcą pracować w Amway mam to: http://www.merchantsofdeception.com/poland.html
Mam nadzieję, że nie dacie się nabrać!
Fajna ta wasza dyskusja ;) Polecam wam lektóre ksiązki "Sprzedaż albo śmierć?!" Marcina Przybyłka. Jest zgrabnie opisane więszość rzeczy o których tu była mowa, szczególnie jeśli chodzi o techniki sprzedarzy, kształtowanie osbowości, szkolnia i trenerów sprzedarzowcy, itd.
Przeczytałem ją w czasie trzech przejazdów do pracy. (nie polecam tego jednak, bo co chwila inni pasażerowie patrzyli na mnie dziwnie, po kolejnych wybuchach śmiechu ;) ) A to wszystko za śmieszną cenę 9 zł. Lektura obowiązkowa dla wszystkich prezesów, handlowców, sprzedawców a zwłaszcza dyrektorów i trenerów sprzedaży. Polecam i pozdrawiam.
Do pana~Bishop proszę pana jeśli pan uważa firmę że nie działała zgodnie z prawem, wykupiła sobie immunitet a także że stosuje techniki sprzedaży niezgodne jakimkolwiek kodeksem a także według pana ma pan dowody (chodzi mi o podany link do strony) to proszę skierować tą sprawę np. do programów publicystycznych lub gazet pozdrawiam i czekam na pana odpowiedz na forum.
Autor "Merchants of Deception" to kłamca. Na pisał w niej m.in., że właściciele AMWAY grozili mu śmiercią za rozpowszechnianie tej książki, co musiał przed sądem w USA ODSZCZEKAĆ.
Nie dajcie się na brać na książczynę, napisaną przez zgorzkniałego byłego dystrybutora AMWAY wywalonego zapewne z biznesu na działania sprzeczne z etyką i zasadami tego biznesu. Ta książka jest formą jego zemsty, co jest doprawdy żałosne i żenujące.
Kto to napisał, gdzie i kiedy, panie Bishop? Może chociaż cień dowodu?