Jako że od niedawna jestem posiadaczem sporego pakietu akcji tej spółki nurtuje mnie takie pytanie. Czy ktokolwiek z piszących tu expertów zadał sobie trud analizy kilku ostatnich raportów finansowych i potrafi odpowiedzieć rzeczowo jakim sposobem została wygenerowana ta roczna strata 32mln. Czy zrodziła się z fatalnego zarządzania czy też została wygenerowana jednostkowo na skutek przeprowadzonych inwestycji. Jako że nigdy nie zajmuję się analizowaniem sprawozdań a inwestuję intuicyjnie bardzo proszę o sensowną odpowiedź na powyższe pytanie za którą z góry dziękuję. Myślę, że wśród ludzi którzy zainwestowali tu duże pieniądze nie ma samych demagogów i znajdzie się ktoś kto pofatygował się o przeprowadzenie takiej analizy śledząc raporty oraz ESPI płynące ze spółki. Ps. nie podaję maila
Dobra rada - jeśli inwestujesz intuicyjnie i nie analizujesz raportów, to lepiej idź do kasyna lub na automaty, ewentualnie przy większej kumulacji zrób za wszystko zakłady w Lotto. Bo z takim podejściem masz szansę taką jak w ulicznej grze w 3 kubki.
bardzo proste.
w raporcie rocznym stoi. westa w 2012" sprzedala" ~3800000 akumulatorow za prawie 99000000 $ z czego wynika ze srednio za jedna batterie dostawali ~26$ jest to cena niszcza
jak watrosc materialu w nim zawarta( zakladajac dla przecietna bateria samochodowa 12V 70Ap waga ~17kg)szczegoly budowy bateri olowiowych sa w internecie.
a wiec zachodzi podejrzenie ze westa sprzedaje swe produkty porzez "zaprzyjaznionych" hurtownikow w wiadomym celu.
warto ogladnac tez wyliczenia westy z przed ipo.
Dziękuję Ci Kumaty a tobie ezio tylko powiem że strasznie nie lubię cwaniactwa. Jeżeli myślisz że masz do czynienia ze szczeniakiem to się grubo mylisz. Wiedz że gram na giełdzie od 16 lat zdążyłem postawić już spory dom i co najważniejsze nigdy nie ścigał mnie żaden komornik. Owszem przejechałem się kilka razy ale częściej trafiałem i uwierz że intuicja jest częściej użyteczna niż setki wyliczeń i analiz naszych pseudoanali którymi od dawna się przestałem kierować!
Też nie ufam analitykom, ale mówisz że masz spory pakiet. I choć trochę był wcześniej poczytał, żeby wiedzieć z czym mam do czynienia. Z drugiej strony ja jestem w plecy, więc może w Twoim szaleństwie jest metoda? :)
Przyznam że również korci mnie aby wrzucić tu trochę grosza nawet czysto spekulacyjnie pod podbitkę przed wynikami, ale widząc po liczbie rzeczowych odpowiedzi udzielonych autorowi tego wątku widzę że na forum sami fachowcy i analitycy. Mnie zastanawia jedno -pofatygowałem się i sprawdziłem wyniki za I kw.2012 była strata prawie 9mln i tak sobie myślę czy jest chociaż cień szansy aby za ten kwartał strata była chociaż mniejsza bo o zysku chyba nie ma co marzyć jak myślicie?
czy będzie zysk trudno powiedzieć.
1Q jest dla tej branży " zazwyczaj" zawsze najlepszy.
Zapewne widziałeś co się działo na wschodzie mam na mysli nie tylko Ukrainę , ale i Rosję, Litwę itp.- (ostre opady śniegu + bardzo niskie temp) zima trzymała do marca a nawet początku kwietnia i do tego praktycznie nie odpuszczała.
Co trzeba pamiętać i pisano o tym już wiele razy
koszty wytworzenia aku ,obsługi ,transportu, kredytów krótki i długoterm., wynagrodzeń i utrzymania całego zagłębia ukraińskiego zmalały o kilkadziesiąt %. i to jest bardzo ważne.
Tak strata była w 2012 r. tego nie da się ukryć, ale czy rzeczywiście było tak kolorowo w 2011 r. jak pisano w raportach???
