• Analiza techniczna spółki Autor: ~jezolx [195.160.180.*]
    Witam wszystkich,
    zastanawiam się nad kupnem tej spółki, dlatego też pokusiłem się o analizę tej spółki, co mnie kusi to dywidenda która w razie niepowodzenia zrekompensowała by część strat, jednak ciekawy jestem opinii osób znających na analizie spółek, więc będę wdzięczny za każde kulturalne i konstruktywne opinie.

moje rozważania znajdują się pod linkiem
    http://akcje-inwestycje-wig20.blogspot.com
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~joszko [81.190.220.*]
    Spółka nie ma w planach dywidendy za rok 2012, bo zainwestowała w nową gałąź (ceramika), ale zapowiada sporą dywidendę za kolejny rok. Ma zamiar sprzedać w 2013 nieruchomość wartą prawie 60 mln i to ma iść na dywidendę (40-50 gr/akcję). Nie sądzę aby opór na 1,05 został przebity. Ruch powinien zacząć się jeszcze w tym roku, albo z początkiem przyszłego. Docelowo w 2013 roku powinniśmy się znaleźć na poziomie 1,8 zł, bo to dopiero jest godna wycena tej spółki. W perspektywie 2 lat spółka powinna dać zarobić 150-200% plus dywidenda!
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~jezolx [83.25.205.*]
    Bardzo dziękuje za konkretne odniesienie się do tego co napisałem, brak krytyki i cenne informacje.

Tak jak Pan uważam że spółka może dać zarobić, oczywiście nie interesuje mnie krótki termin tylko inwestycja długoterminowa, ponieważ patrząc na to co się czasami dzieje, np. na PGE gdzie bez żadnego powodu w trakcie jednej sesji spółka leci -3% by dzień zakończyć prawie na plusie, uważam że tylko tak inwestycja ma sens. Chyba że ktoś jest jasnowidzem i jest wstanie przewidzieć zamysły grubszych graczy.
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~butt [46.31.32.*]
    Niestety ja jestem rozczarowany ARMATURĄ, a jestem jej udziałowcem od kilku lat. Zarząd ciągle obiecuje wyjście na prostą, a tu zysków brak, kurs dołuje. Teraz okazuje się, ze zakup malutkiej podupadłej manufaktury w Radomiu ma być zbawieniem dla ARM. To się dla mnie kupy nie trzyma. Od wejścia na GPW obiecywali, że ARM będzie spółką dywidendową,a tu dywidendy za 2012 r. brak, a przecież po przeniesieniu produkcji do Niska miało być tak pięknie i kolorowo. To mi trochę przypomina obecne rządy- też wielkie obietnice a z realizacją kłopot. W ARM musi dojść do znacznej zmiany zarządzania: albo nowy zarząd z wiekszym powerem,albo sprzedaż silnemu inwestorowi z kapitałem. Tak jak jest teraz to dalsza stagnacja i obietnice zysków.
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~Niebieski Guru [83.238.85.*]
    Złotousty zarząd, manufaktura Radimp kupiona za grosze, która ma dać 10 x większe zyski od ceny jaką za nią zapłacili. Nie wierzmy w cuda, bo gdyby tak miało być to dlaczego właściciel sprzedawałby Radimp Armaturze przecież w opinii Zarządu Armatury to kura znosząca złote jaja. A po sprzedaży działki będzie jak zwykle - rozmnożenie akcji.
    Dywidenda - sprawdź lepiej jak było z ostatnią dywidendą to sam się przekonasz jak na tym wyjdziesz.
    Czy ktoś słyszał, żeby ta firma inwestowała w jakieś nowe rozwiązania lub nowe linie technologiczne?
    Jeżeli chcecie grać to grajcie kupujcie akcje Armatury lub idźcie do kasyna na jedno wyjdzie.
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~manolo [83.21.102.*]
    wytlumacz mi w jaki sposob dywidenda ma Ci zrekompensowac straty ...dywidenda jest wyplacana ..kurs jest korygowany o wartosc dywidendy ..jesli kurs nei rosnie .. to masz caly czas taka sama strate ..a od dywidendy zaplacisz podatek
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~jezolx [195.160.180.*]
    Dnia 2012-11-26 o godz. 08:44 ~manolo napisał(a):
    > wytlumacz mi w jaki sposob dywidenda ma Ci zrekompensowac
    > straty ...dywidenda jest wyplacana ..kurs jest korygowany o
    > wartosc dywidendy ..jesli kurs nei rosnie .. to masz caly
    > czas taka sama strate ..a od dywidendy zaplacisz podatek

