Wezwanie na pozostałe na rynku polskim akcje Cedc jest konieczne.
Jeżeli ktoś ma argumenty że może być inaczej zapraszam do dyskusji,
Ale tylko merytorycznie .
Oczywiście pomijam przypadek gdy firma złoży wniosek o upadłośc likwidacyjna.
W tym wypadku jest mało prawdopodobne aby środki z likwidacji majątku zaspokoiły akcjonariuszy ( są oni praktycznie na końcu listy).
No ale chyba nikt nie bierze pod uwagę likwidacji Cedc.
Według polskiego prawa- min. ustawa o obrocie papierami wartościowymi pozostaje tylko wezwanie na akcje.
Przez wekend poczytają, pomyślą to i w poniedziałek +50 będzie. Ta cena w porównania z początkiem roku, gdzie większośc faktów dotyczących kondycji finansowej firmy była znana, to jakaś kpina
kolego ktoś kto jest w temacie albo chociaż zadal sobie choć trochę trudu by zadzwonić do zawodowego maklera to o tym doskonale wie. Z drugiej zaź strony szkoda się wypowiadać no forum bo tu sami specjaliści. Fakt faktem realia są takie jak napisałeś w przypadku likwidacji układowej a o takom właśniej chodzi tarikowi musi zrobić wezwanie na polskim runku papierów wartościowych i tyle jaka to będzie cena i termin to już inna kwestia prawie nikomu nie zana
Dlatego tak jak pisałem, zawieszenie notowań to wbrew pozorom, jedne z lepszych rozwiązań dla obecnyh posiadaczy akcji w Polsce. Po dzisiejszym zamknięciu cena wezwania to około 3zł/akcja.
Ale Tarik nie chce chce tych akcji. On będzie mieć 100% w zreorganizowanym CEDC. Więc po co wezwanie? Poza tym co mu zrobią jak go nie ogłosi??? KNF nałoży 100 tys zł kary?:)
Jaka kara.
Akcje to papiery wartościowe, które podlegają przepisom prawa danego państwa na którym zostały wydane do publicznego obiegu.
Akcjonariusze, właściciele papierów wartosciowych domagaliby się stosownie do ilości akcji udziałów w zrestrukturyzowanym przedsiębiorstwie.
Tak więc jeśli cedc nie ogłosi upadłości likwidacyjnej będzie musiał uregulować wszelkie sprawy akcjonariuszy ( współwałascicieli przedsiębiorstwa) w Polsce.
Tylko kto tutaj mówi o upadłości ukladowej. To jest raczej upadłość likwidacyjna w której tarik przejmuje 100% akcji za zaległosci.
Upadłość likwidacyjną można przeprowadzic w taki sposób że powołuje się syndyk masy upadłościowej i sprzedaje majątek aby spłacic wierzycieli.
Moze byś rownież upadlość likwidacyjna z ukladem w której w zamian za wszystkie aktywa firmy Tarik zobowiazuje sie spłacić wierzycieli.
I tutaj sąd nie ma nic do gadania bo skoro główni wierzyciele się dogadali a akcjonariusze wyrazili na to zgodę to sądowi pozostaje tylko przyklepać.
A jak ty byś nazwał upadłosć w której dotychczasowi własciciele zostają pozbawieni praw własności, jak dla mnie jest to upadlość Likwidacyjna. Tylko że w polskich warunkach powołuje się syndyk masy upadłosciowej. W USA który jest bardziej liberalny jeśli chodzi o sądownictwo, Tarik który ma fundusze zadeklarował się spłacić wierzycieli wedłóg pewnego planu ale w zamian dostaje aktywa firmy. Ponieważ wierzyciele w ogromnej większości się zgodzili nazywamy to układem a sędzia nie musi powoływać syndyka masy upadłościowej i którym notabene zostaje Tarik. Firma w takiej sytuacji nie musi przejść fazy likwidacji, jak to mialoby miejsce w Polsce. Jest to w pewnym sęsie skrót prawny ponieważ uzyskuje się to samo ale firma formalnie nie jest likwidowana jedynie zmienia się własciciel, nowy własciciel reguluje zobowiazania a stare akcje są anulowane?
