• raport IQ2014 - uwagi Autor: orkus [91.142.199.*]
    to, co zwraca moją szczególną uwagę w raporcie ORP:
    1. zyski ze sprzedaży przez pół - zdecydowanie niższe przychody przy podobnych kosztach działalności
    2. koszty zarządu wzrosły o 50% - zarząd o siebie dba zdecydowanie lepiej niż przed rokiem :)

przepływy finansowe - tu ujęte koszty zakupu akcji własnych. Oprócz tego spółka praktycznie nie inwnestuje.
    Trudno się temu dziwić, skoro w perspektywie jest zmiana zarządu.
    Widać jednak że wojna nie służy ani CRM ani ORP
    Podobnie jak na CRM - cokolwiek istotnego co do przyszłości na obu spółkach dopiero po walnym w ORP lub po decyzji sądu ws odwołania panów T.
    Dopóki spółki na powrót się nie połączą to miodu tu nie będzie.

• Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: pandora [159.205.243.*]
    z obu raportów wynika jedno "Płocica nie umie sprzedawać"

najwidoczniej zbieranina tych, których Bosh uznał za nieskutecznych to zwykłe ciamajdy

oba raporty są tak przygnębiające, że nikomu się nawet nie chce o nich gadać

• Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: ~darekbabkier [89.151.22.*]
    Reasumując jest źle i wiadomo co jest przyczyną takiej kiepskiej sytuacji.
    Ważniejsze jest jednak to, że oczywiste jest również co może te spółki uzdrowić. Jest tylko jedna droga, ponowne połączenie i wzajemna współpraca, a ta będzie możliwa dopiero po usunięciu Tuorów z Orphee.

Sytuacja wydaje się więc klarowna. Kto nie boi się ryzyka, ma mocne nerwy i czas to teraz akumuluje akcje Cormaya zakładając, ze prędzej czy później, któryś Sąd Tuorę z Orphee wygoni. Widać zresztą od kilku tygodni, że jeden taki odważny już jest zbierając na Cormayu całą podaż w okolicach 3 zł.

Jest jednak potrzeba aby te Sądy przyspieszyły trochę wydawanie orzeczeń o zwołaniu Walnego Orphee bo przy takich wynikach to za kilka kwartałów moze nie być już co łączyć. Pozdr.

• Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: ~darekbabkier [89.151.22.*]
    ....piszę o akumulacji akcji Cormaya bo po odwołaniu Tuory z Orphee Cormay raczej uzna Orphee za dojną krowę dlatego na Orphee moze nie być takiej stopy zwrotu jak na Cormayu. Pozdr.
  • Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: ~znawcaNC [87.207.119.*]
    nie skomentujesz raportu w kontekscie słów tuory jak to orphee rozkwita pod ich zarzadem a cormay wiotczeje jak uwiad starczy?
    ZnawcoNC do mnie uderzasz, bo nie wiadomo???

jeśli do mnie to powiem Ci co myślę po przeczytaniu raportów

Płocica nie ogarnia rynku i sprzedaży, zostawmy Rosję bo nikt nie ma na to wpływu, ale zobacz że sprzedaż spadła mu we wszystkich innych pozycjach, obiecywał zrekompensować spadek eksportu poprzez zwiększenie sprzedaży krajowej, a sprzedaż krajowa również spadła

uważam, ze powodem tego jest źle dobrana kadra w pionie sprzedaży i zły menadżer od sprzedaży, plus konflikty w pionie sprzedażowym o których więcej w raporcie piszą Tuorowie

co do Orphee wyszło że jest absolutnie uzależniona od Cormay, nie wiem czy zauważyłeś, ze Tuorowie wprowadzają własną sieć sprzedażową w polsce, za chwile okaże się że Cormay będzie konkurował na polskim rynku z Orphee

to co Tuorą udało się zwiększyć na innych rynkach nie pokrywa tego co było do tej pory, może i efekt jest ale nie widoczny i nie zrozumiały z punktu widzenia akcjonariusza

co do Tuorów to najbardziej zainteresowała mnie kwestia pozwów sądowych opisanych w raporcie Cormay, w końcu wiem o co Tuora jest oskarżony, a znając nasz system sprawiedliwości to dobrze wiem jak taka sprawa się skończy

myślę, że to, co te raporty spowodują to brak nadziei u drobnych akcjonariuszy na sukces Płocicy, myślę że zawiódł oczekiwania wierzących w niego ludzi, ta cisza na forum Cormay dobrze o tym świadczy, ludzie czekali na dobre wiadomości a dostali niesympatyczną rzeczywistość kolejny raz ubraną w zwalanie winy na poprzednika

