Prawdopodobnie jeden z dwóch inwestorów zainteresowany jest przejęciem Rabatu. To własnie najbliższa emisja jest dla niego. Zarząd nic nie informuje akcjonariuszy o podjętych działaniach i ustaleniach. Zastanawiająca jest rezygnacja dwóch członków zarządu. Ciekawe kiedy powołają nowych. Myślę, że po walnym w Rabacie będzie wiadomo kto i kogo będą reprezentować. Nowy inwestor ma o co walczyć. To moja sugestia.
Zarządca sądowy pozwoli na wyjecie rabatu i wierzyciele zostaną pozbawieni majątku ?a moze nie bedzie żadnych emisji ani w rabacie ani w bomi ,moze chodzi o przestraszenie drobnicy aby oddała akcje ,bomi i rabat ograniczają swoją działalność to po co im pieniadze na rozwoj
Raczej chodzi o wyprowadzenie przez Zarząd Rabatu wraz z LD Holding z grupy BOMI. BOMI zainwestowało w tę spółkę ponad 350 mln zł i nie będzie miało żadnych korzyści z takiego oddawania większościowych udziałów. Rabat jest właścicielem spółki LD Holding która przynosi z samej franczyzy z ok 1400 sklepów ok 50 mln zł wpływów rocznie.
27 groszy kosztuje wycena jednej akcji obecnie, zysk miesięczny jeśli przyjdą pozytyne infa 1000% ryzyko spore ale w przypadku jednego zapalającego infa osiągalny. Spółka jest groszowa straty rzędu 200ml przy sprzedaży asortymentu z półek zniwelują ją prawie do zera. Niech tylko przestaną przejmować kolejne podmioty a zrobią porządek w spółce
Zenek jeśli jutro bądź we wtorek akcje nie będą po 30 groszy przeproszę Cię na forum i już nie będę pisał. Jeśli cena osiągnie ten półap choć na chwile przeprosisz reszte forumowiczów i zastanowisz się nad swoim postępowaniem. W środe napisze skąd wiedziałem o wystrzale, mogę naganiać bo zbliża się likwidacja kto wie. Dobranoc
As...Nie pytaj Zenka o wartosć LD Holding , który posiada 1400 sklepów
i ma się dobrze... LD Holdind wchodzi w skład RABAT .SA...
Rabat .SA. wchodzi do BOMI .SA...
A całosć ile jest warta? Renkor pisze o 16 gr za akcje, a Zenek widzi nawet 12 gr....
Tacy to z nich RZECZOZNAWCY...
Aż szkoda, że się marnują ze swymi tak wysokimi kwalifikacjami...
Rabat może pomóc Bomi wyjść z kłopotów. Widać model franczyzowy się sprawdził skoro będzie wprowadzany w Bomi. 1400 sklepów w LD Holding to więcej niż będzie miło Bomi.
Czy połowę Rabatu "KTOŚ" przejmie za 6 mln zł, jeżeli obejmie
nową emisję , której max wielkość to 30 mln zł..?
Cena nominalna w RABACIE SA. to 20 gr...
Gdyby cena nominalna , stała się też emisyjna [takie numery sie tu kręci],
to za połowę RABATU mógłby "KTOŚ" zapłacić nie 150 mln zł,
z pierwotnej wyceny , a jedynie 6 mln zl..
Nie wiadomo czy nadzorca sądowy zosta poinformowany przez Zarząd o możliwości utraty najbardziej wartościowych aktywów Bomi wycenianych dotychczas na 350 mln zł. Do tego ktoś może przejąć długi Bomi wobec Rabatu tj ok 50 mln zł. Dziwne byłoby gdyby Zarząd i nadzorca się na to zgodzili.
I pozostaje GŁÓWNE PYTANIE......
Czy w sytuacji, gdy nie jest znana decyzja sądu , tycząca wniosku RABATU,
o upadłość układową......
Co w tym wniosku było?
A może wszystko wiadomo, tylko giełda nic nie wie...