Wiesz Karlsmen tą zimą to bym się tak nie podniecał przecież 4 kw to też była zima a wyniki były najgorsze z całego roku. A przecież najwięcej akumulatorów zmienia się na początku zimy kiedy pierwsze mrozy unieruchamiają stare baterie. Tak więc ta teza nie za bardzo do mnie trafia tym bardziej że kwestię wzrostu sprzedaży przed publikacją ostatniego raportu podnoszono na tym forum najczęściej a wyszło to co wszyscy widzieli.
Dla podtrzymania tematu i z powodu bezsenności podam drugi z a powodów, dla którego wyskoczyłem z Westy.
Sprzedaż w 2011 roku:
- prognozowana ilość sprzedanych akumulatorów to 6,4 mln (prognoza z połowy roku!)
- faktycznie sprzedano zaledwie 5,1 mln akumulatorów,
- spółka poinformowała, że w 2011 roku był zmniejszony popyt, który został odroczony, a jego wielkość szacuje się na 500 - 700 tys sztuk.
Sprzedaż w 2012 roku:
- prognozowana ilość sprzedanych akumulatorów to 6-6,5 mln szt,
- faktycznie sprzedano zaledwie 3,8 mln akumulatorów,
- po raz kolejny spółka powołuje się na odroczony popyt i przewiduje, że przełoży się to na lepszą sprzedaż w 2013 roku (powołując się na precedens z 2009).
Wnioski:
- Zmniejszony popyt z 2011 miał się przełożyć na lepszą sprzedaż w 2012.
- Tragiczna sprzedaż w 2012 ma się przełożyć na lepszą sprzedaż w 2013.
- Teraz tylko czekać na kiepskie wyniki za 2013 i na informację, że słaba sprzedaż w 2013 to też odroczony popyt.
- Spółka powołuje się jednocześnie na precedens z 2009 roku, kiedy tak właśnie się stało. Sorki, ale w 2009 roku to popyt mógł być faktycznie odroczony, ale sztucznie, żeby pokazać lepsze wyniki za 2010 r. i żeby IPO było lepsze :P
Niech stracę te 15 minut i przedstawię jeden z powodów, dla którego wyrzuciłem resztę akcji tuż po wynikach.
Fakty ze strony 3 raportu za 2012 rok:
- dochód na poziomie 106,6 mln USD,
- 3,8 mln sprzedanych akumulatorów,
- to daje nam 28 USD za sztukę.
Szacunki:
- przyjmijmy, że średnia waga akumulatora to 12 kg (choć raczej jest ona większa, ale nie chcę przesadzać),
- ołów stanowi około 80% wagi akumulatora,
- średnia cena ołowiu w 2012 roku to 2,2 USD za kg,
- wartość samego, czystego ołowiu użytego w akumulatorze to ok 21 USD.
Moje podejrzenie:
- zakład odzysku ołowiu, który nie należy do Westy tylko do Denisa i rodziny, sprzedaje Weście ołów po "normalnych", a nie korzystnych cenach, zatem jego istnienie nie jest żadnym atutem Westy,
- Westa sprzedaje akumulatory po promocyjnych cenach firmie zajmującej się dystrybucją (należącą do Denisa i rodziny) po bardzo promocyjnych cenach,
- stąd Westa zysków nie ma, mają je natomiast dwie ww. firmy (pewnie jest ich więcej), które należą w 100% do większościowego udziałowca Westy,
- wyniki za 1Q będą ujemne,
- docelowo wartość księgowa spółki będzie na poziomie kilku milionów złotych, a kurs w okolicach 0,15-0,20 zł.
Dnia 2013-05-09 o godz. 23:22 ~ezio napisał(a):
> Niech stracę te 15 minut i przedstawię jeden z powodów, dla
> którego wyrzuciłem resztę akcji tuż po wynikach.
Fakty ze
> strony 3 raportu za 2012 rok:
- dochód na poziomie 106,6
> mln USD,
- 3,8 mln sprzedanych akumulatorów,
- to daje nam
> 28 USD za sztukę.
Szacunki:
- przyjmijmy, że średnia waga
> akumulatora to 12 kg (choć raczej jest ona większa, ale nie
> chcę przesadzać),
- ołów stanowi około 80% wagi
> akumulatora,
- średnia cena ołowiu w 2012 roku to 2,2 USD
> za kg,
- wartość samego, czystego ołowiu użytego w
> akumulatorze to ok 21 USD.