Witam,
    jak wcześniej wspomniałem interesuje mnie zainwestowanie w spółkę, a nie gra na krótko.
    Oczywiście jeżeli ktoś kupuje przed nabyciem praw do dywidendy a sprzedaje po odcięciu, to mija się to z celem
    Ja miałem na myśli inwestycję długoterminową, w przeciągu której jedna lub kilka dywidend by wpadło, oczywiście nie zakładam już jakiś spektakularnych spadków, bo wtedy jaki był by sens kupować coś, jeżeli przeczuwa się dalsze spadki.

Spółka moim zdaniem jest teraz jedną z ciekawszych małych spółek do zakupu. Ładny wskaźnik c/wk, perspektywa wpłynięcia grubych milionów za nieruchomość, rozwój działalności. Zyski są wprawdzie nie spektakularne ale to nie jest spółka wydmuszka. zarabia na siebie i da zarobić grubo w perspektywie 2 letrniej. Zakładam scenariusz wzrostu pod info sprzedaży nieruchomości i lepsze wyniki po 1kw 2013 do poziomu 1,8. Przełamanie i większy wolumen powinien wywindować kurs na poziomy w okolicach wartości księgowej - a później zobaczymy od nastrojów na szerokim. Przedział 1,8-3 w perspektywie 12 miesięcy jak dla mnie dość jasny.
    i chyba zaczynamy się piąć w górę. Kto chce odjechać niech biegnie bo może zdąży za ostatnim wagonem!
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~jezolx [195.160.180.*]
    Dzisiaj była próba przebicia ograniczenia górnego kanału spadkowego o którym pisałem, na początku sesji wyglądało to bardzo ciekawie, jednak niestety dalsze minuty handlu na giełdzie sprowadzały kurs na niższe poziomy w konsekwencji czego 1,17 nie zostało przełamane.
    poczytajcie sobie i pomyście ile warta jest ta spółka:
    http://www.grupa-armatura.pl/wyniki_grupy_armatura_za_iii_kwartaly_2012_roku_1_907.html

Na pewno nie 1,17 za akcje :-)
    technicznie powinniśmy za kilka dni zobaczyć 1,45
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~arni [94.40.121.*]
    kilka dni przeszło i co teraz powiesz wizjonerze
    Wizja jest taka jak to opisałem w poprzednim wątku. Nikt w czasach recesji nie będzie kupował akcji firmy, które są tylko cyferką na kole do ruletki. Jeżeli firma inwestuje, rozwija się to oczywiście można kupować, ale Armatura to produkuje tylko dobre PR.
    Nie inwestuje? A wejście w rynek ceramiki sanitarnej to nie inwestycja i rozwój?
  • Co tu się oszukiwać... Autor: ~arni [94.40.121.*]
    aby kurs rósł to ktoś musi inwestować w akcje a nie społka w muszle klozetowe
  • Re: Co tu się oszukiwać... Autor: ~joszko [81.190.220.*]
    aby ktoś chciał inwestować w akcje i kurs rósł, spółka musi pokazywać perspektywy - a to się tutaj dzieje. Nie ma podstaw do tego, żeby kurs był przy minimach - wiadomo budowlanka, ale to nie takie budownictwo, które wymaga nakładów, kredytów i inwestycji - tutaj się handluje i to coraz lepiej!
    Armatura Kraków S.A. kupiła Radimp - i to właśnie tyle znaczy. Innymi słowami: wydała pieniądze na zakup, a to nie oznacza jeszcze że zainwestowała. Zobaczymy za rok jakie to wspaniałe wyniki będzie miał Armadimp czy jakoś tak.
  • Radimp Autor: ~arni [94.40.121.*]
    Castorama jest np. zawalona po dach armaturą klozetową, tam bywa że sprzedawców jest więcej niż klientów, a Radimp ma dośc siermiężne wyroby, musieliby czymś atrakcyjnym rynek zaskoczyć aby w tych czasach na klozetach zarabiać
    Armatura planuje zwiększyć udział Radimpu w rynku ceramiki do 4% - to nie są kokosy, ale realny poziom. Przy swojej sieci dystrybucji - dużo lepszej niż Radimpu - jest to nawet bardzo asekuracyjny cel. Poza tym, skoro Castorama czy inne markety budowlane są zasypane armaturą po sufit to znaczy, że sprzedawcy Armatury dobrze pracują, przez co produkty są widoczne i jest w czym wybierać. Ja się nie napalam na super wyniki, ale sądzę, że spółka jest niedowartościowana przynajmniej o 40-50% na dzień dziesiejszy, a jeśli wyniki będą lepsze od 2013/2014, to powinniśmy jechać mocno w górę.
    Dnia 2012-11-30 o godz. 08:02 ~joszko napisał(a):
    > technicznie powinniśmy za kilka dni zobaczyć 1,45