myślę, że nawet jak Płocica dostanie kiedyś Orphee to zrobi z nią to samo co teraz robi z Cormay

te spółki są w stanie odbić tylko i wyłącznie jak przyjdzie nowy branżowy inwestor, który od nowa poukłada biznes tak aby stał się dochodowy, inaczej będzie kicha
    dzieki pandoro za opinie,
    moze to i niezbyt ladne, ale ta prowokacja z mojej strony to po to, bys uchylla wieko puszki a my drobni zajrzeli przez Twe ramie w jej czelusc ;)
    Dnia 2015-05-17 o godz. 21:33 ~znawcaNC napisał(a):
    > dzieki pandoro za opinie,
    > moze to i niezbyt ladne, ale ta prowokacja z mojej strony to po to, bys uchylla wieko puszki a my drobni zajrzeli przez Twe ramie w jej czelusc ;)

ZnawcoNC mam nadzieje, że Ty jesteś na tyle inteligentny, że wiesz że pandora nie równa się tuora, więc to co ja myślę jest tylko i wyłącznie moim spostrzeżeniem, albo odczuciem

w ramach niedzielnego dobrego samopoczucia, krem ze szparagów robi swoje...., to sobie myśle, że jedynym pocieszającym faktem jest to, że niski kurs akcji Orphee musi drażnić Wielkie Ego pana Ł. i przed końcówką II kwartału wrócimy do "ceny godziwej", no chyba że "osoba blisko spokrewniona" będzie potrzebować na waciki i te 800 tys. trafi na rynek

więcej intuicji trzeba będzie mieć na Cormay, żeby wiedzieć kiedy zacząć kupować, mogę się założyć że nowy prospekt nie zostanie zatwierdzony przez KNF, emisja raczej nie dojdzie do skutku w zakładanym terminie, a umowa o kredyt zostanie rozwiązana, sąd w szwajcarii pojedzie na urlop, a Płocica nie ma w sobie charyzmy więc tłumów nie uwiedzie wizją, której nie ma

Ł. to kawał spekulanta i kasę zarabia na ostrych zjazdach i wjazdach, myślę że sam mocno zdołuje kurs Cormay, aby potem po dobrej informacji nad którą sam pracuje podbić wysoko w górę, ale na tym to raczej Ty sie lepiej znasz :)
    nie, musialby tuora nie dosc ze zagescic i wydluzyc to jeszcze przefarbowac wlosy na kruczoczarne :)
    nawet nie wspominam o bardziej skomplikowanych zabiegach takiej metamorfozy.
    zadalem to pytanie, bo masz intuicje i zawsze warto Cie posluchac
    z drugiej strony bylem ciekaw Twej opini po otrzymaniu teraz "ciosu" ze strony obozu za ktorym sie opowiadalas
    Dnia 2015-05-18 o godz. 16:07 ~znawcaNC napisał(a):
    > nie, musialby tuora nie dosc ze zagescic i wydluzyc to jeszcze przefarbowac wlosy na kruczoczarne :)
    > nawet nie wspominam o bardziej skomplikowanych zabiegach takiej metamorfozy.
    > zadalem to pytanie, bo masz intuicje i zawsze warto Cie posluchac
    > z drugiej strony bylem ciekaw Twej opini po otrzymaniu teraz "ciosu" ze strony obozu za ktorym sie opowiadalas

dostałam niezły opierdziel od ślubnego za pokazanie tych czarnych kłaków publicznie, on sam nie czyta, ale mu donieśli, więc poszło foux pas towarzyskie

fakt, raport Orphee jest rozczarowujący bo oczekiwania były wyższe

obozu nie zmieniam, bo w przyrodzie najważniejsza jest równowaga, i ktoś musi być po drugiej stronie, nie wiem tylko co zrobią Ci którzy pokładali nadzieje w Płocicy, patrząc po dzisiejszych wpisach na forum Cormay to ludzie czują się oszukani i ponownie wykorzystani

dla mnie to niedobry sygnał, bo liczyłam że kiedyś po przejęciu władzy w Orphee kurs mocno podskoczy do góry, dziś już nie jestem tego taka pewna, jeśli Płoccia będzie tak dalej działał, czyli nie robił nic, i miał głęboko w poważaniu drobnych akcjonariuszy, to może okazać się, że żadnego wzrostu kursu nie będzie, najpierw okradną jedną spółkę, potem okradną drugą

