• pobudka Autor: ~plereza [95.41.228.*]
    zastanówcie się nad kierunkiem kursu
    dokąd ma spadać?
    do 50 , 40 groszy?

hdo IV kwartał będzie już dodatni i nie tylko będzie na to miała wpływ działalność
    podstawowa ale też kurs walutowy
    stal- pełny portfel zamówien
    fun- nowy sklep
    tech sim-działalność niszowa ale bezkonkurencyjna i innowacyjna
    skyline venture- kapitalizacja 40mln i zaskoczy nas nową inwestycją
    instalexport- kulawo ale obsługuje obligacje i to jest test
    roy - odzieżówka do sprzedaży/odzież męska/- w/g mnie 2-5mln
    zakroczym i d0rohusk- uśpione inwestycje ale jak odbezpieczony granat

c/wk......................0,15

brak zadłużenia

osiągnięte denko i już uklepane/ niech spróbują zejść niżej!/

100% up pewne
    300% up do końca 2015 gwarantowane
  • Re: pobudka Autor: ~3000 [83.6.179.*]
    co tam płynność finansowa - nieważne
  • Re: pobudka Autor: ~plereza [95.41.228.*]
    plynność rozumiana jako srodki na zakupy jest przecież w skyline venture.........jeszcze spora część jest niezainwestowana........coś jeszcze?
  • Re: pobudka Autor: ~JeżyR [193.164.142.*]
    Dnia 2014-12-09 o godz. 09:43 ~plereza napisał(a):
    > zastanówcie się nad kierunkiem kursu
    > dokąd ma spadać?
    > do 50 , 40 groszy?

Moje odpowiedzi po ||

|| Może spadać do 1 grosza. Zanim nie wywalą z giełdy. Takich spółek jest bez liku. Pamiętam takich pytających na Petrolu: dokąd ma spadać do 500 zł? Potem dokąd ma spadać do 50 zł? potem dokąd ma spadać do 5 zł? Potem dokąd ma spadać do 50 gr?

|| Podobnie było z SKL. Też było absolutnie niemożliwe, żeby spadł poniżej 8 zł, potem 7 zł, potem 5 zł, potem 4 zł, potem 2 zł, potem 1 zł, potem 80 gr, chwilowo bariera niemożliwego jest na 50 gr.

>
    > hdo IV kwartał będzie już dodatni i nie tylko będzie na to miała
    > wpływ działalność podstawowa ale też kurs walutowy

|| Celem biznesu jest robienie kasy, a nie wykazywanie zysków (papierowych). Papierowym zyskiem jest kurs walutowy jeśli nie jest zrealizowany. Poza tym przydałoby się zrozumieć w jaki sposób ewentualne zyski HDO ma przekazać do SKL? Wg mnie nie ma takiej możliwości dopóki jest to joint venture z KFK, a jest i będzie jeszcze przez chyba z 7 lat. Więc przez 7 lat możemy sobie te zyski oglądać przez szybkę - jak będą.

> stal- pełny portfel zamówien

|| no dobrze, ale czy zyskownych? A jeśli nawet, to jest to JV z KFK więc o zyskach zapominamy na 7 lat.

> fun- nowy sklep

|| funny business. Nie ma o czym mówić. Warzywniak robi lepszy obrót. Nawet jeśli kiedyś przyniesie zysk, to patrz wyżej o KFK

> tech sim-działalność niszowa ale bezkonkurencyjna i innowacyjna

|| na razie działalność bez certyfikatu. Wiadomo, kiedy ma być ten certyfikat w ogóle? Bo bez tego krew w piach. Zero sprzedaży. Koszty poszły. Nawet jeśli kiedyś zyski, to zapominamy na 7 lat bo też z KFK.

> skyline venture- kapitalizacja 40mln i zaskoczy nas nową inwestycją

|| Tak zaj*bistą jak Tech Sim czy jak fun in design? Co to znaczy że kapitalizacja 40 mln? To jest kasa, którą KFK i SKL Venture mają tam włożyć, ale na razie włożyły 1/5 z tego. Z czego SKL Venture dołoży swoje brakujące 16 mln zł??