Moje podejrzenie:
- zakład
> odzysku ołowiu, który nie należy do Westy tylko do Denisa i
> rodziny, sprzedaje Weście ołów po
> "normalnych", a nie korzystnych cenach,
> zatem jego istnienie nie jest żadnym atutem Westy,
- Westa
> sprzedaje akumulatory po promocyjnych cenach firmie
> zajmującej się dystrybucją (należącą do Denisa i rodziny)
> po bardzo promocyjnych cenach,
- stąd Westa zysków nie ma,
> mają je natomiast dwie ww. firmy (pewnie jest ich więcej),
> które należą w 100% do większościowego udziałowca Westy,
-
> wyniki za 1Q będą ujemne,
- docelowo wartość księgowa
> spółki będzie na poziomie kilku milionów złotych, a kurs w
> okolicach 0,15-0,20 zł.
Dziękuję za uwagę.
z tego wniosek jest prosty że Westa nie może zbankrutować i będą spłacać w terminach wszystkie kredyty bo kto będzie
produkował do tych dystrybutorów należące w 100% do DD
Zbankrutować nie, jednak później nic nie stoi na przeszkodzie, żeby np. dokapitalizować spółkę poprzez emisję. Gdyby wyemitowanych było np. 56 mln akcji dla Denisa i rodziny, to ff byłby na poziomie 11%. Później można zrobić wezwanie i odkupić akcje nawet za jakieś 0,30 zł.
Wszystko to oczywiście scenariusz pesymistyczny, choć w moich oczach całkiem realny. Równie dobrze tak wcale nie musi być i się mylę :)
Dnia 2013-05-10 o godz. 07:26 ~ezio napisał(a):
> Zbankrutować nie, jednak później nic nie stoi na
> przeszkodzie, żeby np. dokapitalizować spółkę poprzez
> emisję. Gdyby wyemitowanych było np. 56 mln akcji dla
> Denisa i rodziny, to ff byłby na poziomie 11%. Później
> można zrobić wezwanie i odkupić akcje nawet za jakieś 0,30
> zł.
Wszystko to oczywiście scenariusz pesymistyczny, choć
> w moich oczach całkiem realny. Równie dobrze tak wcale nie
> musi być i się mylę :)
twój ptasi móżdżek tylko na tyle może pisać przemyślenia o bzdurnej sytuacji.....
1. 75% pakiet posiada Wiktor Dzienzierskij....to on ma dokapitalizować spółkę czy mający 25% drobni inwestorzy. Takiej bzdury to przedszkolak by nie wymyślił.
2. Wiktor Dzienzierskij jest projektantem Zakładu odzysku ołowiu w Dniepropietrowsku podobnego jaki powstał w Riazaniu. Projektował zakłady produkcji w Rosji / Istok /, konkurenta dla siebie. zajrzyj do historii spółki. Corocznie wdawane są dziesiątki nowych patentów.
3. Niekorzystna sytuacja finansowa, pozycja ekonomiczna Ukrainy słabej hrywny, drogiego dolara jest przyczyną slabych notowan oraz niekorzystnej sprzedaży do Rosji po cenach z dopłata o czym mowa była w poprzednich raportach w 2012 roku
3. twoje wywody są na poziomie szkolnym, wiec przestań się produkować. Sprzedałeś akcje to spadaj i nie zostawiaj za sobą nie świeżego powietrza
Twoja odpowiedź utwierdza mnie w przekonaniu, jak niski poziom prezentujesz.
ad 1: Emisja dla głównego akcjonariusza.
ad 2: I co z tego? Co z tego będzie miała Westa?
ad 3: Rozumiem, że 2012 będzie lepszy i hrywna się umocniła? Bo o ile mi wiadomo, to nic takiego się nie stało.
ad 3(2): "nie świeżego" piszę się razem i powinno być "nieświeżego". Wiem, bo miałem to ostatnio na lekcji. Za rok jak będziesz w moim wieku też Pani Ci to wytłumaczy.
Faktycznie, jak teraz na to patrzę to sprzedawałem po śmiesznej cenie: większość za 0,7x przed wynikami i po wynikach resztę za 0,6x.
Dobra, dzwonek na lekcję jest, muszę spadać :)
Mnie też bardzo zastanawiają uwagi ezia i wątpliwości co do tego czy tak słabe wyniki przy teoretycznie dobrze działającym przedsiębiorstwie nie są przypadkiem tworzone sztucznie.
