• wyniki Autor: ~michalus [188.146.134.*]
  • Re: wyniki Autor: ~michalus [83.19.105.*]
    sam sobie odpowiem- poniżej oczekiwań,
  • Re: wyniki Autor: ~MichałB [85.219.173.*]
    Hej, powiem tak, wyniki lekko poniżej oczekiwań ale uważam że tragedii nie ma. Jak dla mnie ta spółka i tak jest niedowartościowana z potencjałem spokojnie na 50 zloty. Pamiętajcie że rok temu wynik był dlatego taki wysoki gdyż wpłynęły na to zdarzenia jednorazowe. Ogólnie wyniki byłyby bardzo podobne do bieżących. Poprzedni rok uważali za bardzo udany więc spokojnie. Wszystkie niestety te spółki na GPW są G warte. Szkoda gadać. Pytanie tylko jak rynek wyceni ta spółkę czy spadnie poniżej 40 złoty? Ja mam nadzieje że nie. Jeżeli spółka zejdzie na minima to po prostu będę trzymał przez kolejne 5 lat.
    Michalus a TY trzymasz czy sprzedajesz?
  • Re: wyniki Autor: ljg [77.252.212.*]
    Osobiście wyniki uważam za OK. Nie ma rewolucji, wszystko jest jak najbardziej stabilne w mojej ocenie, jeszcze nie zagłębiałem się w jakieś szczegóły raportu więc może coś mi uciekło ale w ogólnej ocenie jestem spokojny. Wizja 50zł jest cały czas jak najbardziej realna ale tylko jeśli cały WIG będzie szedł w górę. Z tego co widzę PCM nie ma takiej siły żeby iść pod prąd. No nic najwyżej tak jak kolega mówi też poczekam kilka latek. :)
    No ale przynajmniej mogę spać z tą spółką spokojnie.
    Komunikat: link
    Jak dla mnie wszystko zgodnie z planem. Powiedzmy sobie że nie da się zaprognozować w 100 % wyniku. Wynik uważam za zadawalający.
  • Re: wyniki Autor: ~Robi [46.238.77.*]
    wyniki dobre, spółka inwestuje w przyszłość, jak to wszystko zacznie pracować to wyniki pójda ostro w górę
  • Re: wyniki Autor: ~michalus [83.19.105.*]
    trzymam, zobacze jak będzie w 3 i 4 kw
  • Re: wyniki Autor: ~Kaptur_mnicha [83.27.165.*]
    Wyniki wyraźnie słabsze od zeszłorocznych , ale zgodne z oczekiwaniami analityków (Instytucja: ING Securitie,  Data wydania prognozy: 2015-07-29, Prognoza na rok 2015: Zysk netto 44 000 (w tyś. zł.). Rekomendowane przez ING 50,7PLN za akcję było przy tych prognozach. Wyglada, że spółka bedzie blisko tego wyniku. Rynek oczekiwał chyba czegoś innego i reakcja inwestorów indywidualnych adekwatna do tych oczekiwań. Zobaczymy jak rozwinie się sytuacja. Z racji dużej ilości funduszy w akcjonariacie końcówka roku może być dla notowań bardzo interesujaca.
    Też mi się tak wydaje, zobaczymy jak rynki się zachowają. Wiadomo jak wszystko poleci to i PCM

chyba nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego co wpłynęło na tak wysoki wynik w 1 H 2014.

• Re: wyniki Autor: ~MichalB [85.219.173.*]
    no niestety nie. Ludzie nie potrafią inwestować długoterminowo tylko panika i popłoch.
  • Re: wyniki Autor: ~MichalB [85.219.173.*]
    no niestety spadnie do 38. Ja czekam, jeszcze odbije.
  • Re: wyniki Autor: ~Kaptur_mnicha [83.30.117.*]
    Nie obwiniałbym zwykłych akcjonariuszy za wczorajszą przecenę. Rynek, po podaniu słabych wyników, dostosowuje wycene spółki do warunków rynkowych. Po prost PCM stał się za drogi w stosunku do innych podobnych spółek. Trzeba pamietać, że wiosną główni akcjonariusze sprzedali duży pakiet po 42 złote za akcję. Oni najlepiej wiedzieli jaka jest realna wartośc spółki. Gdyby była znacząco wyższa, nie oddaliby firmy w tej cenie.  

