ktoś pisa łkiedyś że z jego obliczeń moż e być docelowo 10 zl za 2-3 lata na razie idzie do góry jak po sznurku od dołka prawie 40% to żle to super bomba i rewelacja giełdy
Już raz panowała tu euforia i radość. Sytuacja była identyczna , przed publikacją raportu szło w górę. Po publikacji zleciało w dół , proponuje jak zawsze poczekać na raport czwartego kwartału :)
Dnia 2014-01-03 o godz. 16:03 ~Zorientowany napisał(a):
> Już raz panowała tu euforia i radość. Sytuacja była
> identyczna , przed publikacją raportu szło w górę. Po
> publikacji zleciało w dół , proponuje jak zawsze poczekać
> na raport czwartego kwartału :)
A Panu za dobre rady to już dziękujemy:)
Najlepiej poczekać i kupić jak będzie po 5 zł prawda Panie zorientowany?:)) Wtedy wszyscy będą zafascynowani papierem i każdy będzie już wiedzieł, że to dobra spółka z coraz lepszymi wynikami:))
Panowie nie obrażajcie się na siebie każdy inaczej to widzi piszcie rzeczowo tak jak egzorcysta ale to fachowiec prawdopodobnie pracuje jako makler ale musi to ukrywać
spokojnie 2 zeta zobaczymy jeszcze do wiosny ma rosnąć pomalutku i nwolniutko jalanta Ty podobno się obkupiłaś po 0,80 gr średnia jesteś farciara ciekaw jestem kiedy wam w Białymstoku dupsko przymrozi bo macie za dużo szczęścia buziaki chłopaki od ciebie puścili mi maila że jadą na deski w lutym do mojej hacjędy będzie śnieg na 100%
Powolny wzrost występuje na poczatku trendu. W przypadku CMX wg mnie dynamiczny wzrost nastapi dopiero po przebiciu 1,5 zł, ale do tego jeszcze zdaje się potrzebny będzie chociaż jeden dobry raport finansowy. W przeciwnym wypadku ta cena może być nieosiągalna.
Czesc Egzo przyjacielu ;) Ja sie wyciszylem bo mnie atakuja za moje teorie, ale zastanawiam sie czy Ci naganiacze to fanatycy szybkiego zysku czy wyslannicy MN. Piszą o jeszcze jednym dobrym raporcie jakby ostatni byl z czyms dobry. Masakra troche , ale zobaczymy.
A Ty kolego zorientowany nie nazywaj naganiaczami ludzi którzy mają odmienne zdanie od twojego. Skoro oni są naganiaczami, to Ty również nim jesteś, tyle że Ty naganiasz na spadki. Jak papier rosnie to siedzisz cicho jak mysz pod miotłą, a jak tylko pojawi się korekta spadkowa to się uaktywniasz ze swoimi nic nie wnoszącymi postami.
Dnia 2014-01-09 o godz. 22:19 ~Zorientowany napisał(a):
> Czesc Egzo przyjacielu ;) Ja sie wyciszylem bo mnie
> atakuja za moje teorie, ale zastanawiam sie czy Ci
> naganiacze to fanatycy szybkiego zysku czy wyslannicy MN.
> Piszą o jeszcze jednym dobrym raporcie jakby ostatni byl z
> czyms dobry. Masakra troche , ale zobaczymy.
Tradycją tego papieru.jest gdy tylko ktoś chce
wmówić jaka to perła.i się niezdrowo podnieca.
I jest kilka pozytywnych wpisów.tak jak z automatu
są 100% spadki.Pozdr
Ale Darosie , ja nie widziałem nigdy żeby rósł . Czasem może podskakuje odrobinę ale nic poza tym. Ogólnie wybacz złośliwości ale nie jest to materiał na długo terminową inwestycję co chyba sam widzisz. Można coś tam ugrać , ale wyłącznie kosztem innych. :)
Dnia 2014-01-10 o godz. 20:54 ~Zorientowany napisał(a):
> Ale Darosie , ja nie widziałem nigdy żeby rósł . Czasem
> może podskakuje odrobinę ale nic poza tym. Ogólnie wybacz
> złośliwości ale nie jest to materiał na długo terminową
> inwestycję co chyba sam widzisz. Można coś tam ugrać , ale
> wyłącznie kosztem innych. :)
Zgadza się. Ja też od 7 lat nie widziałem tu trendu wzrostowego, i własnie dlatego uważam inaczej niż Ty, że obecnie jest to idealny materiał na długoterminową inwestycię .Pamiętaj, że tak samo jak nic wiecznie nie rośnie, to i nic wiecznie nie spada.