Zenek Zrobiłeś ładne wyliczenia dla kilku sklepów Bomi. Wylicz wartość firmy np metodą DCF dla Rabatu, uwzględnij ile LD Holding może dać zysku netto w czasie np 10 lat. Uwzględnij w wyliczniach to że Bomi ma wobec Rabatu ok 50 mln zł długów, które ktoś niepowołany może przejąć i wyjdzie Ci wartość Rabatu. Jaką metodą wyliczył to Zarząd, że wyszło 0, nie wiadomo i lepiej nie wiedzieć. Jakbyś miał sprzedać komuś firmę wartą 250 mln zł za np 0 zł i mieć jeszcze u tego kogoś 50 mln długu to myślisz że to byłoby rozsądne?
a wy dalej pitolicie o czymś czego niema!!! Dalej nie kumacie że wyprowadzono kasę z Bomi poprzez kupowanie po zawyzonej cenie. Po 2 Q MACIE CZARNO NA BIAŁYM. Pozycja wartosć firmy (ok 600mln) znikła a w pasywach dal równowagi kapitał własny z 500 mln zrobił się -150 mln.
BANKRUT I TYLE i co ma tu jeszcze pomóc. Emisji po 2,3 zrobili za małą, kolejna się odwleka i jak będzie to zeszmaci to co zostało . I Nie wiadomo czy wogóle pomoże
Dnia 2012-09-13 o godz. 15:19 ~DF napisał(a):
> " Jaką metodą wyliczył to Zarząd,
> że wyszło 0, nie wiadomo i lepiej nie wiedzieć. Jakbyś miał
> sprzedać komuś firmę wartą 250 mln zł za np 0 zł i mieć
> jeszcze u tego kogoś 50 mln długu to myślisz że to byłoby
> rozsądne? "
Tego nie wiesz czy to rozsądne, do czasu, aż nie wiadomo, jakie zobowiązania i wobec kogo ma Rabat. Póki co, z uchwał RN Bomi wynika, że na pewno Rabat ma w jednym z banków kredyt na 35mln, zabezpieczony na nieruchomości, na której Rabat ma siedzibę. Zapewne to nie jedyny dług. Druga sprawa - w stosunku do kogo są ewentualne pozostałe długi. Wszelkie ruchy wykonywane przez Bomi na udziałach w spółkach zależnych wymagają zgody nadzorcy sądowego Bomi. I jak ktoś ma cierpliwość i tytuł - tam należy szukać wyjaśnienia.
Przecież to jest kradzież i wyprowadzanie majątku spółki Bomi.
Czy jeśli nie udziałowcy to chcą przejąć, to wg Ciebie może sam Zarząd robi takie przekręty (może przez jakieś spółki w rajach podatkowych)?
Dlaczego Zarząd miałby się zgodzić na oddanie ponad połowy udziałów w spółce Rabat i LD Holding, w które spółka zainwestowała ok 350 mln zł i to za 0 zł i jeszcze mieć w tej spółce 50 mln zł długu? To jest nierozsądne i nielogiczne.
Czy 50 mln zł długu w Rabacie, kupione przez kogoś za 0 zł, można wg Ciebie zamienić na 120 mln akcji Bomi i przejąć przy okazji Bomi?
Przecież Rabat i LD Holding przynosiły duże zyski w poprzednim roku. I teraz można komuś to oddać za darmo, bo przecież Bomi nic z tej emisji Rabatowej nie dostanie?
Dziwi mnie że byś oddał komuś dom przez zerwane 2 dachówki, a nie widzisz możliwości utraty przez akconariuszy setek milionów złotych.
"To wszystko będzie widoczne w wynikach III i IV kwartału. Spodziewam się dużego spadku przychodów. " – mówi Maciej Kabat, analityk DM AmerBrokers.
Cóż za odkrywcza diagnoza!
III kwartał bez jeszcze zredukowanych kosztów zarządu = kolejna ministratka. Na 70mln?
Chyba zostanę analitykiem jakiegoś DM.
O plajcie pomyślałem w maju. Mocno zaniepokojony byłem w czerwcu, a w lipcu to już byłem pewien. Ogłoszenie upadłości, było dla mnie tylko postawieniem kropki nad i.
"- Franczyza pozwoli nam czerpać korzyści finansowe z udostępnienia przedsiębiorcom nazwy i tzw. know-how - wiedzy i przyjętych przez nas norm prowadzenia sklepu. [...] wyjaśnia dyrektor franczyzowy Bomi Dariusz Flisikowski."
Co to za ściema z tym know-how? W innym artykule franczyzobiorcy twierdzą, że będą korzystać wyłącznie z logo. Co każe spodziewać się niższych przychodów z franczyzy dla Bomi.
Zresztą opowiadanie o know-how nie ma sensu w przypadku sieci, której know-how doprowadziło do upadłości.
Do tego Rabatowy twierdzi, że mają swoją hurtownię Matthias (?). Rabat, więc na uruchomieniu sklepów pod szyldem Bomi nie skorzysta.
