Spółka CEDC jest jednym z największych na świecie producentów wódki, posiada m. in. 6 destylarni w Polsce i Rosji a głównymi rynkami, na których działa to - Rosja, Węgry, oraz Polska, w której zarządza takimi markami jak Bols, Żubrówka, czy Absolwent, oraz jest także właścicielem m.in. białostockiego Polmosu.
W grudniu 2011 r. rosyjski oligarcha Rustam Tariko ujawnił, że posiada prawie 10% akcji CEDC, i zaproponował przejęcie kolejnych pakietów po 7 USD za akcję, a potem stopniowo obniżał ofertę. Ostatecznie po kilku miesiącach przejął kontrolę nad firmą.
W czerwcu 2013 r. zostały w Polsce anulowane akcje CEDC (nie ma takiej instytucji w polskim prawie!) na podstawie zwykłego komunikatu i jedynie oświadczenia spółki CEDC.
Należy tutaj podkreślić, że sąd w USA wydał orzeczenie w sprawie restrukturyzacji spółki CEDC a nie prawomocny wyrok, a polskie instytucje takie jak KNF i KDPW bez mrugnięcia okiem, bez wyroku sądu i bez uchwał (które są zaskarżalne) a jedynie na podstawie oświadczenia spółki CEDC wykasowały akcje, które znajdowały się na rachunkach inwestycyjnych polskich akcjonariuszy.
Można tu mówić o swoistym kuriozum, ponieważ akcje znajdujące się na polskim rynku nie mogą, wedle polskiego prawa, podlegać obcym normom, ale jak się okazało nie było to żadną przeszkodą dla polskich instytucji aby pozbawić tysiące polskich akcjonariuszy majątku bez odszkodowania, a wartość całej spółki dosłownie darować rosyjskiemu oligarsze R. Tariko.
Dnia 2014-12-03 o godz. 19:59 ~zgrywus napisał(a): > Ja myślę że właśnie te tzw. INSTYTUCJE powinny zwrócić nam > pieniążki za akcje i to w cenie z wezwania , które obowiązuje w takich > sytuacjach
Popieram kolegów , a nie grabic nam w bialy dzien i to na slowo spolki. Nawet tylka nie chcialo im sie ruszyc zeby sad polski rozpatrzyl co dalej , teraz beda placic i to slono.
Też myśle że zwrócą - ten w kufajce i jego pomagiery a przy okazji mogą iść sobie posiedzieć heeee... heeee... ( u nas w prawie nigdzie nie wyczytałem że biednych ten w kufajce może okradać i nikomu nie dawać choć to nie jego )....
Oj siuda wodki nie ma za co pakupic dieniek niet potreba maszyno akcju odac oj nieszczęście musze odac co srazu zabrał wot popłynoł nada na giełdu odrobic bo bracia nie maju dieniek a w polszy so heee... heee...
Idą święta, ludzkość się zresetuje, no i dlatego aktywność jest pod psem, no ale po nowym roku skończy się sielanka i zobaczymy kto jest za, a kto sobie odpuścił.
Będe się przyglądał jak ten w kufajce straci cały kapitał już nie długo będzie skamlał że chce odac nam wszystko i wrócic tu skąd poszedł tylko czy go wezmą chyba bedzie musiał dac do karmana heeee... heeee...
Ja mu się nie dziwię, że ukradł, bo skoro w POlszy nie ma żadnych sankcji jak się ukradnie powyżej miliona, to co się dziwić chłopu, że wziął te parę miliardów, które na tacy podały mu patałachy zatrudnione w urzędach nadzoru, że o milicji i innych poprzebieranych w togi nie wspomnę.
ETPC: Rosja ma zapłacić odszkodowania akcjonariuszom Jukosu
Europejski Trybunał Praw Człowieka (ETPC) w Strasburgu nie znalazł podstaw do rewizji wydanego w lipcu orzeczenia w sprawie zapłacenia byłym akcjonariuszom koncernu naftowego Jukos odszkodowań w wysokości ok. 1,9 mld dolarów. O rewizję zabiegały władze Rosji. W lipcu ETPC nakazał Rosji wypłacenie byłym akcjonariuszom Jukosu odszkodowań za bezprawne pozbawienie ich majątku poprzez zawyżone podatki i zmanipulowaną licytację.
Władze Rosji w październiku skierowały wniosek o zrewidowanie orzeczenia przez wyższą instancję ETPC - Wielką Izbę Trybunału - lecz w poniedziałek kolegium złożone z pięciu sędziów odrzuciło ten wniosek.
Tym samym, jak oznajmiła służba prasowa strasburskiego trybunału, orzeczenie z lipca tego roku nabrało mocy prawnej.
Dnia 2014-12-16 o godz. 23:02 ~zebrak napisał(a): > Moze jednak mamy gdzies jakies szanse. Ech tylko jak sie za to zabrac? > > Pikus może Ty cos wymyslisz? Widac, ze kumaty facet jesteś.
Nasze prawo to jak nasi politycy ---okradają obywateli złodzieje za zgodą KNF I nikt nie ma odwagi wyjaśnić tego.Trzeba czekać aż PIS wygra wybory i zgłaszać do prokuratury na temat KNF ze wyrolowali obywateli ,ja tak chcę zrobić i zrobię inaczej nie ma sensu BETON -UKŁADY-Pozdrawiam
Fakt , faktem ale odac musi a dziadem to może już jest tyle mu zostało z chciwości heeee... heeee... ( może by zrobił zrzute na kij i kawałek szmaty to taki plecak podręczny - ten sprzęt bu mu sie przydał ) heeee... heeee,,,....