nie wiem co zamierzają Tuorowie, bo ich działania są mało racjonalne i nieprzewidywalne, ale uważam że w nich jedna nadzieja, bo komu jak komu ale Tadeuszowi na pewno zależy na obu firmach, to dzieło jego życia, dla Łapy to tylko okazja do zarobienia, mają inne motywacje działania
  • Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: ~do_Pandory [89.73.122.*]
    Pandora co sądzisz o Tuora Consulting i wyprowadzaniu piniędzy z Cormay'a przez juniora w celu własnego zarobku?
    Dnia 2015-05-18 o godz. 20:35 ~do_Pandory napisał(a):
    > Pandora co sądzisz o Tuora Consulting i wyprowadzaniu piniędzy z Cormay'a przez juniora w celu własnego zarobku?

przeczytałam bardzo dokładnie to co jest napisane w raporcie Cormay, pieniądze nie były wyprowadzone, bo TT oddał pożyczone pieniądze, tylko Cormay poniósł straty na odsetkach kredytowych i to jest to przestępcze działanie na szkodę spółki, można to oceniać jako arogancje pełniących władzę, ale czy prokurator uzna to za przestępstwo?, wątpie

powiem Ci co o tym myśle, jak powiesz mi komu te pożyczone pieniądze TT pożyczał na budowę domu, wielką naiwnością jest myśleć, że takie rzeczy nie dzieją się przy wiedzy i zgodzie osób, których zadaniem było kontrolować zarząd

a co do wielkości straty jakie Cormay poniósł, Tuora nie przebije Płocicy, ten na sprzedaży akcji Orphee Totalowi zrobił 10 razy większą szkodę, jak troche poczekamy to i na niego będzie doniesienie

Za rządów Tuory było co wyprowadzać, za rządów Płocicy wszystko przejmie bank, taka różnica, dla mnie jeden warty drugiego, tyle że ten pierwszy zna się na biznesie, a ten drugi nie

• Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: ~do_Pandory [89.73.122.*]
    Rozumiem, dzieki za opinie.
  • Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: ~Misza [89.73.17.*]
    Pandora napisała:

"a co do wielkości straty jakie Cormay poniósł, Tuora nie przebije Płocicy, ten na sprzedaży akcji Orphee Totalowi zrobił 10 razy większą szkodę, jak troche poczekamy to i na niego będzie doniesienie"

moje pytanie:
    gdzie ta strata? Sprzedaż była po 2 zł a kurs jest 1,3 zł. Ok, Pandora, niech stracę, kupię po 1,3 i sprzedam Ci po 2. Robimy interes?
  • Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: ~poe [195.116.31.*]
    Dnia 2015-05-19 o godz. 10:02 ~Misza napisał(a):
    > Pandora napisała:
    >
    > "a co do wielkości straty jakie Cormay poniósł, Tuora nie przebije Płocicy, ten na sprzedaży akcji Orphee Totalowi zrobił 10 razy większą szkodę, jak troche poczekamy to i na niego będzie doniesienie"
    >
    > moje pytanie:
    > gdzie ta strata? Sprzedaż była po 2 zł a kurs jest 1,3 zł. Ok, Pandora, niech stracę, kupię po 1,3 i sprzedam Ci po 2. Robimy interes?

nie wiesz gdzie strata? zajrzyj do raportu finansowego Cormay

najpierw zaniżyć kurs Orphee, a potem sprzedać akcje i żeby mieć uzasadnienie do transakcji dalej zaniżać kurs

myślisz, że ludzie nie widzą o co chodzi i kto na tym na zarobić? Cormay stracił a Łapiński zarobi, taki jest faktyczny bilans tej transakcji, a przez ostatni rok cały czas tracą drobni akcjonariusze obu spółek

kogo reprezentujesz Misza? Ile masz akcji Orphee i ile na nich straciłeś? wracaj do CC skąd przyszedłeś!!!
    Co do raportu Cormaya, strata jest tylko księgowa. Liczy się prawdziwy pieniądz i rzeczywistość a nie papierowe zyski i straty.
    Może Ty chcesz zrobić ze mną ten interes? Sprzedam Ci po 2 zł a Ty w swoich księgach możesz zapisać sobie co tylko zechcesz.
    Dnia 2015-05-19 o godz. 10:26 ~Misza napisał(a):
    > Co do raportu Cormaya, strata jest tylko księgowa. Liczy się prawdziwy pieniądz i rzeczywistość a nie papierowe zyski i straty.
    > Może Ty chcesz zrobić ze mną ten interes? Sprzedam Ci po 2 zł a Ty w swoich księgach możesz zapisać sobie co tylko zechcesz.