już miesiąc mija, coś ta technika tu szwankuje
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: centrum_analiz [89.161.21.*]
    przy tak slabych wynikach finansowych kurs spolki jest za duzy w stosunku do kapitalizacji
    czyli obecny kurs jest dowodem na słabośc Twojej teorii
    Kurs musi polecieć w górę, chociażby w perspektywie dywidendy za 2013. Planowane jest przeznaczenie na nią 60 mln ze sprzedaży nieruchomości - to daje 40 gr na akcję, a to 30% dzisiejszego kursu.
    ale ta ew. dywidenda za 2013 r. bedzie ew. płacona w 2014 r. sądzę, że trzymanie pod to akcji ok. 2 lat to jest lekka niefrasobliwość, pozostaje mieć nadzieję na wzrost kursu z innego powodu, choćby z jakiegoś spekulacyjnego np. pod info o sprzedaży tej 60 mln. nieruchomości albo też całej Armatury.
    zgadzam się: pod info o sprzedaży nieruchomości powinna być podbitka już pod koniec przyszłego kwartału. Ja armaturę mam w portfelu długoterminowo, bo tak czy inaczej kurs niżej już nie zejdzie, a szansa na zarobek 50% + dywidenda (30%) w perspektywie niespełna 2 lat jest kusząca, prawda?
    Spółka tak zdołowana, że w obliczu dzisiejszej jatki na szerokim utrzymała kurs. Niżej się po prostu nie da. A jak nie da niżej, to musi być z czasem w górę!
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~sky [86.63.98.*]
    Zakupilem armature w czwartek. Jest to poczatek powolnych wzrostow. Armatura zajmuje 20% mojego portfela. Mam w nim 4 spółki dlugoterminowo ktore rosna MCI, RELPOL, VISTULA, WASKO oraz EKOEXPORT krotko terminowo. ARMATURE juz zakupilem i czekam na porzadna stope wzrotu. Jest to inwestycja dlugo terminowa w przyszlym roku bede liczyl i sie smial z osob ktore teraz mowia ze jest to scierwo :))) Pozdrawiam
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~Robin [195.117.219.*]
    Witam
    Sky masz bardzo podobny portfel - nie mam tylko relpola a mam radpol hehe