Istniej takie ryzyko, nieprawdaż?
A co do fabryki odzysku to juz kilka razy szukałem zależności i sugestia ezia jest jedną z możliwych odpowiedzi
https://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=2947412&strona=1
Jeśli to co Ezio napisał i czego, niestety 12345 nie obalił jest prawdą to:
- Westa będzie miała fatalne wyniki już zawsze.
- Westa zostanie wykupiona (po co robić emisje?)
Tym nie mniej jest w tej całej teorii jeden haczyk. Czemu zmniejszają zadłużenie? Nie lepiej by to się zawaliło jak najszybciej?
Nie potwierdzę ani nie zaprzeczę, że wyniki są pisane według zaplanowanego scenariusza ponieważ nie mam żadnego dowodu na przestępczą działalność.
Na str. 12 jest wyraźnie określona przyczyna słabych wyników. Czy jest rzetelna nie mamy możliwości sprawdzenia.
Czy wyniki za 2010 i 2011 rok były uczciwe to odrębny temat.
Co do dodatkowej emisji akcji uważam za bezsens ustalać ją na poziomie 0,30zł pozyskane środki w większości przeznaczone były by na obsługę tych akcji, a nadto to główny udziałowiec poniósł by najwyższa cenę. Jeżeli miałby wydawać dolary to sensowniejszy jest wykup akcji za dużo niższą cenę i odsprzedanie go na Ukraińskiej giełdzie.
Co do wklejonych str. rosyjskiego portalu .... było to już wielokrotnie przerabiane. Osobiście otrzymałem informację od Artema z Westy, że struktura zamieszczana w raportach jest właściwa, a rysunek przedstawiający REX jest pokazowy zasilania zakład w źródła odnawialne...techniczna kombinacja.
Poniżej wkleiłem przetłumaczony tekst prezentowanej strony rosyjskiej.....
Jest to jedyny obiekt w WNP połączeniu cały proces bez przetwarzania odpadów i recyklingu złomu akumulatorów - mówi szef hutnictwa ołowiu SPC "Vesta" Cord Siergiej. - Technologia jest zbudowany w taki sposób, że demontaż użytego elektrolitu, który jest w produkcji zużytych akumulatorów bez elektrolitu nie może pracować, więc nie będzie drenażu jest konieczne.
Gdy akumulator przetwarzania ołowiu spowoduje, polipropylenu i żużel, które mogą być wykorzystywane w pracach budowlanych. Eksperci twierdzą, że zakład jest nowoczesny kompleks do oczyszczania powietrza. Ponadto, szkodliwe opary ołowiu z powodu nowej technologii, również nie będzie.
- To nie używa-gaz-gaz i palnik tlenowy, który pozwala nam na obniżenie temperatury topnienia i zmniejszyć czas oczekiwania przetwarzania o prawie połowę, w tych temperaturach, ołów nie pływa - mówi Cord Sergey . - Siarki otrzymuje się po obróbce będą stosowane w szkle lub w przemyśle proszków. To jest, w rzeczywistości, inne niż domowe ścieki z instalacji nie ma żadnych punktów wszystkich zamienione produktów.
Instalacje do odzysku ołowiu będzie przetwarzać 40.000 ton zużytych baterii rocznie, czyli około 3.000.000 jednostek. Wystarczy pracować przez długi czas: obecnie na Ukrainie sam 6.500.000 baterie czekają utylizacji. W produkcji będzie 300 specjalistów.
Produkcja pracują pełną mocą zebranych w maju tego roku. Zakłada się, że w postaci podatków nowy zakład przeznaczy z budżetu, emerytur i ubezpieczeń społecznych ponad 50 mln hrywien rocznie.
Tekst: Tatiana Gonchenko
Napisałeś:
"Osobiście otrzymałem informację od Artema z Westy, że struktura zamieszczana w raportach jest właściwa, a rysunek przedstawiający REX jest pokazowy zasilania zakład w źródła odnawialne...techniczna kombinacja."
Dnia 2013-05-10 o godz. 11:01 plujacy napisał(a):
> Dzięki za odpowiedź.
Napisałeś:
"Osobiście
> otrzymałem informację od Artema z Westy, że struktura
> zamieszczana w raportach jest właściwa, a rysunek
> przedstawiający REX jest pokazowy zasilania zakład w źródła
> odnawialne...techniczna kombinacja."