Dnia 2014-01-10 o godz. 20:54 ~Zorientowany napisał(a):
> . Można coś tam ugrać , ale
> wyłącznie kosztem innych. :)
....a odnosnie twojego ostatniego zdania to się niezle ubawiłem. Czlowieku jestes na giełdzie, a tu nigdy nie było tylko wygranych. Zawsze ktoś kosztem kogoś ugrywał, a logiczne chyba jest, że wygranymi byli ci co kupowali w dołkach, a przegranymi ci co od nich kupowali na górkach:)
......i jeszcze jedno.....zerknij na 5-letni wykres Complexu i powiedz mi czy ci co obecnie akumulują tą spółkę to kupują ją w dołku czy na górce. Zaraz pewnie mi ktoś(egzorcysta, zorientowany) napisze, że dołek może być na 1 groszu, więc go uprzedzę. Jak ktoś się bardziej zagłębi w analizę techniczną tej spółki to wyraznie widać, że od 80 groszy spółka zmieniła trend na wzrostowy i z dużą diozą prawdopodobienstwa można sie pokusić o stwierdzenie, że może to być początek długoterminowego trendu wzrostowego.
Duźe spółki coraz bardziej i juź coraz
więcej przechodzi w trend spadkowy
zagroźenie .długotrwałą bessą na rynku
jest duźe .a Ty widzisz zmianę teendu
na Cmx.Jesteś nieświadomy i słabo
zorientowany .i słaby z Ciebie analityk
skoro widzisz zmianę trendu.zmiana
jest o wiele wyźej około 1.40.a teraz
to tylko horyzont.
Dnia 2014-01-11 o godz. 09:41 ~egzorrcysta napisał(a):
> Duźe spółki coraz bardziej i juź coraz
więcej przechodzi w
> trend spadkowy
zagroźenie .długotrwałą bessą na rynku
jest
> duźe .a Ty widzisz zmianę teendu
na Cmx.Jesteś nieświadomy
> i słabo
zorientowany .i słaby z Ciebie analityk
skoro
> widzisz zmianę trendu.zmiana
jest o wiele wyźej około
> 1.40.a teraz
to tylko horyzont.
Swiat był w kryzysie, była bessa. Teraz świat powoli wychodzi z recesji, widać wzrost gospodarczy na swieci,e a ty dalej widzisz bessę:). To kiedy ma przyjsc ta hossa jak nie w momencie ożywienia gospodarczego na świecie ?:)) A z oceną z kogo jest słaby czy dobry analityk to może się wstrzymaj przynajmniej do konca tego roku, bo przynajmniej Ja piszę o inwestycji długoterminowej w tą spółkę przy obecnych poziomach, a nie o spekulacyjnym zakupie na kilka lub kilkanascie sesji , gdzie mogą wystąpić duże wahania.
Tępy jesteś. Świat bije rekordy na indeksach.
a nasz rynek nie bez powodu jest tak słaby
pomyśl.dlaczego.źłe ziarno zostało zasiane.
a to wszystko za sprawą .wspaniałych rządzących
i dym związany z OFE.Ale ty jesteś zaślepiony.nic nie widzisz
ścągni te klapki i pomyśl chodź raz.
Na dalsze Twoje posty nie zamierzam odpowiadać.poniewaź
uwaźam źe jesteś zaślepiony i tak nic do Ciebie nie dotrze.pozdr
Daros powiedz proszę tak szczerze , co znaczy długoterminowy dla Ciebie. Jak długo trzeba czekać Twoim zdaniem żeby sie przekonać. Spółka CMX jest zagrożona wypowiedzeniem kredytów co widać po regularnym aneksowaniu umów. Mają ogromne zadłużenie. W końcu powiedz czy nie wykazujemy się ogromną cierpliwością co do tego papieru ?