Dodatkowo jeszcze hawe i ipopemę

Udanych inwestycji chłopaki na 2013
    "sky" - witamy na pokładzie. Ciekawe portfel - powinien dać zarobić, szczególnie w drugiej połowie 2013.
    Dziwi mnie motywacja akcjonariuszy, którzy oddają Armaturę za cenę 1,2zl, bo na czym innymi zarobią tyle ile tutaj w perspektywie roku? Zwróćcie uwagę na to, że rynek wyprzedza średnio o 2 kwartały koniunkturę w gospodarce więc od polowy 2013 powinna mocno zdołowana budowlanka poleciec mocno w góre. A na czele powinny stać spółki zdrowe z tej branży - jak Armatura. Jak dla mnie to jest jedna z najpewniejszych inwestycji na rok - 1,5 roku. Stopa zwrotu znakomita!
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~byk [194.50.110.*]
    Witam w klubie !
    kupiłem po 1,17
    sprzedam po 2,17 do 2014
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~sky [77.45.35.*]
    Witam panowie ;))) Ciesze sie ze sa osoby ktore wiedza ze warto trzymac armaturke na dluzej. Portfelik daje rade dzisiaj MCI i WASKO pokazal sile ;) Relpol po duzym wzrosice walczy teraz z korekta ;) ostatni momen aby dokupic tanio jesli ktos bylby zainteresowany ;) Pozdrawiam i szampanskiej zabawy w sylwestra zycze panowie. Byku witamy ;) i cierpliwosci zyczymy przed wzrostami
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~~t [178.36.99.*]
    krótka analiza sytuacji na koniec roku

http://gpwstocks.blogspot.com/2012/12/armatura-krakow-sa-arm.html
    Dzięki za analizę. Jeśli zaczniemy nowy rok 2 sesjami na zielono to możemy się spodziewać przełamania oporu szybciej niż bym się tego spodziewał. Ja zwiększam jutro zaangażowanie - ameryka dała pozytywny impuls, druga połowa roku będzie dawała sporo zarobić, a auto trzeba wymienić co 2 lata...
    dobrane kolejne 23k. Dzisiaj nie udało się przebić 1,25 i dobrze bo Jeszcze trochę zapasów trzeba zrobić :-)
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~gimli [217.17.33.*]
    kurs jest totalnie zmasakrowany - właściwie to powinien taki być rok temu a nie teraz po udanej restrukturyzacji.
    Niestety nie mamy zieleni na początku roku. Ten brak przebicia oporu wróży spadki o jakieś 10% plus jeszcze trochę po rozczarowujących pewnie wynikach za ostatni kwartał. Od marca powinniśmy się odbijać dość mocno.
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~gimli [31.175.120.*]
    od nowego roku w pełni będą widoczne efekty restrukturyzacji a jak je już będzie widać to PZU pewnie sprzeda spółkę za grubą kasę albo wyciągnie dywidendę i dopiero sprzeda.
    Czy sądzicie, że będzie wezwanie przed sprzedażą? Czy byłoby to opłacalne dla PZU?
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~gimli [217.17.33.*]
    wtedy w okolicach 1,2-1,3 zł wezwanie wydawało mi się atrakcyjne miałem średnią 1,3. Dziś jak patrzę na to jak PZU nas właściwie oszukało brakuje mi słów.
    Zegnam się całkowicie z armaturą, ładnie na niej zarobiłem ale niesmak pozostaje. Państwu radzę to sprzedać bo walka z nimi nie ma sensu. Ja w ramach walki nigdy nie ubezpieczę u nich samochodu.

Mam nadzieję, że moje naganianie na kupno armatury po 1,18-1,4 zł pozwoliło przynajmniej części z państwa zarobić.

ps.jeśli kogoś to zainteresuje cały kapitał ze sprzedaży armatury przeniosłem na Bank Ochrony Środowiska gdzie widzę duży potencjał i niedowartościowanie podobne do tego na Armaturze. Mam tylko nadzieję, że tam w podobny sposób nie załatwią akcjonariatu długoterminowego.
  • Re: Analiza techniczna spółki Autor: ~kkk [89.72.22.*]

Zegnam się
    > całkowicie z armaturą, ładnie na niej zarobiłem ale niesmak
    > pozostaje. Państwu radzę to sprzedać bo walka z nimi nie ma
    > sensu. Ja w ramach walki nigdy nie ubezpieczę u nich
    > samochodu.

A gimili pracuję dla PZU ? czy dla DM? który ładnie pilnuje kursu.
[x]
ARMATURA 0,00% 1,68 2014-01-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.