• Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~grissom [81.219.103.*]
    Mam do Ciebie luźne pytanie, z pewnością na nie jednej spółce zęby zjadłeś, czy mógłbyś zdradzić, skąd czerpałeś wiedzę o inwestowaniu na giełdzie, jakie książki polecasz lub co innego byś polecał, aby dojść ew. przybliżyć się do takiego poziomu wiedzy na temap spółek, jakie Ty masz?
  • Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~adi [164.126.108.*]
    filmy moze janosik albo maska zorro-jak oskubać grubasów i rozdać rozgoryczonej drobnicy
  • Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~ktoś [46.151.76.*]
    ...przecież kolega Rankor nie inwestuje on siedzi na wszystkich spółkach "dla uciechy":)
  • Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~rankor2 [78.28.33.*]
    Mylisz się, co do bomi i co do mnie.
    Dla uciechy to ja gawędzę z tobą... ;-D
    I tobie - jak widać wyżej - podobnie piszącymi... ;-D
    Uciecha - bezcenna! ;-D
    Wiedzę czerpałem z szukania przyczyn własnych błędów, które lat temu naście popełniałem...
    Za podstawową zasadę (przy wyborze spólki) przyjmuję mocne fundamenty, transparentność relacji inwestorskich, rozumienie biznesu spółki i wokół spółki oraz płynność waloru.

Potem już wnikam w spółkę i oczytuję się w jej historii, szczególnie pod kątem porazek i ich przyczyn oraz związku z jakimiś globalnymi kataklizmami. Bo jesli fundamenty są OK, a była jakaś swiatowa zwała, to o spólke raczej jestem spokojny.

A technika - o ile wydaje mi sie uzasadniona - jest sprawą wtórna wobec fundamentów.
    Bomi jest najlepszym przykładem, gdzie wszelkie sygnały kupna były niemal zawsze fałszywe...

Co do czytania - polecam:
    J.J. Murphy - Analiza techniczna rynków finansowych
    M.J. Pring - Psychologia inwestowania
    J. Zweig - Twój mózg, twoje pieniądze (rewelacja!)
    A. Elder - Zawód: inwestor giełdowy

A na początek polecam - uważne samokrytyczne spojrzenie na siebie:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-inwestor-traci-na-gieldzie-2595172.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=dziennik

A jak już w sp[ółke wejdę - nieustannie ją obserwuję oraz wszystko wokół niej, co może pośrednio lub bezpośrednio mieć wpływ na kurs.
    No i wspomniana zasada: najsłabsze ogniwo stanowi o wartosci łancucha.
    A poza tym nieocenionym źródłęm wiedzy są wszelcy krytykanci danej spółki wskazujacy jej słabe strony (mam na mysli te rzeczywiste), bo nikt trafniej nie obnazy słabości i zagrozeń...

• Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~Piotr i Paweł [91.94.96.*]
    rankor skoro twoja wiedza jest tak wielka poleć drobnicy spółkę na której można będzie zarobić 10% dziennie sprawdzimy twoje kwalifikacje jedną spółkę na poniedziałek prosimy
    Jesteś jedną z ostatnich osob, której coś bym polecał...
    Nie daję zarobić donosicielom i osobom piszącym wulgarnie.

Poza tym moja wiedza jest zbyt cenna, bym ją, ot tak, ujawniał.
    To juz tylko w indywidualnych konsultacjach, a te nie są kazdemu dostepne.
    Trzeba mieć wiedzę, kulturę osobistą, pisać o mnie i do z szacunkiem bez arogancji, agrsji, wulgarności i lizustwa (o donosicielstwie nie wspominając).
    A te krytteria mało kto tu spełnia. Na razie tylko 1 osoba dostapiła tego zaszczytu indywidualnej konwersacji ze mna...
    Ty, niestety, nie masz szans i sam najlepiej wiesz dlaczego...

