Zarząd Spółki Polskie Jadło S.A. z siedzibą w Krakowie (Spółka) informuje, iż w dniu 14 grudnia 2012 roku powziął informację o wydaniu w dniu 13 grudnia 2012 roku przez Sąd Rejonowy dla Krakowa – Śródmieścia w Krakowie VIII Wydział Gospodarczy ds. upadłościowych i naprawczych postanowienia w przedmiocie zabezpieczenia majątku Spółki poprzez ustanowienie tymczasowego nadzorcy sądowego w osobie Pana Dariusza Sitka.
codziennie mijam karczmę "polskie jadło" na trasie katowice-bielsko
nie widać, żeby było upadłe. Ile jest takich karczm w Polsce?
idę o zakład, ze będzie upadłość układowa.
ciekawe po ile akcje w poniedziałek będą.
Prawo upadłościowe i naprawcze nie reguluje wprost zakresu kompetencji tymczasowego nadzorcy sądowego tylko poprzez odesłanie do przepisów o nadzorcy sądowym, który występuje w postępowaniu układowym z możliwością zawarcia układu. Przepisy te nie zawierają odesłania do punktów, które w jakikolwiek sposób ograniczałyby właściciela firmy w normalnym prowadzeniu działalności, w tym również do rozporządzania swoim majątkiem. W praktyce jednak przyjęło się, że tymczasowy nadzorca sądowy uprzedza dłużnika o konieczności uzyskania zgody na wykonywanie czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, a dłużnik pyta tymczasowego nadzorcę sądowego o zgodę na wykonywanie takich czynności.
Możliwe jest całkowite odebranie dłużnikowi prawa do zarządu, gdy zachodzi obawa, że dłużnik może ukrywać majątek, albo w inny sposób działać na szkodę wierzycieli. Dłużnik, który nie zastosuje się do prośby tymczasowego nadzorcy sądowego o skonsultowanie z nim czynności rozporządzających majątkiem narazi się podwójnie: na zarzut, że działa na szkodę wierzycieli, bo zamierza wyprowadzić majątek, i na zarzut, że nie wykonuje poleceń tymczasowego nadzorcy sądowego.
A wiec niby dobrze ze dali nadzorce sadowego bo zarzad nie ma mozliwosci wyprowadzenia majatku spolki. Np jakby Moska przejal firme to kosciuszko by ja zniszczyl, majatek wyprowadzil zeby tylko inny inwestor nie przejal. Ciekaw jestem jak sie to wszystko skonczy
dobre i złe info. Dobre dlatego, że sąd proceduje i coś się zaczyna dziać. Nadzorca pojawia się po to, aby trzymać za mordę osoby kręcące w spółce swoje małe interesiki... to jest ta zła część infa, która mówi to, co już wiemy od dawna, czyli, że w spółce są osoby, które mogą działać na niekorzyść wierzycieli. moim zdaniem można postawić hipotezę, że ogłoszenie upadłości było zbyt wczesne i stanowi element gry. Sąd dając nadzorcę chce tutaj pewne rzeczy ukrócić.
Teraz powiem wprost: nie spodziewajmy się szybko infa o procedowaniu układowej... moim zdaniem nastąpi to w styczniu, ale to takie założenie w ciemno. Ja jestem spokojny. :) pozdrawiam
Dnia 2012-12-15 o godz. 16:23 ~agent_orange napisał(a):
> witam.
dobre i złe info. Dobre dlatego, że sąd proceduje i
> coś się zaczyna dziać. Nadzorca pojawia się po to, aby
> trzymać za mordę osoby kręcące w spółce swoje małe
> interesiki... to jest ta zła część infa, która mówi to, co
> już wiemy od dawna, czyli, że w spółce są osoby, które mogą
> działać na niekorzyść wierzycieli. moim zdaniem można
> postawić hipotezę, że ogłoszenie upadłości było zbyt
> wczesne i stanowi element gry. Sąd dając nadzorcę chce
> tutaj pewne rzeczy ukrócić.
Teraz powiem wprost: nie
> spodziewajmy się szybko infa o procedowaniu układowej...
> moim zdaniem nastąpi to w styczniu, ale to takie założenie
> w ciemno. Ja jestem spokojny. :) pozdrawiam
To jest chyba bardziej dobre niż złe info. Piszesz, że "...Nadzorca pojawia się po to, aby trzymać za mordę osoby kręcące w spółce swoje małe interesiki". Tu właśnie tak jest, bo z tego co wiem to z chwilą zgłoszenia wniosku o upadłość np. dostawy dla Lotosu przejęło M2B. A to jest firma młodego którą stworzył praktycznie za akcje Polskiego Jadłą i która z tego co się orientuję nie wchodzi w skład Grupy. Janek już wie, że stracił firmę i kręci jak tylko może. Teraz nadzorca ustanowiony przez sąd będzie mu patrzył na ręce i już tak łatwo nie będzie. Tu trzeba mieć dużo cierpliwości i poczekać na NWZA które chyba wszyscy wiemy co zrobi i z kim. Pozdrawiam wytrwałych.
To jest bardzo pozytywne info, oczekiwane i niezwykle ważne.
Koniec samowolki prezesa, sąd wyjątkowo sprawnie bez zbędnego przedłużania wydał decyzję.
To świadczy o dużym zainteresowaniu spółką.
obaj biadolicie jak polamani znawcy bez szkoly. Na szczescie jedyne co mozecie to sobie popisac na pseudo forum. Naucz sie czytac raporty to bedziecie wiedziec czy mial podstawe do zlozenia o upadlosc. Ok 50tys straty a tu nagle spolka sobie nie radzi. hehe na leszczy to dziala i oddali darmo akcje :)
NA ENERGOPLD też spadło do 15 gr. ogłosili że ma być nadzorca, nie ma żadnego infa o układzie od ponad 3 mcy i już nie raz kurs wywalił do 40-50 gr... są mega długi i żałosne perspektywy na uratowanie spółki/ teraz się kula 30 gr. ale jeszcze nie dawno co chwila skakało na 40 gr... i co? Ja tam zarobiłem już kilka razy teraz zostawiłem tę szmatę. Mamy nową kur**ę POLSKIEJADLO do zajechania. Spadać może niewiele, bo do 1 gr jest niedaleko, a wzrosty ... no.