> instalexport- kulawo ale obsługuje obligacje i to jest test

|| Tak, test na utratę wartości - nie przejdzie, więc trzeba będzie odpisać pewnie z 8 mln zł. Wtedy aktywa netto spadną poniżej 30 mln. Poprawi się wskaźnik C/WK, bo teraz jest taki jak w IDM w momencie upadłości.

> roy - odzieżówka do sprzedaży/odzież męska/- w/g mnie 2-5mln

|| Ktoś kiedyś z was kupił cokolwiek z tej firmy? Wszystko jedno. Czy to w ogóle jest zyskowne?

> zakroczym i d0rohusk- uśpione inwestycje ale jak odbezpieczony granat.

|| Dodajmy, że bardzo cierpliwy granat. Już 7 lat odbezpieczony i nic.
    >
    >
    > c/wk......................0,15

|| To straszne jak te aktywa na bilansie są przeszacowane i audytor milczy!
    >
    >
    > brak zadłużenia

|| Z konieczności. Nikt o zdrowych zmysłach nie pożyczy tu ani złotówki
    >
    >
    > osiągnięte denko i już uklepane/ niech spróbują zejść niżej!/

|| Taa....
    >
    >
    > 100% up pewne

|| No jasne

> 300% up do końca 2015 gwarantowane

|| Oczywiście
  • Re: pobudka Autor: ~saper [164.126.163.*]
    Zgadzam się z pierezą tylko w jednym punkcie , że Dorohusk jest jak odbezpieczony granat moim zdaniem jednak - z mokrą spłonką ( niewybuch ) .
    Generalnie nie powinien wypalić , ale jak już huknie to straty będą i duże i widoczne :)
  • Re: pobudka Autor: ~saper [164.126.163.*]
    Przepraszam za literówkę - PAN PLEREZA .
    Gratuluję przy okazji jeszcze porównania do granatu - bardzo trafne i bardzo jednocześnie śmieszne , obśmiałem się ............
    do Jeżyka , sapera, 3000 itd, itp.............skoro jest tak fatalnie to co Was w tej spółce tak interesuje?........ żaden pozytywny post nie pozostaje bez Waszej negatywnej odpowiedzi........hę?
  • Re: plereza Autor: ~paw [78.154.78.*]
    Też zadaję sobie pytanie :Po co ci ludzie marnują swój czas by obrzydzać innym Skyline?Mnie nie przekonali,zaczynam skupywać wyżej niż myślałem.
  • Re: plereza Autor: ~plereza [95.41.228.*]

Strona główna
    Fundusze

Fundusze

Fundusze portfelowe
    Inwestycje funduszy
    Statystyki

Status
    - Wszystkie -
    Branża
    - Wszystkie -
    Kapitalizacja
    - Brak ograniczeń -
    Fundusze
    Nazwa funduszu Kapitalizacja Inwestycjeikona sortowania
    Venture Capital Satus 50 mln zł 18
    Innovation Nest 40 mln zł 14
    GPV I 84 mln zł 11
    IMPERA Seed Fund 60 mln zł 9
    Helix Ventures Partners 40 mln zł 7
    Internet Ventures 100 mln zł 5
    Assets Management Black Lion 100 mln zł 4
    Skyline Venture 40 mln zł 4
    Inovo Venture Fund 30 mln zł 3
    Avanu Venture Capital Management 50 mln zł 2
    Bastion Venture Fund 50 mln zł 2
    Experior Venture Fund 80 mln zł 2
    SpeedUp Innovation 29 mln zł 1
    Zernike Meta-Ventures 80 mln zł 1
    PGF III 50 mln zł -
    WI EEC Ventures Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością SKA 60 mln zł -
    Nomad Fund 40 mln zł -
  • Re: plereza Autor: ~JeżyR [193.164.142.*]
    Wprowadzasz w błąd siebie czy nas? Jeśli wierzysz w to, że tam jest 40 mln zł, to zrewiduj swoje wyceny tego waloru, bo może wydaje ci się tani właśnie dlatego, że myślisz, że tam jest 40 mln zł.

Kapitalizacja to w tym przypadku limit inwestycji do poniesienia w określonym czasie. 20 mln SKL i 20 mln KFK.

