• emisja Autor: ~joshindu [109.173.162.*]
    Mam krótkie pytanie - może ktoś mi odpowie, Wczytując się w uchwały NWZ z 11.12.2012 wychodzi mi na to, że warunkowa emisja będzie wynosiła ponad miliard akcji ( akcje serii J,K,L,Ł i O). Gdyby to był fakt, to wówczas cena emisyjna byłaby prawdopodobnie niewiele wyższa niż nominalna ( maksymalnie 15gr ). Wówczas bylibyśmy blisko wartości W Investment czyli na poziomie około 160 mln zł. Jeżeli jestem w błędzie to proszę o skorygowanie mojego rozumowania.
  • Re: emisja Autor: ~joshindu [109.173.162.*]
    Nikt się nad tym nie zastanawia , co napisałem powyżej......
  • Re: emisja Autor: ~joshindu [79.184.222.*]
    Dnia 2012-12-19 o godz. 22:01 ~joshindu napisał(a):
    > Mam krótkie pytanie - może ktoś mi odpowie, Wczytując się
    > w uchwały NWZ z 11.12.2012 wychodzi mi na to, że warunkowa
    > emisja będzie wynosiła ponad miliard akcji ( akcje serii
    > J,K,L,Ł i O). Gdyby to był fakt, to wówczas cena emisyjna
    > byłaby prawdopodobnie niewiele wyższa niż nominalna (
    > maksymalnie 15gr ). Wówczas bylibyśmy blisko wartości W
    > Investment czyli na poziomie około 160 mln zł. Jeżeli
    > jestem w błędzie to proszę o skorygowanie mojego
    > rozumowania.
    dziwne, że nikt nie podejmuje tematu emisji ponad milarda akcji..........
    może ktoś woli to przemilczeć..........
    proszę pomnożyć ten miliard przez np. 15gr. i już macie cenę emisyjną ( maksymalnie).
  • Re: emisja Autor: ~swojak [80.50.228.*]
    dziwne, że nikt nie podejmuje tematu emisji ponad milarda akcji..........
    może ktoś woli to przemilczeć.........
    nikt nie milczy ,tylko szkoda czasu z debilami dyskutować
  • Re: emisja Autor: ~joshindu [79.184.227.*]
    zadałem pytanie, nikogo nie wyzywając. Ale skoro się prosisz to ci odpowiem imbecylu i półgłówku, poczytaj sobie ( jak umiesz ...) treść uchwał z 11.12 to może się doczytasz.............
  • Re: emisja Autor: ~agent_orange [194.63.135.*]
    daj swojakowi spokój, to frustrat... kupuje i uśrednia od 60 gr. teraz pewnie w domu ma piekło i opluwa każdego, kto zada sensowne pytanie na temat spółki... ja jestem np. idiotą, bo przed wakacjami, gdy kurs było po 45-50 gr pisałem z chyba elzorem, żeby UCIEKAĆ. :)
  • Re: emisja Autor: ~procka [83.7.117.*]
    Nikt nie podejmuje tematu, bo pewnie z jednej strony większośc nie wnika w szczegóły, po drugie tu jest tak duże pole manewru by zrealizowac połączenie obu Spółek, że wszystko tak naprawdę zależy od "dobrej woli" tych co decydują.

Jeżeli przyjąc założenie, że mają tu byc wałki, to w ogóle nie ma co patrzec co ma jaką wartośc, tylko wiadomo, że będzie zrobione tak, by drobni akcjonariusze na tym nie zarobili, a emisja może byc spokojnie po cenie nominalnej.

Jeżeli jednak przyjąc, że temat będzie załatwiony na jakimś poziomie przyzwoitości i będzie miał odzwierciedlenie w jakichś realnych liczbach, to wtedy Twoje przeliczenie milarda akcji na 160 mln aktywów jest trochę za płytkie, bo:

1. Dlaczego ma byc tak, że zyskuje tylko WI czyli że przeliczają swoje aktywa na ilośc akcji, owszem wnoszą je do IGR, ale co tak naprawdę IGR (czyli na dzisiaj 100% uliczny akcjonariat) ma z tych aktywów?, podczas gdy WI zyskuje sobie wejście na GPW bez żadnych kompletnie kosztów i do tego najważniejsze czyli ponad 200 mln straty podatkowej, co się przekłada na 40 mln realnej kasy w przeciągu 5 lat bo przecież własnie dzięki IGR nie będą musieli 40 mln odprowadzic do skarbówki...