No to co nieco wiadomo, w którą strone bomi (?) podąża.
Ale IMO - to raczej Cierpisz & Co. zarobią na bomireaktywacji niz samo bomi...
Czas i rynek pokażą...
I nie zdziwię się się, jak z czasem nowi własciciele zaczna tworzyć NOWĄ markę, nowe logo, nowy hurt... I to z nowym starym rabatem, JEŚLI ZOSTANIE URATOWANY, ale juz juz autonomicznie i partnersko we wzajemnych relacjach.
I chyba to juz będzie nowa marka. I juz bez wchodzenia na gpw...
A w branzy robi się juz kolejny ruch:
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Real-juz-sprzedany,wid,14924134,wiadomosc.html?ticaid=1f2c0&_ticrsn=3
Hehe, nie wywołuj wilka z lasu.
Było spokojnie i nie zachęcaj, bym udowadnial, czemu 0,16 wciąz jest blisko.
Sam dobrze wiesz, jak bomi jest tanie oraz jak słabe sa obroty i jak z bomi jest źle...
Sam piszesz co piszesz o emisji i prezesie, a teraz chwalisz go za wyciąganie z popiołów?
Teraz inni zarabiają na tym, co w bomi było lepsze, a co bomi z tego bedzie miało, to sie dopiero okaze...
No i pamietaj, niedługo bedą wyniki za 3Q.
A sam widziałeś, jakie były za 1H i co było z kursem...
Rankor, obserwuje bomi od miesiecy, czasami poczytam wypociny o bomi na forum, i te pozytywne i negatywne.
Prawda jest po srodku, tam gdzie jest zle zawsze mozna dobrze zarobic, piszesz o owcach i sokolach a jest jeszcze Wilk , co kupuje po 30 a oddaje po 36gr i tak juz 4 raz.
To nie istotne jaka jest sytulacja na bomi,... im gorsza tym lepiej mozna zarobic, wiec korzystaj rankor i zarabiaj , bo od gadania bogatszy nie bedziesz.
Sadzisz, ze z moja wiedzą nie zarabiam?...;-D
A na bomi na razie niewielu zarobiło...
Zwłaszcza grubych.
Za to wielu wtopiło lub/i trzyma walor od kilku zeta, a pewnie są i tacy, co od kilkunastu...
Ciekawy, ta uwaga było zbedna, zwłaszcza z twojej strony.
Moze jednak piszmy o bomi?...
Ja ci niczego nie doradzam ani nie odradzam.
Spedzaj weekend, jak chcesz. Nie musisz, przynajmniej w weekend mnie czytać ani tym bardziej do mnie pisac...
Bądź teraz ty konsekwentny i trzymajmy sie bomi, OK?...
W zasadzie to ci chcialem podziekowac bo robisz dobra robote, jeszcze by sie przydalo tu paru rankorow, zenkow...
Skoro wszystkim doradzasz ze nie warto kupowac, a masz tu racje ale to dotyczy long , to ja ci doradze, trzymaj reke na pulsie bo za niedlugo bedzie tu mozna ugradz 50 %.
A Renkor skrzywdzony, iż nie rozumieja Jego intencji...
Ja Renkor CIĘ rozumię...Ty chcesz jak najlepiej..Ty wierzysz, iż tu będa tylko zgliszcza
i nic nie jest w stanie tego zmienić... I ja CI WIERZĘ...
Napisałem juz na innym watku, że w/g Ciebie, to jeżeli MASZ RACJĘ,
to po co ten kabaret... Kabaret z emisją, z Preziem, który publicznie głosi,
iż jak Mu nie dadzą 50 mln , to BOMI upadnie...
Tylko, że Prezes nie zająknął się , co z 35 mln za niedopuszczone emisje...
Przepadły, czy leżą na koncie i czekają na lepsze czasy.. I emisja ratunkowa dla
kogo i po ile?
Ciekawe, że główni czyli SUPERNOVA ze słupami i SANWIL +& nie martwią
się o BOMI, ani o emisję niby ratunkową...Są wielcy ,główni
i MOGĄ WSZYSTKO... Mogą błyskawicznie zrobić cenę jak na ANTI i emisję
za przyzwoita cenę...Mogą...MOGĄ ,ALE IM SIĘ NIE CHCE, [jak w kawale który juz
przytaczałem]... Sumując, jest to kabaret i WIELKA HUCPA...
Emisja 120mln z wyłączeniem PP dla WYBRAŃCÓW, to dla drobnicy
to samo , co UPADŁOSĆ LIKWIDACYJNA...