Ja wiem ze w Polsce istnieja tylko pojęcia Upadłość ukladowa i likwidacyjna z tąd problem z jednoznacznym przetłumaczeniem na język polski takich ruchów jaki jest na CEDC. Ci więksi optymiści tłumaczą sobie cały komunikat jako upadlosć układowa i odnoszą to do Polskich realiów góbiąc po drodzę całą masę informacji i wyciągając wniosek że nikt nie ma prawa pozbawic ich praw do akcji.
O czym ty piszesz przeczytaj jeszcze raz komunikaty i odpowiedz mi na pytanie jak może być wprowadzany program restrukturyzacyjny firmy która ma mieć upadłość likwidacyjną ? Poza tym jak by była upadłość likwidacyjna to nikomu nie deklarował by 5 milonów $ za akcje
tarik ma 2 wyjścia:
1) zrobić wezwanie jak chce mieć notowaną spółkę w wawie
2) wycofać spółkę z notowań i za rok, dwa przywrócić ją w rosji
1 i 2 jest dobre, bo najwyżej założyć można rachunek w rosji i tam zbyć CEDC za jakiś czas, anulować akcji nie można generalnie przy układzie, to jakaś fikcja
Chodzi o anulowanie starych akcji ,wezwania nie musi być ,stare akcje są mu nie potrzebne,za stare kto posiadał do 5 kwietnia będzie do podziału 5 lub więcej mil$ włącznie z akcjami Tariko, firma będzie istniała poza giełdami, 100% własność Tariko. U mnie strata 7300, ale będę mógł odliczać stratę przez 5 lat ,to tyle .Pozdrawiam
A czy Ty pojmujesz taką kwestię że GPW mało to interesuje czy jemu są potrzebne czy nie ma obowiązek je wykupić . A jego data jaką sobie podał 5 kwietnia to sobie może podawać ile razy się tu będzie pisało masz telefon czy inernet to skontaktuj się z KNF i dopiero pisz bo sam nie potrzebnie siebie i innych dołujesz
Pozdro
Jemu nie . Mi też byliby niepotrzebni starzy współwłaściciele. tak Akcjonariusze to współwłaściciele Cedc i ich akcje to papiery wartościowe które są dowodem posiadania okreslonej cześci firmy.
Skąd ty czerpiesz takie wiadomości.
To podstawy. Może masz możliwość konsultacji z jakimkolwiek maklerem.
on ci napewno wszystko wyjaśni.
Aby pozbyć się współwłaścicieli przedsiebiorstwa ( akcjonariuszy) musi wykupić ich udziały. w Polsce dopuszcza się możliwość ( czasami konieczność) wezwanai na sprzedaż akcji ( celem umorzenia udziałów).
prościej już nie można.
Gdyby zostawiłby niewykupione akcje, wówczas przegrałby w Polskim sądzie z kretesem. Chociaż ja poczekałbym kilka lat az firma nabierze odpowiedniej wartości po restrukturyzacji i wtedy wystąpiłbym na drogę śadową o zabezpieczenie swoich udziałów.
Ale nigdy się tak nie stanie. To są podstawy i nawet Tatar o tym wie.
A że odwala szopke- dzisiaj były tego efekty.
Chyba niewiele zmieniło się w sytuacj ekonomicznej firmy przez ostatnie pare tygodni. A akcje spadły dziesięciokrotnie.
To psychologia.
Ale prawa własności nikt psychologią nie zmieni.
Tak patrze ze kiedys w 2006r jak zrobili wezwanie na akcje CEDC to byla liczona srednia z 6miesiecy , a nie jak zloty kiedys sugerowal ze jak zdejma nie bedzie.