Mógłbyś
> rozszerzyć?
... w związku z zamieszczoną historia spółki i pokazanym na schemacie jak i w opisie zakładu odzysku ołowiu napisałem do Artema Kuznetsov maila z prośbą o wyjaśnienie różnicy struktury przedstawionej w raportach finansowych a zamieszczonej w poniższym opracowaniu
http://www.aucci.org/source/reports/5011_Presentation%20WESTA%20ISIC%2004.2012.pdf
...w odpowiedzi napisał, że podawane dane i schematy w raportach są właściwe, a rysunek z zakładem REX jest poglądowy okazujący ekologiczne zasilanie.
Należy zwrócić uwagę, iż w ostatnim raporcie struktura Westy powiększyła się o kolejne firmy.... nie znamy szczegółów można przypuszczać, że są powiązane z logistyką i sprzedaż akumulatorów stacjonarnych dla wojska
To Polscy inwestorzy, wcześniej instytucje finansowe OFE i TFI są współodpowiedzialni za doprowadzenie kursu do tak niskiej wyceny. Czy słusznie... przecież Westa nie jest kurnikiem a holdingiem produkującym akumulatory, instalacje do elektrowni wiatrowych... rozwój firmy widoczny jest na schemacie....
Wiele wydmuszek z NC, prowadzących "działalność" w wynajętych pomieszczeniach i udających że coś robią, ma większą kapitalizację od Westy.
Logika i GPW to przeciwstawne bieguny.
Nie ma takiego absurdu, którego bananowa by nie usankcjonowała.
Dla podtrzymania tematu i z powodu bezsenności podam drugi z a powodów, dla którego wyskoczyłem z Westy.
Sprzedaż w 2011 roku:
- prognozowana ilość sprzedanych akumulatorów to 6,4 mln (prognoza z połowy roku!)
- faktycznie sprzedano zaledwie 5,1 mln akumulatorów,
- spółka poinformowała, że w 2011 roku był zmniejszony popyt, który został odroczony, a jego wielkość szacuje się na 500 - 700 tys sztuk.
Sprzedaż w 2012 roku:
- prognozowana ilość sprzedanych akumulatorów to 6-6,5 mln szt,
- faktycznie sprzedano zaledwie 3,8 mln akumulatorów,
- po raz kolejny spółka powołuje się na odroczony popyt i przewiduje, że przełoży się to na lepszą sprzedaż w 2013 roku (powołując się na precedens z 2009).
Wnioski:
- Zmniejszony popyt z 2011 miał się przełożyć na lepszą sprzedaż w 2012.
- Tragiczna sprzedaż w 2012 ma się przełożyć na lepszą sprzedaż w 2013.
- Teraz tylko czekać na kiepskie wyniki za 2013 i na informację, że słaba sprzedaż w 2013 to też odroczony popyt.
- Spółka powołuje się jednocześnie na precedens z 2009 roku, kiedy tak właśnie się stało. Sorki, ale w 2009 roku to popyt mógł być faktycznie odroczony, ale sztucznie, żeby pokazać lepsze wyniki za 2010 r. i żeby IPO było lepsze :P
jeszcze nie tak dawno tu też zakładano identyczne wątki co o agrotonie
ze maklerzy itd., itp. a łosie w podanym linku powyżej rownież się zaklinają
że trzymają i trzymać będą pomimo tego że kurs dołuje, będą uśredniać
aż się wyzerują, uśredniać kiedy kurs leci na ryj - to wbrew logice inwestowania
chyba nie zdają sobie sprawy że jak stracą 50% to żeby odrobić strate kursi
musi wzrosnąć o 100%, a gdzie zyski czekaj tatka latka powodzenia życze
dawcom kapitału. pa
Dobre pytanie.
Jak wiadomo w 2012 zostal otwarty zaklad przerobu akumulatorów, Westa wylozyla na te inwestycje 100 mln$.
Zadluzenie nie rosnie, emisji tez nie bylo to skad mieli na to fundusze?
W trakcie realizacji jest zaklad ogniw i turbin wiatrowych na ktore pojdzie 150 mln $ na bazie dawnego Dniepromaszzawodu, w którym Westa zwiekszyla udzialy w zeszlym roku.
Wszystko mozna zobaczyc na wlasne oczy, wystarczy sie ruszyc do Dnietropietrowska.
