Nie chcę czarno-wróżyć, ale akcje spółek gdzie "udzielał" się Falenta pewnie pojada ostro w dół.
Dziś jest odreagowanie wczorajszych mocnych spadków na ZWG, ale każdy rozsądnie myślący inwestor pewnie zdaje sobie sprawę z tego, że to układy Falenty pozwalały na dotychczasowe kontrakty i marże.
Falenta poszedł (nie wiedzieć dlaczego) mocno po bandzie. Nie wiem czy myślał, że chłopaki z którymi zadarł są aż tak słabi?
Tak czy inaczej myślę, że składy węgla mu pozamiatają, a rykoszetem tej całej afery będą mocne przeceny spółek w których coś znaczył.
Pamiętajmy jak łatwo udało się sfinansować przejęcia ZWG.
Nic nie bierze się z przypadku. Teraz może być reakcja odwrotna.
Przyglądam się spadkom ZWG od pewnego czasu (nie rozumiałem ich przyczyny) i cieszę się, że nie wszedłem parę dni temu, bo cena już była ciekawa.
Teraz jednak trzeba na nowo zastanowić się jaki kurs jest tu właściwy, bo zagrożenie jest niemałe.
kurs spada bo właśnie wchodzą tacy jak Ty ;) w tydzień na mercedesa chcą zarobić ,pózniej sprzedaja taki ze stratą i woła ,że będzie niżej i jeszcze niżej ... graj w lotto taniej wychodzi
Stiopa ci wyjąśni że jest super bo rządzi stukowski i AD jest na szczytach, przy 7 był koniec akumulacji wg Stiopy, miał rację bo zaczęła się wtedy dystrybucja po rekomendach , nic nie dzieje się bez przypadku
też podzielam zdanie że teraz spółki Falenty beda miały trudny okres w biznesie .Państwo postawi się i zrobi wszystko by tacy ludzie którzy mu podpadli już nie mieli racji bytu.Dzis wiadomo zarabiają ci zo rano zdusili kurs a teraz spokojnie wychodzą z małym zyskiem .do końca miesiąca kurs i tak będzie poniżej 3,80
i jeszcze jedno jak nie udowdnią mu niczego To naślą Skarbówkę a ta znajdzie nieprawidłowości .Bo takie robi prawie każdy .Tym bardziej człowiek który dorobił się z 2000zł setki milionów.
każdy by chiał miec kogoś któremu sprzeda wszystko co wyprodukuje, do tego żeby ten ktoś miał kase i był głupi czyli państwo, jak masz kontakty opychasz wszystko co wyprodukujesz, tak w polsce powstawały fortuny, na upychaniu państwu śmiecia którego nikt by nie kupił
śledząc sukcesy Falenty , nie sądze , że jest to biznesowy matoł .... Jakby nie było to zaczynąc od zera, parę złoty w życiu już zarobił. Może przesadził z rozmachem , ale ogólnie koleś ogarnięty mocno ...
czytałeś jak zarobił tą kasę? kupował za bezcen długi szpitali a państwo spłacało te długi jego electusowi zamiast spłacac długi tychże szpitali, biznes to jest wymyślenie drukarki 3d albo microsoft windows, a nie dojenie panstwa mając cynki o lukach prawnych albo załatwianie kontraktów panstwowych
a czytałeś jak Kulczyk czy Krauze zrobił kase , w jakich czasach i na jakich układach ? Falenta przy nich to pionek, ale ma łeb do robienie kasy , to kwestia nie podlegająca dyskusji ..
Dnia 2014-06-25 o godz. 15:16 ~AS napisał(a): > a czytałeś jak Kulczyk czy Krauze zrobił kase , w jakich czasach i na > jakich układach ? Falenta przy nich to pionek, ale ma łeb do robienie > kasy , to kwestia nie podlegająca dyskusji ..
Tak tylko, że tego pokroju ludzie sprzedają spółki lub udziały dla swojego zysku i często zostawiają spółki w nie najlepszej kondycji .
Rozumiem, że to giełda, a zwłaszcza na NC to walka niczym w buszu, ale trochę normalności mi się marzy :)
wystarczy spojrzec na Hawe, IDM albo Bumech, wszędzie gdzie wejdzie lub był Falenta dziwnym trafem w taki sam sposób wszystko jednostajnie spada, zobaczcie sobie na HAWE BUMECH I ZWG , myslicie że to zbieg okoliczności, poza pojedynczymi dzidami na które czekają różne naiwne Stiopy i Asady z forum te spółki nieustannie spadają. A jeśli chodzi o dotrzymywanie słowa to gdzie przejęcie które miało byc do końca czerwca gdzie młyn który miał byc rewolucją? To są fakty a nie piep-nie głupot o akumulacji. Nie widzę w tym żadnego genialnego biznesu, raczje porażkę za porażką.
Dnia 2014-06-25 o godz. 15:02 ~hihi napisał(a): > czytałeś jak zarobił tą kasę? kupował za bezcen długi szpitali a > państwo spłacało te długi jego electusowi zamiast spłacac długi > tychże szpitali, biznes to jest wymyślenie drukarki 3d albo microsoft > windows, a nie dojenie panstwa mając cynki o lukach prawnych albo > załatwianie kontraktów panstwowych
To jest prawda. W Polsce (ale nie tylko) pokutuje jeszcze kombinatorstwo (które w naszych genach chyba zakorzeniło się jeszcze od czasów zaborów - ale kombinowaliśmy jak zabrać obcemu). Mówi się o takich ludziach "zaradni". To jest oczywiście smutne i niszczące w dłuższej perspektywie.
Spółka jest nadzwyczaj porządna tylko jeden z akcjonariuszy ma problemy prawne, a po drugie chciałem zauważyć a propos "ciagłego spadania zwg" że spada od ok 6 miesiecy, ale wcześniejsze 3 lata rosło...a jak ktoś twierdzi że już nie będzie rosło mimo zwiększania zysku netto średniorocznie o ok 100 procent to cóż..