Ostatecznie jakie Twoim zdaniem sygnały mamy brać pod uwagę kiedy nie widać wyników finansowych ( ok jest kryzys i trwa dla CMX od początku wejścia na giełdę) , obciążenie kredytami potężne i jak pisałem co chwila aneks , kurs z przerwami jest niemal cały czas taki sam. Nawet jak się podniesie po chwili wraca do punktu startowego.
Powiedz co znaczy długoterminowe i daj sygnał nadziei. Tylko niech będzie to czymkolwiek uzasadnione. Nie przekonuj nas tylko tym że jak pięć razy spadnie ro raz się podniesie bo brzmiało to w stylu: "nim dwa razy kur zapieje i nim trzy słońca wzejdą" Dasz radę obronić się z tego ?
Dnia 2014-01-11 o godz. 17:01 ~Zorientowany napisał(a):
> Ok , o tym nie slyszalem. A ile splacili ?
O czym Ty chłopcze chcesz dyskutować, skoro nawet prostych rzeczy z raportów nie potrafisz czytać:). Zobacz sobie (mało)zorientowany do rubryki "przepływy pieniężne z działalnosci finansowej" i będziesz wiedził ile w tym roku kredytów spłacili.
Dnia 2014-01-11 o godz. 13:50 ~egzorrcysta napisał(a):
> Tępy jesteś. Świat bije rekordy na indeksach.
a nasz rynek
> nie bez powodu jest tak słaby
pomyśl.dlaczego.źłe ziarno
> zostało zasiane.
a to wszystko za sprawą .wspaniałych
> rządzących
i dym związany z OFE.Ale ty jesteś
> zaślepiony.nic nie widzisz
ścągni te klapki i pomyśl chodź
> raz.
Na dalsze Twoje posty nie zamierzam
> odpowiadać.poniewaź
uwaźam źe jesteś zaślepiony i tak nic
> do Ciebie nie dotrze.pozdr
Nie pisz że ktoś jest tępy bo ma inne zdanie od twojego. Widzę że swiat jest na szczytach a rynek polski daleko z tyłu. Ale to nie Ja jestem ślepy a raczej Ty, bo jakbyś popatrzył trochę głębiej to widać, że z tyłu są wszystkie rynki wschodzące. Nie wiem od kiedy inwestujesz na giełdzie, ale chyba niezbyt długo i smiem twierdzić że to pierwszy kryzys i załamanie na giełdach odkąd się tym zajmujesz. Mimo wszystko powinienes wiedzieć że po krachach najpierw szczyty biją rynki rozwinięte a dopiero na koncu jak gospodarki są już mocno rozpędzone, z impetem szczyty wszechczsów biją rynki wschodzące. To samo tyczy się pojedynczych spółek. Najpier szczyty osiągają największe spółki, a gdy one wchodzą w fazę korekty i następnie konsolidacji, szczyty biją te najmniejsze. Ten cały proces trwa kilka ładnych lat.
I jeszcze raz proszę, nie pisz że ktoś jest tępy i zaślepiony, bo może się okazać za rok może dwa, że to Ty byłeś tępy i zaślepiony kryzysem.
Dnia 2014-01-11 o godz. 20:20 ~daros napisał(a):
> Dnia 2014-01-11 o godz. 17:01 ~Zorientowany napisał(a):
> > Ok , o tym nie slyszalem. A ile splacili ?
O
> czym Ty chłopcze chcesz dyskutować, skoro nawet prostych
> rzeczy z raportów nie potrafisz czytać:). Zobacz sobie
> (mało)zorientowany do rubryki "przepływy pieniężne
> z działalnosci finansowej" i będziesz wiedził ile
> w tym roku kredytów spłacili.