SKL objął 104 720 akcji SKL Venture. Nie wiem ile za nie zapłacił. Za ostatnie podwyższenia płacił po 100 zł za akcję, ale nie wiem czy wszystkie po tyle. Suma inwestycji SKL Venture to 7,5 mln zł. Więc SKL zapłacił za to połowę. Przypuszczalnie wpłacił do SKL Venture między 4 a 10 mln. W tej sytuacji musi dopłacić jeszcze między 10 a 16 mln. Ciekawe z czego.
  • Re: plereza Autor: ~Saper [31.11.172.*]
    Panie PAW,
    Decyzja o skupie - jak najbardziej fajna , nawet powyzej kursu.
    Brzmi to troche jak szyderstwo, ale Pan to i tak kupi w przenosni i doslownie.
    Mnie jest wszystko jedno co Pan zrobi, kupi , sprzeda czy pomaradzi.
    Ja czekam na syndyka , ktory ten balagan posprzata.
    Dlaczego tu jestem i marnuje czas - bo kupilem po 8,30 , sporo stracilem i jestem troche wkurzony na spoleczke. Przez te kilka lat przewinelo sie tutaj sporo takich ostrzakow jak Pan co kupowac chcieli, ja sam jestem jednym z nich
    Powodzonka , niech Pan czysci walor juz od dzisiaj , smialo , miodu wystarczy do 15.02.2015
  • Re: plereza Autor: ~jan [77.253.219.*]
    Wkurzony to powinieneś być na siebie.Kupowałeś po 8,3 przy wartości księgowej 5 zł. Teraz WK 3,8 zł a kurs 0,58 zł.Gdybyś chciał coś zmienić to byś kupił akcje i porozmawiał poważnie z zarządzającymi.Po obrotach widać ,że ktoś z rodzinki pozbywa się akcji.Pozycja Jerzyka może być zagrożona.
  • Re: plereza Autor: ~saper [31.11.172.*]
    być może jestem jedynym wkurzonym , a reszta jest szczęśliwa . Przy sytuacji kiedy od debiutu kurs cały czas spada , poza dwoma okresami małego up-u, który bardziej przypominał puszczonego w towarzystwie nieśmiało bączka niż zmiany trendu , wszyscy zyskali kupując drożej i sprzedając taniej to jest logiczne i tylko Ty Janku mogłeś na to wpaść , dam Ci radę - nie inwestuj już więcej
    Porozmawiać z zarzadzającym - tak to dobry pomysł :)- mniej więcej jak reklamować rozdanie w trzy karty na bazarze różyckim w Warszawie.
    Kupiłeś już?

Nie widać
  • Re: plereza Autor: ~jan [77.253.219.*]
    Jak rodzinka wywala to poczekam.Nigdy nie kupuję pod górkę
    Spoko.

To pytanie adresowałem do paw, który się odgraża, że już skupuje.

A nie widać. Chyb że to on bierze po te 7 sztuk żeby sztucznie podtrzymać kurs 58 gr (AŻ!).
    Dnia 2014-12-09 o godz. 17:55 ~plereza napisał(a):
    > do Jeżyka , sapera, 3000 itd, itp.............skoro jest tak fatalnie to
    > co Was w tej spółce tak interesuje?........ żaden pozytywny post nie
    > pozostaje bez Waszej negatywnej odpowiedzi........hę?

Może powinieneś się dołączyć? Jak chcesz ty i pan paw tanio kupić, to spadek kursu powinien być wam na rękę raczej?

Więc jeśli bronisz tych negatywnych wypowiedzi to działasz na swoją niekorzyść.

Dlaczego działasz na swoją niekorzyść? Może jednak nie chcesz z panem pawem kupować akcji?

Może raczej nie chcesz być wywalony z GPW z hukiem?

Słyszysz to szuranie? To już słychać ciężki krok i sapanie ociężałego i spoconego syndyka z plikiem dokumentów pod zarośniętą pachą.
  • Re: pobudka Autor: ~moderator_mysli [78.30.108.*]
    przecież to jeszcze spadnie
    No raczej.
    Panie J.R. NO NIECH JUŻ SIĘ DOWIEM DO JAKIEGO POZIOMU ZAMIERZACIE ZDOŁOWAĆ.................0,50 JUŻ PADLO,CZY TO WSZYSTKO?

