Przynajmniej mogliby zająć stanowisko w tej sprawie, ale po co lepiej kawę pić i cudze żony w pracy obracać. Niestety dno pracuje też i w tej instytucji. Wszędzie przyjmują do pracy p znajomości. Nawet jeśli ziomek się nie nadaje to mają to gdzieś, stąd mamy sytuację jaką mamy. Tylko już nie piszcie tych bzdetów, że mają do tego prawo aby nic nie pisać, po prostu sytuacja ich przerosła i musiałby ktoś pożegnać się ze stołkiem, a tak milcząc powoli burza przejdzie.
KNF już się wypowiedział - to była spółka wg prawa US a nie PL więc trzeba było czytać prospekt emisyjny przed złożeniem się na nowy ekskluzywny jacht dla Tariko. Ja umoczyłem 200 PLN - nie wiem jak się z tego podniosę.
Jak dopuszczą do anulowania akcji to wtedy pozostaje tylko pozew zbiorowy
Podstawy prawne:
Prospekt emisyjny
Zasadniczo, można wskazać trzy możliwe sytuacje: (a) inwestorzy dokonują obrotu akcjami wyłącznie na GPW, (b) inwestorzy dokonują obrotu akcjami wyłącznie na rynku Nasdaq Global Select Market oraz (c) inwestorzy dokonują obrotu akcjami zarówno na GPW, jak i Nasdaq Global Select Market.
Jeżeli inwestorzy dokonywaliby obrotu naszymi akcjami wyłącznie na GPW, to należałoby przyjąć, iż ze względu na ich notowanie na GPW, zastosowanie będą miały przepisy w zakresie obrotu papierami wartościowymi na rynku regulowanym obowiązujące na terytorium Polski.
art. 31 ustawy z dnia 4.02.2011 r. (Dz. U Nr 80 poz. 432.) Prawo prywatne międzynarodowe:
"Zobowiązanie wynikające z papieru wartościowego innego niż weksel i czek podlega prawu państwa, w którym papier wartościowy został wyemitowany lub wystawiony"
i jeszcze jeden przepis tejże ustawy:
art. 6 ust. 1 :
" Prawo właściwe stosowane na podstawie przepisów ustawy obejmuje także przepisy prawa publicznego , które według tego prawa znajdują zastosowanie do danego stosunku prawnego"
plus bonus:
art. 7 :
"Prawa obcego nie stosuje się jeżeli jego stosowanie miałoby skutki sprzeczne z podstawowymi zasadami porządku prawnego RP"
Artykuł z parkietu
Agnieszka Ziółek - Samo umorzenie akcji znajdujących się z publicznym obrocie w Polsce powinno zostać poprzedzone usunięciem ich z tego obrotu w oparciu o prawo polskie - mówi prawnik CMS Cameron McKenna.
Przypomina, że zgodnie z przepisami ustawy o ofercie publicznej, w takiej sytuacji obowiązuje procedura wezwania. Zgodnie z nią spółka skupuje swoje akcje w celu ich późniejszego umorzenia. Cena akcji nie może być zasadniczo niższa od średniej ceny rynkowej z sześciu miesięcy poprzedzających ogłoszenie wezwania mówi Ziółek.
Mam do forumowych akcjonariuszy prosbe: Bardzo prosze jak mieszka ktos w Warszawie niech uda sie osobiscie do tej kancelarii zasiegnac porady. Moze jak sie wypowiedziala Pani mecenas w mediach, to chociaz jakiejs porady Nam udzieli, co moglibysmy zrobic w tej precedensowej sprawie.
Revelo po co drwisz ? Czytaj sobie prospekty emisyjne, a inni niech w tym czasie grają na giełdzie. Nawet KNF dobrze nie przeczytało prospeku CEDC, ponieważ sytuacja ich przerosła. Gdy stracisz 50 tys-100 tys, to zmienisz podejście do sytuacji. Nie pouczj innych, ponieważ sam za wiele nie wiesz.