No i jaki jest sens rozmawiać z kimś poważnie, kto oczekuje podania mu spółki, na której można zarobic 10% dziennie.
    Tak piszą tylko tak myslący iaczej jak ty...;-D
  • Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~CDMPKOSA [91.94.96.*]
    RANKOR ZAGRAŁEŚ NA PBG JAK PROSILIŚMY? A ZAPOMNIAŁEM TY TYLKO O BOMI WIEDZĘ POSIADASZ HAHAHHAHAHHAHA
    Mam napisać, gdzie mam twe prośby i sugestie?...
    Czy sam sie domyslisz?... ;-D

twoja smętna wiedza konczy się na pisania buhahaha...
    A w bomi wtopiłeś i nie wiesz, co robić: czekać czy ciąć straty...
    I cokolwiek chciałbyś zrobić - boisz się ;-D
    Podejmowanie decyzji - to twój największy wróg w tobie samym ;-D

O bomi z sensem napisac nie umiesz, więc usiłujesz zaistniec na forum pisząc o mnie...
    Ale mnie to akurat nie przeszkadza, bo im więcej mądrze inaczej piszesz o mnie, tym więcej ujawniasz o sobie... ;-D
    A uciecha z tego - bezcenna! ;-D
    OBSERWUJ COGNOR !! rankorku A TU JUTRO ZAWITAMY ! HEJ
  • Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~grissom [81.219.103.*]
    Dzięki za odpowiedź.

Niesamowite, że chce Ci się być na tym forum i odpowiadać na wszelkie krytykanctwo, pomijam merytoryczne dyskusje. Ponoć Piłsudski kiedyś powiedział:

"Gdy zmierzasz do celu, po drodze spotkasz szczekające na ciebie psy, i albo do celu dotrzesz, albo zatrzymasz się i będziesz im odszczekiwał"

Szkoda czasu na wszelkich krzykaczy, lepiej skupić się na czymś innym.

Powodzenia i jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
    Masz wiele racji, ale w mym szaleństwie jest metoda ;-D
    Prowokuję to poszczekiwanie, bo naprawdę można wiele dowiedzieć się o spółce.

Zapewne widziałeś, jak bardzo droczyłem się z niejakim hehe, któłry czasem pisał pod róznymi nickami.
    Smiałem sie z niego, bo czasem prosił sie o to.
    Ale niedawno załatwił mnie jednym pytaniem o emisję (czy i kto chce obecnie emisji), na które wciąż szukam odpowiedzi.

To jest przykład, że czasem z najmniej oczekiwanej strony moż naznaleźć inspiracje do przemysleń.
    Pomijam oczywiście głupie posty o mnie czy do mnie, bo to akurat naturalny barwny folklor tego forum.
    Grissom, w ramach edukacji - podlicz sobie dzisiejsze wolumeny na podbitkach.
    Sam zobaczysz, jak to są wymowne liczby.
    Przez cały dzień było tylko 5 podbitek, wiec bedzie to łatwe zadanie.
    I to właśnie najwięcej mówi o giuełdowej sytuacji bomi, o popycie itd.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.94.96.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    rankorku I I PAMIĘTAJ JAK DOPROWADZISZ KURS DO 10 GR MASZ U NAS DUŻY PROCENT!
    Przecież ty nawet nie wiesz, co to jest "procent"... ;-D
  • Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~prrr [83.11.38.*]
    chciałbym przeprosić pozostałych graczy obstawiałem 50 groszy w tym tygodniu jednak to już raczej nie możliwe moje prognozy o kant du.. rozbić. Pozdrawiam naszych pesymistów ja już bez akcji sprzedałem ze stratą jak zacznie rosnąć jeszcze zdążę się zapakować aby odrobić straty pozdrawiam i życzę powodzenia ;)
  • Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~devilq [178.37.91.*]
    Wiesz zastanawiam się tylko po co podbijać w tym momencie kurs paczkami po kilka akcji? Co to ma dać niby? możliwość wysypania kilkuset akcji po 1 gr wyżej ?

Jakby ktoś chciał wywalić duże pakiety to byłby zjazd do 10 gr. Chociaż w sumie to nie :) bo nie ma komu kupić :D
    Dnia 2012-09-27 o godz. 14:37 ~rankor2 napisał(a):
    > Grissom, w ramach edukacji - podlicz sobie dzisiejsze
    > wolumeny na podbitkach.

Z rana było biednie, ale potem nie licząc tej 1 akcji, to w porównaniu z porannymi podbitkami - na bogato :D, kolejno 5, 2, 1200, 1, 1000.