2. Jeżeli więc przyjąc, że ma byc godziwie, to trzeba by było do 160 mln aktywów dodac jeszcze 218 mln straty i dopiero wówczas dzielic na ilośc akcji.

3. Wcale nie wiadomo, czy cała warunkowa emisja jest przeznaczona na przejęcie, choc to całkiem możliwe. Może jednak tak nie jest planowane, bo niby się okreslili, że 100% ma byc zrealizowane do 30.06.2013, a duża częśc z tych akcji ma termin objęcia do końca 2015. Wiem, że może to byc wczesniej, ale nie musi, więc nie można zakładac najgorszego.
    Kolejna rzecz, że nagle jest wielka krytyka i reakcja na taką dużą warunkową emisję, podczas gdy teraz dodali tylko niecałe 400 mln akcji, a reszta juz wczesniej była w Statucie (co prawda w przeliczeniu na inny nominał, ale jednak była).

4. Wspominali, że byc może częśc połączenia będzie na zasadzie realizacji gotówkowej, a to też by dużo zmieniło.

5. Na koniec - kompletnie nie jest bez znaczenia to, że ile by nie wyemitowali, to nie sądze, by było to na tyle mało, że nie zdołają przekroczyc któregoś z progów czyli 33 lub 66%, a oba progi rodzą koniecznośc wezwania (za 0,35 co juz wcześniej było wałkowane).
    Oczywiście łatwo można to obejśc robiąc emisję np. tak, by byc pomiędzy 33 a 66, po czym puścic w rynek by zejśc poniżej 33 i wezwania byc nie musi. Do tego można wyemitowac dla 2 czy 3 niezaleznych podmiotów i wtedy tez żaden progu nie przekroczy.
    Tylko to by się kłóciło z tym, że chcą osiągnąc 72% docelowo, a przede wszystkim oznaczałoby że prawdziwa jest wersja o zamiarze "wydymania drobnicy" czy jak to tam ładniej nazwac.
    Tylko, że jeżeli jest taka wola, to z tym niestety nie wygramy.
    Chyba, że się połączymy i sami osiągniemy 33 lub 66%, co jest oczywistą bzdurą:)

Pozdrawiam, życzę wyluzowania i odpoczynku przez Święta, a w Nowym Roku trafnych inwestycji - przede wszystkim niech taką okaże się IGR ;)
  • Re: emisja Autor: ~INKA [192.109.140.*]
    CO DO OSTATNIEGO ZDANIA . POŁACZENIE SIĘ DROBNICY WCALE NIE JEST TAKĄ BZDURĄ . NA IDM TAK WŁAŚNIE ZROBILI I ZASKARZYLI DO SADU PRZEGŁOSOWANA EMISJE .TUTAJ TYLKO KILKA WPISÓW A JUŻ NALICZYŁAM PAKIECIK 3 MLN. SZT.
    NAPISAŁAŚ TEŻ ŻE DOCELOWO CHCA MIEĆ 72%. TO POLICZ ILE WTEDY PUSZCZĄ W RYNEK PRY ILOŚCI 400 MLN.SZT? A JĘŚLI ZROBIĄ WEZWANIE PO 0.35 TO NA 3 MLN. AKCJI KTÓRE JUŻ DAWNO MAJĄ I ULICA WCALE NIE MUSI ODDAC TEGO CO MA.
  • Re: emisja Autor: ~leo7 [213.128.122.*]

Cześć Procka.
    Wiedziałem, że długo nie wytrzymasz, ale fajnie że się odezwałaś.
    Nie chcę się przyłączać do gdybań , ale co do pkt.2 to zgadzam się w 100%.

Aby skorzystać z tarczy muszą podnieść swoje aktywa (nie może pozostać 160 mln).
    Tu zasada jest analogiczna jak z odpisami podatkowymi (aby odpisać ulgę musisz miec z czego to odpisać).