Chodzę wokół spółki od dłuższego czasu i w końcu uało się kupic trochę towaru poniżej ceny księgi popytu. Wydaje mi się, że przy aktualnej polityce dwidendowej spółki zakup w okolicach 40PLN za akcję powinien przynieść godziwy zysk w przeciagu najbliższych 12 miesięcy. Rekomendaje są OK, prognozy OK, spółka realizuje założona strategię. Przydałaby się lepsza komunikacja ze strony zarządu. To nowi ludzie w spółce i warto byłoby poznać jakie postawili spółce cele. Zobaczymy co przyniesie druga połowa roku. Osobiście liczę na roczny zysk netto w okolicach 45 - 48 milionów i zysk na akcje około 4PLN. Wtedy wycena 50 PLN za akcję byłaby jak najbardziej słuszna (8% dywidenda).
    a ile poprzedni właściciel wypłacił sobie dywidendy  z zysku za 2014 zanim sprzedał bardzo duże pakiety za 42 pln ?
    ja też chciałbym kupic za 38 ale niestety chyba nie ma szans
    Tak, cena transakcji 42 pln była juz bez dywidendy za 2014 - to oczywiste w przypadku tego typu transakcji. Dzisiaj też kupuje się bez dywidendy za 2014 więc nie ma to znaczenia.
    ma to znaczenie przy interpretacji ceny sprzedaży 42 pln i rzekomej motywacji poprzednich właścicieli :)
    Poprzedni własciciel wycenił firmę na 42 PLN za akcję bez dywidendy za rok 2014, jak chcesz być dokładny. Tyle zapłacili nowi własciciele i dla mnie to jest punkt odniesienia. Nowi właściciele dywidendy za 2014 nie otrzymali. W tej chwili ważna jest dywidenda za rok 2015 i o tym można i warto dyskutować.

Dywidenda za 2014 wynosiła 5,26PLN, co w tej chwili ma znaczenie wyłącznie historyczne. 
  • Re: wyniki Autor: ~sllaw72 [77.253.206.*]
    Poprzedni właściciel sprzedawał po 42, ale na pewno z dyskontem. Sprzedawał bo miał jakiś powód. Może potrzebował szybko gotówki na inny biznes. Może nie widział aż takiej rentowności na jaką liczył. A może sto innych powodów skłoniło go do sprzedaży. Z drugiej strony ktoś po tej cenie kupował. Miał pewnie twarde dowody na opłacalność tego biznesu. Tak nawiasem wspomnę, że DMBZWBK wycenia akcję na 60 PLN.
  • Re: wyniki Autor: ~Kaptur_mnicha [83.22.170.*]
    Tak, a ING w swojej rekomendacji z 2015-07-29 wycenia PCM na 50PLN, przy zysku netto za 2015 na poziomie 44 mln ( chyba realne)
    Ostatni dostępny mi raport DMBZWBK jest z 2015-04-05 i zakłada wprawdzie cenę 60PLN, ale prognozuje również zysk netto za 2015 na poziomie 50 mln PLN ( nie zanosi się na to).

W najbliższych dniach powinny pojawić się korekty prognoz i nowe rekomendacje z instytucji firm monitorujacych PCM (DM mBank, BESI, Wood&Company).

W 2015 już chyba nie powinno być żadnych niespodzianek in minus. Zyski za 2014Q3 i 2014Q4 były na jak najbardziej powtarzalnym poziomie (10 913 i 9 635) co daje prognozowany zysk netto za 2015 w wysokości  około 41 500 i zysk na akcję 3,50 PLN. Nie sądzisz, że to trochę za mało na 60PLN. Taka cena byłaby uzasadniona gdyby sama spółka szybciej rosła. Na razie tego nie widać ani w prognozach ani w rzeczywistości. Może pomogłyby akwizycje innych firm? Zobaczymy jak poprowadzi spółkę nowy zarząd. Mam nadzieję, że to ludzie z jakąś wizją, a nie zwykli finansowi administratorzy.

Już raczej nie dowiemy się dlaczego poprzedni właściciel sprzedał biznes. Może z dyskontem, a może z premią? Trudno to dzisiaj  powiedzieć i prawdę mówiąc nie ma to już znaczenia. Rekomendacje w tamtym okresie były dużo, dużo wyższe niż cena transakcji, ale kurs podążył w kierunku ceny sprzedaży, a nie w kierunku rekomendacji (od rekomendacji DM BZWBK różni się o 50%, co tylko pokazuje jakość "analityków" DM i wiarygodność ich rekomendacji). 

• Re: wyniki Autor: ~Kaptur_mnicha [83.26.42.*]
    Cisza jak makiem zasiał. Papier poza rynkiem. Obrociki symboliczne. 3 tygodnie minęły i dokładne 0 na liczniku. Trudno cokolwiek wyrokować. Na wykresach widać rozwinięta 5 w dół i bliski koniec spadków. Przynajmniej w krótkim i średnim okresie, ale jak tu zająć pozycję. Sam nie wiem. 

• Re: wyniki Autor: ~sllaw72 [77.253.206.*]
    Oj słabiutko, słabiutko.
  • Re: wyniki Autor: ~Kaptur_mnicha [83.30.158.*]
    Grubo nie jest, a wydawałoby się, że w takim towarzystwie to tylko góra. Nie spuszczam z oczu, bo mimo wszystko wydaje mi się, że coś z tego może być. Wolnego obrotu praktycznie nie ma. Handlują automaty. Od czasu do czasu coś umówionego pójdzie i to wszystko. Generalnie bardzo, bardzo słabo.
[x]
PCM 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.