My nic nie dołujemy.

My tylko staramy się doszukać odpowiedzi, dlaczego rynek obecnie wycenia ten walor na 55-57 groszy, a niegdyś na 900 groszy. I teraz, i wtedy SKL nie miał zadłużenia. W portfelu miał i nadal ma ten sam d0rohusk i Zakroczym. W sumie wiele się nie zmieniło. A jednak wartość spadła 16-krotnie! O 94%! Stanowi tylko 6% ceny emisyjnej. Kryzys się skończył kilka lat temu. A spółka nie przestaje tanieć. Dlaczego? Chcemy to pojąć. Pan chyba również?

Staramy się też odgadnąć, jak rynek będzie wyceniał ten walor w przyszłości. Oraz to, jaka przyszłość czeka SKL.
    brzmi rozsądnie............lecz nie wierzę...........
  • Re: pobudka Autor: ~J23 [31.11.172.*]
    wydaje mi się , że wiem jak wytłumaczyć spadek kursu przy constans w portfelu .
    Myślę, że Dorohusk był pewnym medium inżynierii finansowej.
    Jak mając 0,5m kapitału własnego pokazać walor który wnosi aportem do spółki - grupy SKL 17m tym samym budując znaczący pozornie poziom kapitału własnego i dając podstawę do debiutu po 9 zł.
    Otóż kupujecie ziemię , dobudowujecie historie o jej cechach które są strategiczne dla Polski i cena jest 17m, robicie mówiąc krótko kontrolowaną z offsetem zawyżoną transakcję i mamy 17m . Zarabia notariusz na taxie , może ktoś płaci jakis TAX ale korzyści są duże wieksze .
    Rynek to wie i rozumie , więc po debiucie nie oceniał Dorohuska jako 17m w kasie SKL tylko jako 0,5m co mówiąc krótko dało komunikat , że bez wzgledu jak księgowo wynika wycena SKL , to element składowy tej wyceny jest niewiarygodny i zawyżony o ca 16m
  • Re: pobudka Autor: ~plereza [37.249.5.*]
    matko .......jaka dedukcyjna ekwilibrystyka.................cobyś się nie przegżał,,,,,,,,,,,,,
  • Re: pobudka Autor: ~plereza [37.249.5.*]
    sorry........przegrzał
    Może i przegrzał, ale coś w tym jest.

Obecne kapitały własne to 38

a/ odjąć prawie cały Instalexport -> 8 w dół zostaje = 30 (ostrzegał o tym audytor)

b/ urealnić grunty ->15 w dół zostaje = 15 (audytor nie dostrzega problemu - na razie)

c/ wziąć pod uwagę, że SKL musi dopłacić do KFK co najmniej 10 mln i nie może nic wyciągnąć -> 10 w dół, zostaje = 5 czyli obecna wycena (nie ma skąd dopłacić; poza tym może to być więcej niż 10 mln)

d/ no i na deser niepewność co do utrzymania płynności finansowej. Niepewność będzie narastała z każdym dniem i będzie tym większa im dłużej milczy zarząd (bo ja to jednak nie zarząd, jak się domyślacie). Tu potencjał spadkowy jest do praktycznie zera. Tym bardziej, że prognozy pokazują, że za dwa miesiące kasa się kończy, czyli przed kolejnym sprawozdaniem finansowym.

Odbije w górę po powołaniu syndyka. Ale pamiętajcie, że akcjonariusze (właściciele) są na szarym końcu przy podziale masy.
  • Re: pobudka Autor: ~plereza [31.2.67.*]
    no to Musisz sprzedać wszystko co masz .......bo strata pewna
  • Re: pobudka Autor: ~3000 [83.6.168.*]
    J23 znowu nadaje ???
  • Re: pobudka Autor: ~plereza [31.2.67.*]
    czytać.......ze zrozumieniem
[x]
SKYLINE -1,34% 1,47 2025-10-21 14:50:24
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać