Przypadkiem wszedlem na forum Moj, gdzie Myslacy wrzucil czesc tekstu o ocenie IPO tej firmy.
"Należy uznać, że spółka niewłaściwie rozdysponowała środki z IPO. Główne cele emisji stanowiły m.in.: inwestycje na rynkach zagranicznych (4 mln PLN), inwestycje na rynku krajowym (5 mln PLN), wzmocnienie kapitału obrotowego (6,36 mln PLN) oraz modernizacja parku maszynowego (4,3 mln PLN).
MOJ nie zwiększył jednak w żaden sposób swojej skali działalności (wciąż osiągane przychody rzędu 5 mln PLN kwartalnie), a dodatkowo odnotowuje istotny regres marż operacyjnych (średnia marża EBIT w latach 2007‐2008 równa 11%, obecnie poziomy 0‐5%. Dodatkowo środki z emisji zostały w głównej mierze rozdysponowane do spółki matki Karbon 2 (zakup Kuźni Osowiec), co z punktu widzenia akcjonariuszy mniejszościowych spółki MOJ należy ocenić negatywnie"
Czyli teraz mamy Kuznie Osowiec, ktora nalezy do Karbon 2. Jednoczesnie na jej stronia Kuzinia twierdzi, ze nalezy do GK Fasing, co nie jest prawda.
Jednoczesnie od 15 wrzesnia do 19 lisopada wartosc zamowien z tej firmy to 6.5 mln zlotych....
Czyli mamy taka sytuacje gdzie za pozyczke z MOJ Karbon kupil firme, ktorej produkty sprzedaje do Fasingu, ktory ma Moj....
Oczywiscie oplaca sie podniesc cene takich produktow, bo Fasing i tak kupi, a pieniadze zostana w Karbonie...
Prosze wypowiedzcie sie czy nie uwazacie, ze to jest zwykly szwindel?
po co szukac drugiego dna? rentownosc spada bo w gospodarce dzieje sie nienajlepiej. Fasing jest tani i ma globalne plany. 4Q da nam odpowiedz czy jest sie o co niepokoic
greatmongo, a co sądzisz o scenariuszu od drugiej strony?
"Czyli teraz mamy Kuznie Osowiec, ktora nalezy do Karbon 2. Jednoczesnie na jej stronia Kuzinia twierdzi, ze nalezy do GK Fasing, co nie jest prawda.
Jednoczesnie od 15 wrzesnia do 19 lisopada wartosc zamowien z tej firmy to 6.5 mln zlotych....
Czyli mamy taka sytuacje gdzie za pozyczke z MOJ Karbon kupil firme, ktorej produkty sprzedaje do Fasingu, ktory ma Moj....
Oczywiscie oplaca sie podniesc cene takich produktow, bo Fasing i tak kupi, a pieniadze zostana w Karbonie..."
odbyło się to kosztem moj, ale fasing moze na tym zyskac, bo kuźnia jest karbonu. karbon może wpływać na ceny produktów idących do fasingu.
majac kuznie i 60% fasing, karbon moze zarabiac podwojnie, kontrolujac kuznie mozna pompowac fasing, w dluzszej perspektywie za bardziej oplacalne wydaje mi sie ten wariant, niz dojenie fasing, ale nigdy nie wiesz co siedzi w ludzkich glowach :)
a i wez pod uwage, jak sam zauwazyles, ze kuznia jest poza grupa, wiec strata/mniejszy zysk kuzni nie bedzie widoczna w konsolidacji fasing, wiec in plus, ze jest poza grupa
Nie uwazam, ze w dluzszej perspektywie pompowanie Fasingu jest lepsze... Niby czemu? Z Fasingu kase mozna wyciagnac tylko przy sprzedazy, lub dywidendzie... w Kuzni masz 100%, w Fasingu 60%....
Na serio nie wyglada to fajnie, pieniadze de facto Fasingu (bo Moj nalezy do Fasingu) pozycza sie Karbonowi, ktory nastepnie kupuje firme, ktora sprzedaje cos Fasingowi...
ja jakoś w przyszłym tygodniu popatrze sobie na sprawozdania finansowe kuzni, ale popatrz, kuznia ma mniejsza kapitalizacje, jak fasing rosnie w sile, to karbon zyskuje, im bardziej grupa zyskuje, tym wiekszy pieniadz idzie do karbona, kuznia poza grupa nie rzutuje na wyniki finansowe fasingu, jak kuznia taniej robi dla fasingu, fasing zyskuje, z obu zrodel karbon jest na plus, a grupa ma lepsze wyniki, bo nie ma w niej kuzni. oczywiscie, kazdy ma swoje zalozenia i strategie, wiec ocen ruch po swojemu, zobaczymy co przyszlosc pokaze
nie, moj jest poza obiektem mojego zainteresowania, po prostu w mojej ocenie obecna cena moja jest zawyżona w stosunku do tego, co ta spółka pokazuje, więc dla mnie 3 zł jest nie realne
Moj,Moj - zyski jakie ma takie ma ::))).Niech dzieli swój teren na działeczki i szybciej buduje domki,to przyjadę kupię. Tylko to mnie interesuje, działka z domkiem , aha i muszą posadzić jeszcze kilka dużych drzew .
Dnia 2012-12-04 o godz. 09:52 ~icm napisał(a):
> najprostszym sposobem dla podniesienia wyceny i zysku
> Fasingu jest urealnienie do min. 3 zł MOJa.
Brednie piszesz:
-nawet jakby sie dało"urealnić"/ mniejsza z tym jakim sposobem/ Moja do 3zł, to wcale nie musi oznaczać, że wycena, zysk i kurs Fasia by wzrósł. W księgach Fasingu MOJ jest wyceniany/wg cen nabycia/ na 4,597 mln PLN, na giełdzie pakiet spółki (53,67%) jest aktualnie wart ok 8,64 mln PLN, przy 3 zł byłby wart ok.16 mlnPLN,. ale na Boga akcje Moja są atywem finansowym GK Fasing i ewentuane zyski byłyby zrealizowane po sprzedaży Moja, na którą jak na razie sie nie zanosi..
- naważniejsze dla GK fasia są wyniki Moja /przychody i zyski/, a nie jego kurs, chyba ,żeby był zamiar jego sprzedazy przez GK Fasing
Motto Grupa Kapitałowa FASING SA:
„Nie istnieją łańcuchy najlepsze spełniające wszystkie wymagania, istnieją natomiast łańcuchy najlepiej dobrane do konkretnych warunków”
ja moja jakos glebiej nie sprawdzalem, ale jak robilem jakas tam moja analize to mi wyszlo, ze tak z 1,20 i w dol na akcje, wiec jak dla mnie 3 zl na moju to albo ubieranie slabych rak, albo jakis przelom, ale widze, ze sa chetni zbierac po 1,60 i wyzej.
ocen sam i inwestuj wedlug swoich zalozen, albo mozemy powymieniac opinie, sorry chlopie ale nie chce wyjsc na hipokryte, od jakiegos czasu na jhm pokazuje, ze 1973 nagania sobie na spolki, w sumie nie powinienem sie wypowiadac o moju, ale moj jest w grupie, wiec posrednio to temat fasing, poza tym ~greatmongo zwrocil uwage na ciekawa rzecz, na ktora ja nie zwrocilem, wiec chcialem sie wymienic pogladami
Ciekawe archiwalne wpisy na temat kużni, Moj,pozwalam sobie wkleic
Robson76
Chorąży sztabowy
Ostrzeżenia: 0/5 Powrót do góry
Wysłany: Sro, 16 Sty 2008, 9:25
No i nowy Prezes zaczyna działać Jednak będzie dobrze..
Devillo możesz wracać na wątek, spółka ma się dobrze
Trzeba będzie zebrać od panikarzy:)
Pozdrawiam
MOJ SA zawarcie znaczącej umowy warunkowej/nabycie znaczących aktywów
Raport bieżący 7/2008
Zarząd MOJ S.A. (nabywca) informuje, że w dniu 15 stycznia 2008 r. podpisał z przedsiębiorstwem
działającym pod firmą Carbonex Sp. z o.o. z siedzibą w Zabrzu przy ulicy Hagera 6, zarejestrowaną w
Rejestrze Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonym przez Sąd Rejonowy w Gliwicach pod
numerem KRS 0000125183 (zbywca) warunkową umowę sprzedaży udziałów w spółce Fabryka Wyrobów
Metalowych Kuźnia Osowiec spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Osowcu,
zarejestrowaną przez Sąd Rejonowy w Opolu pod numerem KRS 0000139300.
Emitent zobowiązał się w umowie do nabycia 4946 równych i niepodzielnych udziałów w FWM Kuźnia
Osowiec sp. z o.o., stanowiących 55% kapitału zakładowego FWM Kuźnia Osowiec Sp. z o.o., za kwotę 8
700 000 zł. Wartość nominalna każdego z nich wynosi 500 zł. Umowa przewiduje, że płatność nastąpi w
terminie 14 dni od dnia zawarcia przedmiotowej umowy warunkowej.
Strony zobowiązały się zawrzeć ostateczną umowę sprzedaży udziałów najpóźniej w terminie do 30
kwietnia 2008 r., pod następującymi warunkami:
-wyrażenia zgody na zbycie udziałów na rzecz nabywcy przez Zgromadzenie Wspólników Spółki Fabryka
Wyrobów Metalowych Kuźnia Osowiec Sp. z o.o.,
-nieskorzystania przez Wspólników Spółki Fabryka Wyrobów Metalowych Kuźnia Osowiec Sp. z o.o.
przysługującego im stosownie do zapisu § 7 ust. 11 Umowy Spółki prawa pierwokupu zbywanych udziałów.
W przypadku odmowy przez Zgromadzenie Wspólników FWM Kuźnia Osowiec Sp. z o.o. wyrażenia zgody na
sprzedaż udziałów obowiązek zawarcia ostatecznej umowy odpada, a Strony zobowiązane są do wydania
świadczeń wzajemnych zgodnie z postanowieniami umowy warunkowej. Stronom nie przysługuje żadne
roszczenie odszkodowawcze z tytułu nie dojścia do skutku umowy przyrzeczonej w wyniku braku zgody
Zgromadzenia.
Przedmiotem ostatecznej umowy sprzedaży będą wyłącznie te udziały, co do których wspólnicy Fabryki
Wyrobów Metalowych Kuźnia Osowiec Sp. z o.o. nie skorzystali z przysługującego im prawa pierwokupu.
W przypadku skorzystania przez nich z prawa pierwokupu, przelana tytułem ceny kwota 8 700 000 zł
będzie podlegać rozliczeniu między Stronami umowy, z uwzględnieniem ilości udziałów co do których
wspólnicy FWM Kuźnia Osowiec Sp. z o.o. skorzystają z prawa pierwszeństwa zakupu.
Podpisy pod umową poświadczył notariusz Marcin Gregorczyk (Kancelaria Notarialna w Katowicach przy
ul. Kopernika 26).
Udziały są wolne od wad prawnych i nie są obciążone prawami osób trzecich, z wyjątkiem obciążenia
3846 udziałów prawem zastawu na prawach ustanowionego zgodnie z kodeksem cywilnym na rzecz MOJ S.A.
Nabywane udziały dadzą MOJ S.A. prawo do 55% głosów na Walnym Zgromadzeniu FWM Kuźnia Osowiec Sp. z
o.o.
FWM Kuźnia Osowiec sp. z o.o jest producentem odkuwek matrycowych ze stali surowych o wadze od 20
dkg do 15 kg. Wytwarza również na własne potrzeby matryce wraz z oprzyrządowaniem do produkcji
odkuwek. Inwestycja będzie traktowana przez MOJ S.A. jako długoterminowa.
Według posiadanych przez Emitenta informacji, nie istnieją powiązania pomiędzy nabywcą a zbywcą poza
więziami handlowymi. Nie istnieją powiązania pomiędzy osobami zarządzającymi i nadzorującymi MOJ
S.A. a zbywcą i jego osobami zarządzającymi. Wartość umów zawartych pomiędzy zbywcą a nabywcą w
ciągu ostatnich 12 miesięcy przed podpisaniem przedmiotowej umowy warunkowej wyniosła 1550 tys. zł.
Umową o największej dotychczas wartości jest raportowana umowa warunkowa.
Nabywane udziały zostaną sfinansowane ze środków pochodzących z emisji akcji serii E oraz
wypracowanych przez Spółkę zysków i finansowania zewnętrznego.
Kryterium uznania umowy za znaczącą jest jej wartość, która przekracza 10% kapitałów własnych
Emitenta. Zgodnie z ostatnim opublikowanym raportem kwartalnym, wysokość kapitałów własnych MOJ S.A.
wynosi 30 626 tys. zł. Przedmiot umowy stanowi jednocześnie znaczące aktywa w rozumieniu § 2 ust. 1
pkt. 52 i ust. 5 rozporządzenia ministra finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie
informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych, gdyż
nabywane udziały stanowią więcej niż 20% kapitału zakładowego FWM Kuźnia Osowiec Sp. z o.o.
Podstawa prawna:
§ 5 ust. 1 pkt 1) i pkt 3 rozporządzenia ministra finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie
informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych.
BartoszW
Chorąży sztabowy
Ostrzeżenia: 0/5 Powrót do góry
Wysłany: Sro, 16 Sty 2008, 18:54
Panowie, albo ktoś zrobił szybką i skuteczną restrukturyzację albo wyprowadzają Wam kasę ze spółki:
" KOMISJA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH I GIEŁD
Raport bieżący nr 45 / 2005
Data sporządzenia: 2005-09-21
Skrócona nazwa emitenta
FASING
Temat
Zbycie udziałów przez podmiot zależny.
Podstawa prawna
§ 5 ust. 1 pkt 1 RO - nabycie lub zbycie aktywów o znacznej wartości
Treść raportu:
Zarząd Fabryk Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING SA informuje, że podmiot zależny spółka "FASING-MOJ" Sp. z o.o. w dniu 20 września 2005 roku zawarła warunkową umowę sprzedaży 69,54% udziałów spółki zależnej Fabryka Wyrobów Metalowych Kuźnia "OSOWIEC" Sp. z o.o. z siedzibą w Osowcu. Zbycie następuje na rzecz spółki EKO KARBON Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach tj. podmiotu powiązanego – akcjonariusza Grupy Kapitałowej FASING SA. Umowa zawiera warunek, iż będzie ona ważna i skuteczna tylko i wyłącznie w przypadku nie skorzystania przez Wspólników Spółki FWM Kuźnia "OSOWIEC" Sp. z o.o. z przysługującego im prawa pierwokupu. Wartość bilansowa zbywanych udziałów wynosi 417,9 tys. zł, łączna wartość transakcji wynosi 418,1 tys. zł.
Wartość zbywanych aktywów nie stanowi 10% kapitałów własnych emitenta, ale zostały uznane za znaczące z uwagi na sprzedaż udziałów stanowiących powyżej 20% kapitału zakładowego spółki, której udziały są przedmiotem zbycia."
Dnia 2012-12-04 o godz. 15:51 ~BartoszW napisał(a):
> Nic nowego nie mam do dodania - tak to wtedy wyglądało tzn.
> że cena kupna przez MOJ Osowca była za wysoka. Zrobił się
> mały szym wokół transakcji i została po prostu wycofana.
> Pzdr
To ile razy? q...a, ta Kuźnia była sprzedawana i jest kupowana do cholery..
karbon mial okreslony procent, teraz ma 100%. chyba nikt nie wie, w ktorym momencie karbon przejal calosc udzialow. a moze? ktos? jak nie, to moze ktos mieszka w krakowie, albo w okolicy (bo chyba tam bedzie wlasciwosc krs dla kuzni) i by przejzal sprawozdania finansowe kuzni, albo zamowil platny raporcik?
Jasne, Zosia całą historię Kuźni trzeba znać/ krs, nie tylko/,, ale na stronie Kuźni /historia/ to pisze ,że już w 2002 r. się sprzedała dla Fasinga..q...a jedna,i dalej..
ale udzialowo nie bylo to 100%, a sprawozdania to z ciekawosci, jakie wyniki osiaga, skoro w watku jest rozkminka, czemu karbon kupil kuznie, a nie moj, czemu kuznia nie jest w grupie, to moze mozna jakies wnioski wyciagnac w oparciu o sprawozdania
Dobra, Zosia, nie będę wył do moona, powoli się ewakuuje, i tak siedzę ponad miesiąc, może trochę na PLJ spróbuje PLAY na układ, tutaj zapewne wszystko wyjaśni, Zolo,.... ale i Wwg Caycle'a niedługo finansowy Armageddon..
Dobra, Zosia, nie będę wył do moona, powoli się ewakuuje, i tak siedzę ponad miesiąc, może trochę na PLJ spróbuje PLAY na układ, tutaj zapewne wszystko wyjaśni, Zolo,.... ale i wg Caycle'a niedługo finansowy Armageddon..
Peter Lynch akcje motoroli kupil w 1955 i nie sprzedal do smierci w 2004 roku. jego strategia bylo nie sprzedawanie akcji praktycznie nigdy. nie porzuca sie dziecka tylko dlatego, ze jest nieznosne ;)
Dnia 2012-12-04 o godz. 12:14 ~Zosia napisał(a):
> ja moja jakos glebiej nie sprawdzalem, ale jak robilem
> jakas tam moja analize to mi wyszlo, ze tak z 1,20 i w dol
> na akcje, wiec jak dla mnie 3 zl na moju to albo ubieranie
> slabych rak, albo jakis przelom, ale widze, ze sa chetni
> zbierac po 1,60 i wyzej.
Rzeczywiscie Zosia, liczą się z twoją opinią, ale to nie ja,..wystarczy Fasing od którego głowa boli..
tylko nie wiem po co, jak ktos kupi po 1,20, bo cos tam na forum wyczytal od zosi czy innych 1973, a spadnie do 0,60 to nie bedzie wiedzial, czy ma sprzedac, bo nie wiedzial tak naprawde czemu kupil za 1,20, a jak wzrosnie do 1,50 to nie bedzie wiedzial, czy juz sprzedac, czy moze kurs pojdzie na 3.
Nie martw sięZosia o tego ktosia,.. jak sobie nie poradzi, to sie zwróci do Ciebie..w odpowiednim czasie i miejscu, zresztą już mozesz rozpisać kilka wariantów..
Tak sobie popatrzyłem na kurs , 1,20 - to byłoby historyczne minimum, chyba ta analiza Zosiu nie była zbyt głęboka, a może za głęboka?.. no, nie wiem..
no za gleboka to ona nie byla, zreszta po co sie ustawiac na 1,20 skoro wyzej ludzie chca kupic pare k i nikt nie sprzedaje, na przestrzeni 30 sesji tylko raz kurs byl ponizej 1,70, wiec inne poziomy sa w ludzkich umyslach obecnie. stawianie w tej chwili 4k na 1,20 to mrozenie sobie pieniedzy, ale kazdy moze robic ze swoimi pieniedzmi, co chce. poza tym ja bym nie kupil po 1,20, jesli nie widzialbym w tym perspektywy zysku, ktos chce kupic 2k po 1,75 i widzi w tym cel, wiec od tego poziomu widzi perspektywy.
Jeszcze nie sprzedałem. Zolo dzisiaj sie skraca i zaniza kurs..Czekam na Mikołaja, będzie rajd,.. ale w dół.Technicznie wygląda fatalnie, niedługo test 26...