Pozdrawiam,
    Dziękuję Procka za obszerne rozważania. Mam podobne "rozterki' stąd było moje zapytanie, i nie miało to na celu nabijanie się z nikogo, ani naganianie na zakup lub sprzedaż. Dlatego irytują mnie takie odpowiedzi , niczym nie poparte, jak osobnika "swojak" i jeszcze obrażające innych.
    Też życzyłbym sobie scenariusz z mniejszą emisją aktualnie na poziomie tych 362 mln akcji, i do tego z ceną emisyjną powyżej 20 gr, ale tego nikt poza samym p..Wiśniewskim chyba nie wie.
    Również życzę spokojnych Świąt.
    Inka, Ty liczysz prosto 400 mln x 72% minus te co już są wśród nas i wychodzi, że na okrągło ok. 70 mln dorzucą do rynku.

Tylko że to tak nie działa, bo istnieje przecież coś takiego jak ochrona drobnego akcjonariatu - wbrew pozorom;)
    Mam na mysli, że jak obejmą dużo za jednym rzutem, to mają odrazu powyżej 66% i średnią możliwośc puszczania w rynek (wezwaniedo 100%).
    Przy 33% już mogą o wiele więcej kombinatorki uskutecznic, ale też uważac trzeba.
    Tak czy inaczej mamy po prostu sytuację, że wszystko zależy czy mają dobrą wolę nas nie wykończyc, czy też im to wisi.
    Po prostu tak jest to wszystko ułozone, że niestety istnieje taka możliwośc, że w majestacie prawa i w białych rękawiczkach można tu pięknie krok po kroku zrealizowac misterny plan przejęcia nie ponosząc żadnego kosztu, zyskując tarczę podatkową i wejście na GPW,a zostawiając drobnicę gołą i wesołą - niestety...
    Pozostaje miec nadzieję, że skorzystają z drugiej opcji, która przecież też istnieje.

Na pocieszenie powiem, że Pan Tkacz z relacji Inw. jak mu zarzuciłam,że mają w d... akcjonariat, to ładnie napisał: "Odpowiadając na zarzut braku uczciwości Zarządu, mogę tylko powiedzieć, że nie jest prawdziwy".
    Może to rozbawic patrząc na poziom obecnego kursu, ale może też zostawic strzęp nadzieji, że akurat z okazji Świąt, a może z radości, że nie było końca świata (choc jeszcze dzień się nie skończył) - będą miłosierni i dla nas...

A co do tego, że "nie wytrzymałam i w końcu się odezwałam" to wyjasnienie jest dośc banalne - tymczasowo mam inne priorytety - w domu lawina przeziębienia rozpoczęta od Córki, przesuwa sie po kolejnych domownikach i obawiam się, że Święta spędzę kichając w poduszkę, bo już mnie zbiera...

Pozdr.:)

• Re: emisja Autor: ~ddddaaaawwww [83.30.112.*]
    Witamina C dla dorosłych, czy Rutinoscorbin w maksymalnych dawkach, czosnek z gorącym mlekiem, masłem, miodem do picia pomoże.

Co do emisji jak widać działa ludzki strach, nominał 10 gr kreuje najczarniejsze wizje wśród ludzi.
    A moim zdaniem obecne poziomy są bardzo niskie, dotknęliśmy 18 gr ostatnio, najniżej w skali roku, mimo tylu planów dookoła, wszystko to spowodowane jest nominałem, który jednak został obniżony z jakiś powodów,które można znaleźć, które nie mają wg. mnie nic wspólnego z tym aby ktokolwiek brał tu akcje tak tanio.
    Teraz jest wyjątkowo tanio a jak ktoś się łapie po 19 to super, można też zejść ze średnią.
    Wszystko rozstrzygnie się w krótkim czasie.
    Każdy decyduje sam, strach jest nieodłącznym elementem takich spółek.
  • Re: emisja Autor: ~INKA [192.109.140.*]
    PROCKA JA TO WSZYSTKO WIEM , TYLE TYLKO ŻE JEST TO CHYBA JEDYNA SPÓŁKA W KTOREJ LOGIKA MA TU NAJMNIEJ DO POWIEDZENIA .BO JAK WYTŁUMACZYĆ POZBYCIE SIE WSZYSTKICH AKCJI PRZEZ WIŚNIE PRZECIEZ MIAŁ PONIZEJ 5%.
    WYCHODZI NA TO ZE CI KTÓRZY KIEROWALI SIĘ LOGIKĄ I ZAWIERZALI KOLEJNYM PREZESOM , MAJĄ NAJWIĘKSZE STRATY.EMISJA JESZCZE W TYM ROKU .TOZ TO KOMPLETNA BZDURA .TERAZ JAJOGŁOWI TACY JAK JESSSSSSSSSSSS , MIŚ, CPH I IM PODOBNIZAROBILI ZAROBILI PEWNIE NAJWIECEJ , I LOGIKA JEST PO ICH STRONIE A MY JESTEŚMY TYMI JAJOGŁOWYMI. MIMO WSZYSTKO WESOŁYCH ŚWIĄT I WIELKICH ZYSKÓW JUŻ W 2013 ROKU
    Tak długo piszę jednego posta, że w międyczasie Wy odpisujecie i moja odpowiedź jest już nieaktualna;)