REKUPERATORNIA nalezy do WESTY, i to jak cholera, dali za nią 775 mln hrywien, otwierał Janukowycz. Docelowo będzie dawac 50 mln hrywien zysku rocznie. WESTA ma też sieć sklepów w Rosji i około 25% rosyjskiego rynku akumulatorów, do tego dochodzi sprzedaż OPON w Rosji, chyba w 60 największych miastach. Nie wiedzieliście tego? To jeszcze wielu rzeczy o WEŚCIE nie wiecie ....
bo kazdej chwili na espi sie moze pojawic wniosek o bankructwo...
pod koniec tego kwartalu bedzie 0,2pln, wniosek, zjazd na 0,1pln i wtedy mozna kupic pod obicie
Dnia 2013-05-12 o godz. 18:56 ~aka napisał(a):
> bo kazdej chwili na espi sie moze pojawic wniosek o
> bankructwo...
pod koniec tego kwartalu bedzie 0,2pln,
> wniosek, zjazd na 0,1pln i wtedy mozna kupic pod obicie
Dnia 2013-05-12 o godz. 19:00 ~12345 napisał(a):
> Dnia 2013-05-12 o godz. 18:56 ~aka napisał(a):
> bo
> kazdej chwili na espi sie moze pojawic wniosek o
>
> bankructwo...
pod koniec tego kwartalu bedzie 0,2pln,
> > wniosek, zjazd na 0,1pln i wtedy mozna kupic pod
> obicie
szmata
> http://iplocation.truevue.org/89.71.119.0.html
Fakt, szmaciarz z FUNDU nadaje pie...oły, żeby zdołowac na 0,1 zł :) Kij mu w r.j !!!
Wszystko to jest kul i cacy ale dlaczego cena tej perełki wyceniona przez speców z BZWBK spadła w 1,5 roku z 12pln do 0,42gr.?
- - - -
Perełka - to lekka przesada. WESTA była trochę "podrychtowana" przed wystawieniem jej dla Polaków na GPW, ale to norma. Bez problemu uzyskuje zaj....ście wysokie kredyty i co więcej, nie ma tam strachu o ich spłatę. Mocodawcy polityczni też nie dadzą jej zrobić krzywdy... Ich nowiutki Zakład Rekuperacji Ołowiu mOŻE PRZERABIAĆ ROCZNIE 3,5 MLN ZUŻYTYCH AKUMULATORÓW, podczas gdy łaczna liczba wszystkich akumulatorów podlegających rocznie utylizacji to około 5,5 mln, na tyle też +15% szacuje się tam popyt na nowe akumulatory. Pomijam już to, że zakład będzie miał średnio 50 mln hrywien zysku rocznie, bo ciekawsze jest to, że stare akumulatory da się zutylizować nie tylko odzyskując ołów, ale i plastik oraz kwas siarkowy. Widziałem to na wałsne oczy, takiej technologii nie ma międzuy Odrą a Kamczatką! Nie wspomnę tu o innych biznesach Westy, np. zakład tworzyw sztucznych. A walśnie, jeszcze jedno, trzeba sie nauczyć patrząc na wyniki spólki, co jest podawane jako spóa matka, co jako wyniki skonsolidowane, jaki jest udział matki w innych podmiotach. Z tym generalnie mamy problemy :) Powodzenia !
Te, 12345! Zauważyłem, że większość Twoich wpisów jest wulgarna, nie wspominając o braku ich konstruktywności. Skoro nie radzisz sobie z emocjami, Twoja inwestycja jest kiepska i obrażasz wszystkich, którzy powiedzą nie po Twojej myśli, to może zrób wszystkim przysługę i nie wiem... skocz z mostu, powieś się na klamce, generalnie zrób sobie krzywdę ale taką, żebyś już więcej nie udzielał się na forum. Zrobisz tym samym przysługę wszystkim i oszczędzisz sobie bólu, którego doznasz obserwując kurs spółki w najbliższych miesiącach.
skąd ty się wziąłeś. do tego tygodnia nigdy nie widziałem twoich wpisów na tym forum. a zarzekałeś się że akcje westy masz bardzo długo i że teraz sprzedałeś je bo bałeś się że stracisz więcej niż 70% - jeśli masz do tyłu aż tyle to czemu nie sprzedawałeś wcześniej na podbitkach skoro twierdzisz od dawana że to nietrafiona inwestycja.
jesteś ściemniaczem, powoli skupujesz akcje i chcesz wystraszać innych aby oddali ci je za bezcen. nie trudź się nikt nie wierzy w twoje historie - darmowe i bezinteresowne porady od ezia - wyrzućcie teraz ja straciłem 70%, ale wy możecie stracić tylko 30%.