A o tym mowa , ok. Myślałem że jest coś nowego. Dobra sprzedali nieruchomość spłacili 4 % zobowiązań. Sto milionów długu , a forum pęka w szwach podniecone spłatą siedmiu. Myślałem że masz trochę wyobraźni Daros :) hehehehhehe
ja ZLotnicki Jakub pracownik działu księgowości definitywnie stwierdzam że spółka CMX na dzień dzisiejszy nie posiada żadnych długów o których Panowie piszecie to są ploty powtarzam p l o t y Jest nieduże zadłużenie krótkoterminowe które spłacamy na bieżąco Przepraszam ale cholera mnie bierze jak się miedzy sobą licytujecie z powodu niewierzytelnych informacji Z poważaniem Jakub Złotnicki
Dnia 2014-01-12 o godz. 10:46 ~Zorientowany napisał(a):
> A o tym mowa , ok. Myślałem że jest coś nowego. Dobra
> sprzedali nieruchomość spłacili 4 % zobowiązań. Sto
> milionów długu , a forum pęka w szwach podniecone spłatą
> siedmiu. Myślałem że masz trochę wyobraźni Daros :)
> hehehehhehe
Ty jednak jesteś niereformowalny gamoń:)) Nie masz podstawowej wiedzy z analizy fundamentalnej. Nie potrafisz czytać najprostrzych danych finansowych z raportu. Nie wiesz nawet w przybliżeniu jaki jest dług Complex
Spółha co kwartał generuje w okolicach 3 mln zł gotówki z działalnosci operacyjnej. Według twoich bzdur wynika, że co kwartał sprzedają nieruichomosci za 3 mln zł i z tego spłacają zobowiązania:))) No to chyba mamy nowego dewelop[era:))) Wszystkie spółki wchodzące w skład grupy są na dzien dzisiejsz łączniey zadłużone na niespełna 54 mln z,ł a nie jak piszesz bzdury na 100 mln zł. Grupa tylko w trzech kwartałach miała ponad 10 mln przepływów gotówkowych z których spokojnie jest w stanie regulować swoje zobowiązania. Są spólki jeszcz bardziej zadłużone niż Complex, ale jesli mają dodatnie i odpowiednio wysokie do długu przepływy pieniężne z działalnosci operacyjnej to sobie radzą bez problemu. Tobie proponuję zamiast pisania bzdur na forum, odwiedzenie najbliższej ksiegarni, kupno kilku książek o analizie fundamentalnej spółek i naukę, jeszcze raz naukę, bo z taką wiedzą to Ty na giełdzie daleko nie zajdziesz:))
Dnia 2014-01-12 o godz. 14:38 ~kuba ZLotnicki napisał(a):
> ja ZLotnicki Jakub pracownik działu księgowości
> definitywnie stwierdzam że spółka CMX na dzień dzisiejszy
> nie posiada żadnych długów o których Panowie piszecie to są
> ploty powtarzam p l o t y Jest nieduże zadłużenie
> krótkoterminowe które spłacamy na bieżąco Przepraszam ale
> cholera mnie bierze jak się miedzy sobą licytujecie z
> powodu niewierzytelnych informacji
> Z poważaniem Jakub Złotnicki
Nikt tu Panie Jakubie się nie licytuje, bo nie ma z kim się licytować. W raportach wszystko widać, tylko trzeba się jeszcze na tym znać. Niestety niektórzy nie posiadają nawet miernej wiedzy w tym temacie (np. kolega zorientowany). Trzeba jeszcze rozróżnić dług samego Complexu od długu wszystkich spółek wchodzących w skład grupy kapitałowej. Rozumię że ma pan ma na mysli dług spółki matki ( samego Complexu) bo on rzeczywiście jest niewielki?
No dobra , nie znam się :) Ale te 54 miliony są zobowiązaniem , czy nie są zobowiązaniem. W raporcie jest grupa kapitałowa czy nie ma grupy kapitałowej i w końcu raport stwierdza zobowiązania na 108 milionów czy na 54 miliony ? Bo skora ja się nie znam i nie umiem , to dlaczego Jakub Złotnicki z księgowości CMX pisze ze zobowiązań nie ma jak w raporcie stoi jak 108 milionów ? Może jakaś lekcja dla zorientowanego , skoro jest z nami samo źródło.
I do Pana Jakuba: Drogi Panie Jakubie proszę rozwiać wszelkie wątpliwości , a ja z tego miejsca obiecuje Panu i kolegom z forum że nigdy więcej nie wspomnę o zobowiązaniach CMX jeśli zostanie to wyjaśnione.