Wiem, że życie jest brutalne i częstwo logika nie popłaca, a zwłaszcza tutaj - a człowiek głupi i naiwny jest...
    Z drugiej strony "logika i oliwa na wierzch wypływa" :))) -do tej pory się tym kierowałam i jakoś w życiu się sprawdzało, choc oczywiście IGR może byc moim pierwszym przypadkiem, gdzie to się nie sprawdzi.

Zgadzam się, że sprzedaż przez W. wszystkiego wygląda na całkowicie bez sensu i albo wyjaśnienie jest proste, czyli że było to na chwilę dla potrzeb medialnego szumu że ładnie przejmuje i juz ma 5%, no i żeby się zgadzało z prezentacją dla mediów ze strony WI - ten kto ją przygotowywał napisał, że na któregoś grudnia mają 5%, to trzeba było się dostosowac;)

A tak serio to myslę, że jest w tym jakis sens, tylko nikt się z nami nim (jeszcze) nie podzielił...

A z innej beczki - w wielu spółkach praktykuje się jakieś listy i życzenia do akcjonariatu, mogliby nam skrobnąc parę słów - jeśli będzie cisza, to chyba sama się pokuszę o jakąś mailową świąteczną podsumowującą laurkę do Zarządu...
    Mam chwilę, więc jeszcze kilka rzeczy:)

Leo, rozumiem, że zrobiłeś skrót myślowy z tym doliczaniem straty do aktywów. Tzn. ja mówię o tym, że należy ją dodac do aktywów tylko dla potrzeb ustalenia ceny emisyjnej - tak, żeby miało to ręce i nogi.
    W rzeczywistości strata do aktywów doliczona nie będzie, bo to jest strata podatkowa i będzie sie ją odejmowac od dochodów w 5 latach (nawet nie wiadomo czy w 5 latach, bo jest na to 5 lat od momentu jej powstania, a nie wiem za które lata się taka nazbierała, czy np. wszystko jest za 2011 czy też za lata wcześniejsze).
    Natomiast stratę bilansową jak sam widzisz rozliczyli już częściowo poprzez obniżenie kapitału zakładowego o 48 mln czy jakoś tak.
    Sorry za takie przynudzanie, bo może tak jak mówię - zrobiłeś skrót myslowy a chodziło Ci o to samo, ale chciałam postawic kropkę;)
    Zresztą i tak nie jestem pewna powyższego, bo księgową nie jestem, ale tak mi się wydaje na chłopski rozum + z tego co gdzieś tam wyczytałam.

A do Inki jeszcze - nie wiem, czy aż tyle osób się chwaliło posiadanymi akcjami, że wychodzi 3 mln, ale nie wątpię, że tyle by się i tak nazbierało, bo przecież w rzeczywistości mamy 40 mln akcji.
    Podejrzewam, że sam CPH i Agent maja po milionie:)))
    (Pewnie zaraz sie oburzą;) )

A co do zjednoczenia - musiałby byc prowodyr, a o takowego ciężko, bo nie wystarczy siła w gębie na forum (jak ja np. się wymądrzam), jeszcze musi byc czas, siła i ochota, żeby fizycznie się tym zając:)

Sorry za byki i pełno literówek, ale katar utrudnia mi widocznośc, a głowę z każdą chwilą mam coraz większą...
  • Re: emisja Autor: ~leo7 [213.128.122.*]

Procka.
    Spoko , nie przynudzasz.
    Oczywiście masz rację. Zrobiłem duży skrót pisząc o aktywach w nawiazaniu do przychdów i tarczy , na której wykorzystanie mają kilka lat. Przyrównałem to do prostych zasad , jak u siebie w firmie rozliczam księgowo przychody i odpisy.

Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia,

Wszystkim zaś na IGR Zdrowych i Wesołych Świąt.
    Proszę zapomnijcie na te Święta o tej spółce i Giełdzie. Nie jest to tego warte.
    Są naprwdę ważniejsze rzeczy i wartości w życiu.
    Ja po dzisiejszej sesji (co by się nie działo) resetuję całkowicie umysł z giełdy i wracam dopiero po Świętach.

Kolejna sesja gdzie na tym poziomie jest mozolna akumulacja waloru
  • Re: emisja Autor: ~diagon [83.3.231.*]
    Hej,
    Moje zdanie na temat Twojego pisania znasz , więc nie musiasz być wobec siebie aż tak samokrytyczna bo realnie patrząc niewielu na tym formum ( nie mam zamiaru nikomu ubliżyć) pisze sensownie i do rzeczy.Cóż życzeń powtarzał nie będę, ale zdrowie ci się przyda, więc oby Ci dopisywało i szybko wróciło -może powinnaś zafundować sobie saunę dzisiaj ?
    Zachowanie kursu pokazuje same +
    Miły akcent aby świąteczne nastroje były lepsze bardzo wskazany :)
  • Re: emisja Autor: ~agent_orange [194.63.135.*]
    przeczytałem pierwszy raz tego posta... procka, nie mam miliona, dementuję.
    Pisałem w grudniu o maksymalnie możliwej cenie emisyjnej, to "ćwierć inteligent" "swojak" nazwał mnie "deb.....lem". Teraz chyba sam się za takiego może uważać.
    To było do przewidzenia, że cenę emisji ustalą najwyżej po cenie nominału.
    Ale podpowiem wam, że to wcale nie oznacza, że kolejne emisje muszą być również w cenie nominału. Z tych ponad 400 mln nowych akcji, tylko niewielka część będzie dla WI., tylko tyle, żeby nie przeskoczyć progów zmuszających do ogłoszenia wezwania.Większość dla wierzyciela głównego. Niebawem (myślę, że za parę tygodni ) zrobią kolejną emisję, i wówczas cena emisyjna może już być inna.
  • Re: emisja Autor: ~procka [83.4.160.*]
    Z kilkoma emisjami i różnymi cenami - zgadzam się. A kogo masz na myśli pisząc wierzyciel główny ? Poza tym nieważne dla kogo większośc - czy dla WI czy dla kogos innego - jeżeli większośc będzie dla jednego, to i tak przekroczenie nastąpi... (tylko jeżeli to nie będzie WI, ani ten kto kupił od WI za 35, to cena wezwania nie będzie musiała byc duża).
    Pozdr.:)
  • Re: emisja Autor: ~elzor [83.4.2.*]
    nie ma bata na wsi. to musi spaść poniżej 10 groszy.
    Największym wierzycielem jest teraz chyba jakiś bank ( nie pamiętam jaki) . On się musiał zgodzić na układ z i zatwierdzić warunki. Jedna z większych zaplanowanych emisji ( 250 mln lub te trzysta ileś mln - nie chce mi się dokładnie treści z NWZ czytać - nie mówię o trzystu kilkudziesięciu mln dla WI ) jest dla tego wierzyciela. Więc myślę, że dla tego wierzyciela będzie większość z tej emisji , a reszta dla WI , tak , żeby nie przekroczyć 33%.
    Potem, myślę , że w lutym lub marcu zrobią kolejną dla WI, bez konieczności wezwania. Wówczas WI będzie pomiędzy 33% a 66%. Tak mi się wydaje, ale mogę się mylić. Ale wówczas, już cena emisyjna powinna być chyba trochę wyższa, gdyż jak chcieliby wprowadzić WI do IG to trzeba mieć na uwadze, że WI jest warte ok 170 mln wg deklaracji pana Sawali. Więc chyba jest logicznym że te ceny razem muszą się jakoś zgodzić, a po tej aktualnej emisji biorąc pod uwagę ok 450 mln akcji i cenę giełdową ok. 0,1- 0,12 zł ( tak myślę) , to wartość spółki będzie analogicznie ok 45-50 mln zł. Więc do wartości WI jeszcze daleko. Ale to są tylko moje dywagacje, które wcale nie muszą być poprawne.
  • Re: emisja Autor: ~swojak [80.50.228.*]
    Autor: ~joshindu [109.173.162.*], 2013-01-12 16:10
    Największym wierzycielem jest teraz chyba jakiś bank
    podtrzymuje ty jestes debilem
    debilem i to do kwadratu jesteś ty, chociaż może nie, ty po prostu jesteś głupi jak koń (nie obrażając konia oczywiście). Skończyłeś lekcje i masz wolne imbecylu ?