Mistrzem kreatywnej księgowości jest nowa księgowa z Zelmera i chyba po to ją Płocica ściągnął do siebie, a i tak nie umiała tej straty schować.

Chcesz powiedzieć że Łapiński nie umie robić interesu i kupił akcje Orphee po 2 zł warte 1,30 zł?

Gubisz się w teoriach, które próbujesz sprzedać. Zajmujesz się pijarem którego łobuza, tego co tanio sprzedał czy tego który drogo kupił, bo nie jesteś jednoznaczny.

Nie tak łatwo oszukać ludzi, bo każdy kto tą spółkę od dawna ogląda wie na czym polegał "cudowny deal Płocicy z Łapińskim", mam nadzieje że obaj będą się wić przed prokuratorem.

Nie wiem czy Łapiński umie robić interesy czy nie, ale wiem, że 2 to więcej niż 1,3.
    Za spółkę na razie nikt nie chce więcej płacić dopóki Tuora w niej rządzi.

Dnia 2015-05-19 o godz. 11:22 ~Misza napisał(a):
    > Nie wiem czy Łapiński umie robić interesy czy nie, ale wiem, że 2 to więcej niż 1,3.
    > Za spółkę na razie nikt nie chce więcej płacić dopóki Tuora w niej rządzi.
    >

i dopóki Tuora razem z Łapińskim zaniżają kurs, najwidoczniej obu zależy na tym, aby kurs był niski, a drobnych traktują jako dawców kapitału

zaniżą kurs, zrobią wezwanie i wydym wszystkich drobnych, nie księgowo tylko realnie

Misza masz akcje Oprhee??? Ile jesteś w plecy??? CC nie inwestuje w spółki dla których pracuje? to takie nie etyczne...

a ja sie zastanawiam nad zabezpieczeniem kredytu i jak wartosc akcji orphee na parkiecie wplywa na wysokosc tego zabezpieczenia. a jakby tak bank zazadal dodatkowych zabezpieczen w zwiazku z przepychankami z TT a total w zamian napompowalby orphee i powiedzial, patrzcie zabezpieczeniem sa akcje orphee a cena ich znaczaco wzrosla. czy to bankowi by wystarczylo?
  • Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: ~JB [81.190.163.*]
    Strata jest ewidentna ostatni mln akcji CRM nabył po 3,75 a wcześniej duże pakiety po 3,2zł
    Kto zrobił interes biorąc udział w skupie akcji ? czy to jest działalność na szkodę spółki w tej kwestii powinien wymiar sprawiedliwości się wypowiedzieć.

Dnia 2015-05-19 o godz. 12:45 ~znawcaNC napisał(a):
    > a ja sie zastanawiam nad zabezpieczeniem kredytu i jak wartosc akcji orphee na parkiecie wplywa na wysokosc tego zabezpieczenia. a jakby tak bank zazadal dodatkowych zabezpieczen w zwiazku z przepychankami z TT a total w zamian napompowalby orphee i powiedzial, patrzcie zabezpieczeniem sa akcje orphee a cena ich znaczaco wzrosla. czy to bankowi by wystarczylo?

jesteś marzycielem

Łapa nie podkręci kursu Orphee bo wie że zaraz TT wyrzuci swoje 800.000 tys, woli poczekać aż ten na niskich poziomach się wyprzeda, może podkręci kurs na koniec kwartału, ale do tego czasu dużo może zmienić się na Cormay

facet z banku, który dał kredyt za zabezpieczeniach bez zgody Tuorów bardziej martwi się o zapasy magazynowe i hipotekę niż o bieżący kurs akcji Orphee
    ale ja mowie o dluzszym horyzoncie czasowym. nie o najblizszych tygodniach. ale zgadzam sie ze jest duzo zmiennych i kilka niewiadomych w tym rownaniu tudziez nierownosci :) takze wynik dlugo bedzie jeszcze sprawa otwarta
  • Re: raport IQ2014 - uwagi Autor: ~Plm [91.198.245.*]
    Sprawdź lepiej skąd jest wzrost kosztów ogólnego zarządu zamiast takie głupoty pisać.
    (150tys euro plus VAT wyniosły koszty arbitrażu)
[x]
ORPHEE -3,55% 0,50 2020-06-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.