Niestety mam zbyt małą wiedzę i niewiele doświadczenia, żeby wiedzieć co o tym myśleć, na chłopski rozum, to oczywiście nikt nie chce tego kupować po wyższej cenie, a podbitki się nie udały, ale to jak mogły się udać, jak ktoś zlecił kupno kilku akcji za 21/19 gr, to zlecenie zostało zrealizowane momentalnie, ktoś sprzedaje, ktoś inny kupuje (być może tak jak ktoś pisał na forum (możliwe, że nawet Ty), 1 gr to jest duża różnica przy spółkach groszowych.

@
    Devilq i grissom

Postawcie się na miejscu tych, którzy prawie osmiocyfrowe ilości bomimakulatury...
    Jak byście to rozgrywali, by zbic kursu, a jednak wywalic, przy tak mizernej płynnosci, marnych perspektywach i braku szans na zarobek?

Tak własnie rozgrywały to fundy w lutym, by w koncówce zrobić ostra windę, zwabić naiwnych obrotami, przemielic troche papiera i poubierać tych bomikosmonautów, którzy widzieli siebie w startującej bomirakiecie...

Zwróćcie uwage, że niemal zawsze po spadku jest NATYCHMIASTOWA podbitka, byle tylko kurs nie spadał i by sprawiać wrażenie, ze walor jest skupowany.
    Wielu daje się na to nabierać, inni liczą na spekułę i DT, ze im podbija kurs choc o gtrosz...
    I tak to tutaj od dawna najczęściej kręci się...

A w skup bym uwierzył, gdy jakikolwiek insider kupiłby jakis pakiet...
    Tego nie było, były natomiast inne gierki - jak rainbow zabawiał się: raz schodził pod próg, raz dokupował i wychodził ponad próg i tak dezorientowano drobnicę, by nie sprzedawała wyżej. No i drobni naiwni usredniali, usredniali, uśredniali...

Ja nadal uważam, ze poziom 0,16 moze być silnym wsparciem na chwilowe 2- lub 3-groszowe odbicie zdechłego bomik(n)ota, ale na więcej bym nie liczył...
    Sorry, przez pośpiech pozjadałem wyrazy i wyszło nijako.
    Miało być:

Postawcie się na miejscu tych, którzy mają prawie osmiocyfrowe ilości bomimakulatury...
    Jak byście to rozgrywali, by nie zbic kursu, a jednak wywalic, przy tak mizernej płynnosci, marnych perspektywach i braku szans na zarobek?
    ulalallalaaaaaaaaaa zaczynasz popełniać błędy ....rankor namawiasz ludzi na wywalenie po 17 aby odkupili grosz niżej .....sorry rankkor ale to jjuż trzeba leczyć

i jeszcze jedno pamietam twoją minę jak ruszyło z 30 na 50 hahahhahahhah
    teraz nam wmawiasz że to przewidziałeś no qrwa muszę zaklnąć no nie mogę !!!!
    Nie mam wpływu na to, co wnioskujesz z mego pisania.
    Juz nieraz dowiodłeś, ze masz problem z czytaniem i rozumieniem.
    Ja od zawsze namawiałem, by pięć razy zastanowic się przed kupieniem chjoc jednej akcji bomi...

No i nie myśl, ze skoro ty się na cos leczysz, to inni też muszą.
    No i nie moja wina, ze ubrali cię po 0,5x pln, a teraz patrzysz, ze za tę cene miałbyś 3 akcyjki ;-D

Nie dziwię się, ze się leczysz i maswz potrzebę pisania donosów i takie tam...
    No i ukrywania się pod różnymi nickami... ;-D
    Wiem, ze ambicyjka ci cierpi, ze kolejny raz okazałem się mądrzejszy od ciebie.
    I to ty masz bomi... - tak mi przykro... ;-D

A twoje przewidywania... - zawsze z kumplami spod trzepaka mozesz pogawedzić.
    Na bomi nie zarobiłeś, wiec może pozwolą ci butelki pozbierać i coś sobie kupisz na pocieszenie... ;-D

Patrzysz na to 0,1x i uwierzyć nie mozesz... ;-D
    A przypomnij, przy jakiej cenie pojawiłęs sie na forum... ;-D
    rankor no co ja mam ci odpowiedzieć ?powiem jak premier na TVN24 live przepraszam....................odkryłeś nasze karty będziemy zbierać butelki hahhahahahhah
    Nie zaskoczyłeś mnie...
    Twój dowcip wciąż na tym samym podpoziomie... ;-D

