Rewelacyjne przepływy pieniężne, wzrost zysku netto, bardzo niskie zadłużenie i ponad 50 mln zł w kasie. Jednak jest duży znak zapytania, przychody w II kw spadły wyraźnie -do poziomu poniżej 1 mld zł -pytanie czy jest to podobnie jak już się zdarzało w przeszłości przesunięcie między-kwartałowe, czy trend. Jednak tak wyraźnego spadku bym się nie spodziewał.
13 mln zł to słabo? To więcej niż w IV kw 2014, a jak wiadomo IV kw jest zawsze bardzo dobry. Ponadto mówimy tu o dużo niższych przychodach, nie wiem z jakiej przyczyny, ale rentowność wzrosła niemal dwukrotnie r/r.
Jak dla mnie to wynik przeciętny. Poza tym mysle że ABC straci przez zawieruchę w Chinach. Jutro kurs będzie stabilny, nie przewiduje wzrostów chyba że na początku sesji.
Rewelacyjny Wynik jednostkowy w Sumie 38 mln za 1 H.
Zarząd: Pomimo niższej sprzedaży, Grupa zwiększyła kwotę zysku brutto ze sprzedaży o ponad 6 mln PLN za 1 H, zanotowano również wzrost marży w ujęciu procentowym Poprawa marży brutto o 0,7 p.p. w stosunku do pierwszego półrocza ubiegłego roku to efekt wzrostu rentowności w działalności eksportowej. Niższy udział kosztów ogólnego zarządu (o ok. 3,7 mln) w relacji do obrotu wynika z poprawy dyscyplin kosztowej. Spadek kosztów Fiansowych o po 0,9 mln w 1 i 2 kw.
Ale w ujęciu kwartalnym: Spadek Sprzedaży w Polsce o 10 % q/q i 12% r/r do 550 576 – ale wysokie marże. Spadek eksportu nie do UE (to pewnie Ukr. Rosja) o 36 i 43% do 114 276 – w sumie zrozumiały Spadek (ale i gwałtowny wzrost marży) eksportu do UE o 43 i 37 % do 333 640 zastanawia ? W sumie wygląda na wycięcie niemarżowej oferty towarowej i poszukiwanie nowej w zabawkach, art. Szkolnych i elektronarzędziach ?
zobaczymy, jak rynek na to spojrzy... na razie na TKO entuzjazmu nie widać
po lewej nadal pustki - chętnych do kupna brak... nawet na forum entuzjazm nie jest powszechny, a od zaklinania rzeczywistosci i myślenia życzeniowego kurs nie rośnie
Jeśli teraz do konca przyszłego tygodnia nie bedzie stabilnego wzrostu popytu i nie skonczą się durnowate podbitki - to przybedzie rozczarowanych akcjonariuszy pozbywajacych się zakiszonego waloru...
ja też czekam na przyszły tydzień, ale już to open mnie rozczarowało, i to niepokojąco, oraz BRAK CHĘTNYCH do kupna (poza 1-2 spekulancikami usiłujacymi manipulować kursem) jednoznacznie pokazał niepozytywną reakcję rynku na wyniki...
taki jest teraz okres, rewelacji nie ma. Poprzednie dane dużo lepsze były od oczekiwań i konsensusu a też odpału nie było. Rynek niestety obecnie jest słaby.
i jeszcze jeden fakt który mi się nie podoba, co grosz w górę siedzi 2k papiera lub więcej, może są też ukryte. W każdym razie co grosz, brakuje dziur a to znaczy że jest dalej podaż.
Dnia 2015-08-28 o godz. 09:26 ~devilek napisał(a): > i jeszcze jeden fakt który mi się nie podoba, co grosz w górę siedzi 2k papiera lub więcej, może są też ukryte. W każdym razie co grosz, brakuje dziur a to znaczy że jest dalej podaż.
Dokładnie! Cieszę się, ze w koncu to dostrzegłeś... Tu od dawna ktoś, kosztem drobnych, usiłuje powoli wyjść z waloru...
Kurs bywa poprawia się przed wypłatą dywidendy. i Ustala się na poziomie przeciętnego dla branży. A te obciachowe zbicia sieją niepokój i sugerują ostrożność i o to chodzi. Nie masz perły tylko gniota z diamentową dywidendą.
Nawet ja w swoim sceptycznym nastawieniu jestem zaskoczony, że po lewej są aż takie pustki na kazdej półce po w końcu co najmniej względnie dobrym raporcie...
Teraz widać, ze ktoś tylko czeka na pojawienie się jakichkolwiek zleceń kupna powyżej 3,31
Na razie to nie widać tłumu sprzedających a to oznacza że nie da sie odkupić większej ilości akcji :))))) A ja oczywiście jak przyjdzie czas to uśrednię :))))))
Dnia 2015-08-28 o godz. 12:20 ~janek napisał(a): > Dnia 2015-08-28 o godz. 11:52 ~kc napisał(a): > > dzięki po niedzieli będzie więcej wiadomo ,ale może być już drożej. > > Zamiast topić kasę na jakichś bankrutujących spółkach kupuj ABCDatę :))))) > W przyszłym roku może być rekordowo wysoka dywidenda )))))))
szukasz naiwnych do swego klubu wiecznych uśredniaczy?...
ogarnijcie się troszkę :) nikt bez powodu nie będzie wywalał spółki która ma dobre perspektywy, mają zysk i będą mieli. Jasne że IIIQ jest najsłabszy w branży bo lodów w wakacje data nie sprzedaje (przynajmniej jeszcze nie) więc wyniki mogą być takie jak rok temu i co z tego ? po tym jest IVQ który jest zawsze, powtarzam zawsze najlepszy. Właśnie z ostrożności i nawet powiedziałbym strachu rynku w stosunku do ostatnich spadków upatruję brak konkretnego ruchu na północ. Mimo wszystko uważam że cierpliwi zostaną nagrodzeni.