Co Ci Pan Jakub ma wyjasniać. Wszystko jest w raporcie. Zobowiązania to przecież nie tylko kredyty, Nawet spółka która nie ma żadngo kredytu ma zobowiązania np. wobec kontrachentów. Z drugiej strony są z koleji należnosci czyli to co się spółce należy, oraz zapasy które po sprzedaży zamieniają się w gotówkę (ale tego nie widzisz) Człowieku idz jutro do tej księgarni,kup odpowiednie książki, trochę się podłucz i nie zawracaj du...y na forum, bo tylko mącisz pisząc bzdury.
Ponieważ pracuje na drugiej zmianie w kotłowni , co zawdzięczam CMX to mogę sobie pozwolić na mała analizę raportu od czasu do czasu. I tak sobie wydumałem:
Kredyty i pożyczki 13 milionów 451 tysięcy złotych ( spłacili 3 miliony 600 tysięcy)
Rezerwy odroczonego podatku 7 milionów ( wzrosło o 1 milion 200 tysięcy)
Zobowiązania długo terminowe inne: 2 miliony 400 tysięcy ( zmniejszone o 187 tysięcy)
Rezerwy na świadczenia emerytale: 400 tys ( wyrazny spadek o 170 000 )
Kredyty i pożyczki: 40 milionów 330 tysięcy ( zmniejszony o 3 miliony 800 tysięcy)
Zobowiązania finansowe: 6 milionów 500 tysięcy ( wzrost o 267 tysięcy)
Zobowiązania handlowe 30 milionów 207 tysięcy ( zwiększone o 3 miliony 200 tysęcy)
Razem daje to 98 milionów złotych co wynika z pożyczek , kredytów i zobowiązań wobec kontrahentów.
Tak więc myślę że każdy wie co to kredyt i pożyczka. Natomiast zobowiązanie handlowe to o czym pisał Daros to coś co wisimy kontrahentom. W tym wypadku zobowiązanie wzrosło o 3 miliony 200 tys w z ciągi kwartału) Najogólniej mówiąc CMX wisi 98 milionów złotych.
Zapasy handlowe 43 miliony złotych ( nie wiem łożyska , wiertarki , odkurzacze może)
Należności 22 miliony 600 tysięcy złotych ( tyle wiszą im ich kontrahenci)
Wygląda to mniej więcej tak że jest masa towaru do sprzedania , a towar który został sprzedany nie został zapłacony i czekają na 22 miliony ponad. Dlatego wprowadzili factoring żeby banki wykładały im pieniadze za klientow. Czyli był problem z płatnościami i jest.
Środki pieniężne 4 miliony 300 tysięcy ( wygląda na to tyle gotówki jest i na dywidendę starczy , pytanie tylko kto ją dostanie)
Moim zdaniem robią wszystko żeby spłacać kredyty wobec banków jako największe zagrożenie. Biorąc pod uwagę że mają 30 milionów zobowiązań , a w perspektywie mają szanse dostać 22 miliony to braknie im tylko 8 milionów żeby spłacić te zobowiązania.
Jest oczywiście szansa że zaczną sprzedawać to co mają w magazynach ale trzeba do tego klienta i dwa klienta który zapłaci. Druga szansa jest taka że Daros namówi nas do zainwestowania w spółkę. My wrzucimy kilka milionów , a CMX spłaci niewielką część zobowiązań.
To tyle co do trzeciego kwartału , poczekamy na czwarty i zobaczymy co zmalało i co wzrosło. Pozdrowienia dla księgowego !!!
Dnia 2014-01-13 o godz. 04:21 ~Zorientowany napisał(a):
. Druga
> szansa jest taka że Daros namówi nas do zainwestowania w
> spółkę. My wrzucimy kilka milionów , a CMX spłaci niewielką
> część zobowiązań.