Napisz wreszcie coś z sensem o bomi - potrafisz?
    rankor a czy ty Resbudu po 70 zł przypadkiem nie kupiłeś? taki jad z ciebie bije
    nie interesuja mnie twoje spółki... ;-D
    A tam też pisałeś donosy?... ;-D

I jeśli ze mnie jad bije, to jak określić ciebie?... ;-D
  • Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~Zenek [89.77.16.*]
    Stwierdzam, że Ty na prawdę nie wiesz, co się dzieje.
    To był jeden, jedyny dzień, gdzie ruszyło 0,32 na 0,5 - fala uforii, że Bomi dostał układową.

Szczęśliwcy, którzy tego dnia ubrali się w 4,5mln akcji już nigdy nie odzyskali swojej kasy. Następnego dnia, dzięki naiwnym którzy nie wierzyli, że zaczął się zjazd - 6,5mln papiera, mogli ewakuować się jeszcze po 0,42. Potem było tylko, systematycznie, co raz gorzej.

Potem odbyło się czekanie na Godota. Kupowali akcje, bo niżej być nie może, więc musi nastąpić wybicie. I tak w podskokach w dół znaleźli się na 0,24. A Godot nie nadszedł. Nadeszła natomiast siurpryza ze strony Rabatu - dostał likwidacyjną.

Przy tych obrotach śmiem podejrzewać, że duża część bomilinerów do dzisiaj ma te "walory".
    I w tym ich problem - nie moga się pogodzić z tym, ze nie mieli racji w swym mysleniu zyczeniowym...
    Winni temu są zenek i rankor... ;)
    podoba mi się Twój styl bomipisania. Bomi idealnie pasuje do każdego bomirzeczownika czy bomiprzymiotnika ;)
    dobre.............
    rankor kupiłeś COGNOR czy znowu obserwacja? a mogłeś być bogatrzy o 10% widzis koleś ja zbieram butelki i piszę donosy ty obserwujesz..........
    Tak o każdą swoją spólkę będziesz wypytywał?... ;-D
    Kupiłeś, wtopiłeś, zarobiłeś... - tój staw, twoje ryby. ;-D
    Nie interesuje mnie.

I jestem bogatszy od ciebie także w umiejętność pisania bez błędów, a ty jestes niedoukiem ortograficznym i kolejny raz pokazujesz swoimi postami, jak odbiegasz od tych, którym usiłujesz dorównać. Niestety, bezskutecznie... ;-D
    Nawet z ortografii jesteś bomicienias... ;-D

Ale możesz dalej pisac o swych kupionych czy wydumanych spólkach... ;-D

Ale przynajmniej wreszcie przyznałeś się do donosicielstwa... ;-D
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.94.96.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Ale masz skojarzenia... ;-D
    Piszesz o swoich upodobaniach?... ;-D
    To nie to forum... ;-D
    I czego miałbym zazdrościć? Tego, jak robisz z siebie bomiidiota?
    Nie zazdroszczę, mam jak zwykle uciechę - BEZCENNĄ! ;-D

Robisz coraz agresywniejszy... ;-D
    Ciekawe dlaczego... ;-D
    Moze dlatego, ze znowu przewidziałem, co bedzie w dogrywce?...;-D
    A moze to ty 2K kupiłeś, by podbić bomikurs o grosik?... ;-D

Ale znowu jest historyczna sesja.
    Close na poziomie 0,1x...
    No i historyczny dołek intradejowy 0,18...
  • Re: Rankor2 - pytanie nie o bomi ;) Autor: ~Zenek [89.77.16.*]
    100k po lewej 200k po prawej. Przez cały dzień dawało się wyrzucać tylko po 0,18. Były chwile, że 4000PLN zrzuciłoby na 0,17. A tu niespodzianka - podbitka za 500PLN ustawia kurs na 0,19

Kto się sugeruje wykresem, nie ważne czy liniowym, czy świeczkowym, i szuka na nim jakiejkolwiek linii nadziei ten po prostu popełnia błąd.
  • Gebels, to PIKUŚ... Autor: ~hehe [83.29.210.*]
    Tu, byłby małym pieskiem...
  • rankor vel zenek jaka cena cię zadowoli abyś zamknął mordę ? Autor: ~Piotr i Paweł [91.94.96.*]
    wal śmiało
  • Re: rankor vel zenek jaka cena cię zadowoli abyś zamknął mordę ? Autor: ~Zenek [89.77.16.*]
    Co tam cena.