PS widzę że twoja retoryka nie przynosi zmierzonego skutku i nie wytrzymujesz ciśnienia - życzenie komuś śmierci przypomina groźbę karalną
Masz rację, mój wpis był nieodpowiedni. Chyba muszę zrobić sobie trochę przerwy lub po prostu rzadziej włączać się do dyskusji. Nie zmienia to faktu, że ktoś podpisujący się 12345 jest wyjątkowo niekulturalny.
Wcześniej na forum pisałem sporadycznie i, jak już przyznałem się kiedyś, pod innymi nickiem.
Akcji nie skupuję, bo pisze to, co uważam. Wierzę w cały akumulatorowy interes, ale nie wierzę w samą Westę i jej wyniki finansowe, a przede wszystkim nie wierzę w jej kurs.
Jeśli chodzi o zamierzony skutek, to właściwie nie potrafię go określić. Być może byłbym najbardziej usatysfakcjonowany, gdyby cały ff należał do tych, którzy tak bezkrytycznie wierzą w spółkę i bronią jej za wszelką cenę. Ciekawe co powiedzieliby w sytuacji, gdyby akcje kosztowały 0,01 zł, komu wtedy by je sprzedali :)
Ciśnienia nie wytrzymuję, gdy, jak wspomniałem wcześniej, ktoś permanentnie obraża innych.
Dnia 2013-05-13 o godz. 08:17 ~ezio napisał(a):
> skipper
Masz rację, mój wpis był nieodpowiedni. Chyba
> muszę zrobić sobie trochę przerwy lub po prostu rzadziej
> włączać się do dyskusji. Nie zmienia to faktu, że ktoś
> podpisujący się 12345 jest wyjątkowo niekulturalny.
> Wcześniej na forum pisałem sporadycznie i, jak już
> przyznałem się kiedyś, pod innymi nickiem.
Akcji nie
> skupuję, bo pisze to, co uważam. Wierzę w cały
> akumulatorowy interes, ale nie wierzę w samą Westę i jej
> wyniki finansowe, a przede wszystkim nie wierzę w jej kurs.
>
Jeśli chodzi o zamierzony skutek, to właściwie nie
> potrafię go określić. Być może byłbym najbardziej
> usatysfakcjonowany, gdyby cały ff należał do tych, którzy
> tak bezkrytycznie wierzą w spółkę i bronią jej za wszelką
> cenę. Ciekawe co powiedzieliby w sytuacji, gdyby akcje
> kosztowały 0,01 zł, komu wtedy by je sprzedali :)
> Ciśnienia nie wytrzymuję, gdy, jak wspomniałem wcześniej,
> ktoś permanentnie obraża innych.
...dla Ciebie intelektualisto z Bydgoszczy ten wpis jest cacy :
Autor | ~aka [89.71.119.*] 2013-05-12 18:56 Zobacz wątki dotyczące Westa
Westa
bo kazdej chwili na espi sie moze pojawic wniosek o bankructwo...
pod koniec tego kwartalu bedzie 0,2pln, wniosek, zjazd na 0,1pln i wtedy mozna kupic pod obicie
używasz podobnych podobnych określeń.... racz spojrzeć na wcześniejsze moje wpisy bez bajerów rzeczowe odnoszenie się do faktów... ta aka nie od wczoraj pisze podobne teksty, może do tego byś ie odniósł, a nie pouczał innych o dobrych manierach i prowadzonych inwestycjach....to czy ktoś kupił lub sprzedał najmniej mnie interesuje i jak sądzę większość inwestorów....ale nachalne pouczanie i komentowanie swoich doznań jest bezczelnością wiec lepiej się wyłacz...nikt nie chce czytać pustych słów
Zacytowany przez Ciebie koleś wyraża swoje zdanie, może jego opinia jest skrajna, ale nie ubliża innym. Pozwolę sobie zakończyć dyskusję na ten temat, bo niepotrzebnie zaśmiecamy forum.