Tak tak, kupicie akcje Complexu , a oni tych pieniedzy spłacą swoje zobowiązania:)))))))))) W tej kotłowni to Ty jeszcze długo popracujesz:)))) Idz lepiej po te książki do księgarni:)))))
egzorcysto żeby komuś zwracać uwagę samemu trzeba zachowywać się odpowiednio na forum,. Dla Ciebie prezes jest nieudacznikiem co cały czas podkreslasz i gnoisz go na forum na każdym kroku .Czy to nie jest aroganckie zachowanie? Co niby prezes ma do kursu akcj. To przecież ludzie z zewnątrz o tym decydują kupując lub sprzedając akcje. Dzisiaj prezes jest beee, bo kurs akcji jest na dnie, a jak kiedyś będzie bił rekordy to ten sam prezes będzie cacy?:) Sama spółka którą kieruje według mnie wcałe nie wygląda tak źle. Dla mnie nieudacznikami są tacy ludzie jak zorientowany, którzy mają mierną wiedzę i pisząc bzdury na forum wprowadzają w błąd innych.
Słuchajcie Przyjaciele , nie chce być powodem nieporozumień i nie chcę też udowadniać że spółka nie ma szans. Nie lubię jednak wciskania kitu , co chyba rozumiecie. Przedstawiłem sprawę jak ją widzę nie po to żeby zaszkodzić spółce , bo nic z tego nie mam. Może nawet przeciwnie. Ale .... Prośba jest taka żeby oceniać sprawę trzeźwo. Wszystkim i także sobie życzę żeby ten czwarty raport był obiecujący i rokujący.
Słowo do Darosa , palacz nie palacz , kotłownia , węgiel itd... Nie obrażam się na Ciebie bo widzę że jesteś w lekkiej desperacji co też rozumiem. Bez względu na to jakie są tego przesłanki. Nie wieszaj jednak analityk ( jaki by on nie był) na suchej gałęzi tylko dlatego że Ci jego opinia nie pasuje.
Dnia 2014-01-13 o godz. 20:17 ~egzorrcysta napisał(a):
> A kto to jest jak nieudacznik .7 rok notowań
cena 1 zł .IPO
> 5 zł inflacja 3zł dopiero przy 8 pln
inwestorzy wyjdą na
> zero.tylko nie p...rdol źe dojdą.
Przepraszam bardzo. Czy ktoś kogoś zmusza do zakupu akcji? Chyba każdy sam podejmuje decyzję kiedy, po ile i w jakim momencie je kupuje, prawda? Jeżeli ktoś się decyduje iść z owczym pędem i kupować akcje na rozgrzanym rynku na którym hossa trwała prawie 10 lat, to musi się liczyć z tym, że w każdej chwili może przyjśc załamanie na rynkach. Powiedz mi panie egzorcysto co ma do powiedzenia prezes gdy na rynkach rządzi bessa? Nieudacznikami trzeba raczej nazwać tych, którzy kupują akcje w takich momentach.
tutaj źadnej hossy nie było nawet jak
rynek był dobry.a największe upokorzenie
dla akconariuszy było jak szeroki rynek
poszedł do góry ponad 30% a complex
w tym czasie spadł 60% z ponad 2 zł na niecałe 0.80
Teź nie graj takiego znawcy bo sam popełniasz duźe
błędy.sam się przyznałeś źe Amicę sprzedałeś po coś 5 zł
I tak nie broń tego prezesa bo zrobił krzywdę akconariuszom
z niedotrzymanymi obietnicami.po za tym zobacz na cenę nominalną
to śmiga za pół nominału.a to potwierdza źe zarząd m akconariat w d..ie
Dnia 2014-01-13 o godz. 21:20 ~egzorrcysta napisał(a):
> tutaj źadnej hossy nie było nawet jak
rynek był dobry.a
> największe upokorzenie
dla akconariuszy było jak szeroki
> rynek
poszedł do góry ponad 30% a complex
w tym czasie
> spadł 60% z ponad 2 zł na niecałe 0.80
Teź nie graj takiego
> znawcy bo sam popełniasz duźe
błędy.sam się przyznałeś źe
> Amicę sprzedałeś po coś 5 zł
I tak nie broń tego prezesa bo
> zrobił krzywdę akconariuszom
z niedotrzymanymi
> obietnicami.po za tym zobacz na cenę nominalną
to śmiga za
> pół nominału.a to potwierdza źe zarząd m akconariat w d..ie