Dla mnie Bomi i jego akcjonariusze są zjawiskiem do obserwacji bez cennym.

Pokazujesz, jak inni, 4 charakterystyczne fazy zachowania człowieka, który właśnie dowiedział się, że jest śmiertelnie chory na raka:
    1. Niedowierzanie - 680 mln straty z powodu Rabatu? To tylko sztuczka księgowa

2. Wypieranie - Rabat w likwidacji, ale on na pewno jest coś wart, ma hale, pracowników. Na pewno znajdzie się inwestor. To są tylko chwilowe spadki. Trzeba uśredniać, bo przecież się odbije.

3. Bunt i agresja - niech ten zenek i rankor zamkną mordy. Do prokuratury donieść na zarząd. Na rankora do KNF-u. Zenka straszyć art. 47 albo 49 Ustawy o papierach wartościowych.

4. Pogodzenie się z losem - apatia. Większość bomilionerów ma akcje kupione grubo ponad 0,5. Pojawia się tragiczna informacja o odebraniu nadziei - likwidacja Rabatu, a kurs spada tylko o 20%

Przedstawiasz również inne zachowanie charakterystyczne dla nieuleczalnie chorego na raka. Chwytanie się brzytew - wiara w cudowne ocalenie. Franczyza, cudowny lek, rozwiąże wszystkie problemy Bomi - będzie jak dawniej. Akcje po kilka zeta.
  • Re: Gebels, to PIKUŚ... Autor: ~Zenek [89.77.16.*]
    Masz rację dokonałem przekłamania. Podbitkę na 0,19 dokonało nie 500PLN lecz 400PLN
  • Re: Gebels, to PIKUŚ... Autor: ~CDMPKOSA [91.94.96.*]
    NIC DODAĆ NIC UJĄĆ JUTRO 10GR !! ZADOWOLONY?
  • Re: Gebels, to PIKUŚ... Autor: ~Zenek [89.77.16.*]
    A z czego mam się cieszyć? Z nietrafionej swojej prognozy?
  • Forum Bomi - dobra szkoła giełdy Autor: ~Zenek [89.77.16.*]
    @ grissom

Jeśli chcesz skumać giełdę, to polecam właśnie Bomi, a szczególnie uważną lekturę forum.

Gdzieś tak w marcu 2010 na forum pojawił się krokus. Radzę uważnie przeczytać wszystko to, co on wpisywał. To był bardzo ciekawy okres. Bomi raportowało zyski, a mimo to krokus przestrzegał przed Bomi. Warto poczytać, dlaczego pojawiały się ostrzeżenia przed fundamentalnie zdrową spółką.

Rankor pisze tu dla uciechy, a krokus jakoś tak na prawdę pisał dla ostrzeżenia. Analizował w pewnym momencie sesję po sesji. Pisał, że przymierza się do wejścia w spółkę i podawał argumenty, dlaczego nie warto. Najciekawsze wpisy krokusa pojawiały się, gdy kurs akcji szedł w górę.

Krokus zapowiedział, że wycofa się z komentowania gdzieś we wrześniu - pażdzierniku. Potem nastąpiła WIELKA ZWAŁKA po ogłoszeniu MEGA straty za q3 w połowie listopada 2010. Krokus zniknął w grudniu.

Polecam analizę jego postów w odniesieniu do kursów, do bilansów, do komunikatów wydawanych przez spółkę.

Jest to lepsza szkoła niż najmądrzejsza książka.

• Re: Forum Bomi - dobra szkoła giełdy Autor: ~grissom [81.219.103.*]
    Dzięki za info, przyjrzę się temu.

Pozdrawiam

ps. niezły wątek rozkręciłem, 43 posty w tym 2 usunięte przez moderatora, a spytałem się tylko o kilka książek :). Miłej nocy bomiforumowicze :)
[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.