Bank zgodził się na układ, bo właśnie dla niego będą wyemitowane akcje, żeby chociaż częściowo odzyskać utopioną kasę. Twój rozklekotany i rozmiękczony mózg oczywiście tego nie obejmuje...........
    Poza tym nie odpisywałem tobie, tylko koleżance "procka", więc się w ogóle kretynie nie odzywaj i nie wtrącaj. Wiem, że twój zasób słów jest bardzo ograniczony, i dlatego podejrzewam, że również czytanie ze zrozumieniem ( np. uchwał NWZW, w których było zawarte to o czym pisałem w grudniu ) sprawia tobie ból i cierpienie.
    Więcej i tak już nic nie napiszę, bo jak czytam takie posty jak twój czy innych oszołomów, to już się wszystkiego odechciewa , i nie będę po raz kolejny zniżał się do słomy wystającej z twoich butów.
    Pozdrawiam koleżankę " procka"
  • Re: emisja Autor: ~ciekawy [89.74.122.*]
    joshindu to wedlug Ciebie jak bedzie sie zachowywal kurs w najblizszym czasie i najblizszych miesiacach ? Twoj wpis ma sens, a kilka watkow tych zamian akcji i emisji w NWZ jest bardzo zagmatwanych, wiec nie do konca wiem czy to wszystko jest tak prosto jak piszesz......
    do "ciekawy".
    Masz rację, że wszystkie punkty z NZW są mocno zagmatwane, szczególnie, że odwołują się w nich do starych uchwał z dwóch różnych lat. Faktem jest , że sumarycznie wyemitują prawie miliard nowych akcji, tylko nie wiadomo do końca kiedy i ile. Ja nie wiem, jaki kurs będzie w najbliższych dniach, może być trochę powyżej 0,1 zł , a może również być w okolicach 0,2 zł. Obstawiam, że raczej spadnie w okolice 0,12-0,15, zł, ale myślę, że potem, będzie rósł. Do ilu, tego nie wie nikt. Tak na zdrowy rozum biorąc pod uwagę miliard akcji docelowo , to ile może kosztować jedna akcja, 0,3 zł może 0,4 zł. Chyba, że poza WI w spółce pojawią się inne wartościowe projekty, i wówczas może być wyżej.
    Ale proszę nie bierz moich przemyśleń jako wskazówkę. To są tylko domysły.
  • Re: emisja Autor: ~procka [83.4.184.*]
    Joshindu,

Masz racje w tym, że jest mozliwa emisja w sumie ponad miliarda akcji - taki jest obecny stan przewidziany w kapitale warunkowym.
    Ale zapis w Statucie a rzeczywista emisja to dwie różne rzeczy. Zanim dokonali zmian grudniowych, to kapitał warunkowy tez był spory (bo w grudniu zwiekszyli go "tylko" o 400 mln akcji), a jakoś emisji nie robiono.
    Istotne więc, co zrobią w praktyce. Bo wg teorii to mogą równie dobrze ponownie zmienic kapitał warunkowy w Statucie i po pierwszej emisji dopisac kolejne akcje w warunkowym...