Do prezesa należy prowadzenie firmy a nie ustalenie kursu giełdowego, To nie jego wina że upublicznił spółkę tuż przed przyjsciem ogólnoswiatowego kryzysu, Owszem, że każdy popełnia błędy na giełdzie i ja też je popełniałem. Tyle że moje błędy polegały na tym, że spółki które kupowałem w okolicach dołków sprzedawałem dużo za wczesniej, mimo że na każdej zarabiałem min 50%. Więc to było trochę mniej bolesne niż kupno na górce i sprzedaż ze stratą. Odnośnie tego że, rynek poszedł w górę 30% a Complex spadł w tym czasie 60% podam ci przykład Amiki skoro już ją wymieniłeś.Po krachu na rynkach nastąpiło mocne odbicie, a własciwie zmiana trendu i tak w ciągu roku, może trochę dalej kGHM z 20 zł poszedł do góry na ponad 100 zł, Lotos z 7 zł na ponad 30 zł, dużo innych spółek odbiło w tym czasie powyżej 200%, nie będę ich teraz wszystkich wymieniał, a Amika w tym czasie dalej spałała. Trend zmieniła dopiero rok póżniej i do dzisiaj od krachu i tak dała zarobić dużo więcej niż te wszystkie spółki które zaczęły wzrosty 2 lata wczesniej. Pamięta o rzeczy podstawowejj, Complex jest małą spółką, a te trendy wzrostowe zaczynają na samym koncu. Niewykluczone więc że ci co kupili te akcje w ofercie publicznej po 5 zł i trzymają je dalej przeznaczając na straty, mogą całkiem nieswiadomie na nich dużo zarobić, jak przyjdzie kolejny owczy pęd na akcje.
Moim zdaniem problemem CMX nie jest kryzys gospodarczy , ponieważ ten cały niby kryzys stał się dla wielu wymówką tylko . Kłopotów CMX dopatruje się w trzech obszarach.
Sukces CMX liczony jest na okres największego szału handlowego , kiedy to sprzedawało się wszystko a konkurencja prawie nie istniała. Największe zyski mieli uważam z tych łożysk których jakość na tamte czasy była zadowalająca. Z każdym rokiem wymagania rynku rosły , a konkurencja nie próżnowała czego nie zauważył zarząd CMX.
Zarząd przespał ważny moment ponieważ był zajęty tworzeniem nowych spółek , holdingów inwestując pieniądze w nicość. Robiąc wszystko doszli do etapu że nie robią nic. Rozdrobnili kapitał na setki inwestycji których nie potrafili kontrolować , w wielu sytuacjach zabrakło research przez co nie przewidzieli masy zależności.
Największy błąd to inwestycja w nieruchomości które mocno ograniczyły ich płynność , a są teraz potężnym obciążeniem finansowym. Tłumaczenie sobie że przyczyną ich sytuacji jest kryzys jest błędne ponieważ inwestycje w nieruchomości robił każdy szukając łatwych pieniędzy co sprawiło że nieruchomości to bańka spekulacyjna.
Dziś jest czas na zupełnie inny model biznesu i wiąże się to z wieloma wymaganiami. Przede wszystkim trzeba planować , tworzyć strategie długo falowe , robić research i mieć pomysł na siebie bo skończył się czas łatwych pieniędzy z niczego. Nie jestem przekonany czy zarząd CMX jest gotów na takie zmiany.
Na pewno stała się jedna rzecz która jest pozytywna w CMX i była to zmiana wiceprezesa. Odkąd wiceprezesem jest Jankowski doszło do szeregu zmian które prawdopodobnie przyniosły spore oszczędności. Biorąc jednak pod uwagę że obecny wiceprezes ma więcej doświadczeń w windykacji niż zarządzaniu kadrą czy handlem może to być koniec jego sukcesów , ale zobaczymy.
Panie Darosie i niech Pan poczyta sobie jakie bzdury Pan pisał
i jak bronił prezesa i tą nieudaczną niby spółkę.i kto pisał prawdę
a kto bez podstaw chwalił śmiecia. Juź pisałem źe to wredny papier
Pozdr.