Natomiast co do Banku jako wierzyciela i emisji dla niego akcji, to - sorry, ale nie masz racji.
    Układ definitywnie zamknął sprawę zobowiązań wobec Bre Banku, a warranty, które posiadał BRE na poczet akcji IGR zostały wszystkie umorzone.
    Tutaj więc nie dorabiaj teorii.

Ale zgadzam się z wersją, że obecna emisja nie pójdzie dla WI (no może jedynie w skromnej jej części), bo na tym etapie WI chyba nie na rękę posiadac duży pakiet i byc związanym jakimś wezwaniem.
    W ogóle podzielą emisje na kilku, bo gdyby była dla jednego, to ktokolwiek by to nie był, przepisy o wezwaniu po przekroczeniu progu są nieubłagane.

Wg mnie możliwe są 2 opcje:
    1. akcje obejmą twory z Cypru dla celów posiadania głosów na NWZA by przegłosowac kolejną emisję - już dla WI;
    2. akcje będą dla kogoś, kto niezależnie od koncepcji WI będzie coś konkretnego "tworzył" czyli będzie to jakas wartośc dodana.
    A żeby nie przekroczyc istotnych wiadomych wartości progowych to najprawdopodobniej pkt 1 i 2 zostana spełnione jednocześnie.

Natomiast kompletnie nie wierze w wariant objęcia i wrzucania w rynek - jest to niewykonalne, nawet przy mozolnym i czasochłonnym manewrze. Jeżeli ktoś by to chciał wykonac z dobrym efektem, to najpierw musi byc to poprzedzone jakimś spektakularnym wydarzeniem / informacją, która na tyle zwiększy zainteresowanie rynku, by najpierw odpowiednio wysoko podnieśc kurs i wygeneowac stosowne obroty w dłuższym okresie czasu.
    Dysproporcja między obecną ilością akcji a ilością, jaka ma zostac wyemitowana, jest tak ogromna, że sprzedaż zaledwie - strzelam - 2-5% nowych akcji spowodowałaby zjazd kursu do 10-12 groszy (jeżeli wczesniej nie zrobią tego sami obecni akcjonariusze w popłochu tratując się jeden przez drugiego). Gdy juz taki poziom zostałby osiągnięty, to naprawdę niemożliwe byłoby dalsze upychanie 8-krotnej ilości akcji na tym poziomie, a niższe nikomu nie będą się opłacac. I mówimy o emisji odpowiadającej 40 mln zł, a gdzie reszta ?
    Widac więc, że taka koncepcja jest utopią i ci, którzy pisza o takim rozwiązaniu sa po prostu - przepraszam - głupi, albo nie potrafią spojrzec szerzej (lub próbuja patrzec, ale nie dostrzegają), albo oczywiście celowo mieszają innym w głowach.

Nie będę wróżyc, co się stanie z kursem, nie mam zielonego pojęcia.
    Wiem tylko, że nowe akcje na pewno nie trafią w rynek. Wiem również, że nie mamy kompletu infromacji, a zaledwie strzępek. W mojej ocenie głupotą jest podejmowanie chaotycznych ruchów bazując na informacji z piątku, a nie wiedząc kto i w jakiej proporcji obejmuje akcje. Może byc tak, że gdy juz ta kluczowa infromacja będzie znana, to fakt, że cena emisyjna wynosiła 10 groszy okaże się nie miec żadnego znaczenia.

Ale każdy ma swój rozum, a niektórzy z tego forum nawet dwa i więcej - więc niech z nich korzystają po swojemu.

Pzdrawiam:)
  • Re: emisja Autor: ~procka [83.4.184.*]
    Miałoby byc "dalsze upychanie kilkunastokrotnej ilości akcji" a nie "8-krotnej"
  • Re: emisja Autor: ~ciekawy [89.74.122.*]
    dzieki za wypowiedz, oby nie bylo tak zle jak czasem myslimy
  • Re: emisja Autor: ~xyz [188.47.140.*]
    jaki bank?
    co ty za debilizmy piszesz?
    BRE sprawę uzanał za zamkniętą po zatwierdzeniu układu!!!!!!
[x]
WINVEST 1,12% 0,04 2025-07-17 15:27:31
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.